10 λόγοι για να μη βλέπεις δελτία ειδήσεων. Του Στέφανου Ξενάκη

10 λόγοι για να μη βλέπεις δελτία ειδήσεων. Του Στέφανου Ξενάκη Facebook Twitter
Τα δελτία ειδήσεων επηρεάζουν αρνητικά την υγεία σου. Πέντε λεπτά αρνητικών συναισθημάτων είναι αρκετά για να κάνουν ζημιά στο ανοσοποιητικό σου για πέντε ώρες. Το αντίστροφο ισχύει για πέντε λεπτά θετικών συναισθημάτων.
10

ΓΙΑ ΜΕΝΑ η καθημερινή τηλεθέαση δελτίων ειδήσεων είναι τόσο κακή συνήθεια όσο και το κάπνισμα. Να γιατί:

1.

Τα δελτία ειδήσεων θα σου φέρουν στο σπίτι ό,τι χειρότερο συμβαίνει στον κόσμο και όχι ό,τι καλύτερο.

2.

Τα δελτία ειδήσεων θα τρώνε μέρος από τη δράση σου. Η απαισιοδοξία ενισχύει την αδράνεια. Παρατηρώ συχνά την ορολογία αρκετών από αυτούς που βλέπουν συστηματικά δελτία: «Δεν βλέπεις τι γίνεται εκεί έξω; Όταν τελειώσει η κρίση, ο ιός θα...». («όταν» και «θα», οι κλέφτες της ζωής σου)

3.

Τα δελτία ειδήσεων επηρεάζουν αρνητικά την υγεία σου. Πέντε λεπτά αρνητικών συναισθημάτων είναι αρκετά για να κάνουν ζημιά στο ανοσοποιητικό σου για πέντε ώρες. Το αντίστροφο ισχύει για πέντε λεπτά θετικών συναισθημάτων.

Ο περισσότερος κόσμος εκεί έξω είναι εθισμένος στο να βλέπει το κακό και όχι το καλό, τον εχθρό και όχι τον φίλο, αυτό που δεν επιθυμεί και όχι αυτό που επιθυμεί. Τις περισσότερες φορές οι προτάσεις μας ξεκινούν «το κακό είναι ότι»...

4.

Τα δελτία ειδήσεων είναι εθιστικά. Τα πεπτίδιά σου τροφοδοτούνται από τον φόβο και θέλουν κι άλλο. Όσο πιο πολύ τους δίνεις, τόσο πιο πολύ θα ζητάνε. Ο ναρκομανής δεν μπορεί να καταλάβει πόσο εθισμένος είναι. Μιλήστε με κάποιον που έχει βγάλει τα δελτία από τη ζωή του. Αυτός μόνο μπορεί να σας πει πόσο εθιστικά είναι.

5.

Γίνεται πολλή συζήτηση για τον διαλογισμό και τον οραματισμό αυτή την εποχή. Εξαιρετικές τεχνικές και οι δύο, η επιστήμη πλέον τεκμηριώνει την αξία τους. Ο συνεχής φόβος είναι απλώς αντίστροφος οραματισμός. Έλκεις το αντίθετο από αυτό που επιθυμείς και το κάνεις εξαιρετικά αποτελεσματικά, βλέποντας καθημερινά δελτία.

6.

Ειδικά σε σπίτια όπου υπάρχουν παιδιά, θα έπρεπε να απαγορεύονται τα δελτία. Είναι σαν να καπνίζεις μπροστά τους. Προσέχουμε ποιος θα μπει από την πόρτα του σπιτιού μας και από τον δέκτη μπαίνει ό,τι χειρότερο υπάρχει. Τις προάλλες, μια φίλη μού έλεγε για ένα κοριτσάκι που ξυπνούσε μέσα στον ύπνο του βλέποντας εφιάλτες ότι προσβλήθηκε από τον ιό.

7.

Τα δελτία ειδήσεων δημιουργούν μια αλλοιωμένη εικόνα. Οι πόλεμοι, η βία και η εγκληματικότητα βρίσκονται παγκοσμίως στο χαμηλότερο σημείο ιστορικά. Ειδικά η βία και εγκληματικότητα στην Ευρώπη και στη χώρα μας πέφτουν σταθερά. Η προβολή τους όμως από τα ΜΜΕ έχει πολλαπλασιαστεί. Είναι άλλο τα πράγματα να πηγαίνουν καλά και άλλο να αντιλαμβάνομαι ότι πηγαίνουν καλά.

8.

Η καθημερινή τηλεθέαση δελτίων καταστρέφει την εστίασή μου. Η εστίασή μου είναι ο σημαντικότερος μυς στη ζωή μου και συχνά ο πιο αγύμναστος. Η εστίασή μου είναι τι τελικά επιλέγω να βλέπω στη ζωή μου. Ο περισσότερος κόσμος εκεί έξω είναι εθισμένος στο να βλέπει το κακό και όχι το καλό, τον εχθρό και όχι τον φίλο, αυτό που δεν επιθυμεί και όχι αυτό που επιθυμεί. Τις περισσότερες φορές οι προτάσεις μας ξεκινούν «το κακό είναι ότι»... Ο Αϊνστάιν είχε πει ότι η σημαντικότερη επιλογή της ζωής μου είναι το αν θα ζήσω σε ένα φιλικό ή σε ένα εχθρικό σύμπαν. Οι περισσότεροι συνάνθρωποί μας άθελά τους έχουν επιλέξει να ζουν σε ένα εχθρικό σύμπαν. Η κακή εστίαση θα επηρεάσει την ποιότητα των πάντων στη ζωή μου: της υγείας μου, των οικονομικών μου, ακόμα και των σχέσεων με τους ανθρώπους μου.

9.

Ακούω συχνά «βλέπω καθημερινά δελτία ειδήσεων, αλλά δεν με επηρεάζουν. Έχω τη δική μου κρίση». Μεγάλο παραμύθι! Κάθε φορά που κάνεις κάτι φυτεύεις έναν σπόρο. Αυτός παίρνει χρόνο να φυτρώσει, αλλά πάντα φυτρώνει. Ό,τι έχεις στη ζωή σου το έχεις φυτέψει, είτε το γνωρίζεις είτε όχι. Οι καρποί και το δέντρο είναι πάνω από το χώμα, αλλά οι ρίζες είναι κάτω από το χώμα. Ακριβώς όπως και το υποσυνείδητο. Ό,τι σπείρεις, αυτό θα θερίσεις. Οι έρευνες λένε πια ότι αυτοί που βλέπουν καθημερινά δελτία ειδήσεων είναι πιο απαισιόδοξοι και πολύ πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη.

10.

Όταν απαλλαγείς από την καθημερινή τηλεθέαση δελτίων ειδήσεων, θα έχεις εξοικονομήσει τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα για διάβασμα, περπάτημα, επικοινωνία με τους ανθρώπους σου ή ό,τι άλλο εσύ θελήσεις. Οι 365 (τουλάχιστον) ώρες τον χρόνο που θα εξασφαλίσεις ισούνται με 9 επιπλέον εργάσιμες εβδομάδες (40 ώρες την εβδομάδα x 9) για σένα και το όνειρό σου. Όταν οι άλλοι έχουν 12 μήνες, εσύ θα έχεις 14. Απλό!

Διευκρίνιση: Δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους που δουλεύουν στα κανάλια, δημοσιογράφους κ.λπ. Ίσα ίσα, παρέχουν δωρεάν ενημέρωση και θέτουν και τον εαυτό τους σε κίνδυνο, ειδικά αυτές τις μέρες. Είμαστε εμείς που δεν πρέπει να τα βλέπουμε κάθε μέρα. Και το νερό είναι καλό, αν πίνεις όμως δέκα κιλά την ημέρα θα πεθάνεις.

Χθες βράδυ μού έλεγε ένας φίλος για την πιθανή μετάλλαξη του ιού που συζητείται (δελτία ειδήσεων). Δεν είχα ιδέα ‒ εκείνη την ημέρα έβλεπα την εξαιρετική ταινία «Eat Pray Love» στο Netflix. Όταν και εάν τεθεί τέτοιο θέμα, θα ενημερωθώ από τους ειδικούς στο δεκάλεπτο που προσωπικά πάντα αφιερώνω την ημέρα για να ενημερωθώ. Με έφεραν εδώ για να πρωταγωνιστήσω στο παιχνίδι της ζωής, όχι για να το παρακολουθήσω.

Και κάτι τελευταίο: τις τελευταίες ώρες της ζωής σου να είσαι σίγουρος ότι δεν θα μετανιώσεις για τα δελτία ειδήσεων που δεν είδες.

Living
10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το ice hockey στην Αθήνα είναι στην κυριολεξία το πιο κουλ πράγμα που είδαμε τελευταία

Living / Kύπλωπες και Τιτάνες παίζουν ice hockey στο Αιγάλεω

Μια καλά οργανωμένη ερασιτεχνική λίγκα κάνει γρήγορες τρίπλες, πέφτει με δύναμη στον πάγο, σηκώνεται και συνεχίζει. Κάποιοι έχουν βρει έναν διαφορετικό τρόπο να χαλαρώνουν μετά τη δουλειά και ο αγώνας που παρακολουθήσαμε είναι από τα πιο κουλ πράγματα που είδαμε τελευταία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ζώδια για την εβδομάδα 29/02 - 06/03/2024

Living / Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (29/02 - 06/03/2024)

Ένα ταξίδι που προκύπτει σάς δίνει την ευκαιρία να συνδυάσετε την εργασία με την ψυχαγωγία, να κάνετε καινούργιες γνωριμίες με άτομα που έχετε κοινά ενδιαφέρονται και, κυρίως, να ερωτευτείτε.
ΜΑΡΙΒΙΚΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Hyper Hypo: Πώς ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλείο κατάφερε να έχει πελάτες από όλο τον κόσμο

Radio Lifo / Hyper Hypo: Πώς ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλείο κατάφερε να έχει πελάτες από όλο τον κόσμο

O στυλίστας Ανδρέας Κόκκινος και ο γραφίστας Στάθης Μητρόπουλος εξηγούν στη Μερόπη Κοκκίνη πώς έστησαν το βιβλιοπωλείο τους και τι έκαναν όταν ξαφνικά μια μέρα εμφανίστηκε εκεί η Τίλντα Σουίντον.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Living / Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Μετά την πανδημία η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε μια πόλη όπου καθημερινά συμβαίνει κάτι καινούργιο. Η ομάδα της LiFO διαλέγει 100 μπαρ, εστιατόρια, πάρτι, χώρους τέχνης και όλα τα σημεία της πόλης που είναι πάντα γεμάτα με κόσμο, και πάντα κάτι παίζει.
THE LIFO TEAM

σχόλια

6 σχόλια
Στις θετικές ειδήσεις των ημερών: -Στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας (εκεί όπου ξεκίνησαν όλα) έχουν αρθεί οι περιορισμοί μετά από 77 ημέρες! -Οι καμπύλες διασποράς και θανάτων σε όλες της βαρέως πληττόμενες χώρες (βλ. Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και προσφάτως Ηνωμένου Βασιλείου) έχουν αρχίσει να επιβραδύνονται. -Στην Ελλάδα οι αντίστοιχοι δείκτες παρουσιάζουν σταθερότητα.
Εχω κόψει την ενημέρωση από την ελληνική τηλεόραση εδώ και δύο δεκαετίες (με μόνη εξαίρεση τις βραδιές των εκλογών). Ωστόσο, σε σπίτια φίλων μπορώ πολύ εύκολα να διακρίνω αν το ρεπορτάζ προέρχεται από ιδιωτικό κανάλι ή από την ΕΡΤ. Στα πρώτα, η ροή και η εκφορά του λόγου έχει σχεδόν πάντα μια στρεσογόνα έως υστερική ταχύτητα. Θυμάμαι δε την εξής πολύ χαρακτηριστική ιστορία: 2005, η εποχή των εξεγέρσεων και των ταραχών στις υποβαθμισμένες συνοικίες του Παρισιού, σημαντικό τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας φλέγεται. Είχαμε καλέσει ένα φίλο, ο οποίος φτάνει σπίτι την ώρα που αρχίζει το βραδινό γαλλικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων στο TV5, το οποίο θέλαμε να δούμε για να έχουμε και μια εικόνα του πως βλέπουν τα γεγονότα τα κυρίαρχα γαλλικά ΜΜΕ. Ο (μη γαλλομαθής) φίλος μας απλά χαζεύει τις εικόνες. Ξαφνικά πετάγεται έκπληκτος: "Δεν είναι δυνατόν! Εδώ γίνεται χαμός πραγματικά και, ούτε η παραμικρή δραματική μουσική υπόκρουση! Κι η δημοσιογράφος ψυχραιμότατη και ατάραχη λες και παρουσιάζει μικροσυμπλακή! Εδώ οι δικοί μας κάνουν να φαίνεται το παραμικρό σαν μια τραγωδία από το τέλος του κόσμου."
Γίνεται πολλή συζήτηση για τον διαλογισμό και τον οραματισμό αυτή την εποχή. Εξαιρετικές τεχνικές και οι δύο, η επιστήμη πλέον τεκμηριώνει την αξία τους. Πηγή: www.lifo.grΟλοι οι λαοι εχουν καποιου είδους διαλογισμο (όχι τον μεταφυσικο με μαμπο-τζαμπο προφανως), η απορεια μου είναι ομως ως προς τον "οραματισμο" που το αρθρο αξιωνεται ότι είναι επιστημονικα τεκμηριωμενος.....Σε ποια επιστημονικη βιβλιογραφία μπορουμε ακριβως να δουμε αυτην την τεκμηριωση; Στην ιδια με την θεια κοινωνία; και σε αυτην με την επιπεδη γη; ο "οραματισμος" είναι μυστικηστικη/μεταφυσικη/θεολογικη εννοια, όχι επιστημονικη. Είναι τελετουργικο (αυτο που πλασαρεται στην Δυση) της μεταφυσικης φιλοσοφικης θρησκειας σεχτων της Ινδιας. Ως αυθυποβολη μπορει να είναι ευεργετικη αλλα επιστημονικα τεκμενεται η αυθυποβολη όχι ο οραματισμος, με τον ίδιο τροπο που η προσευχη στον θεο (του καθενος) μπορει να λειτουργησει ευεργετικα ως αυθυποβολη ομως, δεν είναι η προσευχη επιστημονικα τεκμηριωμενη αλλα η αυθυποβολη.Γενικα συμφωνω με το πνευμα του αρθρου.
Η άγνοια είναι ευδαιμονία;Το πρόβλημα με τις εναλλακτικές μορφές ενημέρωσης είναι πως υπόκεινται σε ακόμα λιγότερο έλεγχο αξιοπιστίας. Φανταστείτε ειδικά αυτή την περίοδο να ενημερωνόταν η πλειοψηφία κυρίως από συνωμοσιολογικά blogs και αμφιβόλου ποιότητος φυλλάδες.
Συμφωνώ, αλλά πόσοι θα κάτσουν να διασταυρώσουν μια πληροφορία που βρουν;Το "πλεονέκτημα" των δελτίων ειδήσεων είναι η ευκολία με την οποία μεταδίδεται η πληροφορία στον παραλήπτη (απλά άνοιξε την τηλεόραση). Αυτοί που έχουν συνηθίσει σ' αυτή την ευκολία θα καταπιούν αμάσητη την πρώτη μπούρδα που θα διαβάσουν στο Facebook, αφού δεν έχουν μάθει να κάνουν έρευνα.
Ευχαριστούμε πολύ για το εκπληκτικό άρθρο! Μακάρι να συμβάλλει στην αλλαγή αυτής της βλαβερής συνήθειας που λέγεται κατευθυνόμενη και μονόπλευρη ενημέρωση.Υπάρχει και πιο αντικειμενική ενημέρωση για όποιον ψάχνει εκτός ειδησεογραφικών δελτίων. Ο διαλογισμός βοηθάει στο να επιλέξουμε να ζούμε σε ένα φιλικό σύμπαν :)