Telegraph: Το Grexit θα έφερνε χάος στην ευρωζώνη

Telegraph: Το Grexit θα έφερνε χάος στην ευρωζώνη Facebook Twitter
1

Ένα νέο δημοσίευμα για τους κινδύνους που ενέχει ένα Grexit, φιλοξενεί η βρετανική Telegraph. «Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγούσε όλο το μπλοκ στο χάος και θα έθετε υπό αμφισβήτηση ολόκληρη τη συνοχή της δυτικής συμμαχίας, δηλώνει ένας βασικός παράγοντας στην αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας το 2012.

Συγκεκριμένα, ο Hung Tran, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών IIF, αναφέρει στην εφημερίδα ότι ενώ οι τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεσή τους στην Ελλάδα, η οποία αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, οι επενδυτές είναι πολύ αδιάφοροι για τις επιπτώσεις μιας ελληνικής εξόδου, η οποία θα μπορούσε να έχει σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις και να ενισχύσει την πόλωση μεταξύ του πυρήνα και της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Ο Tran, ο οποίος βοήθησε στην εκπροσώπηση των ομολογιούχων του ιδιωτικού τομέα στη διάρκεια του «κουρέματος» το 2012, δήλωσε πως παραμένει αισιόδοξος ότι «υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό» και ότι η Ελλάδα θα επιτύχει μια «συμφωνία της τελευταίας στιγμής» και θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Ωστόσο, τόνισε ότι εάν η χώρα βγει από το ευρώ, οι συνέπειες θα είναι περίπλοκες και δεν έχουν γίνει «πλήρως κατανοητές».

Telegraph: Το Grexit θα έφερνε χάος στην ευρωζώνη Facebook Twitter

«Βραχυπρόθεσμα, πιθανώς η οικονομική μετάδοση από την άποψη της εξάπλωσης στο κόστος δανεισμού των περιφερειακών χωρών όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, θα είναι πιο περιορισμένη αυτή τη φορά σε σχέση με το 2010 ή το 2012», είπε και πρόσθεσε: «ωστόσο, υπάρχει μια σειρά από πολιτικές προεκτάσεις όσον αφορά τις προσδοκίες της αγοράς, εάν το ευρώ αποδειχθεί ότι είναι αναστρέψιμο. Το φυσικό ερώτημα είναι, ποιος θα είναι ο επόμενος;».

«Εάν μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δυσκολέψει σημαντικά τη σχέση της με την ΕΕ και την Δύση, θα προκύψουν ερωτήματα για την ευθυγράμμιση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, την πολιτική ασφάλειας κ.ο.κ. και ολόκληρη η συνοχή της δυτικής συμμαχίας θα τεθεί υπό αμφισβήτηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως μια ελληνική έξοδος θα χρησίμευε μόνο για να ενισχύσει την πόλωση που έχουμε ήδη δει στην Ευρώπη. «Υπήρξε μια οξύτατη πόλωση τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά, που υποστήριζε ότι η τρέχουσα προσέγγιση οικονομικής πολιτικής με βάση τη λιτότητα δεν έχει αποτέλεσμα. Επομένως, η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για την Ελλάδα που θα οδηγούσε σε μια έξοδο από την ευρωζώνη, θα καθιστούσε αυτή τη συζήτηση και την πόλωση, πιο έντονη και πιο προβληματική»

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Στο 136% του ΑΕΠ το χρέος της Ιταλίας [2.1 τρις ευρώ] το οποίο αυξάνεται κατά 5% ανά διετία ... αλλά δεν ανησυχούν καθόλου από ένα ενδεχόμενο Grexit! Ετοιμάζουν πάντως την επόμενη παγίδα τους. Χρεοκοπία εντός του ευρώ. Τότε όπου θα ρίξουν μισθούς και συντάξεις κατά 50% μέσα σε ένα μήνα. Τότε που θα αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί οτιδήποτε μπορεί να παράγει πλούτο για την χώρα μας [με πρώτο το τουριστικό προϊόν και τα σχετιζόμενα με αυτόν αεροδρόμια και λιμάνια]. Με τα έσοδα θα ξεπληρώνουν τα "χρέη μας". Στο μεταξύ ο λαός το περίφημο .. παξιμάδι. Αν ξαναχρεοκοπήσουμε η δραχμή ειναι μονοδρομος.