Erthe Concept Store: Ένα καφέ που υμνεί τη γη και τα παράγωγά της

Erthe Concept Store: Ένα καφέ που υμνεί τη γη και τα παράγωγά της Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0




Το Erthe Concept Store βρίσκεται σε ένα από τα πιο κομβικά σημεία του Αμαρουσίου και συγκεκριμένα ακριβώς δίπλα στην Κηφισίας, λίγο πριν μπεις στο «δαχτυλίδι» με τις πολλές επιλογές και κατευθύνσεις. Το αναφέρω γιατί αυτό που μου έκανε αρχικά εντύπωση ήταν το έντονο contrast της γαλήνιας ατμόσφαιράς του, με τη βουή και την αντάρα του δρόμου. Αν μου είχαν δείξει φωτογραφίες και με άφηναν να φανταστώ πού ακριβώς βρίσκεται, θα έλεγα πιθανότατα σε κάποιο προάστιo της πόλης, μακριά από τους κεντρικούς δρόμους, ή σε κάποιο κρυφό σημείο της Αθήνας. Παρ' όλα αυτά, το Erthe βρίσκεται δίπλα στον χαμό και το κυκλοφοριακό χάος και είναι σαν να βγάζει τη γλώσσα στους ξέφρενους ρυθμούς και στην αγωνία μας να καταφέρουμε όλο και περισσότερα μέσα στη μέρα, αδιαφορώντας για το κόστος που έχει αυτό.


Τι είναι, όμως, το Erthe Concept Store; Αν ήθελα να χωρέσει σε μια μικρή πρόταση, θα έλεγα πως είναι ένα μαγαζί που υμνεί τη γη, τα παράγωγά της αλλά και εκείνους που τη φροντίζουν. Αυτό πιστεύω ότι είναι το concept του και εναρμονίζεται ιδανικά με την τάση της εποχής, που μας θέλει να σκεφτόμαστε περισσότερο πριν επιλέξουμε την τροφή μας και τον τρόπο που την απολαμβάνουμε.

Στο Erthe έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις από ένα πλούσιο ενεργειακό πρωινό με εξαιρετικές αλμυρές και γλυκές πίτες, που φτιάχνονται καθημερινά στην κουζίνα του μαγαζιού, καθώς και μια μεγάλη γκάμα από wraps και σάντουιτς.


Γι' αυτό και το περιβάλλον του νέου μαγαζιού της Έλενας Τσαβαλιά είναι ειδικά διαμορφωμένο για να μας παρασύρει από την καθημερινότητα και να μας υπενθυμίζει βασικές αξίες και σημαντικές προϋποθέσεις για να διατηρήσουμε την υγεία μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας.


Πίσω απ' όλο το concept βρίσκεται ο chef Ανδρέας Λαγός και αυτό σημαίνει πως ο Ανδρέας δεν έκανε μόνο το consulting του menu αλλά ασχολήθηκε με κάθε σημαντική λεπτομέρεια του Erthe, προσεγγίζοντας με την ευαισθησία του όλες τις συνιστώσες του.

Erthe Concept Store: Ένα καφέ που υμνεί τη γη και τα παράγωγά της Facebook Twitter
Ο chef Μιχάλης Μόσχου, που βρίσκεται καθημερινά στο Erthe, δίνει πραγματικά τον καλύτερο εαυτό του. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Έτσι, μπορεί το δημιουργικό κομμάτι να το υπογράφει η Saint of Athens και την εκτέλεσή του να την ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Dive Architects, αλλά ο Ανδρέας είχε την επιμέλεια και την επίβλεψη στο καθετί. Βρήκα εξαιρετικά όμορφο και ευρηματικό το μεγάλο τραπέζι που πρωταγωνιστεί στον χώρο, το οποίο έχει κεντρικά μια κατασκευή που φιλοξενεί βότανα και μυρωδικά. Τα minimal έπιπλα σε σκανδιναβικό σχεδιασμό και τα μεγάλα πράσινα φυτά, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα φυσικά υλικά, ολοκληρώνουν το περιβάλλον που σου επιτρέπει να αναπνέεις και να απολαμβάνεις όμορφα το γεύμα σου.


Στο Erthe έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις από ένα πλούσιο ενεργειακό πρωινό με εξαιρετικές αλμυρές και γλυκές πίτες, που φτιάχνονται καθημερινά στην κουζίνα του μαγαζιού, καθώς και μια μεγάλη γκάμα από wraps και σάντουιτς. Όλα τα συστατικά είναι επιλεγμένα με αγάπη και προσοχή και προέρχονται ως επί το πλείστον από βιολογικές καλλιέργειες και μικρούς παραγωγούς. Η γευστική εμπειρία του πρωινού ολοκληρώνεται με σοκολάτες, smoothies, χυμούς αλλά και ζεστά ροφήματα με βότανα της ελληνικής γης που έχουν εξαιρετική δράση στον οργανισμό μας και διακρίνονται για την απαλότητα και την ανακούφιση που προσφέρουν.

Erthe Concept Store: Ένα καφέ που υμνεί τη γη και τα παράγωγά της Facebook Twitter
Λεμονάτο κοτόπουλο με ροδέλες πατάτες στο φούρνο. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Erthe Concept Store: Ένα καφέ που υμνεί τη γη και τα παράγωγά της Facebook Twitter
Σαλάτα με φακές beluga, πλιγούρι, καραμελωμένα κρεμμύδια, γλυκοπατάτα, φέτα, κορφές κουνουπιδιού και πασατέμπο. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Εκεί, όμως, που το Erthe ξεπερνά τον εαυτό του είναι στις επιλογές που προσφέρει για ένα θρεπτικό και πλήρες γεύμα. Ο chef Μιχάλης Μόσχου, που βρίσκεται καθημερινά στο Erthe, δίνει πραγματικά τον καλύτερο εαυτό του και τα πιάτα που ισορροπούν τέλεια ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη πραγματικότητα είναι εστιατορικού επιπέδου και πολύ μακριά απ' ό,τι έχουμε καταχωρίσει στη συνείδησή μας για τα μαγαζιά που δίνουν τη δυνατότητα για ένα γρήγορο γεύμα ή για take away.

Συγκεκριμένα, δοκίμασα μια δροσερή σαλάτα με κριθαράκι, πέστο βασιλικού, κοτόπουλο και ψητά λαχανικά που πραγματικά με ενθουσίασε γιατί δεν είχε τύχει ποτέ ξανά να δοκιμάσω κρύο το κριθαράκι και με εξέπληξε ευχάριστα το πόσο καλά πρωταγωνιστούσε σε μια σαλάτα. Το ίδιο νόστιμη και η σαλάτα με φακές beluga, πλιγούρι, καραμελωμένα κρεμμύδια, γλυκοπατάτα, φέτα, κορφές κουνουπιδιού και πασατέμπο. Η εξαιρετική εμφάνισή της, το άψογο μαγείρεμα των υλικών και το ιδανικό πάντρεμά τους με έκαναν να νιώθω πως κάθε πιρουνιά εκτός από απόλαυση, μου προσφέρει ενέργεια και υγεία.


Εκείνο, όμως, που αγάπησα πραγματικά ήταν το λεμονάτο κοτόπουλο με τις ροδέλες πατάτες στο φούρνο. Το κοτόπουλο είχε αληθινή γεύση και θύμιζε παλιά τραπεζώματα σε σπίτια γιαγιάς και οι πατάτες ήταν ροδαλές και πεντανόστιμες.

Erthe Concept Store: Ένα καφέ που υμνεί τη γη και τα παράγωγά της Facebook Twitter
Pasta frolla με μαρμελάδα φράουλα. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Συνέχισα δοκιμάζοντας δύο από τις γλυκές γεύσεις του Erthe. Εξάλλου, θα ήταν πολύ δύσκολο να αντισταθεί κάποιος στην απόλαυσή τους, αφού τα περισσότερα γλυκά βρίσκονται τακτοποιημένα στον πάγκο, πάνω σε γυάλινες πιατέλες ή μέσα σε φωτεινές βιτρίνες και σε προκαλούν να τα δοκιμάσεις. Τόσο η pasta frolla με μαρμελάδα φράουλα όσο και το fontane από μαύρη σοκολάτα ήταν υπέροχα. Η pasta frolla πιστεύω ότι είναι αυτό που θέλεις να έχεις δίπλα σου πίνοντας ένα ζεστό αφέψημα και το δεύτερο είναι το πιο αφράτο κέικ που έχω γευτεί εδώ και καιρό.


Επίσης, στον χώρο του Erthe είναι στημένο ένα ευχάριστο και διακριτικό παντοπωλείο από το οποίο μπορεί κάποιος να προμηθευτεί επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα όπως μέλι, καρπούς, μαστίχα, γλυκά του κουταλιού, σοκολάτες, ταχίνι, φιστικοβούτυρο και άλλα προϊόντα που θα ανανεώνονται συχνά με σκοπό να προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να συνεχίσουν την εμπειρία του Erthe και στο σπίτι τους.


Σε έναν από τους τοίχους του καταστήματος υπάρχει γραμμένο με γράμματα νέον το μότο «There Is No Planet B». Αυτό είναι που θέλει να μας θυμίσει το Erthe Concept Store και αυτό είναι που θα σκέφτομαι κάθε φορά που θα το επισκέπτομαι ή θα παραγγέλνω τα προϊόντα του. Όμορφες σκέψεις, απαραίτητες για να υπάρχουμε όμορφα.

Erthe Concept Store: Ένα καφέ που υμνεί τη γη και τα παράγωγά της Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Erthe Concept Store, Χειμάρρας 6, Μαρούσι, Τηλ. 21 06105288, Facebook, Instagram

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ