Η περίεργη υπόθεση του μέντιουμ που ισχυρίζεται ότι είναι κόρη του Νταλί

Η περίεργη υπόθεση του μέντιουμ που ισχυρίζεται ότι είναι κόρη του Νταλί Facebook Twitter
Πριν από τρία χρόνια είχε ανασυρθεί η σωρός του Νταλί από την τελευταία της κατοικία έτσι ώστε να γίνει τεστ DNA προκειμένου να εξεταστεί αν τα επίμονα αιτήματα και οι αγωγές της Πιλάρ Αμπέλ μπορούσαν να έχουν κάποια βάση.
0



ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ διαδραματίστηκε στα δικαστήρια το πιο πρόσφατο κεφάλαιο μιας από τις πιο περίεργες υποθέσεις που κλήθηκε ποτέ να εξετάσει η ισπανική δικαιοσύνη. Δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι το τελευταίο.

Πρόκειται για μια ιστορία που επιπλέει στη δημοσιότητα εδώ και πέντε περίπου χρόνια, από τη στιγμή που η Πιλάρ Αμπέλ, μια γυναίκα από την Χιρόνα της Καταλανίας η οποία εμφανίζεται ως μέντιουμ – καθώς και αστρολόγος και ειδική στην χαρτομαντεία των καρτών Ταρώ – κατέθεσε το 2015 αγωγή πατρότητας, ζητώντας να αναγνωριστεί ως κόρη του Σαλβαντόρ Νταλί.

Είχε υποβάλλει τότε αγωγή κατά του Ισπανικού κράτους καθώς και κατά του Ιδρύματος που φέρει το όνομα του διάσημου σουρεαλιστή καλλιτέχνη, ο οποίος πέθανε το 1989 και βρίσκεται θαμμένος σε μια κρύπτη του σχεδιασμένου από τον ίδιον Θεάτρου και Μουσείου Νταλί στην πατρίδα του, την Φιγκερόα. Πριν από τρία χρόνια όμως είχε ανασυρθεί η σωρός του από την τελευταία της κατοικία έτσι ώστε να γίνει τεστ DNA προκειμένου να εξεταστεί αν τα επίμονα αιτήματα και οι αγωγές της Πιλάρ Αμπέλ μπορούσαν να έχουν κάποια βάση.

Η Αμπέλ έχει δικαίωμα να ασκήσει νέα έφεση εντός είκοσι ημερών, και, αν λάβουμε υπόψη την προϊστορία αυτής της παράξενης υπόθεσης, το πιο πιθανό είναι ότι θα το κάνει.

Η 64χρονη σήμερα Αμπέλ ισχυριζόταν ότι η μητέρα της, της είχε εξομολογηθεί ότι είχε ερωτική σχέση με τον Νταλί όταν εργαζόταν ως οικιακή βοηθός στο σπίτι του στο Καντακές, επιμένοντας ότι η ομοιότητά της με τον καλλιτέχνη είναι πασιφανής. «Μόνο το μουστάκι μου λείπει», έλεγε χαρακτηριστικά.

Σε περίπτωση που δικαιωνόταν το αίτημά της, η Αμπέλ θα μπορούσε να διεκδικήσει το ένα τέταρτο της περιουσίας του Νταλί, που ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Αντιθέτως, το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή της τον Οκτώβριο του 2017 εφόσον δεν είχε προκύψει καμιά απολύτως ομοιότητα στο τεστ DNA (σε δείγμα μαλλιών, νυχιών και οστών του νεκρού), χρεώνοντάς της παράλληλα το κόστος της εκταφής της σωρού του που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς και ανέρχεται στα 7.000 ευρώ.

Η περίεργη υπόθεση του μέντιουμ που ισχυρίζεται ότι είναι κόρη του Νταλί Facebook Twitter
Η 64χρονη σήμερα Πιλάρ Αμπέλ επιμένει ότι η ομοιότητά της με τον καλλιτέχνη είναι πασιφανής. «Μόνο το μουστάκι μου λείπει», λέει χαρακτηριστικά.

Η Αμπέλ είχε αρνηθεί να καταβάλλει το ποσό, καταθέτοντας έφεση με την οποία αμφισβητούσε την διαδικασία και τον τρόπο που οι αρχές εξέτασαν τα δείγματα από τη σωρό του Νταλί. Η έφεση απορρίφθηκε τελικά την περασμένη Δευτέρα από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Μαδρίτης, που την καλεί εκ νέου με την απόφασή του να πληρώσει το κόστος της εκταφής.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, δεν υπάρχει βάση στις εικασίες της Πιλάρ Αμπέλ, η οποία απλά «επιζητεί να κινήσει υποψίες» σχετικά με «την αντικειμενικότητα και την ικανότητα» των εργαζόμενων στην υπηρεσία που είχε αναλάβει το τεστ.

Από τη μεριά τους, οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος Γκαλά-Σαλβαντόρ Νταλί εκφράζουν με επίσημη δήλωσή τους την «ικανοποίησή» τους με την απόφαση, η οποία «τιμά» την μνήμη του καλλιτέχνη, θέτοντας τέλος σε μια «θλιβερή ιστορία».

Δεν είναι όμως βέβαιο ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο επεισόδιο αυτής της ιστορίας. Η Αμπέλ έχει δικαίωμα να ασκήσει νέα έφεση εντός είκοσι ημερών, και, αν λάβουμε υπόψη την προϊστορία αυτής της παράξενης υπόθεσης, το πιο πιθανό είναι ότι θα το κάνει.

Με στοιχεία από το ArtNet

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο πραγματικός Νταλί - Ο άντρας που στα 20 του ήταν αχώριστος με τον ζωγράφο, αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής του

Culture / Ο πραγματικός Νταλί - Ο άντρας που στα 20 του ήταν αχώριστος με τον ζωγράφο, αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής του

Ο De Cabrol είναι πλέον σχεδιαστής εσωτερικών χώρων και δεν κρύβει την επιρροή του από τον σουρεαλιστή, ενώ σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του αποκάλυψε άγνωστες πτυχές του μεγάλου Ισπανού καλλιτέχνη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ