5 νέοι Έλληνες και με τη βούλα μιλούν στο LIFO.gr

5 νέοι Έλληνες και με τη βούλα μιλούν στο LIFO.gr Facebook Twitter
Το δικαίωμα στην ιθαγένεια για τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην χώρα από γονείς μετανάστες είναι αδιαπραγμάτευτο. Ο Νέος Κώδικας Ιθαγένειας έρχεται όχι μόνο να καλύψει το νομικό κενό που δημιούργησε η ακύρωση του Νόμου 3838, αλλά και να βάλει τέλος σε μια τεράστια κοινωνική αδικία... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
15

 

Η οργάνωση Generation 2.0 φτιάχτηκε από παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα, «πατριωτάκια» κανονικά δηλαδή παρά το διαφορετικό εθνικό, θρησκευτικό, φυλετικό και πολιτισμικό υπόβαθρο του καθενός. Ενώθηκαν για να πολεμήσουν τις διακρίσεις διεκδικώντας ισότιμα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι άλλοι συμπολίτες τους, δηλαδή εμείς. Ύστερα από χρόνια αδιαφορίας, αναβολών και παλινωδιών, όταν ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αλλά και η ίδια η Πολιτεία αντιμετώπιζαν τους μετανάστες σαν πολίτες β' κατηγορίας στην καλύτερη μέχρι ανεπιθύμητους εισβολείς στη χειρότερη – ευπρόσδεκτοι ήταν μόνο σαν φτηνό, «μαύρο» εργατικό δυναμικό -, το πρώτο «φως» επιχείρησε να δώσει ο νόμος Ραγκούση (ν. 38/38) το '12, ο οποίος όμως κρίθηκε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικός από το ΣτΕ και «πάγωσε». Άνθρωποι, σχέσεις και ζωές συνέχισαν να σκοντάφτουν σε τοίχο. Πολλά μπορεί κανείς να προσάψει στην πρώτη αριστερή κυβέρνηση, οφείλει όμως να της αναγνωρίσει ότι κατάφερε να υλοποιήσει ένα χρόνιο αίτημα που αφορά άμεσα δεκάδες χιλιάδες «αόρατους» πολίτες αυτής της χώρας, ανήλικους κι ενήλικους. Στις 9 Ιουλίου υπερψηφίστηκαν στη βουλή κατ' άρθρο οι τροποποιήσεις του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας από Σύριζα, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ αλλά και τον Ζουράρι των ΑΝΕΛ κι έτσι η ταλαίπωρη αυτή χώρα κατόρθωσε επιτέλους να αποκτήσει μια πρώτη σοβαρή μεταναστευτική νομοθεσία - από τις λίγες πραγματικά καλές ειδήσεις που ακούσαμε τον τελευταίο καιρό!

 

«Το δικαίωμα στην ιθαγένεια για τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην χώρα από γονείς μετανάστες είναι αδιαπραγμάτευτο. Ο Νέος Κώδικας Ιθαγένειας έρχεται όχι μόνο να καλύψει το νομικό κενό που δημιούργησε η ακύρωση του Νόμου 3838, αλλά και να βάλει τέλος σε μια τεράστια κοινωνική αδικία... Τώρα προέχει η πρακτική εφαρμογή του Νόμου, η οποία προϋποθέτει τη σωστή ενημέρωση των υπαλλήλων των αρμοδίων υπηρεσιών, καθώς και των χιλιάδων δικαιούχων σχετικά με την προβλεπόμενη διαδικασία... Η Νέα Γενιά Ελλήνων Πολιτών είναι πολύχρωμη, πολυθρησκευτική, πολυπολιτισμική κι είναι το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας», αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου της η οργάνωση. Σημειώνεται, ωστόσο – πολύ σωστά - ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ουσιαστική αποδοχή των νέων αυτών πολιτών από την ελληνική κοινωνία, άρα «η Πολιτεία οφείλει να συστηματοποιήσει τις προσπάθειες αποδοχής του διαφορετικού και στο θεσμικό επίπεδο».

Eγώ πλέον ζω, αναπνέω και σκέφτομαι σαν Ελληνίδα, στη Νιγηρία θα επέστρεφα μόνο για να δω τους συγγενείς μου. Εδώ βρίσκονται οι φίλοι μου, οι άνθρωποι που μαζί ονειρευόμαστε, μαζί ελπίζουμε, μαζί στεκόμαστε στα εύκολα και τα δύσκολα.


Το νομοσχέδιο ορίζει ότι την ιθαγένεια αποκτούν τέκνα αλλοδαπών γεννημένα στην Ελλάδα «υπό την προϋπόθεση εγγραφής και φοίτησης σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και νόμιμης συνεχούς παραμονής ενός εκ των γονέων τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (δέκα χρόνια). Επίσης, «ανήλικοι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση είτε εννέα είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και «αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτοι ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ, εφόσον διαθέτουν ελληνικό απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» (υπολογίζεται ότι τα κριτήρια πληρούν κάπου 50.000 αλλοδαποί μαθητές και φοιτητές). Προβλέπονται, επιπλέον, σοβαρές μειώσεις στα πρόστιμα για ανακριβείς δηλώσεις ή έλλειψη άδειας παραμονής αλλά και στα τέλη των εργοδοτών για την απασχόληση εποχικών εργαζόμενων, που όμως θα υπόκεινται σε χρηματικές ποινές αν δεν τους παρέχουν κατάλληλα καταλύματα. Νομιμοποιείται, ακόμα, η συνδικαλιστική δράση των εργαζόμενων αυτών αλλά και των κατόχων άδειας διαμονής.

5 νέοι Έλληνες και με τη βούλα μιλούν στο LIFO.gr Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


«Κενά», τώρα, βεβαίως υπάρχουν. Ένας μεγάλος αριθμός μεταναστευτικής καταγωγής πολιτών σίγουρα ωφελούνται, αρκετοί άλλοι όμως «περισσεύουν». Η Ανδρομάχη Παπαϊωάννου, κοινωνική ανθρωπολόγος και μέλος της Generation 2.0 επισημαίνει δύο ακόμα βασικές αδυναμίες του νόμου: την παράλειψη των ΑΜΕΑ, που η περίπτωσή τους επισημάνθηκε αρκετές φορές κατά τη διαβούλευση με το υπουργείο και ότι καλύπτονται αποκλειστικά οι απόφοιτοι ΑΕΙ – ΤΕΙ, όχι των ΙΕΚ ή άλλων ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η νομιμότητα του ενός τουλάχιστον γονέα, πράγμα που με το μέχρι χτες ισχύον καθεστώς δεν ήταν το ευκολότερο πράγμα. «Τουλάχιστον όμως διευκολύνονται αρκετά τα πράγματα για τα νέα παιδιά... Έτσι κι αλλιώς η ιθαγένεια των παιδιών δεν πρέπει να εκλαμβάνεται σαν μέσο νομιμοποίησης για τους γονείς - η Πολιτεία οφείλει να φροντίσει ώστε να γίνουν κι εκείνοι νόμιμοι εφόσον το επιθυμούν». Ας ακούσουμε, όμως, και πέντε από τους άμεσα ενδιαφερόμενους:

5 νέοι Έλληνες και με τη βούλα μιλούν στο LIFO.gr Facebook Twitter
Άγγελος Μπαράι: «Βαρέθηκα να έχω ίσες υποχρεώσεις χωρίς ίσα δικαιώματα, να φορολογούμαι χωρίς καν να ψηφίζω... Όμως αυτόν τον τόπο αγαπώ, εδώ θέλω να δημιουργήσω και να κάνω οικογένεια.» Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ο Άγγελος Μπαράι, ένας αξιόλογος νέος φωτογράφος και σπουδαστής δημοσιογραφίας κατάγεται από την Αλβανία, από όπου άλλωστε και η πλειοψηφία των μεταναστευτικής καταγωγής συμπολιτών μας. Γόνος οικονομικών μεταναστών, έχει ζήσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην Αθήνα κι έκανε πρώτη φορά αίτηση για ιθαγένεια με τον νόμο Ραγκούση, χωρίς όμως αποτέλεσμα, θεωρούμουν βλέπεις ουσιαστικά «απροσδιορίστου προελεύσεως» σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ το '13. «Όταν άκουγα για ιθαγένεια παλιότερα δάκρυζα, τώρα πια με τον καινούργιο νόμο μπορώ να χαμογελώ», λέει. «Δεν είναι τέλειο το νομοσχέδιο, θέλει βελτιώσεις, είναι όμως μια καλή αρχή... Βαρέθηκα να έχω ίσες υποχρεώσεις χωρίς ίσα δικαιώματα, να φορολογούμαι χωρίς καν να ψηφίζω... Όμως αυτόν τον τόπο αγαπώ, εδώ θέλω να δημιουργήσω και να κάνω οικογένεια. Μακάρι να είχαμε τελειώσει με κρίση, να βελτιώνονταν τα πράγματα, να τελειώναμε με τη γραφειοκρατία και την ανέχεια, να δίνονταν περισσότερες ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους. Παλεύω όμως για το καλύτερο, ακριβώς όπως κάνουν και οι άλλοι Έλληνες φίλοι μου που θεωρώ πια συμπατριώτες μου», λέει. Θυμάται το bullying που είχε υποστεί αρχικά στο σχολείο και τις «κλειστές» ανάλογα με την εθνική καταγωγή παρέες, γρήγορα όμως αυτά άλλαξαν, οι παρέες ξανοίγονταν κι έσμιγαν όσο μεγάλωνε, «μοιάζουμε τόσο εξάλλου Έλληνες κι Αλβανοί».

5 νέοι Έλληνες και με τη βούλα μιλούν στο LIFO.gr Facebook Twitter
Αντεκούμπι Αντερέμ: «Αρχικά ήταν δύσκολα, ο κόσμος στην επαρχία δεν έχει βλέπεις συνηθίσει να συγχρωτίζεται μαύρους.» Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Η Αντεκούμπι και η Αντεολά Αντερέμι είναι αδελφές. Κρατάνε από τη Νιγηρία και μετανάστευσαν στην Ελλάδα -στα Γιάννενα αρχικά όπου και σπούδασαν, στην Αθήνα τώρα- πριν μια δεκαετία χάρη στο μέτρο της οικογενειακής επανένωσης, εφόσον οι γονείς τους ζουν και εργάζονται εδώ 27 χρόνια τώρα. «Αρχικά ήταν δύσκολα, ο κόσμος στην επαρχία δεν έχει βλέπεις συνηθίσει να συγχρωτίζεται μαύρους. Ακόμα πιο δύσκολο είναι να μάθεις να μην καταπιέζεις τον εαυτό σου, να λες ότι δεν είσαι εσύ το πρόβλημα και να περιμένεις την αποδοχή – ευτυχώς ο χρόνος γιατρεύει και η υπομονή αμείβεται! Οι παρέες μου είναι πια Έλληνες και ξένοι κι εγώ αισθάνομαι κάθε μέρα περισσότερο κομμάτι αυτού του τόπου», λέει η Αντεκούμπι που όμως δεν μπορεί να κάνει αίτηση για ιθαγένεια γιατί φοίτησε σε ΙΕΚ και όχι σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ όπως προβλέπει ο νόμος. «Ελπίζω να αλλάξει αυτό γιατί εγώ πλέον ζω, αναπνέω και σκέφτομαι πια σαν Ελληνίδα, στη Νιγηρία θα επέστρεφα μόνο για να δω τους συγγενείς μου. Εδώ βρίσκονται οι φίλοι μου, οι άνθρωποι που μαζί ονειρευόμαστε, μαζί ελπίζουμε, μαζί στεκόμαστε στα εύκολα και τα δύσκολα», συμπληρώνει. Η αδελφή της Αντεολά, λογοθεραπεύτρια, ραδιοφωνική παραγωγός και αθλήτρια στίβου μέχρι πρόσφατα, είναι πιο τυχερή – η αίτησή της για ιθαγένεια έχει, λέει, προχωρήσει και βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Έχασε όμως την ευκαιρία να αγωνιστεί με την εθνική ομάδα σε δύο συνεχόμενες Ολυμπιάδες (Πεκίνο και το Λονδίνο) παρότι είχε πιάσει τα όρια, επειδή η αίτησή της είχε «κολλήσει» γραφειοκρατικά και «αντίθετα με το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, στα υπόλοιπα αθλήματα η απόκτηση υπηκοότητας/ιθαγένειας παραμένει δύσκολη υπόθεση!», μας λέει. Απογοητεύτηκε τότε αλλά δεν το βάζει κάτω, είναι δραστήρια, πολυάσχολη κι αισιοδοξεί ότι δεν θα ξανανιώσει «ανύπαρκτη».

5 νέοι Έλληνες και με τη βούλα μιλούν στο LIFO.gr Facebook Twitter
Η Αντεολά Αντερέμ είναι λογοθεραπεύτρια, ραδιοφωνική παραγωγός και αθλήτρια στίβου και είναι πιο τυχερή – η αίτησή της για ιθαγένεια έχει, λέει, προχωρήσει και βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Ο 18χρονος Κασίμ Καμπά με καταγωγή από τη Σιέρα Λεόνε είναι ένας ακόμα από τους δεκάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους που παρότι γεννήθηκε και μεγαλώνει στην Ελλάδα, παρότι μοιράζεται τη γλώσσα, την κουλτούρα, τις χαρές αλλά και τα δεινά αυτού του τόπου, παραμένει «αγνώστου» ιθαγένειας κι ελπίζει χάρη στον νέο νόμο σύντομα θα πάρει την ελληνική. Μένει με τη μητέρα του στην Κυψέλη, «μια γειτονιά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ρατσισμού και διακρίσεων μιας και είναι πολλά χρόνια τώρα πολυπολιτισμική» και σπουδάζει δημοσιογραφία – του αρέσουν το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ, το είχε λέει από μικρός το «μικρόβιο» της ενημέρωσης, θα του άρεσε να παρουσίαζε μια τηλεοπτική εκπομπή, «όμως δεν θα ήθελα ποτέ να πέσω στο λούκι της τρομολαγνείας και της κατευθυνόμενης προπαγάνδας!» δηλώνει.

5 νέοι Έλληνες και με τη βούλα μιλούν στο LIFO.gr Facebook Twitter
Ο 18χρονος Κασίμ Καμπά με καταγωγή από τη Σιέρα Λεόνε σπουδάζει δημοσιογραφία... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Η Σάρα Τάμπολ κρατά από τις Φιλιππίνες, γεννήθηκε όμως Ελληνίδα κι ας παραμένει «ξένη» τυπικά – όχι για πολύ, ελπίζει, εφόσον ο νέος νόμος της δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσει την ιθαγένεια. Εκπληρώνει άλλωστε όλες τις προϋποθέσεις. Έβγαλε το διαπολιτισμικό σχολείο, μένει στα Πατήσια με τη μητέρα, τον πατέρα και τις δύο αδερφές της (που επίσης επιθυμούν να «ελληνοποιηθούν») κι εργάζεται σε εκδοτική εταιρία. «Έχω επισκεφθεί τη χώρα καταγωγής μου, μου αρέσει αλλά δεν θα επέστρεφα ακόμα κι αν μπορούσα... Εδώ έχω φτιάξει τη ζωή μου, εδώ είναι οι φίλοι, η δουλειά, ο τόπος, τα όνειρά μου», λέει - η κακή πλευρά της ελληνικής νοοτροπίας μόνο τη χαλάει. Ωστόσο «οι καιροί αλλάζουν και οι άνθρωποι πρέπει να ακολουθούμε αυτές τις αλλαγές με διορατικότητα κι αλληλεγγύη», λέει.

5 νέοι Έλληνες και με τη βούλα μιλούν στο LIFO.gr Facebook Twitter
Τάρα Τάμπο: «Έχω επισκεφθεί τη χώρα καταγωγής μου, μου αρέσει αλλά δεν θα επέστρεφα ακόμα κι αν μπορούσα... Εδώ έχω φτιάξει τη ζωή μου, εδώ είναι οι φίλοι, η δουλειά, ο τόπος, τα όνειρά μου». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Info: Η Generation 2.0 εδρεύει στην Αναξαγόρα 3-5, τηλ. 216 7003325, g2red.org και το Σαββάτο γιορτάζει το We Made It! Party με Anna Mystic, Reggaprincess, Santoner RPJ, dj Danny & Victor στο Ρομάντζο (έναρξη 22.00)

Ελλάδα
15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
Πολύ σωστά τα πιστεύουν αυτά τα παιδιά και να μεγαλουργήσουν εδώ. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ο επιβαλόμενος απο τα media και τα αφεντικά τους, ο "αντι-ρατισμός". Μόλις λες κάτι να υπερασπιστείς την πατρίδα σου σε λένε Ναζί ή ΧΑγίτη ή στην καλύτερη ρατσιστή.Τόσο ανθέλληνες και ανεγκέφαλοι είναι κάποιοι εδώ. Σαν μετανάστης ίσως έχω μια ιδέα, όπως και οι περισσότεροι άνρθωποι, που άφησαν την ομορφη αλλά κατεστραμένη Ελλάδα μας για ενα καλύτερο αύριο έξω, τι σημαίνει να επισκέπτεσαι (νόμιμα) μία χώρα για να ζήσεις. Στηρίζεσαι στις δομές της χώρας αυτής και την σέβεσαι 100% και Θεέ μου αλίμονό σου αν δεν το κανεις. Έχεις φύγει ξημερώματα!Εδώ στην χώρα μας, όλοι τόσα χρόνια καλοδεχούμενοι είναι (παράνομοι και μη) μια χαρά ζούνε κι επιβιώνουν. Οπότε αφήστε τον "αντι-ρατισμό" σας για αλλού. Ζήστε έξω από το μικρό χωριουδάκι σας και θα έχετε μια καλύτερη εικόνα, του τι παράδεισος έχει γίνει η Ελλάδα για μετανάστες.Ναι, να επικροτούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα στην παιδία,στην ασφάλεια,στη ζωή γενικότερα, αλλά να μην ξεχνάμε από που ερχόμαστε κυρίες και κύριοι. Διστυχώς στη χώρα μας ο μόνος ρατσισμός είναι κατά των Ελλήνων. Σε μία χώρα που ματώνει, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, οι άνθρωποι στους οποίους ανήκει η χώρα γιατί ματώσαν γι'αυτήν γεννιές και γεννιές πίσω τους έχουν προτεραιότητα.Ας τολμίσει να πει πχ η Αγγλική κυβέρνηση δωρεάν περίθαλψη σε μετανάστες (παράνομοι ή μπένωντας στη χώρα λαθραία, οι οποίοι δεν έχουν ελπίδα εκεί και το ξέρουν) και μετά πληρωμής οι υπόλοιποι Άγγλοι, κι έχει πέσει η Κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Εδώ τους τρέφουν όσους μπήκαν παράνομα ή όχι για τα ψηφαλάκια (ρωτήστε δήμαρχο Καμίνη να σας πει).Οπότε είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, πρώτα πρέπει να φτιάξει η χώρα για τους Έλληνες και μετά για τους μετανάστες κυρίες και κύριοι, αλλιώς ο "αντι-ρατισμός" σας θα σας γυρίσει μπούμερανγκ. ΥΓ: Δεν ξεχνώ τον αλλοδαπό αναρχικό-αντιρατιστή που έκαιγε την ελληνική σημαία στο Σύνταγμα και μια γιαγια να προσπαθεί να τον βάλει στη θέση του. Αυτά
Κάποιοι ενοχλούνται που αυτοί οι άνθρωποι θα είναι όμοιοι και στον ίδιο βαθμό Έλληνες με εμάς.Εγώ πάλι καθόλου. Αντίθετα, χαίρομαι. Αυτούς που ζουν, ονειρεύονται και αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο, έχουν γεννηθεί σε αυτόν τον τόπο και τον αισθάνονται δικό τους, τους θεωρώ 100 φορές περισσότερο Έλληνες από εθνικούς προδότες τύπου Σαμαρά/Βενιζέλου και λοιπών αποβρασμάτων.
Όσο και αν αντιπαθώ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν άριστη κίνηση αυτός ο νόμος. Οι κοινωνίες που μπορούν να ελπίζουν για το μέλλον είναι αυτές που έχουν την ικανότητα να ενσωματώνουν και να αξιοποιούν το έμψυχο δυναμικό το οποίο μπορεί να είναι ποικίλων προελεύσεων. Η περιχαράκωση δεν είναι υπεράσπιση της πολιτιστικής μας ταυτότητας αλλά αντίθετα το πρώτο βήμα προς τη συρρίκνωσή της.
Από τις πιο ελπιδοφόρες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ,να αναγνωριστεί αυτό. Δυστυχώς είναι τέτοια η κατάντια του πολιτικού προσωπικού που πράγματα όπως η ιθαγένεια,το σύμφωνο κλπ έχουν μία περιορισμένη πιθανότητα επιτυχίας μόνο μέσω του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Εύχομαι να μην απογοητεύσει και εκεί μπας και δουν κάποιοι συμπολίτες μας φως στο σκοτάδι.
ΡΕ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΜΟΝΟ ΕΞΕΤΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΕΡΙ ΤΙΝΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ. ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ.Εγώ είμαι Έλληνας όχι για άλλο λόγο παρά μόνο διότι το γενεαλογικό μου δέντρο επεκτείνεται βαθιά μέσα στο ιστορικό ελληνικό παρελθόν με ότι αυτό συνεπάγεται.Ο πατέρας μου, ο παππούς μου, ο πατέρας του παππού μου και ο πατέρας πάλι του πατέρα του παππού μου κ.λ.π. κ.λ.π. και ούτω καθ' εξής, από γενεά σε γενεά μεταφέρουν και μεταδίδουν μέχρι σε εμένα, και εγώ στο παιδί μου, την ελληνική νοοτροπία όπως αυτή διαμορφώνεται από τις πολιτισμικές και πολιτιστικές ελληνικές καταβολές μας, το ελληνικό ήθος και τους άγραφους ηθικούς κώδικες, την βαθιά αγάπη και τον σεβασμό στους αγωνιστές της επανάστασης του 1821, του έπους του 1940, των αγωνιστών εναντίον των ναζιστών κ.λ.π., και επίσης μεταξύ πολλών άλλων ελληνοπαραδογνωσιακών ιδιωματικών φυτεύουν μέσα στην ψυχή μας οι παλαιότεροι στην παιδική μας ηλικία, και το ίδιο κάνουμε κι εμείς στα δικά μας παιδιά όταν έρθει η σειρά μας, την αγάπη στην έννοια της πατρίδας μας, στους αδελφούς συμπατριώτες μας, στην έννοια της αρετής, της φιλευσπλαχνίας, της αλληλοπεριχώρησης, της αλληλεγγύης, της αυτοθυσίας, της συγχωρητικότητας κ.λ.π., όπως και στην συνείδηση της ευθύνης του προνομίου να προερχόμαστε από πρόγονους οι οποίοι ανέπτυξαν ανώτατο πολιτισμό και τα λοιπά...Με τον ίδιο τρόπο φτάνουν σε εμάς και οι Τέχνες, η Ποίηση, η Μουσική, τα Γράμματα κ.λ.π., και όλοι μαζί είμαστε ενωμένοι με τον συλλογικό φυλετικό γενετικό κώδικα από την αρχαιότητα έως σήμερα, και αυτό είναι που μας κάνει ΈΛΛΗΝΕΣ.Κι όμως, για τον Τσίπρα εγώ και εσείς είμαστε όμοιοι και στον ίδιο βαθμό έλληνες με το παιδί του λαθρομετανάστη ή μετανάστη ή πρόσφυγα.Αυτό προδίδει με ενάργεια τι νιώθει και πως νιώθει ο Τσίπρας την έννοια της πατρίδας και των ελλήνων συμπατριωτών μας.Τίποτε άλλο... Ευχαριστώ...!!!
Διαβάζοντας τη λογόρροια περί της αφομοίωσης και μετάδοσης της ελληνικής ιστορίας αναρωτιέμαι: η Ελλάδα πότε δεν πεθαίνει ή Ελλάδα ποτέ δεν μαθαίνει; Οι πρόγονοι, ναι, ανέπτυξαν ανώτατο πολιτισμό, οι απόγονοι θα κριθούν από τους απογόνους μας. Όμως, πολύ φοβάμαι με επίθετα όχι τόσο θετικά ως προς το πως, γιατί και πότε αναπτύξαμε τη σημερινή κουλτούρα.Μάλλον στην εκμάθηση της ελληνικής ιστορίας ξεχάσατε τον Μέγα Αλέξανδρο. «Δεν μ’ ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών ούτε η φυλή στην οποία γεννήθηκαν. Τους αντιμετωπίζω όλους με ένα κριτήριο: την αρετή.» Είναι μια καλή αρχή, νομίζω.Δεν είχα φανταστεί ποτέ πως η αντιστοιχία των αζωτούχων βάσεων με τα αμινοξέα σου δίνει την αίσθηση του ανήκειν. Αν η καταγωγή ή συγκεκριμένα οι Έλληνες είναι τόσο σημαντικοί και μεγάλοι γιατί πρέπει να το γράφετε με κεφαλαία; Δεν είναι προφανή η μεγαλειότητα τους με πεζά γράμματα; Για την πλειοψηφία της βουλής, αλλά και έξω από αυτή είμαστε ίσοι· ελληνόμετρα και πατριωτόμετρα δεν υπάρχουν όπως και λαθραίοι άνθρωποι. Υπάρχουν παράνομες πράξεις και παράτυποι μετανάστες.Πατριωτισμός είναι όταν η αγάπη για τους δικούς σου ανθρώπους έρχεται πρώτη. Εθνικισμός είναι όταν το μίσος για τους άλλους έρχεται πρώτο. –Charles de Gaulle–
Τι βλακώδης ερώτηση. Εμείς προσωπικά δε θα λέμε τίποτε. Εσύ, ακόμη κι ανεξάρτητα με το που γεννήθηκες, μπορείς να λες για τον εαυτό σου ότι θες, ότι είσαι 'Ελληνας, Κινέζος ή Κούρδος. Το αν θα στο αναγνωρίσει η πολιτεία εξαρτάται από την κάθε πολιτεία και τους κανόνες της.
Δηλαδή εγώ αν γεννηθώ στην Κίνα από τους Έλληνες γονείς μου, λαμβάνω κινέζικη παιδεία, κατοικώ μόνιμα στην Κίνα, αυτοπροσδιορίζομαι ως Κινέζος· είμαι Κινέζος;That is the question and the answer is yes.
"Η Νέα Γενιά Ελλήνων Πολιτών είναι πολύχρωμη, πολυθρησκευτική, πολυπολιτισμική κι είναι το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας"Προφανώς αυτή η γενιά δεν θα περιλαμβάνει γηγενείς έλληνες που είτε δεν είναι σε θέση να μεγαλώσουν παιδιά είτε θα έχουν γίνει οι ίδιοι μετανάστες λόγω της κρίσης"αυτή χώρα κατόρθωσε επιτέλους να αποκτήσει μια πρώτη σοβαρή μεταναστευτική νομοθεσία"Σοβαρή μεταναστευτική πολιτική να δίνεις ιθαγένεια και δικαίωμα ψήφου σε κάποιον που μπορεί να μην τελείωσε καν το δημοτικό; Φαντάζομαι το ΣτΕ θα έχει να πει πολλά πάνω σ'αυτό."υπολογίζεται ότι τα κριτήρια πληρούν κάπου 50.000 αλλοδαποί μαθητές και φοιτητές"Στο περίπου. Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε ούτε πόσοι είναι, ούτε από ποιες χώρες προέρχονται. Ούτε βέβαια γνωρίζουμε με ποιους τρόπους διαμορφώνεται η ταυτότητα και η συνείδησή τους. Απλώς επιλέγουμε πέντε δασκαλεμένους και προσποιούμαστε ότι αυτά που λένε αντιπροσωπεύουν και τους υπόλοιπους. "απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ουσιαστική αποδοχή των νέων αυτών πολιτών από την ελληνική κοινωνία"Για τους ίδιους υπάρχει κάποια προϋπόθεση ενσωμάτωσης και αποδοχής των κανόνων μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας; Προφανώς όχι, αφού δεν προβλέπεται κάποιο τεστ ιθαγένειας."Μένει με τη μητέρα του στην Κυψέλη, «μια γειτονιά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ρατσισμού και διακρίσεων μιας και είναι πολλά χρόνια τώρα πολυπολιτισμική»"Αυτό το αφήνω ασχολίαστο. Όταν η ιδεοληψία και η άρνηση της πραγματικότητας χτυπάνε κόκκινο...
Αρχικά, γηγενής χαραχτηρίζεται όποιος κατοικεί στον ίδιο τόπο όπου έχει γεννηθεί. Ως εκ τούτου ο νόμος δίνει το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή/και έχουν ολοκληρώσει δημοτικό-γυμνάσιο ή γυμνάσιο-λύκειο. Παρόλα αυτά και εγώ αναρωτιέμαι αν είναι τόσο σοβαρός, όσο θα ήθελα, γιατί έχει κάποια κενά.“Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε ούτε πόσοι είναι, ούτε από ποιες χώρες προέρχονται. Ούτε βέβαια γνωρίζουμε με ποιους τρόπους διαμορφώνεται η ταυτότητα και η συνείδησή τους.“ Δεν αντιλαμβάνομαι αυτόν τον προβληματισμό. Υπολογίζεται πως είναι 50.000, ας είναι και 100.000, αφού με κανέναν απτό τρόπο δεν πλήττεται η κοινωνία από την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από παιδιά που έχουν λάβει ελληνική παιδεία, αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες, κατοικούν εδώ, έχουν γεννηθεί εδώ (ή όχι).Δεν αντιλαμβάνομαι τον “προβληματισμό” για το πόσοι είναι και από ποιες χώρες προέρχονται (sic). Η αφομοίωση στην ελληνική πολιτεία (και με χαρτιά) παιδιών που έχουν λάβει ελληνική παιδεία, αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες (από αυτή τη χώρα προέρχονται), κατοικούν εδώ, έχουν γεννηθεί εδώ (ή όχι) δεν “προσβάλλει” με κανέναν απτό τρόπο την ελληνική κοινωνία.Η Ευρωπαϊκή κοινωνία η οποία επικαλείσαι απαγορεύει τις διακρίσεις στη ΕΣΔΑ, αλλά εκτός των άλλων την ιθαγένεια (όπως αναφέρεις σε άλλο σχόλιο) σε πολλά κράτη της Ε.Ε την αποκτάς με παρόμοιους τρόπους. (Για παράδειγμα: στη Σουηδία, μεταξύ άλλων κατηγοριών, η ιθαγένεια κατακτιέται με νόμιμη παραμονή πέντε συνεχών χρόνων· στη Γερμανία ο γενικός κανόνας είναι νόμιμη παραμονή οκτώ χρόνων και απόδειξη με τεστ πως γνωρίζουν τη γερμανική γλώσσα κλπ· στη Γαλλία τα παιδιά μεταναστών με γονείς που κατοικούν μόνιμα στη χώρα για πέντε συνεχή χρόνια.)Και ναι, δεν μπορώ να βρω καλύτερη πρόταση από αυτή: «Η Νέα Γενιά Ελλήνων Πολιτών είναι πολύχρωμη, πολυθρησκευτική, πολυπολιτισμική κι είναι· το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας»