Η Συρία έχει συμφωνήσει να επαναπατρίζει υπηκόους της που αναχαιτίζονται εν πλω με προορισμό την Κύπρο, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Μετανάστευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νικόλας Ιωαννίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο φουσκωτά σκάφη που μετέφεραν από 30 Σύρους το καθένα έχουν ήδη επιστραφεί στη Συρία τα τελευταία 24ωρα, στο πλαίσιο μιας νέας διμερούς συμφωνίας ανάμεσα στη Λευκωσία και τη Δαμασκό. Οι κυπριακές Αρχές δεν αποκάλυψαν περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Τα δύο σκάφη αναχαιτίστηκαν στις 9 και 10 Μαΐου από το κυπριακό ναυτικό και την αστυνομία. Βρίσκονταν εκτός χωρικών υδάτων αλλά εντός της ζώνης ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και διάσωση, σύμφωνα με σχετική κυβερνητική ανακοίνωση. Οι επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν τελικά πίσω στο λιμάνι της Ταρτούς, στη δυτική Συρία.
Ο Ιωαννίδης δήλωσε στον ANT1 ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση στις απόπειρες ανθρώπων να φτάσουν στην Κύπρο απευθείας από τη Συρία, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου η πλειονότητα των αναχωρήσεων γινόταν από τον Λίβανο. Η Κύπρος έχει ήδη σε ισχύ μακροχρόνια συμφωνία επαναπατρισμού με τις αρχές του Λιβάνου.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, οι κυπριακές αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν δίκτυα διακίνησης, τα οποία λειτουργούν μια παράνομη αγορά μεταφοράς εργαζομένων, κυρίως από τη Συρία. Σύμφωνα με τον Ιωαννίδη, οι διακινητές συνάπτουν συμφωνίες με εργοδότες στην Κύπρο, προκειμένου να φέρνουν Σύρους εργάτες που εντάσσονται άμεσα στην αγορά εργασίας. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι αιτούντες άσυλο δεν επιτρέπεται να εργάζονται πριν συμπληρωθούν εννέα μήνες παραμονής στη χώρα.
«Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα ανεχθεί την καταστρατήγηση του συστήματος ασύλου από άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για διεθνή προστασία και έρχονται απλώς για να εργαστούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Κύπρος πλέον δεν παραχωρεί αυτόματα άσυλο σε Σύρους
Η νέα συμφωνία συμπίπτει με την πρόσφατη απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να μην παραχωρεί πλέον αυτόματα άσυλο σε Σύρους, αλλά να εξετάζει κάθε αίτηση μεμονωμένα, βάσει των κριτηρίων του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.
Από τις συνολικά 19.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο, οι 13.000 προέρχονται από Σύρους, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Ιωαννίδης. Όπως είπε, η πλειονότητα των αιτούντων είναι σουνίτες μουσουλμάνοι που, πλέον, δεν διώκονται όπως στο παρελθόν επί Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μετά την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους και την ανάληψη της διακυβέρνησης από μεταβατική αρχή, περίπου 2.300 Σύροι απέσυραν την αίτηση ασύλου ή τη διεθνή προστασία που είχαν λάβει, ενώ άλλοι 2.100 έχουν ήδη επιστρέψει εθελοντικά στη Συρία.
Κατάθεση θεμέλιου λίθου στα νέα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου
— Προεδρία της ΚΔ (@CYpresidency) May 8, 2025
📍 Ένα ακόμη βήμα προς ένα πιο σύγχρονο, αποτελεσματικό και οργανωμένο σύστημα ασύλου στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Το νέο κτίριο της Υπηρεσίας Ασύλου εντάσσεται στον στρατηγικό μας σχεδιασμό για την ολοκληρωμένη και… pic.twitter.com/zCujA27wUQ
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν καλέσει επανειλημμένα την Κύπρο να σταματήσει τις πρακτικές επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να φτάσουν στο νησί δια θαλάσσης. Η κυπριακή κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες, δηλώνοντας πως οι επιχειρήσεις αυτές δεν συνιστούν pushbacks κατά τον νομικό ορισμό.
Με πληροφορίες από Associated Press