Τσάι και καφές. Καφές και τσάι. Κινούν τον κόσμο και έχουν αποκτήσει, αμφότερα, το δικό τους φανατικό κοινό! Έχεις ποτέ αναρωτηθεί που οφείλεται η τόση δημοτικότητά τους;

 

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, αποκαλύπτει πως η προτίμηση καθενός από εμάς στον καφέ ή το τσάι εξηγείται από την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε την πικρή γεύση! Οι ερευνητές του Northwestern University στην Αυστραλία χρησιμοποίησαν μια ειδική τεχνική που ονομάζεται Μενδελιανή Τυχαιοποίηση για να επεξεργαστούν τα στοιχεία που συνέλεξαν από τους 400.000 συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσο πιο ευαίσθητο είναι ένα άτομο στην πικρή γεύση της καφεΐνης, τόσο πιο πολύ καφέ καταλήγει να πίνει. Αυτό που καθορίζει την ευαισθησία στην πικρή γεύση δεν είναι άλλο από τη γενετική.

 

"Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως η ευληψία του καθενός στην πικράδα, που καθορίζεται από τη γενετική, καθορίζει τις προτιμήσεις μας στο κρασί, το τσάι αλλά και το αλκοόλ" λέει η Marilyn Cornelis, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

 

Το πιο παράξενο, δε, είναι πως τεχνικά δεν θα έπρεπε να μας αρέσει η γεύση του καφέ αφού βιολογικά είμαστε προγραμματισμένοι να αντιλαμβανόμαστε την πικρή γεύση σαν ένδειξη τοξικών ουσιών και άρα, να τις αποφεύγουμε. Οι άνθρωποι όμως που είναι γενετικά προδιατεθειμένοι για να αντιλαμβάνονται πιο έντονα την πικρή γεύση, έχουν καταφέρει να επαναπρογραμματίσουν το μυαλό τους και να συνδέσουν την πικρή γεύση του τσαγιού και του καφέ με κάτι το θετικό! Οι ερευνητές παρατήρησαν πως όσο πιο έντονα αντιλαμβάνεται κάποιος την πικρή γεύση του καφέ, τόσο πιο ισχυρά θετικά συναισθήματα του προκαλεί η κατανάλωσή του, κάνοντας όλο πιο έντονο τον επαναπρογραμματισμό του εγκεφάλου του.

 

Μήπως τώρα κατάλαβες γιατί δεν αλλάζεις με τίποτα τον πρωινό σου καφέ;

 

Με στοιχεία από το mindbodygreen.com