Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι για τη μικροκεφαλία δεν φταίει ο ιός Ζίκα αλλά η Μονσάντο

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι για τη μικροκεφαλία δεν φταίει ο ιός Ζίκα αλλά η Μονσάντο Facebook Twitter
9

Μια νέα έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από ομάδα γιατρών σε συνεργασία με το University Network for Environment and Health, υποστηρίζει ότι η άνοδος των περιστατικών μικροκεφαλίας σε βραζιλιάνικα χωριά, ίσως να σχετίζεται περισσότερο με τη χρήση του εντομοκτόνου pyriproxyfen, παρά με τα κουνούπια και τον ιό Ζίκα.

Η άποψη αυτή αμφισβητείται από τον ανοσολόγο Tirumalai Kamala, ο οποίος σημείωσε ότι δύο πρόσφατες εκθέσεις που υποβλήθηκαν από ανεξάρτητες ομάδες δείχνουν ότι υπάρχουν «σαφή και αδιάσειστα στοιχεία» για την ύπαρξη του ιού Ζίκα στον πλακούντα και στους εγκεφάλους των εμβρύων από αποβολές και από τα παιδιά που γεννιούνται με μικροκεφαλία. Σημείωσε επίσης ότι οι μητέρες τους είχαν διαγνωστεί με τον ιό στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. «Ως εκ τούτου, άλλες πιθανές αιτίες είναι κάπως αμφισβητούμενες", δήλωσε.

Οι βραζιλιάνοι γιατροί σημειώνουν πάντως ότι οι περιοχές της βορειοανατολικής Βραζιλίας, που είχαν το μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων μικροκεφαλίας, ήταν περιοχές όπου χρησιμοποιήθηκε το pyriproxyfen στο πόσιμο νερό σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί ο ιός Ζίκα που μεταφέρεται από τα κουνούπια. Το Pyriproxyfen έχει αναφερθεί ότι προκαλεί δυσπλασίες σε προνύμφες κουνουπιών, και προστέθηκε στο πόσιμο νερό στην περιοχή για τους τελευταίους 18 μήνες.

 Η ομάδα των γιατρών και του Πανεπιστημίου σημείωσε επίσης ότι κρούσματα του ιού Ζίκα έχουν προηγουμένως παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές, χωρίς να υπάρχουν αναφορές για μικροκεφαλία. Οι γιατροί υποπτεύονται επίσης ότι οι αρχές που είναι αρμόδιες για τη χρήση του  pyriproxyfen, το οποίο συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και παράγεται από θυγατρική της Monsanto, ασχολούνται περισσότερο με την ενορχήστρωση "εμπορικών ελιγμών» παρά για την αποτελεσματική καταπολέμηση της εξάπλωσης του Ζήκα από τα κουνούπια.

9

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

Διεθνή / Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

«Πρόκειται για προσπάθεια να εκτραπεί η προσοχή του κοινού από τη γενοκτονία στην κατεχόμενη Παλαιστίνη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Η μαθηματική εξίσωση της πείνας στη Γάζα: Πώς το Ισραήλ προκάλεσε λιμό στη Γάζα

Διεθνή / Η μαθηματική εξίσωση της πείνας στη Γάζα: Πώς το Ισραήλ προκάλεσε λιμό

Εδώ και δεκαετίες υπολογίζει συστηματικά τις ανάγκες σε τρόφιμα στη Γάζα, ρυθμίζοντας τις παραδόσεις έτσι ώστε να ασκεί πίεση - «Η ιδέα είναι να βάλουμε τους Παλαιστίνιους σε δίαιτα, αλλά να μην πεθάνουν από την πείνα», είχε δηλώσει το 2006 ανώτατος σύμβουλος του (τότε) πρωθυπουργού Έχουντ Ολμέρτ
LIFO NEWSROOM
Υπό εξαφάνιση είδος σολομού εμφνίστηκε μετά από 100 χρόνια στην Καλιφόρνια

Διεθνή / Υπό εξαφάνιση είδος σολομού εμφανίστηκε μετά από 100 χρόνια στην Καλιφόρνια

Ο σολομός Chinook που μεταναστεύει το χειμώνα θεωρείται απειλούμενο είδος από την NOAA και έχει χαρακτηριστεί από τον οργανισμό ως «ένα από τα εννέα είδη που θεωρούνται πιο απειλούμενα με εξαφάνιση στο εγγύς μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Υπό την πίεση διαδηλώσεων και ΕΕ, ο Ζελένσκι αποκαθιστά τη ανεξαρτησία των αρχών κατά της διαφθοράς

Διεθνή / Ουκρανία: Υπό την πίεση διαδηλώσεων και ΕΕ, ο Ζελένσκι αποκαθιστά τη ανεξαρτησία των αρχών κατά της διαφθοράς

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέτρεψε αμφιλεγόμενο νόμο που υπονόμευε τις ανεξάρτητες αρχές κατά της διαφθοράς, μετά από μαζικές διαδηλώσεις και ευρωπαϊκές πιέσεις
LIFO NEWSROOM
Έκθεση-σοκ για την Αιθιοπία: Μαζικοί βιασμοί παιδιών, εξαναγκαστικές εγκυμοσύνες για να «εξαλειφθεί το Τιγκράι»

Διεθνή / Αιθιοπία: Μαζικοί βιασμοί παιδιών και εξαναγκαστικές εγκυμοσύνες για να «εξαλειφθεί το Τιγκράι»

Νέα έρευνα καταγράφει συστηματική χρήση σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου στο Τιγκράι: βιασμοί χιλιάδων γυναικών και παιδιών, εγκυμοσύνες υπό πίεση και μυριάδες τραυματισμοί
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
εχει πολυ γελιο να σχολιαζουν και να εχουν αποψη και να παιρνουν θεση για το αν ευθυνεται ενας ιος ή και κατι αλλο για μια γεννετικη δυσμορφια ατομα τα οποια μπερδευουν την βιολογια με την οικολογια
Υπάρχει ένα παλιό ρώσικο ανέκδοτο: Ο Τσάρος θέλησε να μάθει σε τί διαφέρουν οι περιοχές με ελονοσία από τις υπόλοιπες περιοχές της Ρωσίας. Του είπαν πως οι περοχές αυτές έχουν περισσότερους γιατρούς. Ο Τσάρος διέταξε να εκτελέσουν τους γιατρούς.Προσοχή λοιπόν στην σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Εάν το pyriproxyfen έχει βάση τις πυρεθρίνες, τότε είναι μάλλον ακίνδυνο. Οι επιστήμονες που εμφανίζεται να υποστηρίζουν τη σύνδεση pyriproxyfen και μικροκεφαλίας δεν κατονομάζονται και δεν υπάρχει link στη μελέτη τους.
Μέχρι να αποδειχθεί με αδιαμφισβητητα στοιχεία οτι φταίει μόνο ο Ζικα και κανείς αλλος τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.Το μπορεί και το μάλλον που αναφέρεις παραπάνω για τις πυρεθρινες δεν ανήκουν στις βάσεις των επιστημών.
Μέχρι να αποδειχθεί με αδιαμφισβητητα στοιχεία οτι φταίει μόνο ο Ζικα και κανείς αλλος τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Μπορει να ευθυνεται και ο ιπτάμενος μουσακας!
Φίλε Νάσσο, το μπορεί και το μάλλον είναι από τις πιο χρησιμοποιούμενες λέξεις στα επιστημονικά άρθρα. Για την ακρίβεια, σε πολλές περιπτώσεις (είδες πως το φέρνω; :P) αν δεν τις βάλεις μπορεί οι κριτές να σου επιστρέψουν το άρθρο απαιτώντας να τις χρησιμοποιήσεις.