Τα δέκα καλύτερα μέρη για πεζοπορία στην Ελλάδα

Τα δέκα καλύτερα μέρη για πεζοπορία στην Ελλάδα Facebook Twitter
7

Τα δέκα καλύτερα μέρη για πεζοπορία στην Ελλάδα Facebook Twitter
To φαράγγι της Σαμαρίας στην Κρήτη


Αφιέρωμα στα 10 καλύτερα μέρη για ορειβασία έκανε η ιστοσελίδα Lonely Planet παρουσιάζοντας το top 10 των ελληνικών βουνών και πλαγιών σε περιοχές και νησιά όλης της Ελλάδας.

Ο αρθρογράφος Alexis Averbuck εκθείασε μέρη όπως ο Όλυμπος, τα Μετέωρα, τα Ζαγοροχώρια και η Πελοπόννησος.

«Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας χαρακτηρίζεται ορεινό και κατ'επέκταση είναι ο παράδεισος του ορειβάτη», όπως ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά στο αφιέρωμα. Μάλιστα, υπάρχουν και πολλές οργανώσεις και σύλλογοι για κάθε μέρος οι οποίοι παρέχουν πληροφορίες και οδηγίες για το εκάστοτε βουνό ή πλαγιά που κάποιος θέλει να επισκεφθεί.

Η λίστα και τα σχόλια του Lonely Planet για τα hot spot σημεία πεζοπορίας στη χώρα μας:


1. Κρήτη

Το φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη ανήκει στα πιο δημοφιλή σημεία για ορειβασία στην Ευρώπη, αφού συνδυάζει την άγρια φυσική ομορφιά των φυτών και των ζώων. Το Ζάκρος και το Κάτω Ζάκρος οδηγούν μέσω μονοπατιού στην Κοιλάδα των Νεκρών – που και από το όνομα καταλαβαίνει κανείς το μυστήριο που υπάρχει γύρω από αυτή- και έπειτα μπορεί κανείς να φθάσει στο σημείο όπου βρισκόταν το παλάτι του βασιλιά Μίνωα.


2. Άνδρος

Το επόμενο σε σειρά κατάταξης για το Lonely Planet καθώς τα πολλά μονοπάτια περνούν μέσα από τα χωριά και οδηγούν σε ανέγγιχτες κοιλάδες και σε αρχαίους νερόμυλους.


3. Νάξος

Η Τραγαία, η μεγάλη κοιλάδα με ελαιώνες που περιλαμβάνει πολλά μονοπάτια που οδηγούν σε χωριά. Το Φιλωτί, μάλιστα, προσφέρει μια κουραστική αλλά απολαυστική αναρρίχηση στη Σπηλιά του Δία, ένα φυσικό σπήλαιο στις πλαγιές του βουνού του Δία.


4. Τήλος

Aναρίθμητα μονοπάτια οδηγούν σε απόκρημνες πλαγιές που τελικά οδηγούν σε απομονωμένες παραλίες. Είναι, επίσης, ένας παράδεισος για τους λάτρεις των πουλιών αφού εκεί μπορεί κανείς να δει πολλά και σπάνια είδη πουλιών.


5. Νίσυρος

Ένα ηφαιστειογενές νησί που προσφέρει πεζοπορίες που οδηγούν στον κρατήρα στο βουνό Πολυβώτη.


6. Παξοί

Το μικροσκοπικό νησί του Ιονίου που ενδείκνυται για αποδράσεις σε μονοπάτια που περνούν μέσα από αρχαία ελαιόδεντρα και πέτρινους τοίχους.


7. Ιθάκη

Όσοι αγαπούν τη μυθολογία θα λατρέψουν την πεζοπορία σε αυτό το νησί καθώς μπορούν να περιηγηθούν σε μέρη όπου πέρασε ο ήρωας του Τρωικού Πολέμου, Οδυσσέας.


8. Σάμος

Το γαλήνιο Αιγαιοπελαγίτικο νησί προσφέρει αρκετά ορεινά χωριά και δασώδεις εκτάσεις για το βουνό Άμπελος.


9. Ύδρα

Το νησί του Σαρωνικού όπου τα οχήματα είναι ανύπαρκτα, με καλοδιατηρημένα μονοπάτια που οδηγούν σε παραλίες και μοναστήρια.


10. Αλόννησος

Ένα εδραιωμένο δίκτυο που οδηγεί μέσα από εύκολες διαβάσεις που οδηγούν σε παρθένες παραλίες.

Η παραπάνω λίστα είναι χαρακτηριστική της ομορφιάς που κρύβει κάθε σημείο της Ελλάδας, οπότε όσοι είστε λάτρεις ή μη της πεζοπορίας αξίζει να τα  επισκεφθείτε.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

σχόλια

4 σχόλια
Πρόκειται για ένα καταπληκτικό τοπίο που σου προκαλεί δέος. Η επαφή με τη φύση σε όλο της το μεγαλείο! Νερά, βουνά, δάσος, κρι-κρι.... Είναι μια κουραστική εμπειρία 6 ωρών (τουλάχιστον για άπειρους στην πεζοπορία όπως ήμασταν εμείς) που όμως πραγματικά αξίζει να βιώσετε. Πρέπει να έχετε πάρει μαζί σας όλα τα απαραίτητα όπως καπέλο, αντηλιακό, νερό-φαγητό, σακίδιο και αθλητικά παπούτσια. Σε αρκετά σημεία υπάρχουν τουαλέτες. Είναι καλό να κάνετε πολλές και μικρές στάσεις. Εμείς πήγαμε αρχές Σεπτέμβρη και αυτό ήταν καλό γιατί δεν μας 'χτύπησε' πολύ ο ήλιος. Για να φτάσουμε στον Ομαλό, απ'όπου ξεκινάει το φαράγγι, πήραμε το πρωινό Κτελ από τα Χανιά. Όταν το διασχίσεις φτάνεις στην Αγία Ρούμελη, ένα μικρό χωριό με καταγάλανα νερά, και από εκεί παίρνεις το πλοίο για χώρα Σφακίων. Μόλις φτάσεις παίρνεις και πάλι το Κτελ για επιστροφή στα Χανιά. Συνολικά κοστίζει γύρω στα 30 ευρώ το άτομο (μαζί με το εισιτήριο των 5 ευρώ για το φαράγγι) και θα το κάνετε σαν μονοήμερη εκδρομή. Υπήρχε πάρα πολύς κόσμος που έκανε τη διαδρομή ( οι περισσότεροι Γάλλοι-Γερμανοί και περίπου μόνο 15 Έλληνες, μπορεί και να έτυχε βέβαια......). Αξίζει ανεπιφύλακτα!φωτογραφιες εδω http://hotels-fairy.com/autumn-days-crete/
Δεν έτυχε, έτσι είναι στην πραγματικότητα. Γερμανοί, Γάλλοι και μάλιστα μιας κάπως προχωρημένης ηλικίας που είδα τις δυο φορές που απόλαυσα την ορειβατική διαδρομή. Αν δείτε κάποιον που ανηφορίζει το φαράγγι όσο εσείς το κατηφορίζετε να είστε βέβαιοι ότι είναι δικός μας, ένας από τους 15. Πέντε και μισή ώρες ανάβαση με μια στάση μισή ώρα στο χωριό. Όταν γίνονται τα βράχια καυτά και δύσκολα εκεί κάτω, εσύ έχεις την σκιά του δάσους, τα χρώματα του βουνού να αλλάζουν όπως πέφτει το φως...Τέτοια διαδρομή είναι μοναχική όπως πρέπει να είναι. Μόνο του είναι το βουνό και εσύ μαζί, όταν τα μπουλούκια από τουρίστες και οι κραυγές τους το έχουν εγκαταλείψει πάλι ήσυχο πίσω στην φύση του.
Έλληνες που κάνουν διακοπές στα Χανιά δεν θα δεις πολλούς να το περνάνε μιας δίνουν περισσότερη προβολή στις παραλίες (φαλασαρνα, ελαφονήσι, μπάλος, σειτάν κτλ) παρά στο φαράγγι. Το φαράγγι διαφιμίζεται συνήθως στους τουρίστες μιας και αυτούς δεν τους ενδιαφέρει να πάνε τόσο για ποτό και φαγητό αλλά να δουν όσα περισσότερα αξιοθέατα εχει η πόλη. Σαν Χανιώτισσα μπορώ να σας πω οτι το περνάνε περισσότερο οι ντόπιοι είτε ανάποδα (οπως αναφέρθηκε στα σχόλια) είτε πολυυυυ γρήγορα μιας και εδώ έχουμε σαν "κόντρα" το πόσο γρήγορα μπορεις να περάσεις το φαράγγι (η πρώτη φορά ειναι αναγνωριστική) Είναι εφικτο μέσα σε 4 ώρες με 2 στάσεις των 10 λεπτών (κουζουλοκοπελα μην το ψάχνετε)16,5 χμ μέχρι την ακτή... Συμβουλές πριν την κατάβαση-Κομμένα νύχια ποδιών (δεν ειναι αστείο) -τα πιο άνετα αθλητικά ή οριβατικά παπούτσια -Ενα μπουκάλι με νερο και άλλο ένα με πάγο-Φρούτα ή κάτι αρκετά ελαφρί -Καπέλο-Και να μην πειράζετε τη φύση (με όλες τις έννοιες)
10 νησιά για πεζοπορία στην Ελλάδα...όχι "Τα δέκα καλύτερα μέρη για πεζοπορία στην Ελλάδα..."λογικό αφού έρχεται καλοκαίρι να διαφημιστούν τα νησιά μας αλλά απέχουν πολύ από τις 10 top προτάσεις για πεζοπορία!
χμμ δεν ξερω αν ειναι οι πιο ευστοχες προτάσεις, (και πως μπορει να ειναι αλλωστε; η λιστα ειναι περιορισμενη σε αριθμό μονο για νησια και λειπουν Ικαρια πχ με απιστευτες διαδρομες, και γιατι οχι Αναφη, Λεσβος), κατι που δεν εχουμε πιασει ομως συλλογικα (περα οτι η Ελλαδα ειναι κατα βαση ορεινη χωρα) ειναι οτι μεχρι πριν 60 χρονια τα μονοπατια ηταν η γραμμη ζωης για τα χωριά τα σχολεία, οτιδηποτε για την καθημερινη ζωη στα χωριά. αυτη η παραδοση και τα μονοπατια εχουν ξεχαστει και περιπέσε σε αχρηστία οπως και η δυνατοτητα για περπάτημα των περισσότερων συμπατριωτών μας.Σαν τοσο περπάρτημα μεσα σε βουνα και λαγκαδια επι αιωνες να βγηκαν στην αντιδραση στο πηγαινω στο περιπτερο με αυτοκινητο.