TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

To νοσοκομείο Incurabili της Νάπολης

To νοσοκομείο Incurabili της Νάπολης Facebook Twitter
Το εσωτερικό του φαρμακείου του νοσοκομείου με τα 400 βάζα από φαγιάνς που χρονολούναι από το 17ο και 18ο αι. . Φωτ. insalute.club

To νοσοκομείο Incurabili της Νάπολης

La prima cosa bella di lunedì 28 ottobre 2019

Από τον Gabriele ROMAGNOLI

Το πρώτο όμορφο πράγμα της Δευτέρας 28 Οκτωβρίου 2019 είναι το Incurabili [το νοσοκομείο των Ανιάτων -σ.σ.]. Πρόκειται για ένα μνημειώδες στη σύλληψή του συγκρότημα (νοσοκομείο, φαρμακείο, εκκλησία Santa Maria del Popolo) στη Νάπολη. Έχει κλείσει εδώ και 6 μήνες λόγω μιας κατάρρευσης που το κατέστησε ακατάλληλο. Η ανακαίνισή του μόλις χρηματοδοτήθηκε και θα ξεκινήσει σε ένα χρόνο. Με τις σωστές προφυλάξεις, επισκέφθηκα αυτό το επικίνδυνο και ιδιαίτερο μνημείο της Τέχνης, της Ελεημοσύνης και της Επιστήμης. Της Τέχνης, επειδή οι διαδρόμοι και οι οροφές βρίθουν από αριστουργήματα, σύμφωνα με την πεποίθηση ότι η ομορφιά είναι μια θεραπεία. Της Ελεημοσύνης, επειδή ιδρύθηκε με την ιδέα ότι οι πόρτες θα είναι ανοικτές για όλους, ανεξαρτήτου φυλής και πόρων, και είμαι πεπεισμένος ότι το αληθινό λυκόφως της Δύσης άρχισε (επίσης) όταν ένας μελλοντικός Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε: "Γιατί πρέπει να πληρώνω για την υγεία ενός άλλου;" Της Επιστήμης, που θεωρείται ως η επιστήμη του αδύνατου, που δεν επιδιώκει θαύματα, αλλά τις ακραίες περιπτώσεις, χωρίς φόβο για τις γκρίζες ζώνες της διαίσθησης, της αλχημείας. Υπάρχει μια ιερή επιγραφή στην είσοδο των Incurabili. Λέει: "Κανένα νοσοκομείο δεν πρέπει να είναι κλειστό". Υπάρχει και ένα βίντεο τραβηγμένο τη νύχτα του Απριλίου, στο οποίο ο επίτροπος Ciro Verdoliva, διατάζει "'Εξω όλοι", επειδή αναγκάζεται να το πράξει. Δείτε το. Τελειώνει με τη λέξη "θλήψη". Και θα υπάρξει μια ευτυχισμένη ημέρα, όπου αυτός ο άνθρωπος θα ανοίξει ξανά την πόρτα ενός υπέροχου νοσοκομείου για όλους.

Gabriele ROMAGNOLI

La Repubblica, 28 Οκτωβρίου 2019

 *

Το ιστορικό νοσοκομείο Incurabili ιδρύθηκε το 1521 από την ισπανίδα μοναχή Maria Lorenza Longo, η οποία θέλησε με την ενέργεια αυτή να τιμήσει μια υπόσχεση που είχε δώσει στον εαυτό της όταν υπήρξε θύμα μιας ασθένειας που την είχε παραλύσει. Οι πρώτοι ασθενείς προήλθαν από το κοντινό νοσοκομείο του San Nicola, αλλά σταδιακά το νοσοκομειακό συγκρότημα (πρώην νοσοκομείο Santa Maria del Popolo) ειδικεύεται στiς ανίατες ασθένειες. Από τις 23 Μαρτίου 2010, ένα μέρος του νοσοκομείου έχει μετατραπεί σε Μουσείο Υγειονομικών Τεχνών της Νάπολης. (Wikipedia)

 

Μτφ. Σ.Σ.

 

 

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ