Σε ποια ηλικία θα αισθανθούμε ευτυχισμένοι με τη ζωή μας;

Σε ποια ηλικία θα αισθανθούμε ευτυχισμένοι με τη ζωή μας; Facebook Twitter
4

Η αναζήτηση της ευτυχίας σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Σχεδόν ποτέ κανείς δεν είναι απόλυτα ευτυχισμένος και σχεδόν όλοι κάποτε διερωτώνται αν θα γίνουν ποτέ. Οι ερευνητές προσπάθησαν να δώσουν μια απάντηση και η απάντηση είναι πως ναι. Ενδεχομένως όμως όταν θα είμαστε πολύ μεγαλύτεροι σε ηλικία.

 Σε πρόσφατη έρευνα του Office for National Statistics στη Βρετανία, ζήτησαν στους πολίτες να βαθμολογήσουν μέχρι το 10 πόσο ικανοποιημένοι είναι με τη ζωή τους αλλά και πόσο αγχωμένοι ή χαρούμενοι νιώθουν. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άνθρωποι ηλικίας 65-79 σημείωσαν τα υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης και ευτυχίας και τα χαμηλότερα επίπεδα άγχους. 

Στις ηλικίες 45-59 τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα, καθώς οι περισσότεροι απάντησαν πως είναι ελάχιστα ικανοποιημένοι από τη ζωής τους.  

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία εξέτασε περισσότερους από 300.000 ενήλικες στο διάστημα 2012-2015 κι όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, η κρίση της μέσης ηλικίας είναι παραπάνω από υπαρκτή. 

Το παράδοξο είναι πως η ικανοποίηση που βιώνει κάποιος για τη ζωή του ξεκινά στην ηλικία των 16-19 ετών, οπότε και βρίσκεται στο απόγειό της, αλλά στη συνέχεια αρχίζει να φθίνει, ξεκινώντας από την ηλικία των 20 και μετά. Τα χρόνια περνούν, η ικανοποίηση πέφτει, αλλά σε κάποιο σημείο αρχίζει να ανεβαίνει ξανά, αγγίζοντας σε πολύ μεγάλη ηλικία τα υψηλά επίπεδα της πολύ νεαρής ηλικίας. 

Το γιατί ο συγκεκριμένος δείκτης σχηματίζει τόσο μεγάλη καμπύλη είναι ακόμη σαφές. Οι ερευνητές πιθανολογούν πως οι απολύσεις ενδεχομένως οφείλονται σε κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες. Οι πολύ νεαρής ηλικίας και εκείνοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό- έχουν λιγότερες ευθύνες και περισσότερο ελεύθερο χρόνο, συνεπώς είναι πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους. Όσοι είναι μεταξύ 45-54 ετών παλεύουν ακόμη να καταφέρουν μια ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και τις οικογενειακές υποχρεώσεις. 

Ένα άλλο συμπέρασμα είναι πως παρόλο που οι γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα άγχους σε σχέση με τους άντρες, την ίδια στιγμή εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από εκείνους. Επίσης, αν και σε γενικές γραμμές δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερες διαφορές μεταξύ εθνικοτήτων, οι άνθρωποι της Αραβικής Κοινότητας στη Βρετανία σημείωσαν τα υψηλότερα επίπεδα άγχους και τα χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας σε όλες τις ηλικίες. 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρτίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT

σχόλια

4 σχόλια