Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο TikTok περιόρισε τα βίντεο χρηστών με παραπάνω κιλά, όσους ανήκουν στην LGBTQ κοινότητα αλλά και όσους έχουν νοητική υστέρηση. 

 

H πλατφόρμα, ύστερα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, απάντησε ότι η πολιτική περιορισμού που ακολούθησε απέναντι στις παραπάνω κατηγορίες χρηστών ήταν μια λανθασμένη προσπάθειά της να αποφευχθεί ο διαδικτυακός εκφοβισμός. Με άλλα λόγια, η πλατφόρμα θέλησε να προστατεύσει όσους ανθρώπους θεωρεί «ευάλωτους» κάνοντας παράλληλα διακρίσεις, καθώς οι ίδιοι δεν το ήξεραν και κυρίως δεν ήταν σύμφωνοι. 

 

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το Netzpolitik, εάν ένα βίντεο ανθρώπου με σύνδρομο Down λάβει μεταξύ 6.000 - 10.000 προβολές, τότε οι moderators της πλατφόρμας τού κάνουν αναφορά. Μέσω αυτής της αναφοράς, τα βίντεο του χρήστη όχι μόνο περιορίζονται στο πλαίσιο της χώρας του, αλλά συγχρόνως μπλοκάρουν τον αλγόριθμο, εμποδίζοντάς τον από το να προωθήσει τα βίντεο και σε άλλους χρήστες. 

 

Βέβαια, εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε στο Netzpolitik ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν για τους παραπάνω χρήστες «δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως μια μακροπρόθεσμη λύση». Όπως και να 'χει, όμως, μέσα από αυτήν την απόφαση, η πλατφόρμα λογοκρίνει τα βίντεο των χρηστών και τους εμποδίζει από το να εκφράζονται ελεύθερα. 

 

Με πληροφορίες από Wired/ Futurism