6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Έξι εξαιρετικές ετικέτες ελλήνων παραγωγών που ταιριάζουν με το καλοκαίρι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μπορεί τα μαύρισμα σιγά-σιγά να ξεφτίζει, όμως υπάρχουν εικόνες από το φετινό καλοκαίρι που θα μείνουν ανεξίτηλες. Καλοκαίρι που θα θυμόμαστε για χρόνια και αναπόφευκτα πάντα θα αναφέρουμε σε συζητήσεις – «… θυμάσαι όμως το '18»; Απ’ όποια οπτική και αν το δούμε, τα πράγματα ήταν δύσκολα. Μικρή εξαίρεση οι γευστικές εμπειρίες, όπου μετά από καιρό φάνηκε κάτι ν' αλλάζει και να παίρνει καλή ρότα. Άκουσα αρκετές ιστορίες για νέα, πολλά υποσχόμενα σημεία εστίασης ή δυναμικό come back «κουρασμένων» εστιατορίων στους περισσότερους παραθεριστικούς προορισμούς. Και στις δικές μου περιπλανήσεις περίπου την ίδια ιδέα σχημάτισα και το αποδίδω κυρίως σε νέα παιδιά με αξιοπρόσεκτο βιογραφικό που επέστρεψαν στην Ελλάδα και ανέλαβαν τέτοιους χώρους. Παράλληλα, μπορούμε πλέον να καυχιόμαστε ότι πίνουμε πραγματικά καλά ελληνικά κρασιά, σε όλο το εύρος τιμών. Ιδιαίτερα στην οικονομική κατηγορία δεν υπάρχει σύγκριση με αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Νόστιμοι Ροδίτες, Μοσχοφίλερα και Ασύρτικα της ηπειρωτικής Ελλάδας που «απογειώνουν» καλοκαιρινά γεύματα, χωρίς να «ματώσουμε». Έτσι, θελήσαμε να μοιραστούμε μαζί σας ορισμένες ετικέτες που συντρόφευσαν τις δικές μας διακοπές.

White Dot Ασπρόκαμπος, Νεμέα

Οινοποιείο Στροφιλιά / Μοσχοφίλερο - Μαλαγουζιά / 2017

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αυτό το πρωτότυπο χαρμάνι, με το Μοσχοφίλερο να υπερτερεί, είναι ό,τι πιο δροσιστικό μπορείτε να πιείτε όλες τις ώρες της ημέρας, με ή χωρίς φαγητό. Ελαφρύ και απολαυστικό, με κομψά αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου και ανθικές νότες. Στο στόμα αίσθηση φρεσκάδας, δροσιστική οξύτητα και νόστιμη, λεμονάτη επίγευση.

Κυδωνίστα Μονεμβασιάς, Μονεμβασιά, Λακωνία

Οινοποιητική Μονεμβασιάς / Κυδωνίτσα / 2017

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μία από τις σπάνιες ποικιλίες της Λακωνίας που οφείλει κατά μία άποψη το όνομά της στο άρωμα-σήμα κατατεθέν που παραπέμπει σε κυδώνι. Φινετσάτα αρώματα κυδωνιού, ροδάκινου και ανθέων εσπεριδοειδών. Πλούσια, ευχάριστη γεύση πυρηνόκαρπων με αισθητή οξύτητα, φρεσκάδα και μακρά, υπέροχη επίγευση. Η μονοποικιλιακή πρόταση της οικογένειας Τσιμπίδη κάθε χρόνο και καλύτερη.

Βοϊλα Ασύρτικο Αλάγνι, Ηράκλειο

Κρασιά Λυραράκη / Ασύρτικο / 2016

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το ότι πίνουμε σπάνιες κρητικές ποικιλίες από αρκετούς παραγωγούς του νησιού –αρκετές, μάλιστα, είναι ευρέως διαδεδομένες τα τελευταία χρόνια− σε μεγάλο βαθμό το οφείλουμε στην οικογένεια Λυραράκη. Έτσι, μετά το Δαφνί, το Πλυτό ή το Μελισσάκι, προτείνουμε να δοκιμάσετε την έκφραση του αιγαιοπελαγίτικου Ασύρτικου στην ανατολική Κρήτη, σε υψόμετρο 580 μέτρων. Διακριτικά φρουτώδη αρώματα, με νύξεις ορυκτότητας. Πλούσιο στο στόμα, με νεύρο, χαρακτηριστική οξύτητα και μακρά επίγευση. Για τη μέγιστη ευχαρίστηση, ταιριάξτε το με ψητό ψάρι.

Λωτός Μποζαΐτικα, Πάτρα

Οινοποιία Παρπαρούση / Cabernet Sauvignon / 2017

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ροζέ με χαρακτήρα από μια οικογένεια εξαιρετικών οινοποιών. Ντελικάτα αρώματα ώριμης φράουλας, γλυκού του κουταλιού κεράσι, λουκουμιού και νύξεις φλούδας από περγαμόντο. Στο στόμα, η ισορροπημένη οξύτητα και η ψευδαίσθηση γλυκύτητας αναδεικνύουν το φρούτο. Απολαυστικό τελείωμα με αίσθηση πικραμύγδαλου και ώριμων εσπεριδοειδών. Κατά τη γνώμη μας, ένα από τα απολαυστικότερα ελληνικά ροζέ, που λίγοι γνωρίζουν.

Ερυθρωπός Βραχίωνας, Ζάκυνθος

Δημήτρης Κεφαλληνός / Αυγουστιάτης  / 2017

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Ζάκυνθος αποκαλύπτει όλο και περισσότερο το αμπελοοινικό παρελθόν της μέσα από νέας γενιάς τοπικά κρασιά. Ο Αυγουστιάτης είναι η κατεξοχήν ερυθρή ποικιλία του νησιού, από την οποία παράγονται και νόστιμα ροζέ. Αρώματα μαγειρεμένων κόκκινων φρούτων, λιαστής ντομάτας και νότες κόκκινου πιπεριού. Γεμάτη ένταση γεύση με αίσθηση φράουλας και ντοματάκι κονφί. Μακρά επίγευση με φυτικό χαρακτήρα.

Νάουσα Alta Νάουσα, Ημαθία

Αμπελώνες Θυμιόπουλου / Ξινόμαυρο / 2015

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Αποστόλης Θυμιόπουλος μας συστήνει ένα νέο πρόσωπο της ποικιλίας Ξινόμαυρο από επιλεγμένα ορεινά αμπελοτόπια, όπου επικρατούν η φρεσκάδα, το ζωηρό φρούτο και οι μαλακές τανίνες. Αρώματα κερασιού, φράουλας και πελτέ ντομάτας. Στο στόμα φρουτώδες με ευγενικές τανίνες, μέτριο σώμα και δροσιστική επίγευση. Η Νάουσα Alta καταρρίπτει τον μύθο που θέλει τα ερυθρά κρασιά να πίνονται μόνο χειμώνα. Προτείνουμε να την απολαύσετε δροσερή.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

Το κρασί με απλά λόγια / Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

H Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τη γεωπόνο και οινολόγο Μαριαλένα Τσιμπίδη για την Κυδωνίτσα, την ποικιλία της Λακωνίας με την οποία η Οινοποιητική Μονεμβασιάς έκανε από τις πρώτες της εμφιαλώσεις.
THE LIFO TEAM
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Γεύση / Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Σε έναν χώρο που εμπορεύεται πλακάκια και είδη υγιεινής, ένα μεγάλο τραπέζι γίνεται για κάποιους το γραφείο έξω από το γραφείο, ενώ το βράδυ σερβίρονται κλασικά κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Γεύση / «Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870 και έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μαρία Κάλλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μακαρούνες καρπάθικες με το «χερικό» της κυρίας Μαγκαφούλας

Γεύση / Μακαρούνες: Τα χειροποίητα ζυμαρικά της Καρπάθου

Η νοστιμιά του πιο παραδοσιακού καρπάθικου φαγητού αρχίζει να πλάθεται πολύ πριν το πιάτο με τα «χερίσια» ζυμαρικά –αρτυμένα με τριμμένο κεφαλοτύρι και «τσίκνωμα»– φτάσει στο τραπέζι μας.  
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ένα αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο με ζωή ενός αιώνα και βάλε

Radio Lifo / Ένα αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο με ζωή ενός αιώνα και βάλε

Ο Βασίλης Ασημακόπουλος, ένας από τους εκπροσώπους της τρίτης γενιάς, εξηγεί στη Μερόπη Κοκκίνη πώς το ζαχαροπλαστείο Αδελφοί Ασημακόπουλοι της Χαριλάου Τρικούπη κατάφερε να επιβιώσει και να μετεξελιχθεί στο σήμερα σαν μια κλασική αξία.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ