O πραγματικός ιός. Του Στέφανου Ξενάκη

O πραγματικός ιός. Του Στέφανου Ξενάκη Facebook Twitter
Αντί να ξεκινάμε από την αφετηρία να δούμε πού θα μας βγάλει, ξεκινάμε από τον τερματισμό. Εκεί που ντε και καλά θέλουμε οπωσδήποτε να έχουμε φτάσει.
0

Όλα είναι μέσα μας. Όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα. Μέσα ξεκινούν και μέσα τελειώνουν. Το έξω είναι το μέσα.

Χαζεύω σχόλια και αναρτήσεις στα social αυτή την εποχή. Νομίζω, τελικά, τον ιό τον έχουμε μέσα μας όλοι. Όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι. Άλλοι λίγο, άλλοι πολύ.

Κάποιοι δεν εννοούν να καταλάβουν ότι, δεδομένης της δυσκολίας, ως Ελλάδα τα πάμε καλά αυτή την εποχή. Πήραμε έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα, κλείσαμε τα σχολεία, έγινε το lockdown, έχουμε σοβαρούς επιστήμονες. Την πάνε την κουβέντα στις ΜΕΘ και στις κλίνες και στα λεφτά που τρώγονται στις προμήθειες. Και απ' την άλλη φυσικά. Κάθε φορά που οι «αντίπαλοι» μιλάνε για τις δικές τους επιτυχίες, ετούτοι δω το γυρίζουν στο Μάτι και στην εκατόμβη. Λες και χαίρονται που συνέβη.

Αν τους την κάνεις στα ίσια την ερώτηση αν θέλουν να έχουν δίκιο ή να είναι ευτυχισμένοι, θα σου πουν «εννοείται, ευτυχισμένοι». Κι όμως, βαθύτερα θέλουν να έχουν δίκιο.

Το θέμα δεν είναι πολιτικό. Ιδιοσυγκρασιακό είναι και μόνο. Κατά βάθος, προτιμάμε τα πράγματα να μην πηγαίνουν καλά παρά να διαψευστούμε. Προτιμάμε να έχουμε δίκιο, παρά να είμαστε ευτυχισμένοι. Το θεωρώ τραγικό. «Κλέβουμε από τον εαυτό μας» λέει ένα φιλαράκι.

Αν τους την κάνεις στα ίσια την ερώτηση αν θέλουν να έχουν δίκιο ή να είναι ευτυχισμένοι, θα σου πουν «εννοείται, ευτυχισμένοι». Κι όμως, βαθύτερα θέλουν να έχουν δίκιο. Σαν να θες να πας ανατολικά, αλλά να πηγαίνεις δυτικά. Και στην τελική, η ζωή σου δεν κρίνεται από τις προθέσεις σου αλλά από τις δράσεις σου. Δεν ξέρω κανέναν που να θέλει να τη γαμήσει τη ζωή του. Ξέρω όμως πολλούς που το κάνουν.

Προχθές μιλούσα με μια φίλη.


«Κλείσε τα δελτία ειδήσεων. Ξέρεις ότι σου κάνουν κακό».

«Δεν γίνεται. Δεν μπορώ να μην τα βλέπω» (έχει και ανήλικα στο σπίτι)

«Ρε συ, ξεκίνα εκείνο το βιβλίο, τώρα έχεις χρόνο».

«Δεν μπορώ. Δεν μου βγαίνει».

«Ξεκίνα να περπατάς».

«Σ' εμένα δεν δουλεύει το περπάτημα».

«Το δοκίμασες;»

«Όχι σου λέω. Δεν μου βγαίνει».

«Άμα δεν το δοκίμασες πώς ξέρεις;»

«Ξέρω, σου λέω» (θάνατος αυτό το «ξέρω»)

Αντί να ξεκινάμε από την αφετηρία να δούμε πού θα μας βγάλει, ξεκινάμε από τον τερματισμό. Εκεί που ντε και καλά θέλουμε οπωσδήποτε να έχουμε φτάσει. Γι' αυτό και επιλέγουμε μόνο τα δεδομένα που θα μας πάνε εκεί. Τα άλλα δεν θέλουμε καν να τα βλέπουμε. Είναι «των άλλων». Γι' αυτό και δεν τα βλέπουμε. Σαν να μην υπάρχουν. Σαν να γράφεις ένα έργο και να έχεις απ' την αρχή προαποφασίσει το τέλος.

Προτιμάμε τη βροχή, παρά να ψάξουμε για τη λιακάδα.


Καλύτερα τον διάολο που ξέρεις παρά τον διάολο που δεν ξέρεις.

Το πρόβλημα δεν είναι ο κορωνοϊός.


Το πρόβλημα είναι ο ιός στο λογισμικό σου.


Μην ανησυχείς όμως. Διορθώνεται.


Αρκεί να θέλεις.


Και να δουλέψεις.

Πρώτα, όμως, πρέπει να θέλεις.

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM