Λιχουδιές από ζυμάρι στους μοντέρνους φούρνους της Αθήνας

Λιχουδιές από ζυμάρι στους μοντέρνους φούρνους της Αθήνας Facebook Twitter
Βabka σοκολάτας από το «Τρομερό Παιδί» . Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Micro-bakeries, μοντέρνα, μίνιμαλ αρτοποιεία, concept stores, haute pâtisserie: όποια κι αν είναι η ακριβής περιγραφή τους, τα νέα σημεία της πόλης που ασχολούνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τα θαύματα που μπορούν να προκύψουν από το ζυμάρι όλο και πληθαίνουν και μας εκπλήσσουν ευχάριστα με τις λιχουδιές που φουρνίζουν κάθε μέρα.

Από τα βουτυρένια kouign-amann και την περίτεχνα πλεγμένη babka μέχρι τα αφράτα ρολά κανέλας και τα μπριός που ψήνονται με τους πιο πρωτότυπους συνδυασμούς υλικών και λιώνουν στο στόμα, δεν είναι μόνο η ποικιλία που εντυπωσιάζει αλλά και η πολύ καλή ποιότητά τους. Οι νέοι bakers της Αθήνας πειραματίζονται με νέα και κλασικά, αλμυρά και γλυκά αρτοσκευάσματα και αυτόματα τα πρωινά μας γίνονται λίγο καλύτερα.


Στο Bon Bon Fait Maison (Πετράκη 30, Σύνταγμα) του Κρίτωνα Πουλή, ζαχαροπλάστη με μακροχρόνια θητεία δίπλα στον διάσημο Pierre Hermé, εκτός απ' τα «αρχιτεκτονικά» γλυκά, θα βρεις κρουασάν, μάφιν με αλατισμένη καραμέλα, soft cookies κ.ά. Μέσα στη γυάλινη καμπάνα της βιτρίνας θα δεις και τα canelés, που παρασκευάζονται απλά, με ζάχαρη, ρούμι, βανίλια, αυγά, γάλα, αλεύρι και βούτυρο, αλλά είναι από τα πιο ενδιαφέρονται γαλλικά γλυκά. Η καραμελωμένη κρούστα τους «σπάει» όταν τα δαγκώνεις, για να αποκαλύψει ένα μαλακό, σχεδόν κρεμώδες εσωτερικό.

Λιχουδιές από ζυμάρι στους μοντέρνους φούρνους της Αθήνας Facebook Twitter
Canelés από το Bon Bon Fait Maison. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Τα ψηλά cinnamon buns του Morning Bar (Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Κουκάκι) είναι γνωστά και γίνονται ανάρπαστα με το που βγουν από τον φούρνο, αλλά αξίζει να δοκιμάσεις όλες τις ζυμαρένιες δημιουργίες του, που διαφοροποιούνται κάθε μέρα, π.χ. τα rolls με μαρμελάδα ροδάκινο ή με αχλάδι και πιπεράτη γραβιέρα, τα μπέιγκελ που ψήνονται με τσένταρ και καραμελωμένα κρεμμύδια. Τα πρωτότυπα boxes που προτείνει τον τελευταίο καιρό το Morning Bar περιέχουν χειροποίητα αρτοσκευάσματα μαζί με ωραία συνοδευτικά (π.χ. pretzel buns με λίγο αρωματικό βούτυρο και μια πίκλα αγγουριού, scones με μαρμελάδα κ.ά.).

Λιχουδιές από ζυμάρι στους μοντέρνους φούρνους της Αθήνας Facebook Twitter
Roll με μαρμελάδα ροδάκινο από το Morning Bar. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Μόνο νωρίς το πρωί θα προλάβεις το double baked κρουασάν του Queen Bee (Πατριάρχου Ιωακείμ 45, Κολωνάκι). Το κρουασάν βουτύρου τους (σε επιμέλεια του φημισμένου αρτοποιού Kamel Saci) είναι ίσως το καλύτερο της Αθήνας, αλλά το double baked έχει φανατικούς υποστηρικτές. Πώς φτιάχνεται; Ένα κρουασάν βουτύρου κόβεται στα δύο και γεμίζεται με κρέμα αμυγδάλου και έπειτα ξαναψήνεται. Στο μπιστρό του Κολωνακίου με τον in house φούρνο προσφέρουν ακόμη κις, μπριός, μπαγκέτες, μπενιέ, ζαχαρόψωμα, cinnamon rolls – όλα καταπληκτικά.

Λιχουδιές από ζυμάρι στους μοντέρνους φούρνους της Αθήνας Facebook Twitter
Διπλοψημένο κρουασάν με κρέμα αμύγδαλο από το Queen Bee. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Λιχουδιές από ζυμάρι στους μοντέρνους φούρνους της Αθήνας Facebook Twitter
Cinammon roll από το Queen Bee. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Το «Τρομερό Παιδί» (Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια), εκτός από τρομερό ψωμί, φτιάχνει και kouign-amann, γνωστό και ως «το πιο βουτυράτο αρτοσκεύασμα της Ευρώπης», που έχει όψη καραμελωμένου κρουασάν, τσουρέκια, κέικ, τάρτες, εκλέρ, ψωμί με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, μπριός και –συνήθως στο τέλος της βδομάδας– babka σοκολάτας. Η babka (σημαίνει «γιαγιάκα») με τις πολλαπλές στρώσεις είναι ένα γλυκό με ρίζες στις εβραϊκές κοινότητες της Ανατολικής Ευρώπης και προέκυψε ως ένας τρόπος για να χρησιμοποιείται ό,τι ζυμάρι περίσσευε από τα παραδοσιακά τσουρέκια challah. Μια πλούσια ζύμη μπριός (με αυγά, βούτυρο, ζάχαρη και γάλα αντί για νερό) απλώνεται, αλείφεται με γέμιση κι αφού τυλιχτεί σε ρολό, πλέκεται όπως ένα τσουρέκι, πριν μπει στη φόρμα όπου θα ψηθεί. Στο Τρομερό Παιδί η ζύμη αργής ωρίμανσης γεμίζεται με γκανάς μπίτερ βελγικής σοκολάτας Callebaut, κομματάκια σοκολάτας που κρατάνε στο δόντι καθώς και αποξηραμένα κράνμπερις, που με την οξύτητά τους ισορροπούν τη γλύκα της σοκολάτας.


Αρτοποιείο και καφεκοπτείο μαζί στο βολικό περιτύλιγμα ενός φωτεινού και μοντέρνου καφέ, το Dope Roasting Co. (Βύσσης 25, Μοναστηράκι) φτιάχνει τα δικά του μπριός, που αυτή την εποχή γεμίζονται με φρέσκα φρούτα και κρέμα pâtisserie ή σοκολάτα και κρέμα φουντουκιού, babka με καβουρντισμένο κουκουνάρι, λεμόνι και σμέουρα, αλμυρά και γλυκά μπέιγκελ, κέικ και πολλά ακόμα νόστιμα παρασκευάσματα που βγαίνουν ζεστά κάθε πρωί από τον φούρνο.

Λιχουδιές από ζυμάρι στους μοντέρνους φούρνους της Αθήνας Facebook Twitter
Μπριός με κρέμα πατισερί και νεκταρίνι από το Dope Roasting Co. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ