Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
«Στην τελική εξαρτάται από εμάς»: Το θαυμαστό ταξίδι του Άγγελου στην «πηγή της φύσης»
Περιβάλλον

«Στην τελική εξαρτάται από εμάς»: Το θαυμαστό ταξίδι του Άγγελου στην «πηγή της φύσης»

Ο Άγγελος Σταυρόπουλος είναι 24, κάνει το διδακτορικό του πάνω στον ψηφιακό ακτιβισμό και την ψηφιακή εμπιστοσύνη και η αγάπη του για το περιβάλλον είναι ξεκάθαρη σε κάθε του φράση.

Πόσο διευρυμένη είναι η αντίληψη μας για το περιβάλλον; Πόσο καλά γνωρίζουμε τη βιοποικιλότητα του τόπου μας; Πόσες φορές μας δόθηκε το έναυσμα για να την εξερευνήσουμε; Το project της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το όνομα «Ding Dong Challenge» προσφέρει ακριβώς αυτό. Αποσκοπεί στο να ευαισθητοποιήσει νέες γενιές μέσα από influencers οι οποίοι εξερευνούν περιβαλλοντολογικές διαδρομές, συναναστρέφονται με ντόπιους κατοίκους των περιοχών και μας δίνουν το παράδειγμα ώστε οι νέοι να μπορέσουν να αναπτύξουν μια πιο βιώσιμη σχέση με το περιβάλλον.

 

Ο Άγγελος Σταυρόπουλος είναι 24, κάνει το διδακτορικό του πάνω στον ψηφιακό ακτιβισμό και την ψηφιακή εμπιστοσύνη και η αγάπη του για το περιβάλλον είναι ξεκάθαρη σε κάθε του φράση. Ως ambassador του «Ding Dong Challenge» προσπάθησε να δείξει κάποια από τα πολύ ενδιαφέροντα περιβαλλοντολογικά project της Ελλάδας και επισκέφτηκε οργανισμούς που προάγουν έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής, τον οποίο μπορούμε και οφείλουμε σταδιακά να υιοθετήσουμε. Όπως αναφέρει και ο ίδιος μέσα από την αφήγηση της εμπειρίας του: «Με μικρά πράγματα, με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μας, μπορούμε να καταφέρουμε μεγαλύτερες αλλαγές στον πλανήτη μας».

 

 


«Ένα από τα project που επισκέφθηκα στη Θεσσαλονίκη είναι το "iSEA"», ξεκινάει παρουσιάζοντας τους «σταθμούς» που είτε από κοντά, είτε διαδικτυακά, λόγω της κατάστασης, εξερεύνησε στο ταξίδι του. «Εκεί μου μίλησαν για διάφορες ενέργειες και δράσεις τους. Μαζεύουν σκουπίδια από παραλίες και προσπαθούν να γνωστοποιήσουν στο κόσμο διάφορες τεχνικές που προστατεύουν το περιβάλλον.

 

Στη λιμνοθάλασσα της Επανομής επισκέφτηκα το "Greek Eco Project", όπου μου εξήγησαν πόσο σημαντική είναι η βιοποικιλότητα της περιοχής. Στο "Εθνικό Πάρκο Δέλτα του Αξιού" η κυρία Παπαδράγκα μας μίλησε για το πώς η περιοχή είναι ένα φυσικό τείχος προστασίας για τις πλημύρες που μπορεί να συμβούν, αποτελώντας έναν βιότοπο για παραπάνω από τριακόσια είδη πουλιών και διάφορα άλλα είδη ζώων που το βλέπουν ως σπίτι τους». Μία ακόμη «στάση», αυτή τη φορά ηλεκτρονική, στη διαδρομή του Άγγελου ήταν και τα Λουτρά Πόζαρ, όπου η κυρία Τανούρη του μίλησε για τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού στον άνθρωπο. Ο τελευταίος όμως σταθμός ήταν η μαγική Λίμνη Κερκίνη και ο θαυμαστός της υδροβιότοπος.


«Εκεί ο κύριος Ναζιρίδης μας ξενάγησε, έστω και ηλεκτρονικά, με μια βάρκα», λέει. «Πήγαμε για παρατήρηση πουλιών στην οποία μας εξήγησε ότι στη Λίμνη Κερκίνη υπάρχουν πάνω από 314 είδη πουλιών και ότι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς σε όλη την Ευρώπη για την παρακολούθηση και παρατήρηση τους. Είναι επίσης, ένας υδροβιότοπος στον οποίο υπάρχουν πάρα πολλά είδη ψαριών και πολλά βουβάλια, διότι το νερό τα βοηθάει να επιβιώνουν».


Πράγματι, η περιοχή αυτή σήμερα βρίσκεται σε μια φάση αναγέννησης και αποτελεί μέρος του δικτύου προστατευόμενων περιοχών της ΕΕ Natura 2000, το οποίο προστατεύει τα πιο πολύτιμα και απειλούμενα είδη καθώς και οικοτόπους της Ευρώπης. Πρόκειται στην ουσία για ένα ακόμη διαμάντι της βιοποικιλότητας που αξίζει να προσέξουμε και να εξερευνήσουμε προκειμένου να κατανοήσουμε ότι είμαστε πιο δυνατοί όταν, ενωμένοι, επιδιώκουμε ένα καλύτερο αύριο για τον πλανήτη.


«Η βιωσιμότητα δεν έχει να κάνει μόνο με το περιβάλλον αλλά και με τον άνθρωπο γενικότερα», συμπληρώνει κλείνοντας ο Άγγελος. Μέσα από τις διαδρομές αυτές και το project που εκπροσώπησε, η εικόνα του για το «σπίτι» μας διευρύνθηκε και η προσπάθεια του για να αποκτήσουμε μια καλύτερη συνείδηση για το περιβάλλον, έδωσε το έναυσμα σε όλους μας.


«Όλοι πρέπει να κάνουμε μικρά πράγματα για να βοηθήσουμε το περιβάλλον γιατί στην τελική εξαρτάται από εμάς»

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

HP Planet Partners: Ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης που στοχεύει σε ουσιαστική αλλαγή
Το HP Planet Partners είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακύκλωσης στον κόσμο για αναλώσιμα εκτυπωτών.
«Πάντα εκπλήσσομαι από την ευαισθησία όσων μας φέρνουν τραυματισμένα ζώα»
H πρόεδρος της Anima, του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, Μαρία Γανωτή, μιλά στα podcasts της LiFO και τη Μερόπη Κοκκίνη για τη δύναμη που κρύβει η αγάπη για τα άγρια ζώα.
WWF: Υπάρχουν δώρα που δεν μπορούν να περιμένουν - Φέτος υιοθέτησε ένα σπάνιο πλάσμα
Πώς θα σου φαινόταν αν αυτές τις γιορτές, έκανες ένα δώρο διαφορετικό από όλα τα άλλα; Ένα δώρο που δίνει αγάπη και ελπίδα, ταιριάζει σε όλους και που κανείς δεν θα ήθελε να αλλάξει;
Ευτυχία, τι σημαίνει να είσαι η τέλεια οικοτουρίστρια;
Οι στάσεις της Ευτυχίας στο ταξίδι της ενώνονται για να δημιουργήσουν μια συνολική εικόνα για το τι σημαίνει να είσαι οικοτουρίστας.
Η Protergia επενδύει σε ένα μέλλον πιο «φωτεινό» και φιλικό προς το περιβάλλον
Η MYTILINEOS δεσμεύεται σε μία σημαντική επιχειρηματική αποστολή με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Earth Photo 2020: Οι νικήτριες φωτογραφίες του διαγωνισμού
Φωτογραφικά έργα που ενθαρρύνουν τη συζήτηση για το περιβάλλον καθώς αφηγούνται ιστορίες για τον φυσικό κόσμο και τους κατοίκους του.
Ο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο και το πολιτιστικό κεφάλαιο
Πόσο ηθικό είναι να χρηματοδοτείται η φωτογράφιση του πλανήτη από εταιρείες που τον καταστρέφουν;
Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο και Φόρουμ για το Blockchain: Μία μελέτη για τα crypto assets σε 29 ευρωπαϊκές χώρες
Η πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου και Φόρουμ για το Blockchain αναλύει την ωριμότητα της αγοράς για τα crypto assets σε 29 ευρωπαϊκές χώρες.
Η Αλεξάνδρα κάνει τον «Nothing Goes to Waste» τρόπο ζωής
Μέσα από το πρόγραμμα Ding Dong Challenge της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Αλεξάνδρα επισκέφθηκε τη Βόρεια Ελλάδα και μιλά για όσα της δίδαξαν οι άνθρωποι που συνάντησε.
Μινκ: 10 στοιχεία για ένα από τα πιο αδικημένα ζώα του πλανήτη
Μερικές πληροφορίες για το συμπαθές θηλαστικό, με αφορμή τη θανάτωση εκατομμυρίων ζώων εξαιτίας του κορωνοϊού.
Η επόμενη πανδημία μπορεί να προκληθεί από την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου
Όσο περισσότερο εισβάλλουν οι άνθρωποι στην άγρια φύση, τόσο πιθανότερο είναι να εξαπλωθούν ιοί μεταξύ των ειδών.
Το πρώτο SUP Free hackathon πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Lidl Ελλάς
Ο πρώτος μαραθώνιος καινοτομίας, ανάπτυξης λύσεων και εφαρμογών για μία ζωή χωρίς πλαστικά μίας χρήσης.
Τhe Greek Ding Dong challenge
Οι κοινωνικές σχέσεις των δέντρων και όλα για την πιλέα
Σε ένα σπίτι γεμάτο πουλιά και φυτά, ο M.Hulot και ο Δήμος Τσορμπατζόγλου κουβεντιάζουν για το πώς τα φυτά συνεργάζονται μεταξύ τους δημιουργώντας κοινωνίες που μοιάζουν με των μελισσών ή των ζώων, και όσα πρέπει να ξέρεις για τη φροντίδα της πιλέας.
 Το περιβάλλον κορυφαία προτεραιότητα για τους Έλληνες στη μετα-Cοvid-19 εποχή
To 90% των Ελλήνων πιστεύει ότι μετά την πανδημία θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την προστασία του πλανήτη και την ανακύκλωση.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή