Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
Έξι συνταγές με γλυκοπατάτα που θα σου αλλάξουν τη γνώμη που είχες για αυτό το υλικό
Γεύση

Έξι συνταγές με γλυκοπατάτα που θα σου αλλάξουν τη γνώμη που είχες για αυτό το υλικό

Ο νεαρός σεφ Γρηγόρης Μπονιάκος ανοίγει στη LiFO την κουζίνα του Baratin Drink & Dine Home Bar και μάς μυεί στον κόσμο της άγνωστης στο ελληνικό εδεσματολόγιο γλυκοπατάτας

Είναι ευέλικτη, νόστιμη και πλούσια σε διατροφική αξία. Μπορεί να μαγειρευτεί με αμέτρητους τρόπους και να δημιουργήσει άριστες γευστικές εντυπώσεις. Ο λόγος για την αρκετά άγνωστη στο ελληνικό εδεσματολόγιο γλυκοπατάτα, η οποία μπορεί να κερδίσει συγκρινόμενη με τη δική μας γνώριμη κλασική άσπρη πατάτα σε επίπεδο θρεπτικών συστατικών και όχι μόνο, αν και η σύγκριση δεν είναι ιδιαίτερα δόκιμη, γιατί στην πράξη μιλάμε για δύο πολύ διαφορετικά λαχανικά.


Ούτως ή άλλως, η γλυκοπατάτα έχει τη δική της προσωπικότητα και αν την αντιμετωπίσεις κατάλληλα, δεν θα σε απογοητεύσει, σε αλμυρές ή γλυκές συνταγές. Είτε έχει τον πρώτο ρόλο στο πιάτο, είτε είναι συνοδευτική, είτε αποτελεί βάση για ανάδειξη άλλων υλικών, θα επιτελέσει με συνέπεια το σκοπό της. Σου δίνει ευκαιρίες για αναζήτηση και δημιουργικότητα.

 

«Μου αρέσει να την ψήνω στον φούρνο, όπου βγάζει περισσότερη γλύκα, και να της προσθέτω ελληνικό καφέ, για να της δώσω άρωμα».


Ο νεαρός σεφ Γρηγόρης Μπονιάκος έχει πάθος και αγάπη για τη μαγειρική και τα πιάτα του αποκαλύπτουν ωριμότητα. Έχει εργαστεί σε εστιατόρια 5άστερων ξενοδοχείων στην Κέρκυρα, αλλά έχει θητεύσει και στο πλευρό του Έκτορα Μποτρίνι, που θεωρεί ότι «ήταν δεύτερο σχολείο για μένα. Με έχει επηρεάσει στη μαγειρική μου». Ο Γρηγόρης αγαπά την καλή πρώτη ύλη και την ελληνική κουζίνα.

 

Ο σεφ Γρηγόρης Μπονιάκος ηγείται της κουζίνας του Baratin Drink & Dine Home Bar στη Νέα Φιλαδέλφεια. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ο σεφ Γρηγόρης Μπονιάκος ηγείται της κουζίνας του Baratin Drink & Dine Home Bar στη Νέα Φιλαδέλφεια. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ο Γρηγόρης εμπνέεται από τη γλυκοπατάτα που αξιοποιεί στην κουζίνα του και προτείνει στο μενού του. Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι υλικό που προσφέρεται για διάφορες παρασκευές. «Μου αρέσει να την ψήνω στον φούρνο, όπου βγάζει περισσότερη γλύκα, και να της προσθέτω ελληνικό καφέ, για να της δώσω άρωμα». Ο Γρηγόρης, που άνοιξε στη LiFO την κουζίνα του Baratin Drink & Dine Home Bar στη Νέα Φιλαδέλφεια, της οποίας ηγείται, μας έδωσε συνταγές για τη γλυκοπατάτα και αφορμές για πειραματισμό με ένα σχετικά νέο για τις διατροφικές μας συνήθειες υλικό.

 

Γλυκοπατάτα ψητή

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 2 άτομα

1 γλυκοπατάτα

200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

60 γρ. μαύρη ζάχαρη

10 γρ. κανέλα σε σκόνη

60 γρ. καρύδια (προαιρετικά)

30 γρ. βούτυρο

Χοντρό αλάτι

2 κ.σ. μέλι

 

Εκτέλεση

Καλύπτουμε τον πάτο ενός ταψιού με χοντρό αλάτι και τοποθετούμε τη γλυκοπατάτα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος της γλυκοπατάτας). Αφήνουμε να κρυώσει για να μπορέσουμε να την ξεφλουδίσουμε και να την κόψουμε σε κύβους χωρίς να διαλυθεί.


Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο, τη γλυκοπατάτα, τη μαύρη ζάχαρη, την κανέλα και σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Σε μπολ σερβίρουμε το γιαούρτι, τη γλυκοπατάτα και γαρνίρουμε με χοντροκομμένα καρύδια και μέλι.

 

Σούπα γλυκοπατάτας με καπνιστό γιαούρτι και τζίντζερ

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 4 άτομα

3 μεγάλες γλυκοπατάτες κομμένες σε κύβους

1,5 λίτρο ζωμός κότας

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

5 φέτες μπέικον κομμένο

1 τζίντζερ τριμμένο

150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το μπέικον, τη γλυκοπατάτα, το τζίντζερ, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε για περίπου 10-15 λεπτά. Προσθέτουμε τον ζωμό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ώσπου να μαλακώσει η γλυκοπατάτα και στη συνέχεια πολτοποιούμε με ραβλομπλέντερ.

 

Για το καπνιστό γιαούρτι:

Σε μπολ αναμειγνύουμε το γιαούρτι, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.

 

Σερβίρουμε μια κουταλιά της σούπας καπνιστό γιαούρτι σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη ζεστή σούπα γλυκοπατάτας.

 

Σαλάτα γλυκοπατάτας με βινεγκρέτ μάνγκο

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 2 άτομα

1 μεγάλη γλυκοπατάτα

200 γρ. baby ρόκα

1 αβοκάντο κομμένο σε φέτες

10 ντοματίνια κομμένα στη μέση

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο

1 αγγούρι κομμένο σε κύβους

 

Για τη βινεγκρέτ

1 μάνγκο ώριμο κομμένο σε κύβους

4 γρ. αλάτι

2 γρ. πιπέρι

25 ml χυμός λεμόνι

50 ml ξίδι λευκό βαλσάμικο

50 γρ. μουστάρδα

150 ml ελαιόλαδο

150 ml ηλιέλαιο

 

Εκτέλεση

Καλύπτουμε τον πάτο ενός ταψιού με χοντρό αλάτι και τοποθετούμε τη γλυκοπατάτα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ψήνουμε στους 180 για περίπου 50 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος της γλυκοπατάτας), αφήνουμε να κρυώσει για να μπορέσουμε να την ξεφλουδίσουμε και να την κόψουμε σε κύβους χωρίς να διαλυθεί.

 

Σε μπολ προσθέτουμε τη γλυκοπατάτα, το αβοκάντο, τα ντοματίνια, το αγγούρι, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ρόκα και κόλιανδρο.

 

Για τη βινεγκρέτ μάνγκο:

Σε μπολ ρίχνουμε το μάνγκο και με το ραβλομπλέντερ το κάνουμε πουρέ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, χυμό λεμόνι, ξίδι, μουστάρδα και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ, προσθέτοντας σιγά-σιγά το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο.

 

Σερβίρουμε τη σαλάτα γλυκοπατάτας και γαρνίρουμε με τη βινεγκρέτ μάνγκο.

 

Παπουτσάκια από ψητή γλυκοπατάτα, κρέμα τυρί, άνηθο και λάιμ

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 2 άτομα

3 γλυκοπατάτες

60 ml ελαιόλαδο

3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

1 κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

1 στικ κανέλα

300 γρ. κιμά από μοσχαρίσια σπάλα

60 ml κόκκινο κρασί

1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ

Αλάτι, πιπέρι

 

Για την κρέμα τυρί άνηθο

400 γρ. κρέμα τυρί

1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος

Χυμός από 2 λάιμ

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Καλύπτουμε τον πάτο ενός ταψιού με χοντρό αλάτι και τοποθετούμε τη γλυκοπατάτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος της γλυκοπατάτας). Αφήνουμε να κρυώσουν, κόβουμε στη μέση και τις πατάμε ελαφρώς με το κουτάλι για να μπορέσουμε να τις γεμίσουμε.

 

Για τον κιμά

Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνεχώς. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την κανέλα, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε την ντομάτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε 15-20 λεπτά (εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό).

 

Για την κρέμα

Σε μπολ τοποθετούμε την κρέμα τυρί, άνηθο, χυμό λάιμ, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

 

Γεμίζουμε τις γλυκοπατάτες με τον κιμά και με ένα κουτάλι απλώνουμε την κρέμα τυρί από πάνω. Ψήνουμε στο γκριλ 10-12 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με μαϊντανό.

 

Κοτόπουλο μπούτι με πουρέ γλυκοπατάτας, ελληνικό καφέ, δεντρολίβανο, ψητό καλαμπόκι και γιαούρτι με δυόσμο

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 8 άτομα

8 μπούτια κοτόπουλο χωρίς κόκαλο

3 γλυκοπατάτες

2 κλωνάρια δεντρολίβανο

1/2 φλιτζάνι φρέσκος ελληνικός καφές

1 σκελίδα σκόρδο

1 λίτρο ζωμός κότας

100 γρ. παγωμένο βούτυρο

400 γρ. καλαμπόκι στον ατμό (έτοιμο συσκευασμένο, το βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ)

150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

10 γρ. δυόσμος ψιλοκομμένος

Χυμός από 1 λάιμ

2 κ.σ. ηλιέλαιο

1 κ.γ βούτυρο φρέσκο

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Κόβουμε σε κύβους τη γλυκοπατάτα και τοποθετούμε σε ταψί με το δεντρολίβανο, τον καφέ, το σκόρδο, το νερό και τον ζωμό.

 

Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. Αποσύρουμε από τον φούρνο και, όπως είναι ζεστή η γλυκοπατάτα, την πολτοποιούμε και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο.

 

Σε τηγάνι με ηλιέλαιο, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το μπούτι κοτόπουλου από την πλευρά της πέτσας και πιέζουμε ελαφριά με μια σπάτουλα για περίπου 4 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή. Γυρνάμε και την άλλη πλευρά και τηγανίζουμε για άλλα 4 λεπτά. Τοποθετούμε τα μπούτια κοτόπουλο σε ταψί, βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς 8-12 λεπτά.

 

Κόβουμε τα καλαμπόκια στα τέσσερα και σε τηγάνι με βούτυρο σε μέτρια φωτιά τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα απ' όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

 

Σε μπολ βάζουμε το γιαούρτι, δυόσμο και χυμό λάιμ, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

 

Σερβίρουμε τον πουρέ γλυκοπατάτας, το κοτόπουλο, γαρνίρουμε με το καλαμπόκι και συνοδεύουμε με γιαούρτι αρωματισμένο με δυόσμο.

 

Σουφλέ σοκολάτας με γλυκοπατάτα

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 6-8 άτομα

250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

250 γρ. σοκολάτα γάλακτος

6 αυγά

100 γρ. ζάχαρη

20 γρ. ζάχαρη άχνη

60 γρ. βούτυρο

1 γλυκοπατάτα

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους τη γλυκοπατάτα, τοποθετούμε σε κατσαρολάκι και καλύπτουμε με νερό. Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Σουρώνουμε και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ τη γλυκοπατάτα και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη.

 

Σε πλαστικό μπολ τοποθετούμε την κουβερτούρα, τη σοκολάτα γάλακτος, το βούτυρο και κλείνουμε με μεμβράνη. Τοποθετούμε το μπολ στα μικροκύματα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.

 

Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με 50 γρ. ζάχαρη μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

 

Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

 

Ομογενοποιούμε τη σοκολάτα με τους κρόκους, ανακατεύοντας ελαφριά με μια σπάτουλα, και συνεχίζουμε να κάνουμε το ίδιο με τη μαρέγκα.

 

Γεμίζουμε 6-8 ατομικές φόρμες του σουφλέ μέχρι τη μέση με σοκολάτα, προσθέτουμε 2 κ.σ. από τη γλυκοπατάτα και συνεχίζουμε με τη σοκολάτα, γεμίζοντας τα 2/3 της φόρμας.

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, 10-12 λεπτά.

 

Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με παγωτό.

 

Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

4 συνταγές για λαχανικά, κάθε άλλο παρά βαρετές
Ο σεφ Θοδωρής Παπανικολάου πιστεύει ότι δεν είναι τα λαχανικά βαρετά, βαρετός είναι ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε στην κουζίνα
Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου
«Φαγητό γραφείου» δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποβαθμίσεις την ικανοποίηση που αντλείς από ένα καλοφτιαγμένο γεύμα ούτε ότι πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά πολύ από τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο σου για την προετοιμασία του.
Μόλις έφτασε το πρώτο βίγκαν ντελίβερι!
Οι υπεύθυνοι του Crudo στη Μιχαλακοπούλου άλλαξαν πρώτα οι ίδιοι διατροφική όχθη και γι' αυτό μπορούν να καταλάβουν τις γωνιώδεις απαιτήσεις των βίγκανς της πόλης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

9 μαγαζιά που απογειώνουν το street food
Πίτσα, μπέργκερ, σουβλάκι, έθνικ και γλυκό στην καλύτερη εκδοχή τους
Οργανώνοντας το τέλειο Πάσχα, στην πόλη ή την εξοχή
Οι κακοτοπιές που πρέπει να αποφύγεις για να μη σου βγει ξινός ο οβελίας.
53 street food της Αθήνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Πέρα από το σουβλάκι η πόλη μας είναι γεμάτη με απίθανες γεύσεις εμπνευσμένες από το φαγητό του δρόμου
Ρομπόλα, Μαυροδάφνη, Μοσχάτο και άλλα υπέροχα κρασιά της Κεφαλονιάς
Η Κεφαλονιά είναι από τις λαμπρότερες οινικές περιοχές της χώρας, τα οινοποιεία της έχουν εξελιχθεί και με εξωστρέφεια έχουν εδραιώσει διεθνώς τα κρασιά τους
24 ουζερί και μεζεδοπωλεία που αξίζει να τιμήσετε
Αυτή την περίοδο έχουμε αρκετούς λόγους να αναζητήσουμε μια παραδοσιακή ψαροταβέρνα ή ένα ουζερί.
Κάποιες ντοματιές ακούνε Βάγκνερ στον Θεσσαλικό Κάμπο
Σε ένα μικρό χωριό της Καρδίτσας μια χούφτα άνθρωποι αναχαιτίζουν την ερήμωση του τόπου καλλιεργώντας παλιούς σπόρους, με τρόπο που δεν έχει όμοιό του.
9 μαγαζιά που αγαπάμε στο Μοναστηράκι και στου Ψυρρή
Αν είσαι στην περιοχή, εδώ θα περάσεις καλά
 Τι σημαίνει να καλλιεργείς baby φύλλα, βολβούς και βρώσιμα άνθη στην Αττική;
O Ανδρέας Παξινός είναι ο ιδιοκτήτης της Andy's microFarm στο Πικέρμι, μιας μικρής βιολογικής αστικής φάρμας στην οποία χρησιμοποιούνται σύγχρονες οικολογικές μέθοδοι βιοενταντικής καλλιέργειας
Χαλβάς, ξεροτήγανα, σκαλτσούνια και άλλες συνταγές για απολαυστικά νηστίσιμα γλυκά
Η οικογένεια Μπουρδάκη παρουσιάζει στην κουζίνα της ταβέρνας «Βαρδής» μερικές οικογενειακές συνταγές για σαρακοστιανά γλυκά που δεν στερούνται νοστιμιάς
Ταξίδι στο πιο απομακρυσμένο μαγαζί της βόρειας Ιαπωνίας που σερβίρει ράμεν, μόνο για δύο ώρες τη μέρα
Η διαδικασία της δημιουργίας του ζωμού για την σούπα κρατάει έως και 15 ώρες
4 συνταγές για τέλεια smoothies
Τι καλύτερο από το να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα γευστικό smoothie που αποτελεί μια δροσερή πηγή βιταμινών, ενώ παράλληλα προσφέρει ένα «κοκτέιλ» από πολύτιμα για την υγεία μέταλλα.
Πώς να φτιάξετε σοκολατίνα, ραβανί και άλλα αγαπημένα γλυκά της παιδικής μας ηλικίας
Ο Λυκούργος Θεοδοσόπουλος, pastry chef του εστιατορίου Gargaretta, παρουσιάζει 4 συνταγές για γλυκά που μας ξυπνούν αναμνήσεις
Μας πήραν στο μεζέ!
Το finger food των Ελλήνων είναι ο μεζές. Αυτές τις μέρες έχει την τιμητική του. Η Ελένη Ψυχούλη τον υμνεί με συγκρατημένο πάθος.
Όλα τα μυστικά που απενοχοποιούν τον χαλβά ως νηστίσιμο γλυκό
Ο ιδιοκτήτης του Benito Delicatessen έχει καλά νέα για τις θρεπτικές ιδιότητες του αγαπημένου γλυκίσματος, αλλά και για τις νέες αφίξεις με εσπρέσο, καπουτσίνο, φιστίκι Αιγίνης, κ.α.
Πώς να φτιάξεις το τέλειο Beef Wellington
Μοσχαράκι, τυλιγμένο μαζί με αρωματικά μανιτάρια σε τραγανή ζύμη σφολιάτα. Ο ορισμός του γαστρονομικού παράδεισου.
1 σχόλιο
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Lumidy Lumidy 12.2.2018 | 07:44
Δεν υπάρχει άσχημο/χάλια φαγητό. Όλα γίνονται τέλεια με το σωστό μαγείρεμα.
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή