Reuters: Μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από Ελλάδα - Ιταλία θα προτείνει η Κομισιόν

Reuters: Μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από Ελλάδα - Ιταλία θα προτείνει η Κομισιόν Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
2

Τη μετεγκατάσταση σε άλλες περιοχές της Ευρώπης περίπου 40.000 προσφύγων που έφτασαν με πλοιάρια στην Ελλάδα και την Ιταλία και έχουν ζητήσει να τους χορηγηθεί άσυλο, θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγή της ΕΕ που επικαλείται το Reuters.

Η πρόταση αυτή φαίνεται πως αποτελεί συνέχεια του σχεδίου που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την υποδοχή 20.000 προσφύγων που σήμερα ζουν σε χώρες εκτός της Ένωσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο, η Κομισιόν σχεδιάζει επίσης ένα σύστημα «ποσοστώσεων» που θα κατανέμει τους πρόσφυγες ανάλογα με την οικονομική κατάσταση και το μέγεθος κάθε χώρας.

Τα μέτρα της Επιτροπής αναμένεται να οριστικοποιηθούν την Τετάρτη και για θα πρέπει να στηριχθούν από τις χώρες που θα αναλάβουν και να υποδεχτούν κάποιους από τους πρόσφυγες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Επιτροπή δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τον αριθμό των ανθρώπων που προτείνει να μετεγκατασταθούν. Ο αριθμός 40.000 θα μπορούσε να προταθεί ώστε να διασφαλιστεί η αποδοχή της πρότασης καθώς ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, αρχικά απέρριψαν την ιδέα να ανοίξουν τις πύλες τους στους πρόσφυγες. Ο όρος «ποσόστωση» εξάλλου θεωρείται από ορισμένες οργανώσεις που τάσσονται κατά των μεταναστών ως ένδειξη ότι η φιλοξενία προσφύγων επιβάλλεται στη Γαλλία από το εξωτερικό.

Μόνο πέρσι 600.000 άνθρωποι κατέθεσαν αιτήματα για χορήγηση ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, μέχρι τις αρχές Μαΐου φέτος περίπου 60.000 πρόσφυγες έφτασαν δια θαλάσσης σε ευρωπαϊκές χώρες και περισσότεροι από τους μισούς αποβιβάστηκαν στην Ιταλία.

Το μέτρο που θα προταθεί την επόμενη εβδομάδα βασίζεται σε ένα άρθρο της Συνθήκης της Λισαβόνας που αφορά τη λειτουργία της ΕΕ και προβλέπει ότι τα μέλη της ΕΕ μπορεί να υιοθετήσουν προσωρινά μέτρα εάν ένα ή περισσότερα από αυτά αντιμετωπίζουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω αιφνιδιαστικής εισροής ανθρώπων από χώρες εκτός της Ένωσης.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Η οικογένεια Reiner είχε μιλήσει ανοιχτά για τους μακροχρόνιους αγώνες του Nick με την κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό σε σκληρά ναρκωτικά -  μπαινόβγαινε σε κέντρα αποκατάστασης επί χρόνια
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Πολίτες σε όλη την Αυστραλία πενθούν για τους 16 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή - 25 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, της Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν, ότι στρατεύματα από τη «συμμαχία των προθύμων», με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών δυνάμεων
THE LIFO TEAM
IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Διεθνή / IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, η «κραυγή» φορέων και οργανώσεων για βοήθεια στο Σουδάν ενισχύεται
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια