Οι αταίριαστες «δουλειές» του κυπριακού κατεστημένου Facebook Twitter

Οι αταίριαστες «δουλειές» του κυπριακού κατεστημένου

0

Καμιά φορά η ζωή είναι περισσότερο συναρπαστική κι από την πλέον ευφάνταστη ταινία. Ποιος σεναριογράφος θα μπορούσε να φανταστεί σκηνή στην οποία ο Πρόεδρος της Βουλής, διαβεβαιώνει συνομιλητή του ότι μπορεί να περιθάλψει στη χώρα, άγνωστό του ξένο που διώκεται για απάτες. Κι αυτό να συμβαίνει σε φιλικό δείπνο σε σπίτι αριστερού βουλευτή, ενώ ο δικηγόρος που μεσολαβεί για το deal να λέει γελώντας κυνικά «This is Cyprus». Αυτό τo είχαν αντιληφθεί οι ενδιαφερόμενοι και γι' αυτό συνωστίζονταν στους διαδρόμους της κυπριακής εξουσίας που είναι γεμάτοι με μεγαλοδικηγόρους, εργολάβους και συμβούλους.


Η κρυφή κάμερα του Al Jazeera, κατέγραψε εύκολα συνομιλίες που προκάλεσαν την οργή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την παρέμβασή της. Εύκολα, γιατί ήταν «καθημερινές», συνηθισμένες. Υπηκοότητα ευρωπαϊκού κράτους δεν μπορεί να χορηγείται σε άτομα που δεν έχουν σχέση με την χώρα, υποστήριξε με σκληρή δήλωσή της η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, έστειλε στον κύπριο υπουργό εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, αυστηρή προειδοποιητική επιστολή για πιθανή παραπομπή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.


Τελικά οι πρωταγωνιστές της ντροπιαστικής ιστορίας, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Δημήτρης Συλλούρης αλλά και ο εργολάβος οικοδομών, βουλευτής του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης, παραιτήθηκαν.

 

Οι αταίριαστες «δουλειές» του κυπριακού κατεστημένου Facebook Twitter
O πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Δημήτρης Συλλούρης

Ουκρανοί τέως υπουργοί ταξιδεύουν με Κυπριακά διαβατήρια, όπως και Ρώσοι που κατηγορήθηκαν για υπεξαίρεση τράπεζας, Κινέζοι που φυλακίστηκαν για απάτη με μετοχές, Ιρανός που καταζητείται από την Ιντερπόλ, Βιετναμέζος που κατηγορείται για δωροδοκία σε υπόθεση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.


Ορισμένοι είπαν ότι οι αποκαλύψεις από το τηλεοπτικό δίκτυο που ανήκει στον εμίρη του Κατάρ, έγιναν για να πληγεί το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εξυπηρετηθεί η Τουρκία. Μπορεί, το μεγαλύτερο πλήγμα όμως δεν ήρθε από την προπαγάνδα της Τουρκίας αλλά έγινε επειδή η λαμογιά θεωρείται σχεδόν φυσιολογική από το κυπριακό κατεστημένο. Από παλιά.

Λίγο πριν το 2000, το καθεστώς Μιλόσεβιτς της Γιουγκοσλαβίας έστελνε εκατομμύρια δολάρια και γερμανικά μάρκα μετρητά, από το κρατικό ταμείο σε κούτες και βαλίτσες και ξεπλένονταν με εταιρείες που έστηνε το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου. Η κατάθεση των χρημάτων γίνονταν σε λογαριασμούς της Λαϊκής Τράπεζας, από υπαλλήλους που είχαν αποσπαστεί σε ειδικές αίθουσες του αεροδρομίου της Λευκωσίας ενώ νομικός σύμβουλος της Τράπεζας ήταν η ίδια δικηγορική εταιρεία.


Μόλις πριν τρία χρόνια, τον Απρίλιο του 2017, η Κύπρος «διασκέδαζε» με το πάθημα κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε το Κουβέιτ μετά από πρόσκληση του του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της χώρας του Κόλπου, Μαρζούγκ Αλ Γκανίμ. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και συμμετείχαν οι βουλευτές από το ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, από το ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, από την ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους και η ανεξάρτητη... αδιάφθορη Άννα Θεολόγου.

Οι αταίριαστες «δουλειές» του κυπριακού κατεστημένου Facebook Twitter
O πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Δημήτρης Συλλούρης με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης του Κουβέιτ, Μαρζούγκ Αλ Γκανίμ.


Όλα πήγαν καλά στις συζητήσεις των δύο κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών, αν υποθέσουμε ότι υπάρχει «κανονικό» κοινοβούλιο στο Εμιράτο. Το πρόβλημα προκλήθηκε μετά. Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης του Κουβέιτ, δώρισε, σε κάθε μέλος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ένα ακριβό ρολόι. Στους δύο άνδρες ήταν μάρκας TAG Heuer, ενώ οι γυναίκες βουλευτές έλαβαν ως δώρο γνωστά ελβετικά ρολόγια Charriol, αξίας 10-15 χιλιάδες ευρώ το καθένα, όπως έγραψε η εφημερίδα Πολίτης που έκανε τις σχετικές αποκαλύψεις. Όλοι οικειοποιήθηκαν τα δώρα και η υπόθεση έγινε αφορμή για διασκεδαστικά πειράγματα....


ΠΟΛΥ ΠΙΟ σοβαρή ήταν η εμπλοκή του προέδρου της Βουλής Δ. Συλλούρη σε άλλη υπόθεση. Η τότε επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Κύπρου, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, είχε στείλει στην Βουλή λίστα με τους βουλευτές που είχαν ληξιπρόθεσμα δάνεια σε τράπεζες. Ο πρόεδρος της Δ. Συλλούρης, διαφώνησε με την δημοσιοποίηση της λίστας όπως πρότειναν βουλευτές, ισχυριζόμενος ότι η λίστα δεν είναι σωστή! Για να εμποδίσει μάλιστα την λήψη σχετικής απόφασης, αρνήθηκε να ανέβει στην έδρα όταν επρόκειτο να ληφθεί σχετική απόφαση, προκαλώντας μεγάλο θέμα για το ποιος μπορεί να προεδρεύσει στη συνεδρίαση. Ένα από τα ονόματα που περιλαμβάνονταν στη «λίστα Γιωρκάτζη» ήταν και ο αριστερός εργολάβος Χριστάκης Τζιοβάνης. Η λίστα δεν δόθηκε στη δημοσιότητα και ο Χ. Τζιοβάνης, ως παλιός αθλητής της σκοποβολής έριξε διάνα και εκτός από τη Βουλή δραστηριοποιήθηκε ως αντιπρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Ομόνοια, τις αγαπημένης του ΑΚΕΛ και του Χριστόφια ειδικότερα.

Οι αταίριαστες «δουλειές» του κυπριακού κατεστημένου Facebook Twitter
H μαρίνα της Λεμεσού


Η παραχώρηση υπηκοότητας και συνεπώς ευρωπαϊκού διαβατηρίου, εξελίχθηκε σε σημαντική δραστηριότητα με διακομματική συναίνεση. Έως το 2018 είχε παραχωρηθεί υπηκοότητα σε 1.864 επενδυτές που είχαν εισφέρει περίπου 10 δισ. ευρώ, σχεδόν το 59% του ΑΕΠ της χώρας. Αλλά ακόμα και μετά τις αποκαλύψεις, την επέμβαση της Κομισιόν και την αναστολή του «Κυπριακού επενδυτικού προγράμματος» όπως είχαν ονομάσει την πώληση διαβατηρίων, αποφάσισαν ότι θα εξεταστούν οι 700 αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα και πιθανότητα θα είναι οι επόμενοι τυχεροί που θα ταξιδεύουν με ευρωπαϊκό διαβατήριο. Τα κεφάλαια που εκτιμάται ότι θα εισφέρουν είναι κοντά στο 8,2% του ΑΕΠ της Κύπρου. Η Κύπρος εξάγει διαβατήρια διαθέτοντάς τα σε ανθρώπους που πιθανότητα ενέχονται σε διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος, πολιτικό χρήμα.

Η παραχώρηση υπηκοότητας και συνεπώς ευρωπαϊκού διαβατηρίου, εξελίχθηκε σε σημαντική δραστηριότητα με διακομματική συναίνεση. Έως το 2018 είχε παραχωρηθεί υπηκοότητα σε 1.864 επενδυτές που είχαν εισφέρει περίπου 10 δισ. ευρώ, σχεδόν το 59% του ΑΕΠ της χώρας.


ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ η δραστηριότητα αυτή; Είναι αλήθεια ότι και σε άλλες χώρες υπάρχουν διαδικασίες για να αποκτήσει κάποιος ξένος υπηκοότητα και διαβατήριο. Υπήρχε και στην Κύπρο αλλά είχε περιορισμένη απήχηση. Προέβλεπε ότι οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να επενδύσουν στο νησί 25 εκατ. ευρώ ή να έχουν καταθέσεις 17 εκατ. ευρώ ή επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κύπρο με κύκλο εργασιών τουλάχιστον 85 εκατ. ευρώ. Το 2011, η αριστερή λαμογιά «δημοκρατικοποίησε» την διάθεση διαβατηρίων. Τα δικαιούνται πλέον όσοι επενδύουν 10 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται και η αγορά κατοικίας αξίας 500.000 ευρώ, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα κατασκευαστών. Οι δικαιούχοι είναι τώρα περισσότεροι αλλά το 2013 ο νέος πρόεδρος Αναστασιάδης, δικηγόρος και ο ίδιος με πελάτες Ρώσους και άλλους ολιγάρχες, μειώνει ακόμα περισσότερο το απαιτούμενο ποσό για απόκτηση υπηκοότητας στα 5 εκατ. ευρώ. Κύμα ενδιαφερομένων αγοράζουν συνήθως ακίνητα ενώ στην Λεμεσό από την οποία προέρχεται ο Αναστασιάδης γίνεται οργασμός οικοδόμησης ουρανοξυστών. Το 2016, έχουμε θεαματικές αλλαγές, η απόκτηση υπηκοότητας γίνεται πλέον με επενδύσεις 2 εκατ. ευρώ κι αυτό που κυρίως μετράει είναι οι επενδύσεις σε ακίνητα. Θρίαμβος. Τώρα πιά, πάνω από 400 «επενδυτές» παραλαμβάνουν κάθε χρόνο διαβατήρια. Τα έσοδα που δημιουργούνται είναι πάνω από 3% του ΑΕΠ το χρόνο. Η ανάπτυξη της Κύπρου οφείλεται κυρίως στην προσέλκυση απατεώνων!

Οι αταίριαστες «δουλειές» του κυπριακού κατεστημένου Facebook Twitter
Ο Σαουδάραβας σεΐχης Σαλέν Μπιν Μαχφούζ που εκτός των άλλων διαθέτει υπερπολυτελές ιδιωτικό Boeing 737, με το οποίο συχνά ταξιδεύει και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης. Πήρε φυσικά κυπριακή υπηκοότητα ο ίδιος αλλά και η πολυμελής οικογένειά του στην οποία περιλαμβάνονται και οι δύο σύζυγοί του.


Ουκρανοί τέως υπουργοί ταξιδεύουν με Κυπριακά διαβατήρια, όπως και Ρώσοι που κατηγορήθηκαν για υπεξαίρεση τράπεζας, Κινέζοι που φυλακίστηκαν για απάτη με μετοχές, Ιρανός που καταζητείται από την Ιντερπόλ, Βιετναμέζος που κατηγορείται για δωροδοκία σε υπόθεση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Αυτοί και πολλοί άλλοι είναι κύπριοι πολίτες με ευρωπαϊκά διαβατήρια, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους κυκλοφορούν άνετα διεθνώς.


Ενδιαφέρουσα περίπτωση ο Σαουδάραβας σεΐχης Σαλέν Μπιν Μαχφούζ που εκτός των άλλων διαθέτει υπερπολυτελές ιδιωτικό Boeing 737, με το οποίο συχνά ταξιδεύει και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης. Πήρε φυσικά κυπριακή υπηκοότητα ο ίδιος αλλά και η πολυμελής οικογένειά του στην οποία περιλαμβάνονται και οι δύο σύζυγοί του. Ευτυχώς δεν τις ξεχωρίζει, δεν ευνοεί την μία σε βάρος της άλλης, ως πιστός μουσουλμάνος θέλει και τις δύο μαζί του. Πολιτογραφήθηκαν ως κύπριες, υποθέτουμε όχι ως παντρεμένες με τον ίδιο άνδρα ταυτόχρονα! Το ανέκδοτο λέει ότι ορισμένοι κατασκευαστές, developers τους αποκαλούν στην Κύπρο, είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν και την σαρία, τον Ισλαμικό νόμο που ισχύει στη Σαουδική Αραβία, αν φέρνει χρήμα.


Ο οργανισμός «Διεθνής Διαφάνεια», χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτη την απόφαση της Ε.Ε. να ενεργοποιήσει διαδικασίες για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου κατά την εφαρμογή των επενδυτικών προγραμμάτων, ωστόσο αμφιβάλλει για το εάν θα διακοπεί μόνιμα το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα.


Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν Κρίστιαν Βίγκαντ, προς το παρόν τα προγράμματα εξακολουθούν να παραμένουν σε ισχύ και μπορεί να αντικατασταθούν από παρόμοια επενδυτικά προγράμματα.


Η διαφαινόμενη δυσπιστία των αρμοδίων, ενδεχομένως να ενισχύεται από την απόφαση για καθυστέρηση ενός μήνα στην κατάργηση του προγράμματος και τις πιέσεις που άρχισαν να ασκούνται ήδη, για τη δημιουργία νέου επενδυτικού σχεδίου.


Αυτό ακριβώς ετοιμάζουν στη Μεγαλόνησο. Ήδη νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να απαγορεύσει την εκπόνηση νέου επενδυτικού προγράμματος χωρίς τα κενά και τις παραλείψεις που είχε το προηγούμενο.


ΝΑ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ότι και το δίδυμο αριστερών «καλαμαράδων», Τσίπρα - Παππά, απευθύνθηκε σε δικηγόρους που προέρχονται από το ΑΚΕΛ όπως ο πασίγνωστος πλέον Αρτέμης Αρτεμίου για να κάνουν παιχνίδι. Ο δραστήριος δικηγόρος, προβάλλοντας την δικηγορική εταιρεία του (Artemiou, Pieri & Associates LLC) την περιέγραφε στο εταιρικό site ως εξής: «Η Εταιρεία ιδρύθηκε και εδρεύει στην Κύπρο από μια ομάδα επαγγελματιών υψηλών προσόντων, Νομικών, Διοικητικών και Χρηματοοικονομικών που ασχολούνται καθημερινά με διάφορες συναλλαγές με χρησιμοποίηση πολλών γλωσσών, όπως Αγγλικά, Ελληνικά, Ισπανικά, Ρωσικά και Ιταλικά. Συνδέεται με τοπικές εταιρείες στην Ελλάδα, τη Βενεζουέλα, την Ιταλία και τη Ρωσία.» Προσέξτε χώρες. Τι κάνουν οι εταιρείες; Άγνωστο. Τι πωλούν; Δεν έχει σημασία, αρκεί να έχουν χρήματα.


Πολύ σωστά οι επαφές από τον σκληρό πυρήνα του ΑΚΕΛ συνέστησαν αυτή την ομάδα, στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που ετοιμάζονταν να κυβερνήσει. Γνώριζαν ότι δεν θα εμπιστεύονταν λεφτά σε ανθρώπους που δεν μιλούν ελληνικά.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ