TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Εκτός πρακτορείου Magnum ο φωτογράφος David Alan Harvey

Εκτός πρακτορείου Magnum ο φωτογράφος David Alan Harvey Facebook Twitter
Οι φωτογραφίες αυτές δεν υπάρχουν πια στο σάιτ του Magnum.

Η πρώτη αποπομπή μέλους στην ιστορία του πρακτορείου

Το Magnum απέπεμψε τον David Alan Harvey μετά τις εναντίον του κατηγορίες για παρενόχληση

 

Marie Fantozzi

Libération, 21 Αυγούστου 2020

 *

 

Ο 76χρονος φωτογράφος αποκλείστηκε από τα αρχεία του πρακτορείου μετά από αναφορά στο διοικητικό συμβούλιο. 

 

Οι χρήστες του ιστότοπου του αρχείου του διάσημου φωτογραφικού πρακτορείου Magnum ενδέχεται αυτές τις τελευταίες μέρες να ήρθαν αντιμέτωποι με ένα λακωνικό μήνυμα σφάλματος, που ανακοίνωνε το κλείσιμό του για "ενημέρωση", ζητώντας συγγνώμη από τους "αξιότιμους πελάτες και υποστηρικτές" του. Ο πραγματικός λόγος για την "ταλαιπωρία" αυτή: η διαγραφή από τα αρχεία ενός από τα μέλη του, του David Alan Harvey, που κατηγορήθηκε για "παρενόχληση" από μία "συνάδελφο", σύμφωνα με αποκαλύψεις του Guardian. Η βρετανική εφημερίδα δεν διευκρινίζει τη φύση των ισχυρισμών, αλλά αναφέρει ότι η απόφαση αυτή, που ελήφθη ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο, βασίστηκε σε μία εμπιστευτική έκθεση που έλαβε ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου πριν από λίγες ημέρες.


Από τις αρχές του μήνα, ο 76χρονος Αμερικανός φωτοδημοσιογράφος, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει δουλέψει και πάνω στις ισπανόφωνες κοινότητες στην Αμερική, έχει επίσης επικριθεί για φωτογραφίες του που τραβήχτηκαν στην Ταϊλάνδη το 1989. Σε μία από αυτές, μπορούμε να δούμε ένα νεαρό κορίτσι, αναγνωρίσιμο και ντυμένο μόνο με το κάτω μέρος του εσώρουχου, να πλησιάζει τον φωτογράφο μέσα σε κάτι σαν δωμάτιο. Πρόκειται για "πόρνες της Μπανγκόκ", σύμφωνα με τις λεζάντες που αναγράφονταν στο σάιτ του Magnum, όπου μέχρι πρόσφατα οι εικόνες αυτές διατίθονταν προς πώληση, συνοδευόμενες από λέξεις-κλειδιά όπως "έφηβη", "13-18 ετών", "στήθος", "Ασιάτισσα", "χαμόγελο", "πόρνη". Η χρήση του τελευταίου όρου ειδικά έχει προβληματίσει, καθώς οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των παιδιών προτιμούν να αναφέρονται οι ανήλικοι ως "θύματα σεξουαλικής διακίνησης".

 

'Οταν ερωτήθηκε, το πρακτορείο Magnum δήλωσε μέσω της προέδρου του Olivia Arthur, σε μία ανακοίνωση στις 14 Αυγούστου, ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη αυτές τις κριτικές και ότι ξεκίνησε μία "εις βάθος εσωτερική αναθεώρηση" των αρχείων του, που αριθμούν σχεδόν ένα εκατομμύριο εικόνες . Όσον αφορά τον Harvey, μία δεύτερη ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στις 20 Αυγούστου αναφέρει ότι "ανεστάλη η ιδιότητα μέλους του" ενώ εξετάζει τους ισχυρισμούς περί παρενόχλησης. Το πρακτορείο δεν απέκλεισε ποτέ κάποιο μέλος του από την ίδρυσή του το 1947. Όπως αναφέρεται στον ιστότοπό του, δεσμεύεται να δημιουργήσει "ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον και να διερευνήσει τυχόν ισχυρισμούς για κακή συμπεριφορά φωτογράφων ή υπαλλήλων του".

 

Στα κοινωνικά δίκτυα, οι φωτογράφοι και οι χρήστες του διαδικτύου ζητούν να διεξαχθεί μία ευρύτερη συζήτηση σχετικά με το θέμα της ηθικής και των όρων παραγωγής και απεικόνισης των ευάλωτων πληθυσμών, ιδίως των ανηλίκων, αλλά και της σεξουαλικής βίας. "Υπήρξαμε τυφλοί όσον αφορά την φωτογραφική εκμετάλλευση των παιδιών;" αναρωτιόταν το 2017 ο Roger Godden, συνιδρυτής της οργάνωσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Rights Exposure, ο οποίος είχε ήδη ζητήσει από το Magnum να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα αυτό. 'Ηδη από το 1999, η UNICEF είχε εκδόσει έναν οδηγό για τα δικαιώματα των παιδιών που απευθυνόταν στους δημοσιογράφους. Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με το Magnum και τον David Alan Harvey, αλλά χωρίς αποτέλεσμα εώς αυτήν την ώρα.

Marie Fantozzi

 

Μτφ. Σ.Σ.

 

 

Δείτε επίσης στο Αλμανάκ:

Η πινακίδα που περπατάει. Η προβληματική φωτογραφία του Steve McCurry.

Ο Robert Capa και το Ισραήλ

 

 

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ