TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Η SVB πτώχευσε, αλλά ο Χάρι θα πάρει πίσω τα λεφτά του

Το ενδεχόμενο ενός τραπεζικού ντόμινο μετά την πτώχευση της αμερικανικής SVB

με 20 τράπεζες στο χείλος της κατάρρευσης
 

'Ενα χιουμοριστικό οικονομικό χρονογράφημα του Ελβετού αναλυτή
Thomas Veillet

 

 

Η SVB πτώχευσε, αλλά ο Χάρι θα πάρει πίσω τα λεφτά του Facebook Twitter
Η Anna Gunn (Skyler White) και ο Bryan Cranston (Walter White) στη σειρά Breaking Bad. Φωτ. IMDb

 

Με τα χρηματοοικονομικά ζητήματα, δεν μαθαίνεις ΤΙΠΟΤΑ και ξεχνάς ΤΑ ΠΑΝΤΑ!
 

Thomas Veillet
Investir.ch -  Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Φτηνά λοιπόν τη γλιτώσαμε. Έχουμε μια τράπεζα που κανείς δεν γνώριζε μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, η οποία έκανε την τύχη της χρηματοδοτώντας start-ups και ποντάροντας στην τεχνολογική τρέλα της Silicon Valley, και η οποία ξαφνικά, επειδή είχε πάρα πολλά χρήματα στα ταμεία της, επένδυσε σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου για να παρκάρει τα χρήματά της. Μόνο που όταν αγοράζεις ομόλογα με απόδοση 1,6% πριν από ένα χρόνο και με απόδοση 5% σήμερα, και πρέπει να τα πουλήσεις όλα γιατί οι πελάτες σου θέλουν τα χρήματά ΤΟΥΣ πίσω για να αγοράσουν τα ίδια ομόλογα που αποδίδουν 5%, βρίσκεσαι σε μια κατάσταση που φέρνει πανικό στις αγορές...
 

Βοήθεια από την κυβέρνηση

Αλλά ευτυχώς, ως συνήθως, όταν μια τράπεζα τα θαλασσώνει, η κυβέρνηση είναι πάντα διαθέσιμη για να βρει βουνά από μετρητά για να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Είναι εντυπωσιακό πόσο εύκολο είναι να βρεθούν χρήματα σε τέτοιου είδους καταστάσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις είναι πραγματική σπαζοκεφαλιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που η Yellen [υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Ιανουάριο του 2021 -σ.σ.] και οι φίλοι της έσωσαν την κατάσταση και (ενδεχομένως) έσωσαν το τραπεζικό σύστημα από τη μετάδοση της κρίσης, βάζοντας 25 δισεκατομμύρια δολάρια στο τραπέζι, δεν έχουμε βρει ακόμα τρόπο να λύσουμε το πρόβλημα με το ανώτατο όριο του χρέους. Το ξέρω, το ξέρω, δεν θα μεμψιμοιρούμε βλέποντας την αγορά να ξαναπαίρνει τα πάνω της. Αλλά και πάλι.

Δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για το ανώτατο όριο του χρέους!!!

Έτσι, η υπόθεση της SVB διευθετήθηκε και το Bull Market μπορεί να ξαναβρεί τον δρόμο του, χωρίς να μας σκοτίζουν άλλο με αστείες φήμες που τρομάζουν τον κόσμο, για  να επιστρέψουμε στα θέματα που πραγματικά έχουν σημασία, όπως η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης ή το Bitcoin που θα φτάσει το 1 εκατομμύριο 500 χιλιάδες μέχρι το 2030. Παρ' όλα αυτά, η αγορά αυτή είναι ΑΠΟΛΥΤΑ συναρπαστική. Όταν έχουμε δει τι συνέβη την περασμένη εβδομάδα και σήμερα το πρωί βλέπουμε τα αμερικανικά futures να παρουσιάζουν μία αύξηση σχεδόν 2%, σκεφτόμαστε ότι όντως κάτι δεν πάει καλά. Ή ίσως είμαι εγώ αυτός που δεν καταλαβαίνει πια τίποτα, κάτι που επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Φοβάται, δεν φοβάται πια

Το ξέρω, κριτικάρω και γκρινιάζω συνέχεια, αλλά καθώς είμαι βασικά από τη Γενεύη, αυτό δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν. Είναι κατά κάποιο τρόπο η βασική νοοτροπία της περιοχής. Παρ' όλα αυτά, την Παρασκευή, όλος ο πλανήτης φρίκαρε με την ιδέα της μετάδοσης της χρεοκοπίας της SVB, ενώ ΚΑΝΕΙΣ έξω από τη Silicon Valley δεν ήξερε τι ήταν η SVB 24 ώρες νωρίτερα. Οι συμμετέχοντες κατέσφαξαν τον τραπεζικό τομέα χωρίς να πάρουν αιχμαλώτους. Και από την Κυριακή, από τη στιγμή που η Yellen έβγαλε το μπλοκ επιταγών, κανείς δεν νοιάζεται, τα futures έχουν ανέβει περισσότερο από ό,τι είχαν πέσει την περασμένη Παρασκευή και όλοι όσοι ήταν ειδικοί στον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν γίνει ειδικοί στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ.

Αλλά εντάξει, σήμερα το πρωί δεν είναι το ίδιο, όλα είναι διαφορετικά. Ο στρατιώτης της SVB δεν σώθηκε, αλλά οι συμπαθείς καταθέτες που είχαν βάλει τα χρήματά τους εκεί θα σωθούν, ο Χάρι και η Μέγκαν θα πάρουν κι αυτοί πίσω τα χρήματά τους - γιατί ισχύει ότι η κύρια ανησυχία μας το Σαββατοκύριακο ήταν να μάθουμε αν ο εξορισμένος από τον πατέρα του Πρίγκιπας ήταν εκτός των άλλων παγιδευμένος ΚΑΙ στην υπόθεση της SVB - κι ύστερα από όλα αυτά, όλο το αμερικανικό σύστημα είναι και πάλι ασφαλές. Το  χολιγουντιανό σενάριο εκτυλίχθηκε χωρίς προβλήματα, και ακόμη και η Goldman Sachs έσπευσε να επαναλάβει τη σύστασή της να αγοράσουμε όλες τις αδύναμες τραπεζικές μετοχές, επειδή ΟΛΑ ΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΩΣ.

Ο κόσμος των Care Bears

Το καταπληκτικό σε αυτόν τον κόσμο είναι ότι όσο περνούν τα χρόνια, τόσο περισσότερο συνειδητοποιείς ότι οι τράπεζες και το τραπεζικό σύστημα έχουν την τύχη να τραβάνε μονίμως αυτήν την κάρτα που όλοι θέλουν να έχουν στη Μονόπολη, αυτή που σου επιτρέπει να βγεις από τη φυλακή χωρίς να πληρώσεις πρόστιμο. Κάθε φορά που μια τράπεζα κάνει μια βλακεία στον πλανήτη, έχουμε αμέσως μια κυβέρνηση που σπεύδει να σώσει το τομάρι της χωρίς να υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες, γιατί στο τέλος είμαστε όλοι φίλοι και δεν υπάρχει λόγος να θυμώνουμε για μερικά μόνο δισεκατομμύρια.

Δείτε για παράδειγμα πως ο CEO της  SVB φρόντισε να ασκήσει τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών του λίγες ημέρες πριν από την κατάρρευση της SVB - ο τύπος πήρε πίσω κάτι παραπάνω από 2 εκατομμύρια, τα οποία θα του δώσουν μία ανάσα για λίγο καιρό, χωρίς να υπολογίζουμε το μπόνους του 1,5 εκατομμυρίου που είχε λάβει μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Οπότε ναι, ξέρουμε ότι είναι ένας πραγματικός επαγγελματίας του χρηματοοικονομικού τομέα και είναι απολύτως λογικό ότι πληρώθηκε τέτοια ποσά και ευτυχώς που είναι και οραματιστής, επειδή πήρε τα μετρητά του λίγο πριν πάνε τα πράγματα κατά διαόλου. Όλοι συμφωνούμε ότι πρόκειται για καθαρή σύμπτωση. Αυτό που είναι λιγότερο σύμπτωση - στην περίπτωση της SVB - είναι η περίπτωση του κ. GENTILE. Αυτός ήταν "Chief Administratif Officer" της SVB, αλλά πριν από αυτό ήταν "Chief Financial Officer" της Lehman Brothers, λίγο πριν από την πτώχευση. Και επίσης, λίγο πριν από αυτό, ήταν τοπ μάνατζερ στην Arthur Andersen, λίγο πριν από την πτώχευση. Ο τύπος συμμετείχε εκ των έσω σε τρεις από τις μεγαλύτερες πτωχεύσεις των τελευταίων 20 ετών. Δεν ξέρω για σάς, αλλά εγώ θα συνδεθώ μαζί του στο LinkedIn, για να μάθω πού θα πιάσει δουλειά στη συνέχεια. 'Ετσι, για να ξέρω μετά τι να σορτάρω.

Δεν μαθαίνουμε τίποτα

Όλα αυτά για να πω ότι αν θέλει κανείς να έχει μία ανεξάρτητη απασχόληση, ανοίγει μια τράπεζα. Οι αποτυχίες σας θα υποστηριχθούν από τις κυβερνήσεις με χρήματα που δεν έχουν. Ενώ αν δοκιμάσετε την τύχη σας σε έναν άλλο κλάδο, ΤΙΠΟΤΑ δεν θα σας συγχωρεθεί ή θα σας χαριστεί. Σταματάω εδώ, γιατί πάλι γκρινιάζω. Παρόλα αυτά, σήμερα το πρωί, τα futures παρουσιάζουν εκρηκτική άνοδο ενώ η SVB είναι πλέον παρελθόν και μπορεί να επιστρέψει στη λήθη, όπως ακριβώς και η Signature Bank, η οποία μπορεί να μην αναφερθεί ποτέ άλλοτε, καθώς έκλεισε αυτή την Κυριακή και οι πελάτες της έχουν ΗΔΗ λάβει την εγγύηση ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

'Ετσι, θα ξεκινήσουμε με νηφαλιότητα και πάλι αυτή την εβδομάδα, γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα αφήσει ποτέ την αγορά να πέσει και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αποφύγει να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα η ταχεία αύξηση των επιτοκίων που ξεκίνησε η FED. Το Bull Market μπορεί να συνεχιστεί και εμείς να εστιάσουμε και πάλι στα προβλήματα του πληθωρισμού, καθώς ο ΔΤΚ [Δείκτης Τιμών Καταναλωτή -σ.σ.] και ο ΔΤΠ  [Δείκτης Τιμών Παραγωγού -σ.σ.] θα μας απασχολήσουν στο πρώτο μισό της εβδομάδας. Απλά για να δούμε αν η FED θα πάει πραγματικά στο 6% για τα FED FUNDS, ώστε να προκαλέσει περισσότερα "bank runs" τις επόμενες εβδομάδες. [...]


 

Η SVB πτώχευσε, αλλά ο Χάρι θα πάρει πίσω τα λεφτά του Facebook Twitter
Ο Bryan Cranston (Walter White) στη σειρά Breaking Bad. Φωτ. IFT


 

Και ξαφνικά, ο πληθωρισμός έπαψε να αποτελεί πρόβλημα...
 

Thomas Veillet
Investir. ch - Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

 

Δεν ξέρω αν το πήρατε είδηση, αλλά σήμερα το απόγευμα θα έχουμε την ανακοίνωση των στοιχείων του ΔΤΚ. Υπήρχε μια εποχή που η αγορά είχε ΕΜΜΟΝΗ με τα στοιχεία αυτά, καθώς θα μας έδιναν μια πολύ σαφή εικόνα για το τι επρόκειτο να κάνει η FED με τα επιτόκια. Εκείνη την εποχή, όλοι ήταν αγχωμένοι και ανήσυχοι, επειδή αυτά τα στοιχεία θα ήταν χρήσιμα για να καθορίσουν τι θα αποφάσιζε η FED τους επόμενους μήνες ή ακόμη και το επόμενο έτος. Μόνο που από την Πέμπτη, κανείς δεν ασχολείται, γιατί στο μεταξύ η τράπεζα SVB, την οποία αγνοούσαν οι πάντες, πήρε την κάτω βόλτα και ξαφνικά περιμένουμε ακόμη και μείωση των επιτοκίων...
 

Το μαγικό αποτέλεσμα της κατάρρευσης των τραπεζών

Ζούμε πραγματικά σε μια υπέροχη εποχή με μια καταπληκτική χρηματοπιστωτική αγορά που είναι γεμάτη από οραματιστές και θεωρητικούς οι οποίοι πραγματικά κάνουν τις επενδύσεις υπερβολικά εύκολες. Έτσι, έχουμε περάσει από το:

"OH MY GOD, ο πληθωρισμός δεν μειώνεται αρκετά γρήγορα, ο Πάουελ θα παραμείνει "hawkish" και ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,50% στην επόμενη συνεδρίαση της FOMC [Federal Open Market Committee -σ.σ.] στις 21 και 22 Μαρτίου! ΓΡΗΓΟΡΑ, ας πουλήσουμε μερικά 1ετή, 2ετή και 10ετή κρατικά ομόλογα, ποτέ δεν ξέρεις! Θα προλάβουμε, όπως κάναμε πάντα τόσο καλά!!!"

Στο:

"OH MY GOD, η SVB κατέρρευσε, η Signature Bank κατέρρευσε και η First Republic ακολουθεί! OH MY GOD, όλοι οι πελάτες τρέχουν να πάρουν τα χρήματά τους από τις μικρές τράπεζες για να τα βάλουν στις μεγάλες τράπεζες που είναι "too big to fail", παρόλο που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι οι καταθέσεις θα είναι εγγυημένες από το κράτος και ότι δεν θα κοστίσει τίποτα στο λαό, παρόλο που το κράτος δεν έχει μία και είναι υπερχρεωμένο! Γρήγορα λοιπόν, ας ξαναγοράσουμε την αγορά που πέφτει γιατί το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει και ας εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι η κατάρρευση των τραπεζών θα προκαλέσει το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων και μάλιστα την αρχή της πτώσης τους !!! Ναι, τα χρηματοοικονομικά είναι πάρα πολύ cool όταν είσαι οραματιστής!!!"

Μπορούμε λοιπόν να δούμε ξεκάθαρα ότι οι νοοτροπίες έχουν αλλάξει. Οι ειδήμονες στην τηλεόραση έπαψαν επισήμως να ενδιαφέρονται για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό, και ασχολούνται τώρα με το θέμα της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του κινδύνου χρεοκοπίας. Και από την περασμένη Πέμπτη ο κόσμος έχει αλλάξει και τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας - όπως είμαι σίγουρος ότι έχετε καταλάβει - για μήνες είχα αποφασίσει να μιλάω μόνο για μακροοικονομικά θέματα, καθώς το μόνο πράγμα που φαινόταν να ενδιαφέρει τους παίκτες ήταν το μέλλον των επιτοκίων. Ακόμη και την περασμένη Πέμπτη το πρωί, αυτό ήταν το μόνο που συζητιόταν. Και από τότε, το θέμα έληξε!

Εκτός τα επιτόκια, εκτός και ο πληθωρισμός

Πάει, τελείωσε, και από εδώ και πέρα θα μιλάμε μόνο για τράπεζες όπως η Sandy Spring Bancorp, η Dime Community Bancshares, η Prosperity Bancshare, ή ακόμα και η Zions Bancorporation και η Heartland Financial USA, με λίγα λόγια, ονόματα τραπεζών που έχουν δημιουργηθεί από το ChatGPT, αφού φαίνεται ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά καιρούς, η ίδρυση μιας περιφερειακής τράπεζας έχει γίνει εξωτερικό σημάδι πλούτου: "Τι ;;;; Έχεις ένα γιοτ, ένα σαλέ στο Άσπεν και δεν έχεις ιδρύσει ακόμα τη δική σου τράπεζα; Ε, μα τι περιμένεις λοιπόν;" Αλλά θα πρέπει να το συνηθίσουμε, γιατί αυτή τη στιγμή, ο κύριος άξονας των αγορών είναι το μέλλον των τραπεζών και του τραπεζικού συστήματος που πρέπει να παλέψει ενάντια στη μετάδοση και την κατάρρευση.

Ας μην ανησυχούμε όμως, η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος είναι περίπου σαν το Mission Impossible, και ακόμη και έτσι δεν είμαι σίγουρος ότι ο Ethan Hunt θα δεχόταν την αποστολή, παρά είναι περίπλοκη. Είναι ωστόσο όπως και με το COVID, πάντα μπορείς να βρεις ένα μάτσο χρηματιστές που ψάχνουν για ένα λεπτό δόξας και είναι πρόθυμοι να βγουν σε ένα τηλεοπτικό πλατό και να εξηγήσουν στις εργαζόμενες μάζες τι συμβαίνει. Και μπορώ ήδη να σας πω ότι πρόκειται για σοβαρό λειτούργημα, διότι το 2008 το μισό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ πήρε την κάτω βόλτα - υπήρχε μάλιστα ειδική ιστοσελίδα που κατέγραφε τις αναγγελίες θανάτου των τραπεζών τη μία μετά την άλλη.

Τα επιτόκια; Ποια επιτόκια;

Η χθεσινή συνεδρίαση ανέβασε τον πυρετό με τους Ευρωπαίους να επιστρέφουν ξαφνικά στην πραγματικότητα και να συνειδητοποιούν ότι το φτερούγισμα μιας πεταλούδας στη Silicon Valley θα μπορούσε να πυροδοτήσει πολλά σάπια πράγματα στην Ευρώπη και στον κόσμο και ότι οι Κινέζοι που αγοράζουν τσάντες δεν θα έφταναν να αντισταθμίσουν την κατάρρευση του αμερικανικού και του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος. Φυσικά, το τραπεζικό σύστημα δεν πρόκειται να καταρρεύσει, αλλά επειδή έχουμε την τάση να υπερβάλλουμε, δεν χρειάστηκαν πολλά για να συνεχιστεί το λουτρό αίματος στον χρηματοπιστωτικό τομέα σε όλο τον πλανήτη.

Χθες λοιπόν, η Ευρώπη βίωσε τη χειρότερη μακράν συνεδρίαση του έτους, με το DAX και το CAC να υποχωρούν κατά 3%, την Ιταλία κατά 4% και την Ελβετία να τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα με πτώση μόλις 1,24% - καλά, πρέπει να πούμε ότι ο δείκτης SMI [Swiss Market Index -σ.σ.] έμεινε φέτος αδρανής σε σύγκριση με τους άλλους δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου, οπότε θα ήταν άδικο για μάς να συνεισφέρουμε όσο οι άλλοι. Όσον αφορά τις τράπεζες, η συνεδρίαση ήταν επομένως αποκαλυπτική, καθώς όταν έχουμε αμφιβολίες, πρώτα πυροβολούμε και μετά θέτουμε τις ερωτήσεις. Είναι σαφές ότι σήμερα δεν έχουμε ιδέα για τον αντίκτυπο στις δικές μας τράπεζες, και διαισθητικά μου φαίνεται εντελώς ανόητο να συγκρίνουμε τα προβλήματα της SVB με την Credit Suisse για παράδειγμα............................Α ναι....... Καλά............... Η Credit Suisse δεν είναι καλό παράδειγμα. Αλλά ας πούμε ότι δεν πρόκειται να συγκρίνουμε την SVB με τη μεγάλη τράπεζα με το πράσινο λογότυπο στη Γαλλία -αυτό θα ήταν ανόητο- και όμως, όταν υπάρχουν αμφιβολίες, ήταν καλύτερα χθες να μην είσαι τράπεζα και μάλιστα χρηματοπιστωτική.

'Ετσι, ο απολογισμός είναι καταστροφικός. Στη Γαλλία, η μεγάλη τράπεζα με το πράσινο λογότυπο (δεν μου επιτρέπεται να πω το όνομα) χάνει 6,8% και θα μπορούσαμε να πούμε σχεδόν ότι ήταν μέτοχοι της SVB, η Soc Gen 6,23% και η AXA 5,9%. Στη Γερμανία, η Deutsche Bank χάνει περίπου 5% και η Commerzbank βυθίζεται με ένα 12,7% - πρέπει να πούμε ότι η Commerzbank μοιάζει λίγο με τη δική μας Credit Suisse. Η Credit Suisse, η οποία φρόντισε χθες να αγγίξει το ιστορικό της χαμηλό στα 2,11 ελβετικά φράγκα - πριν ανακάμψει και παραχωρήσει "μόνο" ένα 10%. Είναι χαζό γιατί θα μπορούσε να ήταν μια καλή μέρα, αφού η FINMA παραιτήθηκε από το να κινήσει άλλη μια διαδικασία εναντίον της για τις μάλλον άσχετες ομιλίες του προέδρου της. Εν ολίγοις, ήταν μια άσχημη ημέρα για τις τράπεζες... Ακόμη και η UBS έχασε πάνω από 7%.

The end is near

Η ημέρα χαρακτηρίστηκε επομένως από ένα λουτρό αίματος για τις τράπεζες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές αγορές γνώρισαν και πάλι τον φόβο και την πτώση, κάτι που είχε να τους συμβεί από τις αρχές του έτους. Στις ΗΠΑ, ωστόσο, οι αγορές κατάφεραν να αντιστρέψουν την τάση. Έτσι, οι τράπεζες συντρίφτηκαν δεόντως, αλλά για το υπόλοιπο καταφέραμε να βρούμε ένα ακλόνητο επιχείρημα για να σώσουμε τον "Στρατιώτη Αγορά": το τέλος της αύξησης των επιτοκίων!!! Και ακόμη καλύτερα, κάποιοι μιλούν ήδη για πτώση 75 basis points μέχρι το τέλος του έτους! Και να σκεφτεί κανείς ότι ψάχναμε εδώ και μήνες να βρούμε μια λύση για να ξεμπερδέψουμε με τον πληθωρισμό, ενώ το μόνο που χρειαζόταν ήταν να κηρυχθούν σε πτώχευση δύο ή τρεις τράπεζες για να διευθετηθεί το θέμα!

Οπότε ναι. Από χθες, ο πληθωρισμός δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα, ούτε και η αύξηση των επιτοκίων, εφόσον δεν θα υπάρξει άλλη, και όσο για την ύφεση... ε... δεν είναι ώρα να μιλήσουμε γι' αυτήν τώρα, έχουμε να διαχειριστούμε πρώτα το ζήτημα των τραπεζών. Και ο πόλεμος στην Ουκρανία; Ναι, όλα κι όλα, αρκετά μ' αυτό το θέμα! Είπαμε ότι μιλούσαμε για τις τράπεζες και πως όλα αυτά οφελούν τον πληθωρισμό! Καλά, εντάξει.

Οι χρεωκοπημένες τράπεζες λοιπόν που χρεωκοπούν λόγω της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων έκαναν τους συμμετέχοντες ξαφνικά να αντιδράσουν και να αναλογιστούν ότι η FED δεν θα μπορούσε πλέον να αυξήσει τα επιτόκια ρισκάροντας να χρεοκοπήσουν άλλες τράπεζες και να κινδυνεύσουν οι καταθέτες. Ακόμα και αν ο Μπάιντεν διαβεβαίωνε ότι όλα θα πάνε μια χαρά. Συνήθως όταν κάπου γίνεται μια στραβή και μετά από 36 ώρες εμπλέκονται πολιτικοί, σημαίνει ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, αλλά ας πάμε παρακάτω. Όλα αυτά για να πω ότι χθες οι επενδυτές άλλαξαν το όραμά τους για το μέλλον. [...]

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ