15 πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για το Λεονάρντο Ντα Βίντσι

15 πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για το Λεονάρντο Ντα Βίντσι Facebook Twitter
13

Από την Αγγελική Γκάτζια

15 πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για το Λεονάρντο Ντα Βίντσι Facebook Twitter
Ο Leonardo ήταν επίσης εξαιρετικός γλύπτης και λέγεται ότι ο Μιχαήλ Άγγελος τον μισούσε γι' αυτό.

 

1. O Leonardo δεν είχε επώνυμο. Το "Da Vinci" σημαίνει ''από το Βίντσι'', δηλαδή το χωριό της Τοσκάνης από το οποίο καταγόταν.

2. Ο Leonardo θεωρούσε τον ύπνο χάσιμο χρόνου, το πνεύμα του ήταν τόσο ανήσυχο που οι σκέψεις του δεν τον άφηναν να ηρεμήσει. Λέγεται οτι κοιμόταν συνολικά μία ωρα την ημέρα, «σπασμένη» σε 4 δεκαπεντάλεπτα.

Τον ενδιέφερε πάρα πολύ η ανθρώπινη ανατομία και γι' αυτό λέγεται οτι τα βράδια ξέθαβε κρυφά νεκρούς και τους έπαιρνε στο εργαστήριό του για να τους μελετήσει.

3. Είχε την συνήθεια να αφήνει τα έργα του μισοτελειωμένα και οι πελάτες που τον πλήρωναν για να τους ζωγραφίσει κάτι, γίνονταν έξαλλοι με τις καθυστερήσεις του.

4. Στα 24 του κατηγορήθηκε για σοδομισμό, γιατί συμμετείχε όπως λέγεται σε ένα ομοφυλοφιλικό όργιο μαζί με άλλους τρεις άντρες. Αθωώθηκε όμως λόγω έλλειψης στοιχείων.

5. Ενας από τους μαθητές του, ο Salai (που σημαίνει Διάβολος) ζωγράφισε την γυμνή εκδοχή της Μόνα Λίσα, την Monna Vanna.

15 πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για το Λεονάρντο Ντα Βίντσι Facebook Twitter
H Mona Vanna του Salai.

6. Το διάστημα που ζωγράφιζε το Μυστικό Δείπνο, ο Leonardo εργαζόταν από το χάραμα ώς το σούρουπο χωρίς να τρώει τίποτα και χωρίς να ξεκουράζεται. Υπήρχαν όμως και άλλες μέρες που δεν έκανε απολύτως τίποτα, απλά κοιτούσε την τοιχογραφία από το πρωί ως το βράδυ, χωρίς να μιλάει σε κανέναν.

7. Τις σημειώσεις του τις έγραφε με τέτοιο τρόπο ώστε για να τις διαβάσει κάποιος, θα έπρεπε να τις κοιτάξει μέσα από έναν καθρέφτη.

8. Τον ενδιέφερε πάρα πολύ η ανθρώπινη ανατομία και γι' αυτό λέγεται οτι τα βράδια ξέθαβε κρυφά νεκρούς και τους έπαιρνε στο εργαστήριό του για να τους μελετήσει.

9. Όταν η Mona Lisa εκλάπη το 1911 από το Μουσείο του Λούβρου, οι εργαζόμενοι του Μουσείου, βλέποντας τον πίνακα να λείπει από την θέση του, πίστεψαν οτι εστάλη σε κάποια φωτογράφιση για λόγους μάρκετινγκ και δεν ανησύχησαν, ούτε ενημέρωσαν τις αρχές.

10. Το fresco του Μυστικού Δείπνου, η ζωγραφική δηλαδή σε υγρό τοίχο, άρχισε να κομματιάζεται και να πεφτει, με συνέπεια την πλήρη καταστροφή ενός πολύ μεγάλου τμήματος του έργου. Η αποκατάστασή του από ειδικούς, κράτησε 21 ολόκληρα χρόνια. Πολλοι υποστηρίζουν οτι η εικόνα που βλέπουμε σήμερα ύστερα από την αποκατάσταση, δεν έχει καμία σχέση με την αρχική εκδοχή της.

15 πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για το Λεονάρντο Ντα Βίντσι Facebook Twitter
Λεπτομέρεια από τον Μυστικό Δείπνο πριν και μετά την αποκατάστασή του

11. Ο Leonardo ηταν ιδιαίτερα φιλόζωος και αυστηρά χορτοφάγος.

12. Η Mona Lisa αποτιμήθηκε το 2012 στα 760 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που την καθιστά τον πιο πολύτιμο πίνακα ζωγραφικής του πλανήτη.

13. Εχουν διασωθεί πάνω από 13.000 σελίδες με ιδιόχειρες σημειώσεις του Leonardo που απεικονίζουν με λεπτομέρεια ανθρώπινα μέλη, εκατοντάδες εφευρέσεις και κατασκευές του και διάφορα δικά του σχόλια.

15 πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για το Λεονάρντο Ντα Βίντσι Facebook Twitter
Σελίδα από τα σημειωματάρια του Λεονάρντο

14. Ο Leonardo ήταν επίσης εξαιρετικός γλύπτης και λέγεται μάλιστα, ότι ο Μιχαήλ Άγγελος τον μισούσε γι' αυτό.

15. Αν σταθείς απέναντι στην Mona Lisa, κοιτώντας την στα μάτια και μετακινηθείς δεξιά ή αριστερά, θα διαπιστώσεις ότι τα μάτια της φαίνεται να κινούνται και να σε «ακολουθούν». Αυτό δεν πρόκειται να το διαπιστώσεις ποτέ στην πραγματικότητα, γιατί δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πλησιάσεις ποτέ τον πίνακα τόσο κοντά.

15 πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για το Λεονάρντο Ντα Βίντσι Facebook Twitter
H Mona Lisa όπως εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

5 σχόλια
Λέγεται επίσης πως με τον Σαλάι δηλαδή Πάολο Τζάκομο, μιας και το Σαλάι είναι ψευδώνυμο, είχε ερωτικές σχέσεις και για αυτό το λόγο κινδύνευσε να κλειστεί ακόμη και στα κάτεργα για το απαγορευμένο του πάθος, όταν το 1476, μέσω ενός ανώνυμου σημειώματος που ρίχτηκε σ' έναν κάδο, από εκείνους που ήταν τοποθετημένοι σε ολόκληρη την πόλη για τη συλλογή πληροφοριών και την παρακολούθηση των πολιτών, εκτοξεύτηκαν σκανδαλώδεις κατηγορίες εναντίον τεσσάρων ανδρών, ένας από τους οποίους ήταν ο Λεονάρντο ντα Βίντσι. Τέλος υποστηρίζεται πως στο έργο του Angelo Incarnato απεικονίζεται ο ίδιος ο Σαλάι γυμνός!!!ουλαλαλα
Mona Liza ειναι το ονομα του εργου... ενω Τζοκοντα ειναι η εικονιζομενη, συζυγος του Τζοκοντο, ονοματι Λιζα Γκεραντινι. Κατι σα να λεμε ο Γιωργος και η Γιωργαινα.
Όχι, επειδή είμαι και 39 ετών, στην Ελλάδα δε τη λεγαμε ποτέ ετσι. Έτσι τη λένε κυρίως οι Αγγλοσάξονες. Και στο Λουβρο οπου εκτίθεται λεγεται ως τιτλος έργου "La Joconde".
Ναι, μία ώρα είναι καπως τραβηγμένο. Αλλά όμως μπορεί ένας άνθρωπος να κοιμάται 2 ωρες το 24ωρο, χωρίζοντας τον ύπνο του σε 6 εικοσάλεπτα. Αυτός ο τύπος ύπνου λέγεται Uberman cycle. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που μπορει να κοιμουνται παλι 1.5-2 ωρες, χωρίζοντας τον ύπνο σε 3 ή 4 μισάωρα (Dymaxion cycle).
Πώς δε γίνεται.Άνετα.Α Ν Ε Τ Ο Τ Α Τ Α.Αφού σου λέει είχε τόσο έντονες σκέψεις ο άνθρωπος που δεν τον άφηναν να κοιμηθεί.Μαξ ένα τέταρτο ύπνο 4 φορές τη μέρα.Στο 3λεπτο πάνω έφτανε σε REM.Εγώ πέρασα μια περίοδο που είχα τόσο έντονες σκέψεις που κοιμόμουν 2 λεπτά τη μέρα χωρισμένα σε 12 ύπνους των δέκα δευτερολέπτων.Και δεν έπαθα απολύτως τίποτα.Αντιθέτως έφτασα στο επίπεδο του Νταβίντσι.Για την ακρίβεια μαζί είμαστε τώρα στο θάλαμο με το Λεονάρντο, το Ντονατέλο και το Ναπολέοντα.
Δεν κοιμοταν μια ωρα τη μερα επειδη το ηθελε φανταζομαι.. ειχε κατι που λεγεται 'διαταραχες υπνου".. κατι που συνανταμε συχνα στις μερες μας, οταν εχεις να πληρωσεις εφορειες, χαρατσια και ΔΕΗ για παραδειγμα. Απλα αυτος ειχε τις αγωνιες της εξερευνησης των επιστημων του, την αδρεναλινη των νεων ανακαλυψεων, την υπερενταση της καλλιτεχνικης δημιουργιας.Θα ηταν σιγουρα ανυποφορη και στρεσογονος κατασταση αλλα ας μην ξεχναμε το ποσο πορωμενος εως και εξαρτημενος ηταν απο αυτη. Μιλαμε για εναν ανθρωπο που καταπιαστηκε με ολες τις τοτε γνωστες επιστημες.
16. Κατά τις ανατομίες που διεξήγαγε ανακάλυψε μια μυστηριώδη ουσία η οποία φράκαρε τις αρτηρίες των ανθρώπων και αποτελούσε μια πιθανή αιτία για το θάνατό τους. Αργότερα ονομάστηκε χοληστερίνη.17. Λέγεται ότι έγραφε και με τα δύο χέρια... Ταυτόχρονα!18. Είχε σχεδιάσει δεκάδες συσκευές ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να πετούν ή να κινούνται κάτω από το νερό. Στο πλαίσιο ενός documantaire το οποίο γυρίστηκε από ένα τηλεοπτικό κανάλι, αρκετές από τις συσκευές κατασκευάστηκαν και αρκετές αποδείχθηκε ότι δούλευαν!
Όλες οι κατασκευές που υπήρχαν στις σημειώσεις του είχαν από ένα λάθος, το οποίο έκανε εξεπίτηδες, ούτως ώστε εάν του έκλεβε κανείς τα σχέδια και δοκίμαζε να τα υλοποιήσει χωρίς την παρουσία του να μην λειτουργούσαν.