Πώς η κλιματική αλλαγή συνέβαλε στην πτώση του Βυζαντίου

Πώς η κλιματική αλλαγή συνέβαλε στην πτώση του Βυζαντίου Facebook Twitter
4

Η κλιματική αλλαγή προκάλεσε κοινωνικές αναστατώσεις και εξασθένησε την Βυζαντινή Αυτοκρατορία με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην πτώση, συμπεραίνει επιστημονική έρευνα, που ονομάζει μάλιστα αυτή την περίοδο «Μικρή Εποχή των Πάγων της Ύστερης Αρχαιότητας».

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience» από τους επιστήμονες του διεθνούς διεπιστημονικού προγράμματος «Past Global Changes-PAGES». Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την τεχνική της μελέτης δακτυλίων δέντρων από τις Ευρωπαϊκές 'Αλπεις και τα Όρη Αλτάι ώστε να αποδείξουν ότι η περίοδος μεταξύ του  6ου και του 7ου μ.Χ. αιώνα υπήρξε ασυνήθιστα κρύα σε όλη την Ευρώπη και την Ασία, σε σχέση με τα προηγούμενα 2.000 χρόνια.

Ως αιτία της αλλαγής αυτής αναφέρονται μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις που μπλόκαραν τις ακτίνες του Ήλιου και έριξαν τη θερμοκρασία για δεκαετίες, κατά 4 βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας την «πιο δραματική πτώση της θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο εδώ και 20 αιώνες».

Η αλλαγή αυτή προκάλεσε μαζική καταστροφή των καλλιεργειών και πείνα ενώ επέφερε και επιδημία πανώλης στην Κωνσταντινούπολη, σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι κοινωνικές αναστατώσεις που ακολούθησαν αποδυνάμωσαν την Αυτοκρατορία, τη στιγμή που η Αραβική χερσόνησος δεχόταν μεγάλες ποσότητες βροχών με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της περιοχής και την ενδυνάμωση των επεκτατικών σχεδίων των Αράβων.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο, σύμφωνα με έρευνα

Τech & Science / Αμφίπολη: «Ο Τύμβος Καστά είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο», υποστηρίζει ερευνητής

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη ευθυγραμμίζεται με το ηλιακό φως του χειμερινού ηλιοστασίου, υποδηλώνοντας τελετουργική χρήση και πιθανή σύνδεση με τον Ηφαιστίωνα ή τον Μέγα Αλέξανδρο, σύμφωνα με μελέτη στο Nexus Network Journal
LIFO NEWSROOM
«Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Τech & Science / «Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Η μουσική, που έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από την ταινία «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, θα φτάσει στη Σελήνη σε μόλις 1,5 δευτερόλεπτο
LIFO NEWSROOM
Καρκίνος του δέρματος: Πού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φέτος

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Πού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φέτος

Νέα έρευνα δείχνει ότι το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα στον κορμό των ανδρών και στα κάτω άκρα των γυναικών -Τα περιστατικά αυξάνονται, με προβλέψεις για 21.300 νέα κρούσματα φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Εάν τα βιβλία των G. W. Bowersock, I. Baldini-Lippolis, O. Grabar και P. Brown δεν θεωρούνται αρκετά mainstream βιβλιογραφία για την εποχή πραγματικά δεν ξέρω ποια θεωρούνται. Ειδικά το βιβλίο του P. Brown "The World of Late Antiquity" θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά για την ιστορία της περιόδου και έχει εκδοθεί το 1971 (4 δεκαετίες πριν).
Εδώ και δεκαετίες όχι, τουλάχιστον όχι στη mainstream επιστημονική βιβλιογραφία. Ουσιαστικά, η "παράταση" της Υ.Α. εκτείνεται μέχρι το τέλος των μεταρρυθμίσεων του Ηρακλείου, αφού μετά απ' αυτές μιλάμε πια για ένα "εξελληνισμένο" Βυζάντιο.