Σινεμά: Οι πρωταγωνιστές που καπνίζουν αποτελούν κακό πρότυπο για τους εφήβους

Σινεμά: Οι πρωταγωνιστές που καπνίζουν αποτελούν κακό πρότυπο για τους εφήβους Facebook Twitter
2

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, οι έφηβοι που παρακολουθούν ταινίες όπου οι ήρωες καπνίζουν, είναι πιθανότερο να αρχίσουν κι ίδιοι να καπνίζουν.

Ο Δρ Τζέιμς Σαργκεντ από την Ιατρική Σχολή «Geisei» εξηγεί, ότι το συμπέρασμα της έρευνας ενισχύει την άποψη ότι το ίδιο το κάπνισμα, και όχι το φύλο του πρωταγωνιστή, επηρεάζει τελικά την υιοθέτηση της συνήθειας ή όχι.

Ο Δρ Σαργκεντ και οι συνεργάτες του υπολόγισαν τις φορές που ένας ηθοποιός εμφανίζεται να καπνίζει σε κάθε μια από τις 500 ταινίες που έγιναν επιτυχία τα τελευταία χρόνια.

Στη συνέχεια ρώτησαν 6.500 παιδιά, 10-14 ετών, να επιλέξουν τυχαία 50 από τις ταινίες που είχαν δει.

Η μέση δοσολογία καπνίσματος ήταν 275 σκηνές.

Σε νέες επαφές που είχαν οι ειδικοί με τα ίδια παιδιά, διαπίστωσαν ότι όσα είχαν παρακολουθήσει ταινίες όπου κυριαρχούσε το τσιγάρο, ήταν πιθανότερο να υιοθετήσουν το κάπνισμα. Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά είχαν 33 έως 49% περισσότερες πιθανότητες να δοκιμάσουν τσιγάρο τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο επικεφαλής του Ερευνητικού Προγράμματος για τα Media και την Υγεία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ,Δρ Μπράιαν Μπριμακ, υποστηρίζει ότι «αποδεικνύεται πλέον πως η έκθεση του παιδιού σε σκηνές όπου υπάρχει τσιγάρο, είναι παράγοντας κινδύνου για υιοθέτηση του καπνίσματος, ειδικά στην εφηβεία».

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξυλοδαρμός 40χρονης στο Κορωπί: Αντί να τη βοηθήσει, έστηνε το άλλοθί του - Το θύμα φέρεται να προσπάθησε να ζητήσει βοήθεια

Ελλάδα / Ξυλοδαρμός 40χρονης στο Κορωπί: «Αντί να τη βοηθήσει, έστηνε το άλλοθί του» - Επιμένει ότι τη χτύπησαν «οι ληστές»

Η μητέρα δύο παιδιών δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή - Η καταγγελία της στο παρελθόν και η μαρτυρία «κλειδί» από την ημέρα του άγριου ξυλοδαρμού της
LIFO NEWSROOM
Ευλογιά αιγοπροβάτων: «Δεν υπάρχει αδειοδοτημένο εμβόλιο στην Ελλάδα και την ΕΕ», λέει ο ΕΟΦ

Ελλάδα / Ευλογιά αιγοπροβάτων: Δεν υπάρχει αδειοδοτημένο εμβόλιο στην Ελλάδα ή την ΕΕ, αναφέρει ο ΕΟΦ

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων μέσω επιστολής του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται εμβόλιο για τη νόσο που έχει προσβάλει χιλιάδες ζώα
LIFO NEWSROOM
Νόμος στα χαρτιά: Οι ανήλικοι πίνουν και κανείς δεν τους σταματά

Ελλάδα / Νόμος στα χαρτιά: Οι ανήλικοι πίνουν και κανείς δεν τους σταματά

Μπορεί να μην έχει διαπιστωθεί ακόμη ότι ο θάνατος της 16χρονης στο Γκάζι προήλθε από κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι εντοπίστηκε λιπόθυμη έξω από κλαμπ, σε μια ηλικία που ο νόμος ρητά την προστατεύει, είναι από μόνο του καμπανάκι για μια κοινωνία που κοιτά αλλού
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ

σχόλια

2 σχόλια