Καλοκαίρι στη Λευκάδα: Η καλύτερη κρέπα είναι στο Νυδρί

Καλοκαίρι στη Λευκάδα: Η καλύτερη κρέπα είναι στο Νυδρί Facebook Twitter
Τα φανταστικά νερά του Μύλου στον Άγιο Νικήτα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Αν θες να είσαι ανεξάρτητος (ακτοπλοϊκά) και αγαπάς τις διαδρομές με το αυτοκίνητο, τότε η καταπράσινη Λευκάδα είναι ξεκάθαρα αυτό που ζητάς. Να πας στο μοναδικό μοναστήρι της Φανερωμένης για να δεις τον φοβερό ζωολογικό κήπο με τα εξωτικά ζώα που έχουν φτιάξει οι μοναχοί και να αγναντέψεις τη θέα από κει. Να πας επίσης στο Μουσείο Φωνογράφου στην Καρυά. Ο κύριος Χρήστος μαζεύει ραδιόφωνα και φωνόγραφους από το '60 – Μοναστηράκια, Κολωνάκια κ.λπ. Κάποτε οι σχέσεις του με τους υπαλλήλους του Δήμου Αθηνών τού απέφεραν πολλά σπάνια κομμάτια που πλούσια σπίτια περιφρόνησαν και πέταξαν στα σκουπίδια. Μην ξεχάσεις να πας και στο ακρωτήρι της Σαπφούς, μετά το Πόρτο Κατσίκι. Θα σαστίσεις με τη θέα του γκρεμού δίπλα στον φάρο.


Να φας στου Ράκια στη Χώρα, δίπλα στον Άι-Μηνά – φρέσκο ψάρι και θαλασσινά σε φανταστικές τιμές. Δίπλα στο ιχθυοπωλείο, αριστερά στο μικρό καλά κρυμμένο ουζερί του. Επίσης, αν γουστάρεις σούβλα (κοκορέτσι, φρυγαδέλι, σπληνάντερο, κοντοσούβλι κ.λπ.), τα πλατάνια είναι αυτό που θες. Η ταβέρνα του Στάθη και της Κατερίνας στα Λαζαράτα. Γλύκισμα. Τις Κυριακές, η καλύτερη φάση συμβαίνει στο καφενείο του Μπιρμπίλη, στον Κάβαλο. Μετά τη μία το μεσημέρι, σούβλες, κρέας, τηγανητή πατάτα κομμένη στο χέρι και χωριάτικη, όλα από τον κήπο του σε τιμές σπέσιαλ. Αν είσαι τυχερός, θα σου ρίξει και κούρεμα, καθώς μες στο καφενείο, πέρα από το φαΐ και τα ποτά από 2 ευρώ (καφές 0,50 σεντς), υπάρχει και κρυμμένο κουρείο. Θα φας επίσης καλά (ποιοτικά, γρήγορα και οικονομικά) στη Μαργαρίτα. Στη Χώρα, με θέα τα ιστιοπλοϊκά. Διάλεξε γαριδομακαρονάδα. Τέλος, η καλύτερη κρέπα είναι στο Νυδρί. Το Peter's Place έχει τα skills και τη μαγεία. Πρώτη φορά που είδα στη ζωή μου να σπάνε αυγό μες στην κρέπα και να τηγανίζεται εκεί.

Να μείνεις στα Ασπρογερακάτα του Δήμου Σφακιωτών, ένα χωριό που είναι ένα με τη φύση, με δικό του δρόμο προς τις καλύτερες παραλίες του νησιού. Στο Studio Kostas με τα λευκαδίτικα εργόχειρα στους τοίχους και τον τεράστιο κήπο με τα φερ φορζέ και το γρασίδι. Κοκτέιλ και ποτά θα πιεις στην Ταράτσα, το πιο ιδιαίτερο μαγαζί στη Χώρα της Λευκάδας. Εκεί μόνο θα ακούσεις από Mos Def μέχρι Larry Gus και από Demis Roussos μέχρι Γεράσιμο Λαβράνο. Από ψηλά, με θέα τη θάλασσα και κρυφή είσοδο από την παιδική χαρά από πίσω. Για ποτά και χορό στο Joy, μέσα στην Αγορά, με καθημερινά guest DJ sets από την Αθήνα. Βουτιές σωστές θα κάνεις στο χωριό του Άγιου Νικήτα, στα φανταστικά νερά του, με τον Μύλο (στα αριστερά του, όπου πας με καραβάκι) και τη Σπηλιά της Φώκιας για εξερεύνηση στο ενδιάμεσο – εκεί πας κολυμπώντας. Επίσης, στο Κάθισμα, που αριστερά και δεξιά (εκεί όπου αρχίζουν και τελειώνουν τα αμέτρητα χιλιόμετρά του) διαθέτει φοβερές καβάτζες με βράχια και μικρούς κολπίσκους. Μην ξεχάσεις να πας στο Αβαλί, τη μία από τις τρεις μαγικές θάλασσες στο Καλαμίτσι, με super tropical καντίνα από πάνω. Τέλος, μην παραλείψεις να βουτήξεις στα νερά του Πόρτο Κατσίκι. Μοναδική εμπειρία!

Καλοκαίρι στη Λευκάδα: Η καλύτερη κρέπα είναι στο Νυδρί Facebook Twitter
Νυδρί
Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Από τα Σεπόλια έως την Τρίπολη και το καταφύγιο του Μαινάλου, ο Άρης Γιαννούκος αφηγείται την 20χρονη πορεία του μακριά από την πρωτεύουσα και πώς βρήκε στο βουνό πνευματική ηρεμία, λιγότερο άγχος και καθαρό μυαλό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM
«Η εργασία έχει πάψει να είναι μόνο τρόπος επιβίωσης και έχει γίνει κομμάτι του τρόπου που επιλέγω να ζω»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ο κόκοράς μας τραγουδάει, λες και κάνει soundcheck σε φεστιβάλ»

Η Κατερίνα Ζέρβα δημιούργησε, μαζί με φίλους της, το Evergreen Project, μια ιδιαίτερη κοινότητα στη Φθιώτιδα, όπου «οι ανατολές είναι ζωγραφιά» και όλα συνυπάρχουν «σαν μια μεγάλη, αγαπημένη οικογένεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η εικόνα που κυκλοφορεί για τα χωριά ως απομονωμένες κοινότητες κάπου στην Άγρια Δύση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Χριστίνα βρήκε το χωριό των ονείρων της, με έναν τρόπο που θα ζήλευε κι ο Κοέλιο

Όλο το σύμπαν συνωμότησε, ώστε η Χριστίνα Πιλαβίδου και ο σύζυγός της, σε μια παρόρμηση της στιγμής, να αφήσουν την Αθήνα για το Αργυροχώρι Φθιώτιδας. Σήμερα μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και καταρρίπτουν όλα τα κλισέ για την επαρχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ