Τα "ευγενή" κρασιά της Οικογένειας Παρπαρούση

Τα "ευγενή" κρασιά της Οικογένειας Παρπαρούση Facebook Twitter
Το κτήμα Παρπαρούση είναι μια σύγχρονη «κιβωτός», έκτασης είκοσι στρεμμάτων, με ελεύθερα ζώα ανάμεσα στ' αμπέλια, στα οπωροφόρα και τις υπόλοιπες καλλιέργειες
0

Τα κρασιά της Οικογένειας Παρπαρούση τα γνωρίζω χρόνια. Με κάποιες από τις ετικέτες τους ξεκίνησα να δοκιμάζω, να συγκρίνω, να μαθαίνω. Δεν συνέβαινε το ίδιο με τους ανθρώπους ‒ απλή, τυπική συναναστροφή στις εκθέσεις κρασιού. Είχα διαμορφώσει εξαρχής καλή εικόνα, μα δεν έτυχε να αναπτύξουμε περισσότερες σχέσεις.

Πριν από λίγους μήνες, σε μια τιμητική εκδήλωση για το έργο της εμβληματικής Ρωξάνης Μάτσα, κάθισα στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Θανάση Παρπαρούση. Γνώρισα, λοιπόν, έναν θαυμάσιο άνθρωπο και κατάλαβα αμέσως ότι τα κρασιά του έχουν χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς και του χαρακτήρα του: ευγένεια, φινέτσα, πραότητα, ποιότητα.

Μόλις διασχίσεις την είσοδο του κτήματος, όλα αλλάζουν. Μια σύγχρονη «κιβωτός» έκτασης είκοσι στρεμμάτων, με ελεύθερα ζώα ανάμεσα στ' αμπέλια, στα οπωροφόρα και τις υπόλοιπες καλλιέργειες. Απέναντι από τους γιγαντιαίους κάκτους, το οινοποιείο και το κτίσμα, όπου γίνονται οι οινικές δοκιμές. Ατμόσφαιρα μιας άλλη εποχής.

Τέλος Αυγούστου βρίσκομαι για τρύγο στην ορεινή Αιγιαλεία. Ο βροχερός καιρός μάς κρατάει μακριά από το αμπέλι. Αποφασίζω να πεταχτώ μέχρι την Πάτρα, να επισκεφθώ επιτέλους το οινοποιείο της οικογένειας Παρπαρούση. Η περιοχή ήταν κάποτε αγροκτήματα, ο αστικός ιστός της πόλης επεκτάθηκε βίαια όμως και σήμερα η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Η χαρά του εργολάβου.

Αλλά μόλις διασχίσεις την είσοδο του κτήματος, όλα αλλάζουν. Μια σύγχρονη «κιβωτός» έκτασης είκοσι στρεμμάτων, με ελεύθερα ζώα ανάμεσα στ' αμπέλια, στα οπωροφόρα και τις υπόλοιπες καλλιέργειες. Απέναντι από τους γιγαντιαίους κάκτους, το οινοποιείο και το κτίσμα, όπου γίνονται οι οινικές δοκιμές. Ατμόσφαιρα μιας άλλη εποχής.

Με υποδέχεται η Εριφύλη, που μαζί με τη Δήμητρα συμμετέχουν ενεργά στο έργο του πατέρα τους. Περιμένοντας τον κύριο Θανάση, με ξεναγεί στο κτήμα, μου μιλάει για τα κύρια αμπελοτόπια που βρίσκονται πιο δυτικά, τις διαφορές, τις καλλιεργήσιμες ποικιλίες. Ο κύριος Θανάσης φτάνει και η πρώτη ερώτηση που του κάνω αφορά την εξέλιξη του φετινού τρύγου και την ποιότητα των σταφυλιών. Μου απαντά σύντομα και περιεκτικά «είναι μια χρονιά που προϋποθέτει εμπειρία».

Τα "ευγενή" κρασιά της Οικογένειας Παρπαρούση Facebook Twitter
Η είσοδος του οινοποιίου.

Με προσκαλούν να δοκιμάσουμε παρέα τα κρασιά τους. Προχθές που έφυγα από την Αθήνα για αμπέλια ξεκίνησα, μα, τελικά, ο «παράδεισος» δεν μπορεί να περιμένει. Απρόσμενο όνειρο οι χρονιές που δοκιμάζουμε, το ένα φέρνει το άλλο κι έτσι γέμισε το μακρύ τραπέζι φιάλες, πλατό τυριών, λίγους ακόμα μεζέδες, για να μη μας πειράξει το κρασί... Στο τέλος, η κυρία Βάσω, η καλοσυνάτη σύζυγος του κυρίου Θανάση, έβγαλε ένα ταψί γεμιστά που είχε ετοιμάσει για την οικογένεια.

Η φιλοξενία είναι μια λέξη που σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζει τους οινοποιούς παντού στον κόσμο, μα εδώ πρόκειται για κάτι άλλο, ανώτερο. Η οινοποσία φέρνει χαλάρωση και η χαλάρωση διηγήσεις. Έτσι, άκουσα έκπληκτος την ιστορία της πρόσκλησης σε δείπνο στη Γερμανία (αν θυμάμαι σωστά στην Κολονία), τις φιάλες και τις σοδειές που ανοίχτηκαν.


Κάτι ξέρει ο Fred Dame MS που δηλώνει ότι «η δουλειά του οινοχόου είναι η καλύτερη του κόσμου». Φαντάζομαι τον οινοχόο εκείνο το βράδυ, που διαχειρίστηκε τόσες φιάλες Romanée-Conti από δεκάδες διαφορετικές σοδειές, οι περισσότερες αγορασμένες σε δημοπρασίες.

Τα "ευγενή" κρασιά της Οικογένειας Παρπαρούση Facebook Twitter
Η Εριφύλη και ο Θανάσης Παρπαρούσης.

Μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες δοκιμών, φαγητού και κουβέντας, αποχαιρέτησα τη φιλόξενη οικογένεια Παρπαρούση. Η «επίγευση» της απολαυστικής ημέρας επέμενε για ώρες. Τα απρόσμενα είναι τα καλύτερα στη ζωή.

Δοκιμάζοντας, ξεχώρισα και σας προτείνω από ετικέτες και σοδειές που μπορείτε εύκολα να βρείτε στις κάβες:

ΟΙΝΑΡΙ / Αγιωργίτικο - Μαυροδάφνη

Τα "ευγενή" κρασιά της Οικογένειας Παρπαρούση Facebook Twitter

Χαρμάνι των δύο βασικών ερυθρών ποικιλιών της Πελοποννήσου με παλαίωση για 9 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Ένα μαλακό και απολαυστικό καθημερινό ερυθρό κρασί που πίνεται ευχάριστα και δροσερό. Άξιος συνοδός κρεατοφαγίας, αν και το προτιμάμε με πληθωρικά τυριά.

ΝΕΜΕΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΣ RESERVE / Αγιωργίτικο

Τα "ευγενή" κρασιά της Οικογένειας Παρπαρούση Facebook Twitter

«Κόντρα στο ρεύμα» όσων αναζητούν «μαρμελαδένια» Αγιωργίτικα από υπερώριμα σταφύλια, η Νεμέα αυτή έχει βουργουνδικό χαρακτήρα, λεπτότητα και φινέτσα που συναντά κανείς σε σπουδαία ερυθρά, χωρίς τυμπανοκρουσίες και τσιτάτα. Πρόσφατα σέρβιραν αυτήν τη Νεμέα Reserve (εσοδείας 2012) στο ζεύγος Μακρόν, στο παρισινό αστεράτο εστιατόριο Mavrommatis, και φήμες λένε ότι εντυπωσιάστηκε. Αγνοήστε την πολιτική και το lifestyle, μα αναλογιστείτε πόσο σημαντική είναι η αποδοχή ενός ελληνικού ερυθρού από καλοαναθρεμμένους Γάλλους. En marche, λοιπόν!

ΤΑΩΣ / Μαυροδάφνη

Τα "ευγενή" κρασιά της Οικογένειας Παρπαρούση Facebook Twitter

Εδώ βρισκόμαστε σε «δύσκολη» πίστα. Την πρώτη φορά που δοκίμασα Ταώς (παγώνι) στη ζωή μου, ομολογώ, δυσκολεύτηκα. Κυριακή μεσημέρι, μέσα Ιουλίου... δεν κάνεις τέτοια λάθη. Από το λάθος έμαθα και την επομένη, με δροσερό καιρό και αερισμό για ώρες, γεύτηκα ένα από τα ωραιότερα ερυθρά που παράγει ο τόπος μας. Τίποτα δεν συγκρίνεται με τις συγκινήσεις που προσφέρει το Ταώς. Στο έγκυρο περιοδικό «Decanter» του περασμένου Αυγούστου ψηφίστηκε το καλύτερο ελληνικό ερυθρό, με 96/100.

Όλα τα παραπάνω είναι ερυθρά. Μεγάλη επιτυχία του Θανάση Παρπαρούση (που ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 1974) είναι η γκριζωπή ποικιλία Σιδερίτης που δίνει τις ετικέτες Δώρα Διονύσου (λευκό) και Petite Fleur (ροζέ). Σπάνια τοπική ποικιλία που ωριμάζει τον Νοέμβριο. Ευτυχώς γι' αυτούς, δυστυχώς για εμάς, και οι δύο ετικέτες (εσοδείας 2017) εξαντλήθηκαν από την ελληνική αγορά την περασμένη άνοιξη, λόγω αυξημένης ζήτησης στη βόρεια Αμερική. Περιμένουμε να γευτούμε σε μερικούς μήνες, λοιπόν, τι καλό θα δώσει το 2018.

Τα "ευγενή" κρασιά της Οικογένειας Παρπαρούση Facebook Twitter
Petite Fleur
Τα "ευγενή" κρασιά της Οικογένειας Παρπαρούση Facebook Twitter
Δώρα Διονύσου

Στην εποχή του λυσσαλέου ανταγωνισμού, η επιβίωση απαιτεί στομάχι και υπάρχουν ευτυχώς οινοποιοί που είναι προσηλωμένοι στη δουλειά τους, το αμπέλι και το οινοποιείο. Χαιρόμαστε ειλικρινά να γνωρίζουμε τέτοιους ανθρώπους.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Souvlakination: Ένας Ελληνοκύπριος που αγαπάει πολύ το σουβλάκι

Γεύση / Souvlakination: Ένας Ελληνοκύπριος που αγαπάει πολύ το σουβλάκι

Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς στο δημοφιλές προφίλ του στο Instagram έχει στόχο να καταγράψει το ελληνικό σουβλάκι σε κάθε μέρος της γης, διασώζοντας μέρος της γαστρονομικής ιστορίας στην Ελλάδα, στο Λονδίνο και όπου ζουν Έλληνες.
M. HULOT
Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ