Ο τέλειος καφές και πώς θα τον ετοιμάσετε

Ο τέλειος καφές και πώς θα τον ετοιμάσετε Facebook Twitter
Ο πρωινός καφές που αναζητάς στην κουζίνα σου με το που ανοίγεις τα μάτια σου μπορεί να φτιάξει ή να καταστρέψει τη μέρα σου.
0

Λίγα πράγματα στη ζωή μπορούν να γίνουν τέλεια. Υπάρχουν, όμως, κάποια που πρέπει να είναι όσο πιο τέλεια γίνεται, γιατί από αυτά εξαρτώνται πολλά.

Ο πρωινός καφές που αναζητάς στην κουζίνα σου με το που ανοίγεις τα μάτια σου μπορεί να φτιάξει ή να καταστρέψει τη μέρα σου.

Όλα εξαρτώνται από τη γεύση που θα φτάσει στα χείλη σου για να κλείσει το sleep mode και να δώσει εντολή στο υπόλοιπο σώμα να μπει σε λειτουργία.

Κι επειδή ο τέλειος καφές δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, σας παρουσιάζουμε μικρά tips που μπορεί να βοηθήσουν την ετοιμασία στο σπίτι του αγαπημένου όσο και απαραίτητου ροφήματος.

Ελληνικός

Λένε ότι ο καλός ελληνικός καφές γίνεται μόνο στη χόβολη, αλλά και το γκαζάκι θα την κάνει τη δουλειά του. Βασικό είναι να χρησιμοποιήσεις ένα μικρό και στενό μπρίκι που να χωράει μία δόση και όχι αυτό όπου ζεσταίνεις το γάλα του μωρού...

Προσοχή, στον ελληνικό μετράμε με το φλιτζανάκι μας το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε και ανακατεύουμε απαλά, όσο ο καφές βράζει. Το αν θα τον ρίξεις από ψηλά ή μακριά δεν έχει σημασία, αρκεί να έχεις το σωστό φλιτζάνι και να του δώσεις δύο λεπτά να κάτσει.

Και μην ξεχνάς, τον ελληνικό τον ρουφάς με θόρυβο... Είναι μέρος της απόλαυσης!

Espresso

Εδώ το μεράκι κάθεται στη μεριά του και τον πρώτο ρόλο αναλαμβάνει η μηχανή που θα χρησιμοποιήσεις. Η πίεση πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 bars για να μπορέσεις να απολαύσεις έναν καλό espresso που θα σε ανταμείψει σε γεύση και άρωμα.

Κι επειδή η μηχανή δεν κάνει τα πάντα, μην ξεχάσεις να έχεις ζεστάνει το φλιτζάνι σου (ένας γρήγορος τρόπος είναι να το βουτήξεις σε καυτό νερό), να βάλεις τη ζάχαρη πριν τρέξει ο καφές και κυρίως να τον πιεις αμέσως, γιατί το καϊμάκι του espresso διαρκεί λίγα λεπτά.

Άλλωστε, εσπρεσάκι σημαίνει «το 'πια κι έφυγα...».

Ο τέλειος καφές και πώς θα τον ετοιμάσετε Facebook Twitter
Όποιος κι αν είναι ο καφές που σου αρέσει, το πιο σημαντικό είναι να τον φτιάχνεις για να τον απολαύσεις χωρίς βιασύνη και προχειρότητα. Άλλωστε, η γεύση και το άρωμα που θα σου προσφέρει αξίζουν λίγη παραπάνω φροντίδα στην προετοιμασία του. Γιατί, τελικά, ο τέλειος καφές είναι εκείνος που έφτιαξες με ιδιαίτερη προσοχή για να περιποιηθείς εσένα τον ίδιο. Αν αυτό δεν σου φτιάξει τη μέρα, τότε τι;


Στιγμιαίος

Ο στιγμιαίος καφές, όσο εύκολος κι αν ακούγεται, θέλει λίγη εξάσκηση για να σου δώσει το τέλειο αποτέλεσμα.

Πρώτα-πρώτα, είναι απαραίτητο να βρεις την ακριβή αναλογία νερού και καφέ, ώστε να γίνει ακριβώς όπως θέλεις.

Έπειτα, ένα καλό σέικερ ή ένα ηλεκτρικό «χτυπητήρι» είναι απαραίτητο για να φτιάξεις την κρέμα που θα διαχωρίσει τον καφέ σου από ένα «νερομπλούμ».

Προσοχή στη θερμοκρασία του νερού! Ο στιγμιαίος καφές λέγεται έτσι γιατί δεν χρειάζεται βράσιμο, μην τον βάλεις σε νερό που φτάνει τους 50 βαθμούς... Θα τον κάψεις και θα καείς!

Γαλλικός

Αλλιώς καφές φίλτρου, που είναι και πιο ακριβής χαρακτηρισμός. Για να απολαύσεις μια κούπα γαλλικού χρειάζεται κυρίως να μη βιάζεσαι.

Πρέπει να περιμένεις να τρέξει όλο το νερό στην κανάτα και όχι με τις πρώτες σταγόνες να γεμίσεις το φλιτζάνι σου.

Στον γαλλικό παίζει ρόλο ακόμα και το νερό που θα χρησιμοποιήσεις, γιατί μπορεί να αλλάξει τη γεύση του. Προτίμησε, λοιπόν, εμφιαλωμένο, κι αν θέλεις να προσθέσεις γάλα, φρόντισε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Αν, πάλι, όλα αυτά σου φαίνονται χρονοβόρα, γύρνα στην επιλογή του στιγμιαίου...

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ