Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε το σχέδιο των ΗΠΑ να δεχτούν «δωρεάν» το υπερπολυτελές αεροπλάνο από το Κατάρ αξίας 400 εκατ. δολαρίων, αφού οι Δημοκρατικοί επέκριναν την κίνηση αυτή ως «διαφθορά σε κοινή θέα».
Η πρόθεση των ΗΠΑ να δεχτούν ως «δώρο» ένα υπερπολυτελές Boeing 747-8 από το Κατάρ, αξίας 400 εκατ. δολαρίων, για προσωρινή χρήση ως Air Force One και μελλοντική μεταβίβαση στη βιβλιοθήκη Τραμπ, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Ουάσιγκτον. Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίζεται τη συμφωνία ως διαφανή και συμφέρουσα για το αμερικανικό δημόσιο, οι επικριτές του μιλούν για παραβίαση του αμερικανικού Συντάγματος και για «διαφθορά σε κοινή θέα», θέτοντας στο επίκεντρο τα όρια μεταξύ δημόσιου συμφέροντος και προσωπικού οφέλους.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ θα παραλάβει ένα Boeing 747-8 από το κράτος του Κόλπου -ως δώρο από τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ- για να αντικαταστήσει «το 40 ετών Air Force One». Ένα αεροπλάνο αντικατάστασης που κατασκευάζεται από την Boeing στις ΗΠΑ έχει καθυστερήσει αρκετά χρόνια.
Ο Τραμπ, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί το Κατάρ αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι το αεροπλάνο θα είναι μια «προσωρινή λύση».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κατάρ την Κυριακή (11/5) αναγνώρισε ότι διεξήγαγε συζητήσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με την «πιθανή μεταφορά» ενός αεροπλάνου που θα χρησιμοποιηθεί προσωρινά από τον Τραμπ ως το προεδρικό του αεροσκάφος. Η ανακοίνωση του εμιράτου αρνήθηκε ότι είχε ληφθεί οριστική απόφαση σχετικά με τη μεταφορά - ή ότι επρόκειτο για δώρο.
Συνταγματικά και νομικά «αγκάθια» στη μεταβίβαση του τζετ
Εκτός του ότι αποτελεί πιθανή παραβίαση της ρήτρας περί αποδοχών του αμερικανικού Συντάγματος, ένα τέτοιο δώρο θα ήταν πιθανότατα το μεγαλύτερο δώρο από ξένο κράτος ή οντότητα σε πρόεδρο των ΗΠΑ στην πρόσφατη ιστορία. Ο Τραμπ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «πολύ δημόσια και διαφανή συναλλαγή» και κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι θέλουν να πληρώσουν «υψηλότατο ποσό» για το αεροπλάνο.
Η ρήτρα περί αποδοχών του αμερικανικού Συντάγματος ορίζει ότι κανένα πρόσωπο που κατέχει οποιοδήποτε αξίωμα στις ΗΠΑ δεν πρέπει να αποδέχεται οποιοδήποτε δώρο, έπαθλο, αξίωμα ή τίτλο από οποιονδήποτε ξένο βασιλιά, πρίγκιπα ή κράτος χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. Αυτό έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει την ξένη επιρροή και τη διαφθορά των Αμερικανών αξιωματούχων.
Σύμφωνα με τις πηγές του ABC, η γενική εισαγγελέας του Τραμπ, Παμ Μπόντι, και ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Ντέιβιντ Γουόρινγκτον, κατέληξαν προληπτικά στο συμπέρασμα ότι είναι «νομικά επιτρεπτό» για τον Τραμπ να δεχθεί το πολυτελές αεροσκάφος και πως δεν αποτελεί δωροδοκία.
Επικρίσεις ακόμη και από τους πιο πιστούς υποστηρικτές του Τραμπ
Οι αναφορές για το προτεινόμενο δώρο από το Κατάρ προκάλεσαν επικρίσεις ακόμη και από ορισμένους από τους πιο πιστούς υποστηρικτές του Τραμπ. Η influencer Λόρα Λούμερ χαρακτήρισε τη συναλλαγή ως «ένα "δώρο" 400 εκατομμυρίων δολαρίων από τζιχαντιστές με κοστούμια».
Το Boeing 747-8 που ανήκει στο Κατάρ κατασκευάστηκε πριν περίπου μία δεκαετία και αποτελεί ένα από τα πιο πολυτελή ιδιωτικά αεροπλάνα στον κόσμο. Ο Τραμπ περιηγήθηκε στο υπερπολυτελές jumbo jet ενώ ήταν σταθμευμένο στο διεθνές αεροδρόμιο του Παλμ Μπιτς -κοντά στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο- τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τους New York Times.
Για να πληροί τα αμερικανικά πρότυπα ασφαλείας και λειτουργίας προτού χρησιμοποιηθεί ως Air Force One, το αεροπλάνο θα χρειαστεί σημαντικές τροποποιήσεις. Εάν προχωρήσει η συμφωνία, το αεροπλάνο θα μεταφερθεί στο ίδρυμα της προεδρικής βιβλιοθήκης Τραμπ το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2029, με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ να καλύπτει το κόστος μεταφοράς.
Η αποδοχή ενός τόσο σημαντικού δώρου από μια ξένη κυβέρνηση μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση αθέμιτης επιρροής, ευνοιοκρατίας ή μεροληψίας. Αυτό μπορεί να υπονομεύσει περταιτέρω την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στον Τραμπ και να δημιουργήσει βάσιμες υποψίες ότι οι αποφάσεις του μπορεί να επηρεάζονται από το προσωπικό όφελος και όχι από το δημόσιο συμφέρον.