3 χορτοφαγικές συνταγές για νόστιμο, θρεπτικό και γρήγορο φαγητό

3 χορτοφαγικές συνταγές για νόστιμο, θρεπτικό και γρήγορο φαγητό Facebook Twitter
Τα παντζάρια είναι το απλούστερο λαχανικό για μια χορταστική σαλάτα.
0

Μπαίνεις - βγαίνεις. Μπαίνεις - βγαίνεις. Ανοίγεις το ψυγείο - κλείνεις το ψυγείο. Ανοίγεις τα μπισκότα - τελειώνουν τα μπισκότα. Η σοκολάτα. Τα τσιπς. Στοπ! Υπάρχει φως στο τούνελ που λέγεται «τσιμπολογάω όλη μέρα, κάθε μέρα της καραντίνας, ότι βρω μπροστά μου».


Τρεις χορτοφαγικές συνταγές για νόστιμο, θρεπτικό και γρήγορο φαγητό. Και το κυριότερο; Χωρίς ενοχές, αλλά με πολλές βιταμίνες, για να αντιμετωπίσουμε δυνατοί όχι μόνο τον κορωνοϊό αλλά και ό,τι αυτός συνεπάγεται!

Σαλάτα με παντζάρια, ρόκα, μανούρι και ξηρούς καρπούς

(για 2 άτομα)

3-4 μεγάλα παντζάρια, βρασμένα και κομμένα στα οκτώ

150 γραμμάρια μανούρι ή ανθότυρο

2 κουταλιές της σούπας σπασμένα καρύδια

2 κουταλιές της σούπας ηλιόσποροι

1 κουταλιά της σούπας σπόρους chia ή παπαρουνόσπορο (προαιρετικό)

Ένα ματσάκι άγρια ρόκα

Για τη βινεγκρέτ

2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Χυμός από μισό λεμόνι

2 κουταλιές του γλυκού ξίδι

1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα

Λίγο wasabi (θα το βρείτε στο ΑΒ και στα ασιατικά μπακάλικα)

Αλάτι και πιπέρι

Σε ένα βαθύ πιάτο απλώνουμε τη ρόκα και ακουμπάμε τα κομμένα παντζάρια. Σπάμε το τυρί σε μικρά κομμάτια και το προσθέτουμε στη σαλάτα μαζί με τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ και περιλούζουμε τη σαλάτα.

*Τα παντζάρια είναι το απλούστερο λαχανικό για μια χορταστική σαλάτα: κόβεις τα κοτσάνια από τα γουλιά, αφήνοντας ένα μικρό μέρος τους. Πλένεις τα γουλιά και τα βουρτσίζεις για να φύγουν τα πολλά χώματα. Γεμίζεις μια κατσαρόλα με πολύ νερό και λίγο αλάτι και τα βράζεις περίπου μία ώρα (ανάλογα με το μέγεθός τους). Όταν βράσουν, απλώς τα τρίβεις ανάμεσα στις παλάμες σου (με γάντια ή χωρίς) για να ξεφλουδιστούν και τα κόβεις στα τέσσερα ή στα οκτώ. Στα σούπερ μάρκετ θα βρείτε παντζάρια βρασμένα σε συσκευασία vacuum.

Ντιπ μαϊντανού με κομμένα λαχανικά (αντί για κριτσίνια)

3 χορτοφαγικές συνταγές για νόστιμο, θρεπτικό και γρήγορο φαγητό Facebook Twitter

1 μάτσο μαϊντανό πλυμένο, καλά στεγνωμένο και κομμένο στα τρία

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα

1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικό)

2 φέτες προζυμένιο ψωμί, μουλιασμένες και καλά στραγγισμένες, να μην έχουν νερά

¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας ξίδι

2-3 αντζούγιες παστές που έχουμε ξεβγάλει από το αλάτι τους (προαιρετικό)

Χυμός από μισό λεμόνι

Αλάτι και πιπέρι

Για τα υγιεινά κριτσίνια μπορούμε να κόψουμε καρότα, πιπεριές, αγγούρια και σέλερι σε μακρόστενες λωρίδες.

Βάζουμε πρώτα τον μαϊντανό και μετά όλα τα υλικά στο μπλεντεράκι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά. Αδειάζουμε σε μπολ και καλύπτουμε την επιφάνεια του ντιπ με λίγο ελαιόλαδο. Διαρκεί 3-4 ημέρες στο ψυγείο.

Το πιο τέλειο ντιπ με τόνο!

3 χορτοφαγικές συνταγές για νόστιμο, θρεπτικό και γρήγορο φαγητό Facebook Twitter

Είναι ντιπ; Η μήπως ένα φανταστικό spread για τα σάντουιτς; Όπως το προτιμάτε!

Ένα βαζάκι τόνο Αλοννήσου σε νερό, καλά στραγγισμένο

2-3 αντζούγιες παστές που έχουμε ξεβγάλει καλά από το αλάτι τους

Μισή πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μικρά καρέ

Ένα μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κοτσάνι σέλερι ψιλοκομμένο ή 2-3 φύλλα του

Λίγες κουταλιές ελαιόλαδο

Χυμός από ένα λεμόνι

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα

Ελάχιστο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Λίγα αυγά βραστά

Βάζουμε πρώτα τον τόνο και τις αντζούγιες και μετά όλα τα υλικά στο μπλεντεράκι και αλέθουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το πιπέρι και, αν χρειάζεται, λίγο ελαιόλαδο ή λεμόνι.


Αν το χρησιμοποιήσετε για σάντουιτς, τότε απλώστε το πάνω στις φέτες του ψωμιού μαζί με ένα αυγό και αγγουράκια (φρέσκα ή τουρσί) σε λεπτές φέτες. Αν το κρατήσετε για ντιπ, τότε κόψτε αγγούρια, πολύχρωμες πιπεριές, καρότα και σέλερι σε μπαστουνάκια για να αντικαταστήσετε τα κριτσίνια.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Γεύση / Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Μερικοί από τους πιο γνωστούς σεφ στον κόσμο, με τα εστιατόρια τους κλειστά, ανοίγουν στα social media τις κουζίνες των σπιτιών τους και δίνουν διασκεδαστικά και εντελώς δωρεάν μαθήματα μαγειρικής.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
7 κρητικές συνταγές για ένα αυθεντικό πασχαλινό τραπέζι

Γεύση / Πώς να φτιάξεις Λυχναράκια, σκαλτσούνια, μυζηθρόπιτα. Ο σεφ Κωστής Κωστάκης μας δίνει τις συνταγές του

Ο Κωστής μεγάλωσε στο χωριό Βασιλική της Ιεράπετρας και μυήθηκε από μικρός, δίπλα στη γιαγιά και στη μητέρα του, στις κρητικές συνταγές του τόπου του. Έμαθε να ζυμώνει και να ανοίγει φύλλο και η διαδικασία αυτή επιμένει να τον μαγεύει, αφού πάντα δείχνει να αναζητά την ευτυχία σε μια χούφτα ζύμη.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
10 υπέροχα νέα βιβλία μαγειρικής: Ό,τι πιο καθησυχαστικό μπορείς να διαβάσεις αυτές τις μέρες

Γεύση / 10 υπέροχα νέα βιβλία μαγειρικής: Ό,τι πιο καθησυχαστικό μπορείς να διαβάσεις αυτές τις μέρες

Η νέα βίβλος των οσπρίων, ταξίδια στη Παλαιστίνη, στη Ρωσία, σε αστεράτα εστιατόρια, απλές συνταγές, περίπλοκες συνταγές – αυτά είναι τα βιβλία μαγειρικής που θέλουμε να χαζέψουμε τώρα.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ