Απεργία την Πρωτομαγιά

Facebook: Υπάρχει τρόπος για να περιορίσουμε τον συνεχή έλεγχό μας από την πλατφόρμα

Facebook: Υπάρχει τρόπος για να περιορίσουμε τον συνεχή έλεγχό μας από την πλατφόρμα Facebook Twitter
0

Δεν αποτελεί πλέον "κοινό μυστικό" ότι το Facebook συλλέγει τα δεδομένα των χρηστών του, καθώς αυτοί περιηγούνται στο διαδίκτυο. Ωστόσο, αυτό που συχνά οι χρήστες δε γνωρίζουν είναι ποιος είναι ο σκοπός και κυρίως ποιο είναι το βάθος αυτού του συνεχόμενου ελέγχου και της επιτήρησης που υφίστανται. 

Βέβαια, το Facebook φαίνεται ότι δεν ακολουθεί μόνο τα "διαδικτυακά βήματά" μας, αλλά και τα κανονικά, υπό την έννοια ότι, όταν ένας χρήστης κάνει check in σε ένα μέρος, η πλατφόρμα συλλέγει δεδομένα που σχετίζονται με τον πραγματικό κόσμο, δηλαδή με το πού βρίσκεται όντως εκείνη τη στιγμή ο χρήστης. 

Ωστόσο, υπάρχει τρόπος για να αισθανόμαστε μεγαλύτερη ασφάλεια κατά την περιήγησή μας στην πλατφόρμα και κατά βάση να μην αγχωνόμαστε τόσο πολύ με το πόσα και τι είδους δεδομένα συλλέγει από μας. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε αυτούς τους τρόπους, γιατί στο παρελθόν δεν είναι λίγες οι φορές που το Facebook έχει κατηγορηθεί για παράνομη αξιοποίηση των δεδομένων μας. 

Συμβουλές προστασίας για το web

Κάθε φορά που χρησιμοποιείς το Facebook, ουσιαστικά τού δίνεις την άδεια να ελέγχει τη δραστηριότητά σου: πού κάνεις ckeck in, σε ποια γκρουπ συμμετέχεις, με ποιους επικοινωνείς κ.λπ. Τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτόν τον έλεγχο είναι βασικά και ο λόγος που το Facebook βγάζει χρήματα από μας. 

Όμως, μεταβαίνοντας κανείς στο πεδίο «Your Interests» μπορεί να δει ποιες υποθέσεις έχει κάνει το Facebook για τον ίδιο, δηλαδή τι περίπου του αρέσει και με τι είδους περιεχόμενο αλληλεπιδρά. Πιο αναλυτικά, για να προχωρήσει κανείς στις αλλαγές που θέλει, χρειάζεται να μεταβεί στο πεδίο Ρυθμίσεις <Διαφημίσεις < Διαφημιστικές προτιμήσεις. Εκεί, τού δίνεται μια πληθώρα επιλογών γύρω από το πώς αξιοποιούνται τα δεδομένα του και μπορεί να κάνει αρκετές αλλαγές επ'αυτού. 

Βέβαια, οι αλλαγές στις παραπάνω ρυθμίσεις δε σημαίνει ότι θα μειωθεί ο αριθμός των διαφημίσεων που βλέπετε στο Facebook ούτε ότι ξαφνικά η πλατφόρμα θα διαγράψει όλα τα δεδομένα που σας αφορούν. Σημαίνει, όμως, ότι θα μπορέσετε να αποτρέψετε συγκεκριμένους διαφημιστές να χρησιμοποιούν τα δεδομένα σας, αν δεν το θέλετε. 

Προστασία για τις κινητές συσκευές

Ένα από τα σημαντικά αρνητικά του Facebook είναι ότι ακόμη και αν έχεις απενεργοποιήσει τον γεωγραφικό σου εντοπισμό από την πλατφόρμα, η ίδια έχει τη δυνατότητα αυτού του ελέγχου χάρη στη διεύθυνση ID. Ο λόγος που υπάρχει η συγκεκριμένη ρύθμιση οφείλεται, κατά την εφαρμογή, στο ότι έτσι διατηρούνται ασφαλείς οι λογαριασμοί των χρηστών. 

Παρά τα όσα αναφέρθηκαν, η μοναδική πρακτική λύση που μπορεί να δοθεί σε κάποιον που δε θέλει να χρησιμοποιούνται τα δεδομένα του από άγνωστες εταιρείες, είναι απλά να σταματήσει να χρησιμοποιεί το Facebook ή έστω να περιορίσει τα check in, τα tags στις φωτογραφίες και αυτά τα - καθόλου αθώα - παιχνίδι που σου λένε ποιος ήρωας της Disney είσαι!  

Με πληροφορίες από Wired

Τech & Science
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM