Μητσοτάκης - Μελόνι: Συμφωνία 360 εκατ. ευρώ για νέα τρένα και ενίσχυση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας

Μητσοτάκης - Μελόνι: Συμφωνία 360 εκατ. ευρώ για νέα τρένα και ενίσχυση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας Facebook Twitter
Κυριάκος Μητσοτάκης - Τζόρτζια Μελόνι/ Φωτ.: Eurokiniss
0

Σημαντικές διμερείς συμφωνίες υπεγράφησαν στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας, με αιχμή του δόρατος τις επενδύσεις στον σιδηρόδρομο και την ενέργεια.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ιταλίδα ομόλογός του Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσαν από τη Villa Pampili τη σύναψη σειράς Μνημονίων Συνεργασίας που αναβαθμίζουν τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, σε τομείς όπως οι υποδομές, η ενέργεια, η βιομηχανική πολιτική, η πολιτική προστασία και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Κεντρικό στοιχείο της διμερούς συνεργασίας αποτελεί το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ιταλικού κρατικού σιδηροδρομικού ομίλου Ferrovie dello Stato (στον οποίο ανήκει και η Hellenic Train). Το MoU προβλέπει επενδύσεις ύψους 360 εκατ. ευρώ από την ιταλική πλευρά, για:

  • την αγορά 23 νέων αμαξοστοιχιών (8 ταχείας κυκλοφορίας και 15 για προαστιακή χρήση),
  • τη δημιουργία νέων αμαξοστασίων για τη συντήρηση και υποστήριξη του σιδηροδρομικού στόλου στην Ελλάδα.
  • Οι δεσμεύσεις της Ferrovie dello Stato θα αποτυπωθούν στη νέα αναθεωρημένη σύμβαση με την Hellenic Train, η οποία θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες ρήτρες χρονοδιαγράμματος.

Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηρίστηκε και το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ ΑΔΜΗΕ και της ιταλικής TERNA για την τριπλασίαση της δυναμικότητας της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας, από 500 σε 1.500 MW. Το έργο, προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, αναμένεται να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς η Ελλάδα αναδεικνύεται πλέον σε καθαρό εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας – για πρώτη φορά από το 2000.

Η νέα διασύνδεση ευθυγραμμίζεται με τον στρατηγικό σχεδιασμό της Αθήνας για την ενίσχυση των διακρατικών υποδομών ενέργειας και την αποτροπή κρίσεων, όπως το πρόσφατο μπλακ-άουτ στην Ισπανία.

Διεύρυνση συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς

Πέρα από τα παραπάνω, υπογράφηκαν Μνημόνια και Πρωτόκολλα συνεργασίας στους εξής τομείς:

  • Καταπολέμηση των ναρκωτικών
  • Αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και πυρκαγιών
  • Βιομηχανική πολιτική
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός, τεχνολογίες και διαστημική πολιτική
  • Δημόσια διοίκηση και μεταρρυθμίσεις

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις εργασίες του Συμβουλίου «πολύ σημαντικές» και τόνισε ότι η σημερινή κοινή δήλωση «αντικατοπτρίζει τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνεργασία Ελλάδας - Ιταλίας στο ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης και στην κοινή θέση των δύο κυβερνήσεων για την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Τζόρτζια Μελόνι για τη φιλοξενία και υπογράμμισε: «Η Ελλάδα και η Ιταλία μοιράζονται βαθύτατους δεσμούς και σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση μιας ακόμη στενότερης στρατηγικής συνεργασίας».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η «παράδοση της κατάληψης» ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η "παράδοση της κατάληψης" ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Το σχόλιο του πρωθυπουργού για το Final Four, για τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία αλλά και τα πανεπιστήμια, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
LIFO NEWSROOM
«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ