Βαρουφάκης: Θέλουμε μία έντιμη συμφωνία

Βαρουφάκης: Θέλουμε μία έντιμη συμφωνία Facebook Twitter
The Council of the European Union / SOOC
7

Η Ελλάδα θέλει μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους της όχι τελεσίγραφα και «κάποια ευελιξία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά το τελεσίγραφο του Eurogroup προς την Ελλάδα να δεχθεί την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος και το αλλαγμένο κείμενο που έφερε τις ραγδαίες εξελίξεις και τη διακοπή της συνεδρίασης.

Ανέφερε επίσης ότι «ο κ. Μοσκοβισί μας παρουσίασε πριν από το Eurogroup ένα κείμενο, που αναγνώριζε την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, το οποίο θα χαιρόμουν να υπογράψω [...] Το κείμενο αυτό απεσύρθη λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του Eurogroup από τον κ. Ντάισελμπλουμ».

«Δεν κάνουμε μπλόφες, θέλουμε μια έντιμη συμφωνία» διευκρίνισε ο υπουργός. «Δεν μας δόθηκαν εγγυήσεις σχετικά με την ευελιξία. Σε αντάλλαγμα μας πρόσφεραν μια νεφελώδη διατύπωση για ελαστικότητα εντός του προγράμματος. Είμαστε έτοιμοι και έχουμε κάθε επιθυμία να φτάσουμε σε μια τίμια συμφωνία. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εργαστεί προς ένα αδιέξοδο. Στην ιστορία της ΕΕ τίποτα καλό δεν βγήκε μέσα από τελεσίγραφα. Έχουμε αποδεχθεί τις υποχρεώσεις μας. Δεν θα κινηθούμε μονομερώς όλο αυτό το διάστημα των διαπραγματεύσεων», επεσήμανε.

«Δεν αμφιβάλλω ότι στις επόμενες μέρες κάθε έννοια τελεσιγράφου θα αποσυρθεί και με συλλογικό πνεύμα θα προχωρήσουμε προς μια νέα συμφωνία. Η Δημοκρατία είναι η συμφιλίωση των αντιθέσεων. Η Ευρώπη είναι μία θαυμαστή Δημοκρατία», τόνισε.

«Προσπαθήσαμε να βρούμε κοινό έδαφος στο Eurogroup για ένα βιώσιμο νέο συμβόλαιο... Δεν έχω αμφιβολίες ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία θεραπευτική για την Ευρώπη και καλή για την Ελλάδα», τόνισε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη συνέχεια.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Το ερώτημα εδώ είναι ποίος και γιατί άλλαξε αυτό το κείμενο που η ελληνική πλευρά ήταν πρόθυμη να υπογράψει; Ή ο κύριος Βαρουφάκης δεν μας τα λέει όλα ή κάτι περίεργο παίζει το οποίο δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Περιμένω με έντονη περιέργεια να δω πια θα είναι η απάντηση των Ευρωπαίων.
Η Ευρώπη είναι μια θαυμαστή δημοκρατία, αυτό είναι δεδομένο. Απλά μας αρέσει να ξεχνάμε πως και τα υπόλοιπα κράτη μέλη έχουν δημοκρατίες και να κοιτάμε μόνο την δικιά μας. Εδω ας σημειωθεί πως δημοκρατία είναι η αποδοχή της βούλησης των λαών. Αυτή η βούληση μπορεί να μην μας αρέσει, αυτό δεν όμως δεν την κάνει λιγότερο δημοκρατική.
Μα εδώ ψηφίζω άνθρωπε μου, όχι στις άλλες δημοκρατίες και βλέπω ότι δεν μπορώ να αλλάξω τη μοίρα μου ότι και να ψηφίσω. Δεν έχω καν το δικαίωμα να αποφασίσω αν θα έχω συλλογικές συμβάσεις ή όχι. Μπορώ να πληρώσω τους άλλους λαούς με το δικό μου τρόπο; Όχι. Τι συζητάμε τότε; Και τράβα πεσ' τα αυτά στον Ραχόι και στον κάθε Ραχόι που φοβάται τη βούληση του δικού του λαού και μας τα πρήζουν και μ΄αυτό. Δημοκρατικά πάντα. Ο ευρωσκεπτικισμός και η ακροδεξιά στην Ευρώπη έχει ανέβει επειδή η Ευρώπη είναι μια θαυμαστή δημοκρατία μας λες. Και για αποδοχή της βούλησης των λαών της Ευρώπης έλα να μου μιλήσεις όταν θα υπάρξει πολιτική ένωση και ψηφίζουμε όλοι για το κοινό μας μέλλον στην Ευρώπη μία κυβέρνηση. Μέχρι τότε η κριτική ότι η πολιτική παράγεται από τους γραφειοκράτες της Ε.Ε. και οι εθνικές κυβερνήσεις τη διαχειρίζονται στέκει μια χαρά. Δεν σε κάνει ευρωπαϊστή να τα βλέπεις όλα τέλεια στην Ε.Ε. ενώ δεν είναι. Κολλημένο σε κάνει. Αν ένα όραμα σε ενδιαφέρει πραγματικά στην τελική (το ευρωπαϊκό όραμα εν προκειμένω) οφείλεις να του ασκήσεις κριτική για γίνει κάτι καλύτερο.
Συμφωνώ σε αυτά που λες, και εγω της ίδια άποψης είμαι. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο Ευρώπη σήμερα δεν λειτουργεί δημοκρατικά. Προφανώς και τα προβλήματα είναι πολλά και δεν λύνονται με ημίμετρα αλλά αυτό δεν έχει σχέση με αυτό που είπε ο Βαρουφάκης.