Ημερολόγιο της Ιντιφάντα. Χάιφα. Παλαιστίνη.

 

Γράφει ο Ισραηλινός αντι-σιωνιστής ακτιβιστής

Yoav Haifawi

 

Η γενική απεργία υπογραμμίζει την εξάρτηση του Ισραήλ από τους Παλαιστίνιους εργάτες.
Η Ισραηλινή Ένωση Οικοδόμων δήλωσε ότι η απεργία στη Γάζα, την Ιερουσαλήμ και σε μικτές πόλεις σε ολόκληρο το Ισραήλ παρέλυσε εργοτάξια, προκαλώντας εκτιμώμενες απώλειες ύψους περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων.
Haaretz, 19.05.2021

 

 

 

Ημερολόγιο της Ιντιφάντα. Χάιφα. Παλαιστίνη.
"Αφήστε τον ρατσισμό έξω από την πίστα χορού". Το Kabareet club στην Χάιφα. Φωτ. Rami Shlush (Haaretz)

 

 

 

MONDOWEISS - 18.05.2021

 

 

Το Σάββατο φαινόταν ότι η Χάιφα ήταν κάπως πιο ήρεμη. Αλλά αυτό είναι σχετικό αν το συγκρίνει κανείς με τις τελευταίες θυελλώδεις έξι ημέρες. Η ισραηλινή σφαγή των παιδιών της Γάζας συνεχίζεται με όλη της την αγριότητα.

 

Μετά τις πρώτες μέρες φόβου, σοκ και οργής που σημαδεύτηκαν από τις φασιστικές επιθέσεις σε απομονωμένα αραβικά σπίτια σε μικτές γειτονιές, και τις επιθέσεις εναντίον του αραβικού πληθυσμού γενικότερα από την αστυνομία και τον στρατό, ο κόσμος άρχισε να παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις του αγώνα. Σχεδόν όλοι οι Παλαιστίνιοι στη Χάιφα συμμετέχουν στον αγώνα με τον ένα ή τον άλλον τρόπο. Όπου κι αν πας, συναντάς ανθρώπους που δέχτηκαν επίθεση από φασίστες ή από την αστυνομία και ακούς ιστορίες για φίλους και συγγενείς που έχουν τραυματιστεί ή συλληφθεί (ή και τα δύο).

 

Σε αυτό το σύντομο σημείωμα, θα προσπαθήσω να μεταφέρω μερικά από τα γεγονότα από την 7η και την 8η ημέρα της Ιντιφάντα στη Χάιφα.

 

Σάββατο, 15 Μαΐου

 

Είναι η 7η ημέρα από τότε που η νέα Ιντιφάντα έφτασε στη Χάιφα. Ο φασιστικός όχλος δεν ήταν στους δρόμους. Ωστόσο, η αστυνομία, ενισχυμένη από βαριά οπλισμένους "συνοριοφύλακες", περιπολούσε στις αραβικές γειτονιές με σαφή πρόθεση να "εκδικηθεί" τον λαό. Δεν είναι μόνο στη Γάζα που οι Σιωνιστές θέλουν να "αποκαταστήσουν την αναχαίτηση". Από την άλλη πλευρά, οι ακτιβιστές ήθελαν να αποκαταστήσουν την αυτοπεποίθηση του λαού αναπτύσσοντας την αμοιβαία αλληλεγγύη και την κοινωνική δράση, αποφεύγοντας μερικές φορές την άμεση αντιπαράθεση.

 

Αποτελέσματα μετάφρασης

 

Πήγα με μια ομάδα ακτιβιστών για να ελέγξω την κατάσταση στη Halisa, όπου ακούσαμε για μαζικές συλλήψεις μέσα στη νύχτα. Σκαρφαλώσαμε σε ένα παλιό ερειπωμένο σπίτι μόλις εκατό μέτρα από τα τεράστια κτίρια του αρχηγείου της αστυνομίας της Χάιφα. Στο σπίτι βρήκαμε μια μητέρα με τις κόρες της, καθώς ο πατέρας και οι τρεις γιοι της οικογένειας είχαν συλληφθεί σε αστυνομική επιδρομή στο σπίτι τους. Μας δείχνουν σε βίντεο πώς η αστυνομία επιτέθηκε στο σπίτι παραβιάζοντας την είσοδο και χτυπώντας τους βάναυσα ακόμα και όταν ήταν πεσμένοι στο έδαφος. Μας λένε ότι η αστυνομία τους κατηγόρησε ότι επιτέθηκαν στους θρήσκους Εβραίους γείτονές τους, ενώ διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με τους γείτονες αυτούς. Στην πραγματικότητα, οι ίδιοι οι γείτονες πήγαν στο δικαστήριο για να καταθέσουν μαζί τους στην ακροαματική διαδικασία. Οι γείτονες περίμεναν μαζί τους ώρες ολόκληρες, αλλά το δικαστήριο αρνήθηκε να τους ακούσει και αποφάσισε την προσωρινή κράτηση και των τεσσάρων κρατουμένων. (Αργότερα απελευθερώθηκαν την Κυριακή, αφού ο δικαστής συμφώνησε τελικά να δει τα βίντεο και σοκαρίστηκε από τη βιαιότητα της αστυνομίας).

 

Ανεβήκαμε στο λόφο μέχρι την οδό Χουσεΐν όπου συναντήσαμε μια ομάδα νέων που κάθονταν στο πεζοδρόμιο. Μας είπαν πως την Παρασκευή το βράδυ, περίπου στις 1:00 π.μ., καθώς κάθονταν κοντά στα σπίτια τους, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα στο δρόμο τελείως απροκάλυπτα. Μετά τα δακρυγόνα, ήρθαν οι συνοριοφύλακες και άρχισαν να χτυπούν τον κόσμο στην τύχη και να συλλαμβάνουν μερικούς. Καθώς προσπαθούσαμε να ελέγξουμε με τους εθελοντές δικηγόρους μας τι συνέβη με τους κρατουμένους, μερικοί από αυτούς έρχονταν με τα πόδια από το αρχηγείο της αστυνομίας. Κάποιοι είχαν περάσει τη νύχτα στο νοσοκομείο μετά τον ξυλοδαρμό τους. Τώρα αφέθηκαν ελεύθεροι με την προϋπόθεση ότι θα μείνουν έξω από τη Χάιφα (όπου ζουν και εργάζονται) για τις επόμενες 15 ημέρες. Τα αιματηρά σημάδια του ξυλοδαρμού μπορούσαν να φανούν καθαρά πάνω στο σώμα τους.

 

Μία ευρύτατη διαμαρτυρία

 

Δεν ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει σε άλλες πόλεις γύρω από τη Χάιφα και πέρα απ' αυτήν. Μας απασχολούν πολύ τα γεγονότα, δεδομένου ότι τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δεν γράφουν σχεδόν τίποτα για τους Παλαιστινίους που υποφέρουν από την ισραηλινή καταπίεση ή αντιστέκονται σε αυτήν, ενώ τα αραβικά μέσα ενημέρωσης δύσκολα μπορούν να καλύψουν όσα συμβαίνουν. Τις κανονικές μέρες, όταν υπάρχει διαδήλωση ή σύγκρουση με την αστυνομία, μπορείς να περιμένεις να διαβάσεις μία αναφορά στο Arab48. Τώρα υπάρχουν δεκάδες διαδηλώσεις και συγκρούσεις κάθε μέρα. Η ημερήσια αναφορά παρέχει μόνο μια λίστα με επτά ή οκτώ μέρη όπου υπήρξαν γεγονότα, μία λίστα αναγκαστικά ελλιπέστατη. Στην καλύτερη περίπτωση μπορείς να βρείς μόνο μερικές γραμμές που να αφορούν μερικά από τα γεγονότα.

 

Ευτυχώς, η αστυνομία υποχρεούται από το νόμο να παραπέμψει τους κρατουμένους στο δικαστήριο εντός 24 ωρών από τη στιγμή της σύλληψής τους (λίγο πολύ). Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που συνελήφθησαν την Παρασκευή οδηγούνται στο δικαστήριο το Σάββατο το βράδυ. Καθώς τα περισσότερα δικαστήρια είναι κλειστά, κρατούμενοι από πολλές αραβικές πόλεις γύρω από τη Χάιφα μεταφέρονται στην πόλη και είναι μια ευκαιρία για μας να συναντηθούμε με τις οικογένειες των κρατουμένων και ορισμένους ακτιβιστές, και να ακούσουμε κάποια νέα από άλλα μέτωπα της μάχης. Όλοι αυτοί με τους οποίους μιλάμε έχουν πολύ υψηλό ηθικό. Ακούμε για καθημερινές διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία σε κάθε τόπο. Όλοι συμφωνούν ότι όλες οι προσπάθειες εξάλειψης της παλαιστινιακής ταυτότητας που θα οδηγούσαν τον κόσμο και ιδίως τη νεολαία να νοιάζονται μόνο για την προσωπική τους τύχη, απέτυχαν εντελώς. Οι νέοι ηγούνται του αγώνα και έχουν το δικό τους δίκτυο οργανώσεων, έξω από την επιρροή οποιουδήποτε παραδοσιακού πλαισίου.

 

Ακούμε για μια πόλη όπου ο δήμαρχος παρακαλούσε την αστυνομία να αποτρέψει την πώληση επικίνδυνων πυροτεχνημάτων για το Eid al Fitr  [μουσουλμανική χαρούμενη γιορτή που γίνεται μετά το τέλος του Ραμαζανιού, του ισλαμικού ιερού μήνα της νηστείας - σ.σ.] Η αστυνομία δεν έκανε τίποτα τέτοιο. Τώρα δεν υφίσταται Eid και όλα τα πυροτεχνήματα στόχευσαν την αστυνομία.

 

Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται το πρωί της Κυριακής, παραμονή της εβραϊκής γιορτής Shavuot, και τη Δευτέρα το βράδυ όταν όλα τα δικαστήρια είναι κλειστά λόγω της αργίας.

 

Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται 
 
 

Πολύ πριν από την τωρινή εξέγερση, η Herak Haifa [το κίνημα της Χάιφα - σ.σ.] σχεδίαζε να γιορτάσει την Παλαιστινιακή Nakba, σε συντονισμό με άλλα παλαιστινιακά κινήματα σε όλη την Παλαιστίνη και τη διασπορά, με μία ειδική εκδήλωση, ανάβοντας τους πυρσούς της επιστροφής. Η δράση είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Κρατουμένου, στη Γερμανική Αποικία, όπου οι συγκρούσεις ξεκίνησαν τις πρώτες τρεις ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας. Τώρα, καθώς οι Παλαιστίνιοι στη Χάιφα δέχονται επίθεση, η Γερμανική Αποικία δεν θεωρείται ασφαλές μέρος. Οι φασίστες κάλεσαν σε επίθεση κατά της εκδήλωσης της Herak, και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η αστυνομία θα χαιρόταν πολύ να συμμετάσχει σε μια τέτοια επίθεση. Οι νέοι στις αραβικές γειτονιές κινητοποιούνται για την αυτοάμυνα του πληθυσμού, αλλά η Herak δεν θέλησε να δώσει λαβή και ακύρωσε την εκδήλωση.

 

Εν τω μεταξύ, πολλές γυναίκες ακτιβίστριες θεώρησαν ότι είχαν παραμεριστεί, καθώς οι κύριες μορφές δράσης ήταν οι συγκρούσεις με την αστυνομία και η φυσική αντιμετώπιση των επιτιθέμενων. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει πολλούς πολύ σημαντικούς αγώνες με επικεφαλής την Tal’at, μια φεμινιστική παλαιστινιακή πρωτοβουλία που ενώνει τις Παλαιστίνιες γυναίκες από κάθε περιοχή. Τώρα, η Tal’at θέλησε να οργανώσει μία διαδήλωση για τη Nakba στις 15 Μαΐου στο Emil Habibi Circle στη μέση της Wadi Nisnas [αραβοεβραϊκή συνοικία της Χάιφα - σ.σ.]. Πολλοί φοβόντουσαν, μετά την εμπειρία και των τελευταίων ημερών, ότι οποιαδήποτε διαδήλωση θα γίνει στόχος επίθεσης από την αστυνομία. Ωστόσο, περισσότεροι από εκατό ακτιβίστριες, περίπου το 80% των γυναικών, πήγαν παρ' όλα αυτά στη διαδήλωση. Η αστυνομία παρακολουθούσε από την άλλη πλευρά του Κύκλου και η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε κανονικά.

 

Στο τέλος της διαδήλωσης, οι περισσότερες γυναίκες περπάτησαν από το κέντρο της Χάιφα  μέχρι το γήπεδο και πραγματοποίησαν άλλη μια ζωντανή διαδήλωση εκεί. Καθώς φτάσαμε κοντά στο δικαστήριο, διαπιστώσαμε ότι η αστυνομία και οι συνοριοφύλακες είχαν συγκεντρώσει βαριά οπλισμένες δυνάμεις μπροστά από το κτίριο. Υπήρξε μια μεγάλη συγκέντρωση των οικογενειών των κρατουμένων από όλες τις πόλεις στην περιοχή της Χάιφα, και η αστυνομία κράτησε τους διαδηλωτές χωρισμένους από τις οικογένειες. Υπήρχαν ακόμη και σκυλιά της αστυνομίας έτοιμα να μας δαγκώσουν. Αργότερα μάθαμε ότι η κινητοποίηση της αστυνομίας οφειλόταν πιθανότατα στο γεγονός ότι ο Sheikh Kamal Hatib, ο υπαρχηγός του απαγορευμένου Ισλαμικού Κινήματος, ήταν επίσης υπό κράτηση. Συνελήφθη το προηγούμενο βράδυ στο σπίτι του στο Kafr Kanna (Κάνα της Γαλιλαίας) κοντά στη Ναζαρέτ με πολύ βίαιο τρόπο, εν μέσω πυροβολισμών με πραγματικές σφαίρες κατά διαδηλωτών, πολλοί από τους οποίους τραυματίστηκαν, αρκετές φορές επικίνδυνα.

 

Κυριακή 16 Μαΐου

 

Το πρωί πήγαμε πάλι στο δικαστήριο, για να δούμε ποιος συνελήφθη το προηγούμενο βράδυ, να υποστηρίξουμε τις οικογένειες των κρατουμένων και να ενθαρρύνουμε τους εθελοντές δικηγόρους. Υπάρχουν πολλοί Άραβες δικηγόροι που προσφέρονται εθελοντικά για να υπερασπιστούν αυτούς που συλλαμβάνονται στις διαδηλώσεις. Η παρουσία τους είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα για τους κρατουμένους και τις οικογένειές τους: δεν είστε μόνοι, είστε μέρος μιας κοινωνίας που δέχεται επίθεση και παραμένετε δυνατοί φροντίζοντας ο ένας τον άλλον. Εμείς, στη Χάιφα, είμαστε τυχεροί που έχουμε μια ειδική ομάδα νεαρών γυναικών δικηγόρων που οργανώθηκε πριν από την τρέχουσα κρίση για να υπερασπιστεί τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατουμένους. Τώρα εργάζονται μέρα και νύχτα, παρέχοντας συμβουλές στους κρατουμένους πριν την ανάκριση και εκπροσωπώντας τους στις ακροάσεις για την προσωρινή κράτηση.

 

Ο δημοσιογράφος

 

Ο Rashad Omari είναι σαφώς ο πιο γενναίος Παλαιστίνιος δημοσιογράφος στη Χάιφα. Είναι ο ιδιοκτήτης και αρχισυντάκτης της Al-Madina, μιας τοπικής εβδομαδιαίας εφημερίδας που διανέμεται δωρεάν στη Χάιφα και τις γύρω πόλεις. Καλύπτει όλες τις παλαιστινιακές διαδηλώσεις στη Χάιφα, καθώς και πολλά κοινωνικά ζητήματα. Την Παρασκευή συνελήφθη στο σπίτι του στη Χάιφα και κατηγορήθηκε για "υποκίνηση". Δεν είπαν σε τι συνίστατο αυτή η υποτιθέμενη υποκίνηση ή πού και πότε εκφράστηκε. Πέρασε τη νύχτα στη φυλακή και αργότερα η αστυνομία πρότεινε να τον απελευθερώσει υπό τον όρο ότι θα μείνει έξω από την πόλη για τις επόμενες 15 ημέρες. Αρνήθηκε, και ως αντίποινα, η αστυνομία τον έσυρε στο δικαστήριο το Σάββατο το βράδυ ζητώντας την προσωρινή του κράτηση. Ο δικαστής δεν βρήκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να στοιχειοθετεί αδίκημα και τον απελευθέρωσε χωρίς όρους. Ήταν το τελευταίο άτομο που έφυγε από το δικαστήριο στις 2:00 π.μ.

 

Την Κυριακή το πρωί βρισκόταν πάλι μπροστά στο δικαστήριο, καλύπτοντας τις ακροάσεις των άλλων κρατουμένων, παίρνοντας συνεντεύξεις από οικογένειες και γελώντας με τους φίλους του.

 

Ο καθηγητής
 
 
Καθώς περιμέναμε μπροστά από το δικαστήριο, είδαμε έναν άνδρα να πλησιάζει με ένα επείγον αίτημα. Ήταν ο Ashraf Kortam, γνωστή τοπική δημόσια προσωπικότητα, που κάνει διαλέξεις γύρω από τις γνώσεις που χρειάζονται στη ζωή. Αναζητούσε τα γραφεία της Mahash, της ειδικής μονάδας του "Υπουργείου Δικαιοσύνης" του Ισραήλ που είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση καταγγελιών κατά της αστυνομίας. Μας δείχνει ένα βίντεο, που γυρίστηκε από τους γείτονές του, που εμφανίζει έναν αστυνομικό να φτάνει στο σπίτι του με αυτοκίνητο της αστυνομίας και να τον χτυπάει με το γκλοπ του ξανά και ξανά χωρίς κανένα προφανή λόγο. Σε αντίθεση με τις περισσότερες περιπτώσεις, γνωρίζει το όνομα του αξιωματικού. Διαπιστώνουμε ότι η Mahash βρίσκεται στο "κτίριο των πυραύλων", ακριβώς στην άλλη πλευρά της λεωφόρου. Βιάστηκε να πάει εκεί, αλλά διαπίστωσε ότι το "υπουργείο Δικαιοσύνης" είναι σε διακοπές την παραμονή του Shavuot. Θα ξαναπάει εκεί μετά τις διακοπές. Προτίμησα να μην του πω ότι ο κύριος ρόλος της Mahash είναι να αποκρύπτει στοιχεία και να θέτει τις υποθέσεις στο αρχείο.

 

Η Shin Bet κάνει την εμφάνισή της

 

Αναφέρθηκε στις ισραηλινές εφημερίδες ότι η Shabak, ή Shin Bet [η Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας - σ.σ.] ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να βοηθήσει την αστυνομία στην καταστολή της μαζικής διαμαρτυρίας. Έχουμε αρχίσει να νιώθουμε το καυτό χνότο της. Πριν, η αστυνομία μας επιτίθετο μόνο όταν αρχίζαμε να διαδηλώνουμε στο δρόμο, τώρα παρακολουθούν στενά τις επικοινωνίες μας και συλλαμβάνουν ανθρώπους που προσπαθούν να σχεδιάσουν μια διαδήλωση. Το Σάββατο συνέλαβαν δύο από τους ακτιβιστές της Herak, καθώς συζητούσαμε πως να γιορτάσουμε καλύτερα τη Νάκμπα.

 

Την Κυριακή το πρωί ένας ακτιβιστής από τη Wadi Nisnas [μικτή αραβοεβραϊκή γειτονιά της Χάιφα - σ.σ.] κάλεσε τους φίλους του κοντά στο δικαστήριο για να ρωτήσει πόσα άτομα συγκεντρώνονταν εκεί. Τους είπε ότι σχεδίαζε να μοιράσει manakish [ένα είδος αραβικής πίτσας - σ.σ.] στον κόσμο που πεινούσε. Πριν προλάβει να βγει από το σπίτι του, η αστυνομία ήταν εκεί και τον συνέλαβε. Κατηγορήθηκε γενικώς και αορίστως ότι συμμετείχε στην οργάνωση των διαδηλώσεων. Απελευθερώθηκε τελικά μετά από λίγες ώρες, φυσικά χωρίς manakish. Η συνεργασία μεταξύ της αστυνομίας και της Shabak αποδείχθηκε και πάλι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αποτροπή "απειλών κατά της ασφάλειας του Ισραήλ". 

 

Σήμερα, Δευτέρα, όλοι ετοιμάζονται για τη γενική απεργία που έχει ανακοινωθεί για αύριο. Η γενική απεργία είναι μια ευκαιρία για ολόκληρη την κοινωνία να δώσει το παρόν και να αποδείξει ότι η διαμαρτυρία δεν αφορά μόνο τους νέους ακτιβιστές. Ελπίζω να καλύψω τις προετοιμασίες για την απεργία στην επόμενη αποστολή.

 
Ο Yoav Haifawi είναι Ισραηλινός αντι-σιωνιστής ακτιβιστής που διατηρεί τα μπλογκ Free Haifa και Free Haifa Extra.
 
Μτφ. Σ.Σ.