Μικρό ταξίδι στην Ύδρα που δεν σε απογοητεύει ποτέ

Μικρό ταξίδι στην Ύδρα που δεν σε απογοητεύει ποτέ Facebook Twitter
Η Ύδρα είναι το νησί που σε προσκαλεί να σταματήσεις τον χρόνο και να χαλαρώσεις. Φωτο: Δήμητρα Δουκάκη /LIFO
1

Αριστοκρατική, γοητευτική, κοσμοπολίτικη, η Ύδρα δεν θεωρείται τυχαία η «αρχόντισσα» του Αργοσαρωνικού. Από τα πρώτα λεπτά που αγκυροβολείς σ' αυτό το μέρος ταξιδεύεις στο παρελθόν. Στην Ύδρα κυριαρχεί απόλυτα η δύναμη της απλότητας, η τέχνη του λιτού και τα έντονα χρώματα του καλοκαιριού. Νησί ανυπέρβλητης γοητείας και καλλιτεχνικής έμπνευσης για σπουδαίες προσωπικότητες, με ιστορία και μακρά ναυτική παράδοση, αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό που προσφέρει αφειδώς στον ταξιδιώτη ένα ανεκτίμητο αίσθημα ελευθερίας και διατηρεί αναλλοίωτη την ομορφιά του στη διάρκεια των ετών.


Οι υδραίικες γωνιές είναι συναρπαστικές. Τα όμορφα πλακόστρωτα δρομάκια, τα ανθοστόλιστα σπίτια με τις μπουκαμβίλιες, τα καλοδιατηρημένα πέτρινα αρχοντικά, χτισμένα αμφιθεατρικά κάτω από τα γυμνά βράχια, μαζί με τα τουριστικά καταστήματα, τα κοσμηματοπωλεία, τα εστιατόρια και τα ωραία καφέ, τις βάρκες, τα ιστιοπλοϊκά, τα μεγάλα γιοτ και τα μαγαζιά ιδιαίτερης αισθητικής συνθέτουν την εικόνα του λιμανιού της Ύδρας.

Η Ύδρα είναι το νησί που σε προσκαλεί να σταματήσεις τον χρόνο και να χαλαρώσεις. Πανέμορφα καλντερίμια δίπλα στο απέραντο γαλάζιο, μονοπάτια για απαιτητικούς περιπατητές και παραδοσιακοί οικισμοί φυσικής ομορφιάς συντελούν καταλυτικά ώστε το φλερτ σύντομα να εξελιχθεί σε έρωτα.


Τα γαϊδουράκια και τα άλογα αποτελούν, μαζί με τα θαλάσσια ταξί, τα μοναδικά μεταφορικά μέσα του νησιού, αφού τα τροχοφόρα απαγορεύονται στο νησί. Τα πάντα σε αυτό το μέρος μεταφέρονται με τα χέρια, τα μουλάρια ή με τα καρότσια.

Η Ύδρα είναι το νησί που σε προσκαλεί να σταματήσεις τον χρόνο και να χαλαρώσεις. Πανέμορφα καλντερίμια δίπλα στο απέραντο γαλάζιο, μονοπάτια για απαιτητικούς περιπατητές και παραδοσιακοί οικισμοί φυσικής ομορφιάς συντελούν καταλυτικά ώστε το φλερτ σύντομα να εξελιχθεί σε έρωτα.

Δεξιά και αριστερά στο λιμάνι υπάρχουν οι προμαχώνες με τα κανόνια, που προστάτευαν τον οικισμό της Ύδρας. Στην αριστερή πλευρά του λιμανιού, πάνω από τον αριστερό προμαχώνα, δεσπόζει από το 1993 το εμβληματικό άγαλμα του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη. Στη βάση του είναι θαμμένα τα οστά του, τα οποία ήρθαν στην Ύδρα το 1985. Δίπλα, βρίσκεταί το σπίτι της οικογένειας Τσαμαδού, όπου στεγάζεται η Σχολή των Εμποροπλοιάρχων.


Για τους λάτρεις της Ιστορίας υπάρχει το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο της Ύδρας που λειτουργεί καθημερινά και προβάλλει σημαντικά μουσειακά κειμήλια, αρχειακό υλικό αλλά και μια βιβλιοθήκη με πολύτιμες εκδόσεις. «Ο μουσειακός χώρος λειτουργεί στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο. Στους χώρους του εκτίθενται κειμήλια των Βαλκανικών Πολέμων και του Α' και Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Μικρό ταξίδι στην Ύδρα που δεν σε απογοητεύει ποτέ Facebook Twitter
Αριστοκρατική, γοητευτική, κοσμοπολίτικη, η Ύδρα δεν θεωρείται τυχαία η «αρχόντισσα» του Αργοσαρωνικού. Φωτο: Δήμητρα Δουκάκη /LIFO

Στον προθάλαμο του ορόφου εκτίθενται υδραίικες ενδυμασίες, ακρόπρωρα και ακροστόλια από πλοία του Αγώνα, σπουδαία καλλιτεχνήματα του 18ου-19ου αιώνα, όπλα Υδραίων αγωνιστών, ωραιότατα χαρακτικά, ναυτικοί χάρτες, η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου, ενώ εδώ φυλάσσεται και η ασημένια λήκυθος με την ταριχευμένη καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη» λέει στη LiFO η διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου της Ύδρας, Ντίνα Αδαμοπούλου.

Στην περιήγησή μου διακρίνω μια θαυμάσια ιστορική πινακοθήκη έργων μεγάλων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων με απεικονίσεις πλοίων του Αγώνα. Στους τοίχους του κλιμακοστασίου που οδηγεί στον όροφο εκτίθενται προσωπογραφίες Υδραίων αγωνιστών, φιλοτεχνημένες από γνωστούς ζωγράφους, όπως ο Παναγιώτης Τέτσης και ο Δημοσθένης Κοκκινίδης. Αναμφίβολα, ο επισκέπτης του μουσείου έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει στο ηρωικό παρελθόν της Ύδρας.

 
Στη δυτική πλευρά της πόλης μπορείτε να δείτε το υπέροχο τετραώροφο Αρχοντικό του Τομπάζη, το οποίο έχτισαν ο Μανώλης Τομπάζης με τη σύζυγό του Ξανθή Σαχίνη και από το 1936 ανήκει στη Σχολή Καλών Τεχνών, ως παράρτημά της. Την ίδια στιγμή, πίσω από το Αρχοντικό του Τομπάζη, πάνω στον λόφο με τον οχυρωματικό χαρακτήρα και ανάμεσα στα πεύκα με την καταπληκτική θέα, στέκει το αρχοντικό που έχτισε ο Γεώργιος Κουντουριώτης, ένας από τους μεγαλύτερους πλοιοκτήτες της Ύδρας. Στη συνέχεια το κληρονόμησε ο εγγονός του Παύλος Κουντουριώτης, ναύαρχος κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ‒ δυστυχώς, την ημέρα της επίσκεψής μας η οικία ήταν ερμητικά κλειστή.

Μικρό ταξίδι στην Ύδρα που δεν σε απογοητεύει ποτέ Facebook Twitter
Τα γαϊδουράκια και τα άλογα αποτελούν, μαζί με τα θαλάσσια ταξί, τα μοναδικά μεταφορικά μέσα του νησιού, αφού τα τροχοφόρα απαγορεύονται στο νησί. Φωτο: Δήμητρα Δουκάκη /LIFO


Πάνω από την προκυμαία δεσπόζει η εντυπωσιακή ιστορική οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη που σήμερα λειτουργεί ως παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Χτισμένη σε σχήμα «π», βαμμένη με φυσική ώχρα, πρόκειται για την οικία του Υδραίου προκρίτου και μεγάλου πλοιοκτήτη της Ύδρας που έπαιξε σημαντικό πολιτικό ρόλο στον Αγώνα αλλά και κατά την περίοδο της Ανεξαρτησίας.

Χαρακτηριστικό δείγμα της παραδοσιακής υδραίικης αρχιτεκτονικής, κεντρίζει το βλέμμα από οποιοδήποτε σημείο του νησιού κι αν το δεις. Χτίστηκε στο τέλος του 18ου αιώνα, την εποχή της οικονομικής άνθησης και ναυτικής υπεροχής της Ύδρας. Στο αρχοντικό της σημαντικής αυτής πολιτικής φυσιογνωμίας της νεότερης Ελλάδας έγιναν σημαντικές διαβουλεύσεις για θέματα της Επανάστασης του 1821 και φιλοξενήθηκαν σημαίνουσες προσωπικότητες της εποχής, Έλληνες και ξένοι.

Στο ισόγειο, στα παλιά κελάρια του αρχοντικού που έχουν κατάλληλα διαμορφωθεί, εκτίθενται μόνιμα πίνακες δύο καταξιωμένων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ζωγράφων, του Περικλή Βυζάντιου και του γιου του Κωνσταντίνου, οι οποίοι συνδέονταν με στενούς οικογενειακούς δεσμούς με την οικογένεια Κουντουριώτη.

Μικρό ταξίδι στην Ύδρα που δεν σε απογοητεύει ποτέ Facebook Twitter
Οι παραλίες του νησιού, εκτός από δροσιά, προσφέρουν και μια ασύγκριτη εμπειρία πρόσβασης σ' αυτές. Φωτο: Σπύρος Στάβερης

Ο όροφος παρουσιάζεται όπως τον έζησε ο τελευταίος απόγονος της οικογένειας και δωρητής Παντελής Κουντουριώτης, με παλιά έπιπλα, σκεύη, καθρέφτες, σερβίτσια, ζωγραφικούς πίνακες, οικογενειακά πορτρέτα, προσωπικά αντικείμενα και κειμήλια της οικογένειας Κουντουριώτη. Όπως μας είπαν στην ξενάγηση, η επίπλωση είναι φερμένη από Ανατολή και Δύση, αρμονικά ταιριασμένη με ντόπια στοιχεία. Νησιώτικοι καναπέδες, ξύλινες κασέλες και δίφυλλες ντουλάπες, μαγκάλια και χαλκώματα, χρυσοποίκιλτοι καθρέφτες, αγγλικά και ιταλικά σερβίτσια, ναυτικά ενθύμια, κοσμήματα, κεντήματα, υφαντά, κεραμικά ζωγραφικά και φωτογραφικά οικογενειακά πορτρέτα, χαρακτικά του αγώνα της Ανεξαρτησίας, συνθέτουν ένα ιδιόμορφο αλλά και ιδιαίτερα γοητευτικό σύνολο.

Ελάχιστα μέτρα πιο πέρα στέκει μία από τις καλλιτεχνικές κατοικίες του νησιού που άνηκε στον σπουδαίο ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση. Το 2007 ο γνωστός εικαστικός δώρισε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος το σπίτι των προγόνων του με σκοπό να δημιουργηθεί μετά τον θάνατό του ένα μουσείο που θα στεγάσει το ατελιέ και τα έργα του. Στην Ύδρα ο Τέτσης έζησε τα παιδικά του χρόνια και στο σπίτι αυτό ξεκίνησε η σχέση του με τον κόσμο της ζωγραφικής.

Στην απάνεμη ησυχία της ιστορικής οικίας διακρίνω ένα υδραίικο οικοδόμημα των τελών του 19ου αιώνα, ενώ είναι εντυπωσιακό πώς έχει διατηρηθεί στο ισόγειο το κηροπλαστείο και το μπακάλικο-ταβερνείο, αλλά και το ατελιέ με τα έργα του στον επάνω όροφο. Δίπλα στο σπίτι του ζωγράφου υπάρχει και αυτό του θρυλικού τραγουδιστή και ποιητή Λέοναρντ Κοέν. Ο ίδιος αγόρασε το σπίτι στην Ύδρα το 1960, μια πρωτοβουλία που, όπως είχε πει ο ίδιος, αποδείχτηκε η πιο έξυπνη της ζωής του, καθώς το νησί τού χάρισε αυτοπεποίθηση, ηρεμία και έμπνευση.

Μικρό ταξίδι στην Ύδρα που δεν σε απογοητεύει ποτέ Facebook Twitter
Στην Ύδρα κυριαρχεί απόλυτα η δύναμη της απλότητας, η τέχνη του λιτού και τα έντονα χρώματα του καλοκαιριού. Φωτο: Δήμητρα Δουκάκη /LIFO


Μια επίσκεψη αξίζει να κάνετε και στο φαρμακείο-μουσείο του Ραφαλιά, το οποίο βρίσκεται στα σοκάκια της πόλης της Ύδρας και διατηρεί τη μορφή που είχε από το έτος που άνοιξε, το 1890. Θεωρείται από τα παλιότερα της Ελλάδας και χαρακτηρίζεται μνημείο πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής παράδοσης.


Δεξιά της Μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το σημείο όπου ξεκινά ένας στενός, πλακόστρωτος και γραφικός ανηφορικός δρόμος, οδηγεί στην Παλιά Πόλη και στον μεσαιωνικό οικισμό της Κιάφας. Πρόκειται για έναν οικισμό με λιθόχτιστα σπίτια, κατάλευκες αυλές, μυστικούς κήπους, έντονες μπλε πόρτες και παράθυρα, ψηλούς μαντρότοιχους και στενά δρομάκια. Από τον λόφο της Κιάφας μπορείτε να απολαύσετε τη θέα, που είναι μοναδική και φτάνει έως την Πελοπόννησο.


Οι παραλίες του νησιού, εκτός από δροσιά, προσφέρουν και μια ασύγκριτη εμπειρία πρόσβασης σ' αυτές. Στις περισσότερες ενδείκνυται να πάτε με τα πόδια για να αισθανθείτε την απεραντοσύνη του ελληνικού καλοκαιριού. Περπατώντας στα καλοσυντηρημένα καλντερίμια και υπό τους ήχους των τζιτζικιών χαζεύετε τη θέα στο γαλάζιο της θάλασσας και κάνετε στάσεις όπου επιθυμείτε.

Μικρό ταξίδι στην Ύδρα που δεν σε απογοητεύει ποτέ Facebook Twitter
Φωτο: Δήμητρα Δουκάκη /LIFO


Η βόλτα αρχίζει έξω από το λιμάνι, όπου βρίσκεται η Σπηλιά, μια βραχώδης παραλία με έντονη κίνηση, η οποία προσφέρεται για μακροβούτια. Ορισμένα βράχια έχουν λειανθεί και επιστρωθεί με τσιμέντο, ώστε να υπάρχει χώρος για ηλιοθεραπεία. Δίπλα η Υδρονέτα, που βρίσκεται στο ομορφότερο ίσως μέρος του νησιού, κάτω από τα κανόνια, πάνω στα βράχια και στην ίδια περιοχή με τη Σπηλιά. Κι αυτή προσφέρεται για μακροβούτια από τα βράχια στα πεντακάθαρα βαθιά νερά, ενώ κι εδώ έχουν δημιουργηθεί πλατώματα για ηλιοθεραπεία. Επίσης, υπάρχει café.

Μετά την Υδρονέτα συναντάμε το Αυλάκι, μια πανέμορφη μικρή παραλία γεμάτη βότσαλα, ιδανική για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα, ενώ το βράδυ φωταγωγείται, προσφέροντας ένα ξεχωριστό καλοκαιρινό θέαμα. Κατεβαίνεις από τα σκαλάκια αμέσως μετά την Υδρονέτα και βρίσκεσαι μπροστά σε πρασινογάλαζα νερά και έναν μικρό μόλο στον οποίο μπορείς να κάνεις ηλιοθεραπεία.

Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, περίπου πέντε λεπτά μετά το Αυλάκι, φτάνουμε στο Καμίνι, ένα μικρό, υπέροχο και γραφικό ψαρολίμανο γεμάτο ψαρόβαρκες, καΐκια και μπακάλικα, που στην αυλή τους χαζολογάς με τα άλογα. Συνεχίζοντας, φτάνουμε στον πανέμορφο παραθαλάσσιο παραδοσιακό οικισμό του Βλυχού με τη μαγευτική θέα ‒ ιδανικός για οικογενειακό τουρισμό. Ολόλευκα εξοχικά σπίτια με μεγάλες ασβεστωμένες αυλές απλώνονται μέχρι τους πρόποδες του παρακείμενου λόφου πάνω από την παραλία. Μετά το λιμανάκι του Βλυχού βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός Πλάκες Βλυχού, μια οργανωμένη παραλία με πεντακάθαρα γαλανά νερά.

Μικρό ταξίδι στην Ύδρα που δεν σε απογοητεύει ποτέ Facebook Twitter
Φωτο: Δήμητρα Δουκάκη /LIFO

Φεύγοντας από τον Βλυχό, περίπου μετά από είκοσι λεπτά πεζοπορίας, περνάμε πάνω από μια γέφυρα του 17ου αιώνα μοναδικής ομορφιάς και φτάνουμε στην παραθαλάσσια περιοχή του Παλαμιδά, μια όμορφη παραλία με άμμο και ψιλό βοτσαλάκι. Κοντά στην παραλία του Παλαμιδά υπάρχει καρνάγιο για την επισκευή και συντήρηση μικρών και μεγάλων σκαφών. Λίγο πιο πέρα, μετά τον κοφτό βράχο Ζαστάνι, βρίσκεται η ερημική παραλία του Αγίου Κυπριανού με πρασινογάλαζα νερά και το ομώνυμο εκκλησάκι.

Η παράδοση λέει ότι απ' αυτό τον απόκρημνο βράχο οι παλιοί Υδραίοι έριχναν τους γέροντες από μια ηλικία και μετά. Συγκεκριμένα, τους τοποθετούσαν μέσα σε κοφίνια, τα οποία κατρακυλούσαν από ύψος 200 μέτρων προς τη θάλασσα. Μετά τον Παλαμιδά βρίσκεται ο Μώλος, ένας κλειστός και αρκετά ήσυχος, βραχώδης όρμος, με μεγάλη και όμορφη παραλία με βότσαλα.

Tο Μπίστι είναι ο νοτιότερος όρμος του νησιού και περιβάλλεται από ψηλά βράχια. Είναι οργανωμένη παραλία και προσφέρεται για θαλάσσια παιχνίδια, μακροβούτια από τα βράχια και ψαροντούφεκο. Είναι δίπλα σε κατάφυτο πευκοδάσος και η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μόνο με θαλάσσια ταξί.

Στην αντίθετη πλευρά του νησιού, τώρα, παίρνεις τον δρόμο προς το Μανδράκι, το πολεμικό λιμάνι στα χρόνια της Επανάστασης, όπου υπάρχει όμορφη αμμουδιά, η μοναδική στην Ύδρα χωρίς βότσαλα. Σε απόσταση περίπου είκοσι λεπτών από το λιμάνι της Ύδρας, μπορείτε να φθάσετε σε αυτό είτε περπατώντας είτε με θαλάσσιο ταξί. Η διαδρομή είναι άκρως γοητευτική και σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές.

Μικρό ταξίδι στην Ύδρα που δεν σε απογοητεύει ποτέ Facebook Twitter
Φωτο: Δήμητρα Δουκάκη /LIFO


Οι επιλογές για φαγητό, διασκέδαση και νυχτερινή έξοδο είναι πάρα πολλές. Στο λιμάνι υπάρχει η Ωραία Ύδρα με εξαιρετικές γαστρονομικές προτάσεις – δίπλα υπάρχει και το Καραμέλα, που προσφέρει το καλύτερο παγωτό στο νησί. Στα ενδότερα του οικισμού υπάρχει το μαγαζί της Αννίτας αλλά και η Ξερή Ελιά, η οποία λειτουργεί από το 1825. Ο Λέοναρντ Κοέν έχει γράψει τραγούδι για την ταβέρνα αυτή και την επισκεπτόταν πολλές φορές με τους φίλους του.

Επίσης, επισκεφθείτε το Και Κρεμμύδι, ο Omilos, το Sunset, το Four Season στις Πλάκες Βλυχού, το Μανδράκι Resort και το μοντέρνο Τecnne restaurant στην όμορφη παραλία του Αυλακίου.

Για καφέ ή ποτό στον Ίσαλο, ειδικά τις πρωινές ώρες, που το νησί δεν έχει ακόμη ξυπνήσει. Στο ιστορικό αυτό καφέ απολαμβάνεις την εξαιρετική θέα στο λιμάνι, πίνοντας τον απολαυστικό βενετσιάνικο Caffè del Doge και τρώγοντας χορταστικό πρωινά.

Από το 1976 λειτουργεί ο θρυλικός «Πειρατής», ενώ σε λίγα μόλις μέτρα υπάρχει το Ρολόι και το Σινιάλο. Για τις ώρες του απογεύματος υπάρχει το Amalour, κοντά στη προκυμαία, το Πλακόστρωτο και ο Παπαγάλος στον παραλιακό δρόμο του νησιού.


Πληθώρα όμορφων επιλογών υπάρχει και στον τομέα της φιλοξενίας. Εμείς μείναμε στο ιστορικό ξενοδοχείο «Miranda», ένα παλιό αρχοντικό της Ύδρας που χτίσθηκε το 1810. Όπως λέει στη LiFO η Πόπη Σπετσιώτη, γέννημα-θρέμμα του νησιού και υπεύθυνη του ξενοδοχείου, «από το 1961 λειτουργεί ως ξενώνας πρώτης κατηγορίας κι έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Αυτό το πρώην καπεταναίικο σπίτι μετατράπηκε σε ξενοδοχείο και φιλοξενεί εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών κατά τους θερινούς μήνες. Από το ξενοδοχείο "Miranda" έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, διάσημοι καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και ηθοποιοί, συγγραφείς και πλέον λειτουργεί και κατά τους χειμερινούς μήνες».

Μικρό ταξίδι στην Ύδρα που δεν σε απογοητεύει ποτέ Facebook Twitter
Φωτο: Δήμητρα Δουκάκη /LIFO

Επίσης, μπορείτε να προτιμήσετε το Orloff Boutique Hotel και το Nereids Guest House, με την πέτρα να είναι το κυρίαρχο στοιχείο τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους, με το επιβλητικό υδραίικο τοπίο, καθώς και το Bratsera Hotel, όπου κάποτε στεγαζόταν το παλιό σφουγγαράδικο που ιδρύθηκε το 1860.

Τέλος, για ρούχα και αξεσουάρ που θα σε κάνουν να ξεχωρίζεις στην παραλία υπάρχει το κατάστημα Kashish Athens Hydra με δημιουργίες της σχεδιάστριας Κέλλυς Φωτοπούλου φτιαγμένες στην Ινδία. Επίσης, από το 1991 διατηρείται το κατάστημα της διεθνούς φήμης σχεδιάστριας Έλενας Βότση στο λιμάνι του νησιού, με κοσμήματα και συνεργασίες με διεθνείς οίκους, όπως οι Gucci και Ralph Lauren.

Παράλληλα, ηρεμία και χαλάρωση προσφέρει το Κέντρο Ευεξίας Αρμονία, ένας μοναδικός χώρος όπου κυριαρχούν η πέτρα και το ξύλο, το φυσικό φως και ο καθαρός αέρας, συντελώντας στην επίτευξη του στόχου: να βρει ο επισκέπτης την ισορροπία και την ευεξία που επιδιώκει.


Στην Ύδρα λυτρώνεσαι από κάθε σκέψη και αναχωρείς απ' αυτήν με τις ωραιότερες αναμνήσεις. Ένας παράδεισος όπου αρώματα, χρώματα και εικόνες συμβάλλουν στη διαμόρφωση του φημισμένου τόπου των αισθήσεων.

Κάποτε, σε ένα οδοιπορικό του, ο Αμερικανός συγγραφέας Χένρι Μίλερ έγραψε για το νησί: «Υπάρχουν μόνο δύο χρώματα, μπλε και άσπρο, και το λευκό είναι φρεσκοασβεστωμένο κάθε μέρα. Αισθητικά είναι τέλεια, η ίδια η επιτομή της άψογης αναρχίας που αντικαθιστά, επειδή περιλαμβάνει και υπερβαίνει όλες τις τυπικές ρυθμίσεις της φαντασίας. Η Ύδρα αποτελεί παύση στην παρτιτούρα της δημιουργίας ενός εξαίρετου καλλιγράφου».

Ταξίδια
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μύκονος ιντερνάσιοναλ: το πιο επιτυχημένο ελληνικό νησί είναι μια διεθνής αναφορά της καλοπέρασης

Ταξίδια / Μύκονος ιντερνάσιοναλ: το πιο επιτυχημένο ελληνικό νησί είναι μια διεθνής αναφορά της καλοπέρασης

Η Μύκονος διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που την ανάγουν σ' ένα μοναδικό διεθνώς μέρος. Χρειάζεται να την εξερευνήσεις και να μη μείνεις μόνο σε όσα έχεις ακούσει γι' αυτήν
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Διασχίζοντας τη Σίκινο μέσα από μονοπάτια που μυρίζουν μέλι κι άγρια ρίγανη

Ταξίδια / Διασχίζοντας τη Σίκινο μέσα από μονοπάτια που μυρίζουν μέλι κι άγρια ρίγανη

Ένας τόπος ανεξερεύνητος, ανόθευτος, αυθεντικός, έτοιμος να αποκαλυφθεί στον ταξιδιώτη που αντιμετωπίζει τα ταξίδια ως εμπειρία ψυχανάλυσης, ενδοσκόπησης, εσωτερικής αναζήτησης και αλλαγής.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΛΕΙΤΣΙΚΑΣ
Ελαφόνησος: Η μαγεία του να ξυπνάς δίπλα στη θάλασσα

Ταξίδια / Ελαφόνησος: Η μαγεία του να ξυπνάς δίπλα στη θάλασσα

Όσο κι αν το «ελεύθερο» πνεύμα της κατασκήνωσης στο λιλιπούτειο αυτό νησί της Λακωνίας εξαντλήθηκε τα τελευταία χρόνια, τα αξιοθέατα και οι ομορφιές της Ελαφονήσου δεν χάθηκαν. Βρίσκονται εκεί και περιμένουν παλιούς και νέους επισκέπτες
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αναζητώντας τα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Radio Lifo / Το οδοιπορικό μου στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Ο Χρήστος Τζούτης, εκδότης του ταξιδιωτικού περιοδικού «Lamda 3», περιγράφει στη Μερόπη Κοκκίνη το οδοιπορικό που έκανε στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου και δίνει χρήσιμες συμβουλές σε όσους θελήσουν να τα επισκεφθούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ