6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Έξι εξαιρετικές ετικέτες ελλήνων παραγωγών που ταιριάζουν με το καλοκαίρι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μπορεί τα μαύρισμα σιγά-σιγά να ξεφτίζει, όμως υπάρχουν εικόνες από το φετινό καλοκαίρι που θα μείνουν ανεξίτηλες. Καλοκαίρι που θα θυμόμαστε για χρόνια και αναπόφευκτα πάντα θα αναφέρουμε σε συζητήσεις – «… θυμάσαι όμως το '18»; Απ’ όποια οπτική και αν το δούμε, τα πράγματα ήταν δύσκολα. Μικρή εξαίρεση οι γευστικές εμπειρίες, όπου μετά από καιρό φάνηκε κάτι ν' αλλάζει και να παίρνει καλή ρότα. Άκουσα αρκετές ιστορίες για νέα, πολλά υποσχόμενα σημεία εστίασης ή δυναμικό come back «κουρασμένων» εστιατορίων στους περισσότερους παραθεριστικούς προορισμούς. Και στις δικές μου περιπλανήσεις περίπου την ίδια ιδέα σχημάτισα και το αποδίδω κυρίως σε νέα παιδιά με αξιοπρόσεκτο βιογραφικό που επέστρεψαν στην Ελλάδα και ανέλαβαν τέτοιους χώρους. Παράλληλα, μπορούμε πλέον να καυχιόμαστε ότι πίνουμε πραγματικά καλά ελληνικά κρασιά, σε όλο το εύρος τιμών. Ιδιαίτερα στην οικονομική κατηγορία δεν υπάρχει σύγκριση με αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Νόστιμοι Ροδίτες, Μοσχοφίλερα και Ασύρτικα της ηπειρωτικής Ελλάδας που «απογειώνουν» καλοκαιρινά γεύματα, χωρίς να «ματώσουμε». Έτσι, θελήσαμε να μοιραστούμε μαζί σας ορισμένες ετικέτες που συντρόφευσαν τις δικές μας διακοπές.

White Dot Ασπρόκαμπος, Νεμέα

Οινοποιείο Στροφιλιά / Μοσχοφίλερο - Μαλαγουζιά / 2017

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αυτό το πρωτότυπο χαρμάνι, με το Μοσχοφίλερο να υπερτερεί, είναι ό,τι πιο δροσιστικό μπορείτε να πιείτε όλες τις ώρες της ημέρας, με ή χωρίς φαγητό. Ελαφρύ και απολαυστικό, με κομψά αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου και ανθικές νότες. Στο στόμα αίσθηση φρεσκάδας, δροσιστική οξύτητα και νόστιμη, λεμονάτη επίγευση.

Κυδωνίστα Μονεμβασιάς, Μονεμβασιά, Λακωνία

Οινοποιητική Μονεμβασιάς / Κυδωνίτσα / 2017

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μία από τις σπάνιες ποικιλίες της Λακωνίας που οφείλει κατά μία άποψη το όνομά της στο άρωμα-σήμα κατατεθέν που παραπέμπει σε κυδώνι. Φινετσάτα αρώματα κυδωνιού, ροδάκινου και ανθέων εσπεριδοειδών. Πλούσια, ευχάριστη γεύση πυρηνόκαρπων με αισθητή οξύτητα, φρεσκάδα και μακρά, υπέροχη επίγευση. Η μονοποικιλιακή πρόταση της οικογένειας Τσιμπίδη κάθε χρόνο και καλύτερη.

Βοϊλα Ασύρτικο Αλάγνι, Ηράκλειο

Κρασιά Λυραράκη / Ασύρτικο / 2016

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το ότι πίνουμε σπάνιες κρητικές ποικιλίες από αρκετούς παραγωγούς του νησιού –αρκετές, μάλιστα, είναι ευρέως διαδεδομένες τα τελευταία χρόνια− σε μεγάλο βαθμό το οφείλουμε στην οικογένεια Λυραράκη. Έτσι, μετά το Δαφνί, το Πλυτό ή το Μελισσάκι, προτείνουμε να δοκιμάσετε την έκφραση του αιγαιοπελαγίτικου Ασύρτικου στην ανατολική Κρήτη, σε υψόμετρο 580 μέτρων. Διακριτικά φρουτώδη αρώματα, με νύξεις ορυκτότητας. Πλούσιο στο στόμα, με νεύρο, χαρακτηριστική οξύτητα και μακρά επίγευση. Για τη μέγιστη ευχαρίστηση, ταιριάξτε το με ψητό ψάρι.

Λωτός Μποζαΐτικα, Πάτρα

Οινοποιία Παρπαρούση / Cabernet Sauvignon / 2017

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ροζέ με χαρακτήρα από μια οικογένεια εξαιρετικών οινοποιών. Ντελικάτα αρώματα ώριμης φράουλας, γλυκού του κουταλιού κεράσι, λουκουμιού και νύξεις φλούδας από περγαμόντο. Στο στόμα, η ισορροπημένη οξύτητα και η ψευδαίσθηση γλυκύτητας αναδεικνύουν το φρούτο. Απολαυστικό τελείωμα με αίσθηση πικραμύγδαλου και ώριμων εσπεριδοειδών. Κατά τη γνώμη μας, ένα από τα απολαυστικότερα ελληνικά ροζέ, που λίγοι γνωρίζουν.

Ερυθρωπός Βραχίωνας, Ζάκυνθος

Δημήτρης Κεφαλληνός / Αυγουστιάτης  / 2017

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Ζάκυνθος αποκαλύπτει όλο και περισσότερο το αμπελοοινικό παρελθόν της μέσα από νέας γενιάς τοπικά κρασιά. Ο Αυγουστιάτης είναι η κατεξοχήν ερυθρή ποικιλία του νησιού, από την οποία παράγονται και νόστιμα ροζέ. Αρώματα μαγειρεμένων κόκκινων φρούτων, λιαστής ντομάτας και νότες κόκκινου πιπεριού. Γεμάτη ένταση γεύση με αίσθηση φράουλας και ντοματάκι κονφί. Μακρά επίγευση με φυτικό χαρακτήρα.

Νάουσα Alta Νάουσα, Ημαθία

Αμπελώνες Θυμιόπουλου / Ξινόμαυρο / 2015

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Αποστόλης Θυμιόπουλος μας συστήνει ένα νέο πρόσωπο της ποικιλίας Ξινόμαυρο από επιλεγμένα ορεινά αμπελοτόπια, όπου επικρατούν η φρεσκάδα, το ζωηρό φρούτο και οι μαλακές τανίνες. Αρώματα κερασιού, φράουλας και πελτέ ντομάτας. Στο στόμα φρουτώδες με ευγενικές τανίνες, μέτριο σώμα και δροσιστική επίγευση. Η Νάουσα Alta καταρρίπτει τον μύθο που θέλει τα ερυθρά κρασιά να πίνονται μόνο χειμώνα. Προτείνουμε να την απολαύσετε δροσερή.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ