Η εκπληκτική Villa F στη Ρόδο

Η εκπληκτική Villa F στη Ρόδο Facebook Twitter
12
Aπό τον Θανάση Χαραμή
Η εκπληκτική Villa F στη Ρόδο Facebook Twitter

 

Η θέση του οικοπέδου αυτής της εξοχικής κατοικίας στη Ρόδο ήταν από μόνη της τόσο προνομιακή και σε ένα τόσο στρατηγικό σημείο που οποιαδήποτε κατασκευή θα έπρεπε να είναι σε θέση να επιβληθεί διακριτικά στο σκηνικό. Η περιοχή βρίσκεται τρία μέτρα πάνω από την παραλιακή οδό, η οποία συνορεύει με έναν πολύ παλιό φυσικό πέτρινο τοίχο. Ο τοίχος παρέμεινε ανέπαφος και ενισχύθηκε ώστε να ενσωματωθεί στο σύμπλεγμα και να αποτελέσει, εκτός από σύνορο, και την «κορνίζα» που θα εγκλώβιζε τη μοναδική θέα προς τη θάλασσα.

Η εκπληκτική Villa F στη Ρόδο Facebook Twitter

Η εξοχική κατοικία Villa F έχει σχεδιαστεί για ένα ζευγάρι. Εκ πρώτης όψεως, η μορφή του κτιρίου φαίνεται να είναι παράταιρη σε σχέση με το φυσικό πλαίσιο. Ωστόσο, αυτή η πρώτη εντύπωση ανατρέπεται όταν κανείς βρεθεί στο εσωτερικό του ή περάσει την κεντρική είσοδο προς αυτό, μέσα από τον πέτρινο φράχτη.

Η εκπληκτική Villa F στη Ρόδο Facebook Twitter

Η εξαιρετικά ελαφριά κατασκευή χρησιμοποιεί ένα υπερσύγχρονο σύστημα δημιουργίας μικροκλίματος το οποίο καλείται να εξυπηρετεί το σύστημα θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού. Πρόκειται για μια εξοχική κατοικία, πράγμα που σημαίνει πως για μεγάλα διαστήματα παραμένει ανενεργή και ακατοίκητη. Απαραίτητο για τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών είναι το κτίριο να ψύχεται αλλά και να θερμαίνεται όσο πιο γρήγορα γίνεται και να παραμένει προστατευμένο. Στην οροφή του υπάρχουν επίσης τοποθετημένες φωτοβολταϊκές μονάδες που εξασφαλίζουν ενεργειακή αυτονομία.

Η εκπληκτική Villa F στη Ρόδο Facebook Twitter

Το στοίχημα του αρχιτεκτονικού γραφείου ήταν να δημιουργήσει έναν χώρο λειτουργικό, μοντέρνο και με διάθεση να αναδείξει το φουτουριστικό στοιχείο δόμησης, χωρίς να υπερβάλει στο μάτι του περαστικού. Η βαρύτητα έχει δοθεί στο να μην ελαττωθεί αλλά και να κερδηθεί κάθε ωφέλιμο μέτρο που θα χάριζε μαγευτική θέα προς το Αιγαίο. Τα επίπεδα του οικοπέδου αλλά και ο σχεδιασμός του κυρίως όγκου δίνουν το απαραίτητο ύψος, που από την εξωτερική πλευρά είναι αόρατο. Όλες οι προσόψεις και οι λειτουργικοί χώροι της κατοικίας αναπτύσσονται προς τη θάλασσα. Τα 220 τ.μ. της κατοικίας εξαντλούν κάθε περιθώριο που δίνεται ώστε να στρέφονται προς το απέραντο γαλάζιο και να δημιουργούν ένα σχεδόν κινηματογραφικό εφέ.

Η εκπληκτική Villa F στη Ρόδο Facebook Twitter
Η εκπληκτική Villa F στη Ρόδο Facebook Twitter
Η εκπληκτική Villa F στη Ρόδο Facebook Twitter
Η εκπληκτική Villa F στη Ρόδο Facebook Twitter
Η εκπληκτική Villa F στη Ρόδο Facebook Twitter
Η εκπληκτική Villa F στη Ρόδο Facebook Twitter

 

Δείτε άλλες δουλειές του αρχιτεκτονικού γραφείου που σχεδίασε τη Villa F στο www.hornungjacobi.com.

*Oι φωτογραφίες και το υλικό παραχωρήθηκαν από το αρχιτεκτονικό γραφείο για χρήση και προβολή αποκλειστικά από το LIFO.gr

Design
12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάρρυ Σάξον: «Η ιστορία δικαιώνει τους αδικημένους»

Graphic Novel / Χάρρυ Σάξον: «Οι τρανς άντρες υπάρχουμε κι ας το αγνοεί πολύς κόσμος»

Με αφορμή την παρουσίαση του queer κόμικ του «Ο Τηλέμαχος και το Δέρας» στο 9ο Comic Con, ο Χάρρυ Σάξον μιλά για την επιστροφή του μετά από απουσία 13 ετών, για το ταξίδι της φυλομετάβασής του, και για την παρουσία όλων και περισσότερων ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργών στον χώρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Design / Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της Ήρας Κατσαντώνη και του Αλέξανδρου Πάτση στο Μετς κι ανακαλύπτει έναν αναπάντεχο χώρο με μία «κρεμαστή» κουζίνα που δεσπόζει και γωνιές μυστικές που οδηγούν στη «Χώρα των Θαυμάτων».
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ξενοδοχείο Βύρων στην Αιόλου: ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας ξαναγεννιέται

Ξενοδοχείο Βύρων / Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Αιόλου ξαναγεννιέται

Η είδηση της αποκατάστασης του ξενοδοχείου Βύρων μάς πάει πίσω στον χρόνο, μεταξύ 1840 και 1860, τότε που η οδός Αιόλου άκμαζε εμπορικά και ήταν ο δρόμος με τα περισσότερα και τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Η LiFO παρουσιάζει τα σχέδια της αποκατάστασης ενός από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Αθήνας, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

σχόλια

10 σχόλια
Κανένας μας δεν έχει συναισθηματικές αναφορές από μία τέτοια αρχιτεκτονική.Ελάχιστοι έχουν βιώματα και εμπειρίες μέσα σε τέτοια κτίρια και επειδή η αρχιτεκτονική δεν είναι μία αμιγώς εικαστική τέχνη άλλα μία τέχνη που περισσότερο βιώνεται με το πέρασμα του χρόνου (συνειδητά και ασυνείδητα), αυτός είναι και ο λόγος της δυσκολίας στην αποδοχή αυτού του σχεδιασμού ως κατοικία.Ίσως, πάρα πολλά χρόνια μετά, που η πλειοψηφία των κτιρίων -ίσως- είναι κάπως έτσι, που θα μεγαλώνουν άνθρωποι και γενιές ολόκληρες μέσα σε παρόμοια κτίρια τότε αυτά, θα γίνουν τα σημερινά παραδοσιακά κτίρια με τα χρωματιστά παντζούρια και τα παραδοσιακά κάγκελα πού όλους μας συγκινούν....και πάει λέγοντας...
Εντάξει και κάποτε ο άνθρωπος των σπηλαίων θα έλεγε τα ίδια για αυτόν που είδε να μένει σε πασσαλόπηκτη καλύβα πάνω από την λίμνη. Στην συνέχεια όμως την έφτιαξε και αυτός την καλύβα του..ναι εμείς δεν θα μείνουμε ποτέ σε τέτοιο σπίτι, so what;...πάλι στα οικονομικά μας χάλια πρέπει να γυρίσουμε τη συζήτηση;..........και οι ζαμπλουτοι επίσης κοινοί άνθρωποι είναι. Και μάλιστα γκρινιάζουν και αυτοί, γιατι και αυτούς δεν τους φτάνουν τα λεφτα...πάντα θέλουν και άλλα...