Ένα σκληρό μπιφτέκι που κόστισε 250.000 ευρώ!

Ένα σκληρό μπιφτέκι που κόστισε 250.000 ευρώ! Facebook Twitter
1

Μπιφτέκι κατευθείαν από το εργαστήριο μπήκε σήμερα για πρώτη φορά στα χρονικά σε πιάτο και όσοι το δοκίμασαν μάλλον απογοητεύτηκαν παρά το απόλαυσαν.

Με στο σκεπτικό ότι η τεχνολογία τους αποτελεί πιθανώς βιώσιμο τρόπο κάλυψης των ολοένα αυξανόμενων επισιτιστικών αναγκών του κόσμου, επιστήμονες μαγείρεψαν και δοκίμασαν το πρώτο εργαστηριακό μπιφτέκι παγκοσμίως, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο.

Το μπιφτέκι, αποτέλεσμα πενταετών μελετών σε εργαστήριο της Ολλανδίας, παρασκευάστηκε από κύτταρα αγελάδας, που μετατράπηκαν σε 20.000 λωρίδες μυών. Αυτές με τη σειρά τους ενώθηκαν για να δημιουργήσουν ένα «πατέ», από το οποίο φτιάχτηκε το ακριβότερο μπιφτέκι του κόσμου.

«Περίμενα η υφή του να είναι πιο μαλακή», είπε η Χάνι Ρύτσλερ, ερευνήτρια σε εργαστήριο τροφίμων, η πρώτη που δοκίμασε το μπιφτέκι. Ωστόσο πρόσθεσε ότι, ενώ η απουσία λιπαρών ήταν αισθητή, η γεύση του θύμιζε οπωσδήποτε κρέας.

Ο Μαρκ Ποστ, ο ερευνητής του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ και «δημιουργός» του μπιφτεκιού  εξέφρασε την ελπίδα η παρασκευή εργαστηριακού κρέατος να συμβάλει στην επίλυση της επισιτιστικής κρίσης και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Βέβαια, παραδέχτηκε πως εξίσου σημαντικό είναι το δημιούργημά του να έχει και καλή γεύση: «Για να πετύχει το μπιφτέκι, πρέπει να έχει την εμφάνιση, την αίσθηση και τη γεύση του πραγματικού», είπε.

Επειδή το τεχνητό κρέας ήταν άνοστο και λευκό, στο μείγμα προστέθηκε χυμός πατζαριού (για το χρώμα), και κομμάτια ψωμιού, καραμέλα και κρόκος.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας προβλέπει ότι έως τα μέσα του αιώνα η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος θα έχει διπλασιαστεί, αφού όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν τα οικονομικά μέσα να το εξασφαλίσουν. Τα ζώα που εκτρέφονται και προορίζονται για σφαγή καταλαμβάνουν το 70% των γεωργικών εκτάσεων.

Την ικανοποίησή της για την εξέλιξη εξέφρασε η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων PETA, εκτιμώντας ότι το συνθετικό κρέας «θα βάλει τέλος στα φορτηγά που είναι γεμάτα αγελάδες και κοτόπουλα, στα σφαγεία και στη βιομηχανική εκτροφή. Θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα εξοικονομήσει νερό και θα καταστήσει ασφαλέστερη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Τέλος στο Προστατευτικό Καθεστώς για Αφγανούς – Κίνδυνος Απέλασης για 9.000 Πρόσφυγες

Διεθνή / ΗΠΑ: Τέλος στο καθεστώς προστασίας για Αφγανούς πολίτες – Κίνδυνος απέλασης για 9.000 πρόσφυγες

Η κυβέρνηση Τραμπ, μέσω της Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Kristi Noem, τερματίζει το Προστατευτικό Καθεστώς για χιλιάδες Αφγανούς - Οργή από ανθρωπιστικές οργανώσεις και προειδοποιήσεις για μαζικές απελάσεις
LIFO NEWSROOM
Αντόνιο Κόστα: «Αλβανία και Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ πριν από τις άλλες χώρες»

Διεθνή / Αντόνιο Κόστα: «Αλβανία και Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ πριν από τις άλλες χώρες»

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν συχνά υποδείξει το 2030 ως τον στόχο για τις πρώτες εντάξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα για την Αλβανία και το Μαυροβούνιο
LIFO NEWSROOM
Οι «δουλειές» της οικογένειας Τραμπ στον Κόλπο και οι επιχειρηματικές συμφωνίες-ρεκόρ 

Διεθνή / Οι «δουλειές» της οικογένειας Τραμπ στον Κόλπο και οι επιχειρηματικές συμφωνίες-ρεκόρ 

Θέρετρα γκολφ, επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και κρατικά κεφάλαια πυκνώνουν τις σκιές σύγκρουσης ιδιωτικών και δημόσιων συμφερόντων, εν όψει του ταξιδιού του Αμερικανού προέδρου στον Κόλπο
LIFO NEWSROOM
Γιατί το PKK καταθέτει τώρα τα όπλα: Ο «Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος» και το ευρύτερο πλαίσιο για τους Κούρδους

Ανάλυση / Γιατί το PKK καταθέτει τώρα τα όπλα: Ο «Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος» και το ευρύτερο πλαίσιο για τους Κούρδους

Τα αίτια και οι στρατηγικές συνέπειες της απόφασης του PKK να καταθέσει τα όπλα και να διαλύσει την ένοπλη πτέρυγα του, στο πλαίσιο της αλλαγής των γεωπολιτικών ισορροπιών.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

σχόλια

1 σχόλια