Η Λουσία Μπερλίν δεν είναι πια το «καλύτερα φυλαγμένο μυστικό» της αμερικανικής διηγηματογραφίας

Η Λουσία Μπερλίν δεν είναι πια το «καλύτερα φυλαγμένο μυστικό» της αμερικανικής διηγηματογραφίας Facebook Twitter
Λουσία Μπερλίν, 1963: Σ' όλη της τη ζωή έμοιαζε να προσελκύει τους μύθους και με το θάνατό της κατέκτησε άλλον έναν: αυτόν της σπουδαίας συγγραφέως που πέθανε πριν αναγνωριστεί το έργο της.
0

Τη μέρα που γεννήθηκε η Λουσία Μπερλίν στο Τζούνο της Αλάσκας το 1936, μια χιονοστιβάδα εξαφάνισε το ένα τρίτο της πόλης, ή έστω έτσι έγραψε η ίδια πολύ αργότερα. Σ' όλη της τη ζωή έμοιαζε να προσελκύει τους μύθους και με τον θάνατό της κατέκτησε άλλον έναν: αυτόν της σπουδαίας συγγραφέως που πέθανε πριν αναγνωριστεί το έργο της.

Στην πραγματικότητα, όταν πέθανε το 2004 σε ηλικία 68 ετών, είχαν ήδη εκδοθεί 76 διηγήματα και έξι ανθολογίες του έργου της, για το οποίο είχε παραλάβει και αρκετά λογοτεχνικά βραβεία. Κι όμως, όπως και στα γραπτά της, ο μύθος είναι πιο σημαντικός –και συνεπώς πιο αληθινός– από την πραγματικότητα.

Στην πραγματικότητα, όταν πέθανε το 2004 σε ηλικία 68 ετών, είχαν ήδη εκδοθεί 76 διηγήματα και έξι ανθολογίες του έργου της, για το οποίο είχε παραλάβει και αρκετά λογοτεχνικά βραβεία. Κι όμως, όπως και στα γραπτά της, ο μύθος είναι πιο σημαντικός –και συνεπώς πιο αληθινός– από την πραγματικότητα.

Η ουσία είναι ότι όταν το 2015 κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Farrar, Straus & Giroux η συλλογή διηγημάτων της «Οδηγίες για οικιακές βοηθούς», η πανηγυρική υποδοχή και οι διθυραμβικές κριτικές που έλαβε το βιβλίο θύμιζαν ανακάλυψη κρυμμένου θησαυρού ή ζωής σε άλλο πλανήτη. Και το όνομά της βρέθηκε να συγκρίνεται όχι μόνο με κορυφαίους μεταπολεμικούς διηγηματογράφους όπως ο Ρίτσαρντ Γέιτς, ο Ρέιμοντ Κάρβερ και η Άλις Μονρό αλλά ακόμα και με ήρωες που είχε από μικρή όπως ο Γουίλιαμ Κάρλος Γουίλιαμς και ο Τσέχωφ.

Η Λουσία Μπερλίν δεν είναι πια το «καλύτερα φυλαγμένο μυστικό» της αμερικανικής διηγηματογραφίας Facebook Twitter
Αλμπουκέρκι, Νιου Μέξικο, 1956

Η συγκεκριμένη ανθολογία διηγημάτων από τη συγγραφέα που χαρακτηρίστηκε το «καλύτερα φυλαγμένο μυστικό» της αμερικανικής διηγηματογραφίας, κυκλοφόρησε μόλις και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Στερέωμα, σε μετάφραση της Κατερίνας Σχινά, αποκαλύπτοντας «μια έξοχη αφηγήτρια που έδωσε νέο περιεχόμενο στην αυτοβιογραφική μυθοπλασία, αλλά και μια γυναίκα που έζησε μέσα στα πάθη, χωρίς ποτέ να εγκαταλείπει το μεγαλύτερο: τη γραφή», όπως αναφέρει το δελτίο τύπου των εκδόσεων.

Τα διηγήματα της Λουσία Μπερλίν εμπνέονται από τα παιδικά της χρόνια δίπλα σε μεταλλωρυχεία, όπου ο πατέρας της εργαζόταν ως μηχανικός, από τη λαμπερή εφηβεία της στο Σαντιάγο της Χιλής, από τους τρεις αποτυχημένους της γάμους, από τον αλκοολισμό της, από τις περιπλανήσεις της στο Μεξικό και την Καλιφόρνια, από τις απίθανες δουλειές που αναλάμβανε για να μεγαλώσει τους τέσσερις γιους της, από τις απώλειες και τα πένθη της.

Η Λουσία Μπερλίν δεν είναι πια το «καλύτερα φυλαγμένο μυστικό» της αμερικανικής διηγηματογραφίας Facebook Twitter
Περιπλάνηση στο Μεξικό: Ακαπούλκο, 1961.

«Η ευαισθησία της στους ήχους της γλώσσας είναι πάντοτε παρούσα», γράφει η συγγραφέας Λίντια Ντέιβις για τη φίλη της τη Λουσία, σε μια ακριβή, γενναιόδωρη και συγκινητική εισαγωγή στο έργο της, «κι εμείς, μαζί της, γευόμαστε τους ρυθμούς των συλλαβών και την τέλεια σύμπτωση ήχου και αίσθησης».

Με την όλο και πιο έντονη αναζωπύρωση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για το έργο της, η Λουσία Μπερλίν, όπως γράφουν αυτές τι μέρες οι Times της Νέας Υόρκης, «έχει γίνει τα τελευταία χρόνια κάτι σαν αγία προστάτιδα των cool κοριτσιών, των εξουθενωμένων μαμάδων, αυτών που ονειρεύονται αεροπορικά εισιτήρια χωρίς επιστροφή, αυτών που πάνε γυρεύοντας και πάλι να ραγίσουν την καρδιά τους».

Αυτές τις μέρες μάλιστα, στην πατρίδα της, κυκλοφόρησαν συγχρόνως δύο νέα βιβλία της: άλλη μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο "Evening in Paradise" και ένας τόμος με τα ημιτελή απομνημονεύματά της (μαζί με φωτογραφίες και επιστολές) με την ονομασία "Welcome Home". 

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Λουίζ Μπρουκς στον Γκέμπελς: O ασπρόμαυρος κόσμος του Πάμπστ

The Review / Από τη Λουίζ Μπρουκς στον Γκέμπελς: Η άνοδος και η πτώση ενός σπουδαίου σκηνοθέτη

Η Βένα Γεωργακοπούλου συζητάει με τον κορυφαίο μοντέρ Γιώργο Μαυροψαρίδη για το μυθιστόρημα «Ασπρόμαυρο» του Ντάνιελ Κέλμαν. Ήρωας του βιβλίου είναι ο Αυστριακός σκηνοθέτης Γκέοργκ Βίλχελμ Παμπστ και θέμα του οι καλλιτέχνες που συνθηκολόγησαν με το Κακό στις ποικίλες σατραπείες του κόσμου. Εν προκειμένω, στη ναζιστική Γερμανία.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Δεν είναι δουλειά των πλουσίων να αποφασίζουν τι φόρους θα πληρώνουν»

Γκαμπριέλ Ζουκμάν / «Δεν είναι δουλειά των πλουσίων να αποφασίζουν τι φόρους θα πληρώνουν»

Ο Γάλλος οικονομολόγος, Γκαμπριέλ Ζουκμάν, που έγινε διάσημος με την πρότασή του για άπαξ φορολόγηση 2% σε κάθε μεγιστάνα επιμένει ότι η σκανδαλώδης φοροδιαφυγή των πολλά εχόντων δεν είναι φυσικός νόμος αλλά αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών που επιβάλλεται να αλλάξουν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 13/12 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ- Τι συμβαίνει όταν οι λέξεις δεν είναι αρκετές; - Ο γλωσσολόγος Φοίβος Παναγιωτίδης απαντά.

Radio Lifo / Τι συμβαίνει όταν οι λέξεις δεν είναι αρκετές; Ο γλωσσολόγος Φοίβος Παναγιωτίδης απαντά

Ο γλωσσολόγος Φοίβος Παναγιωτίδης κουβεντιάζει με τον Τάσο Μπρεκουλάκη και τη Μαρία Δρουκοπούλου με αφορμή το νέο του βιβλίο «Μέσα από τις λέξεις» και λύνει όλες τους τις απορίες.
THE LIFO TEAM
Ο βουρκόλακας, ο άλιωτος, ο απέθαντος είναι μια χαρά Έλληνες και δικά μας παιδιά.

Βιβλίο / Ο βουρκόλακας, ο άλιωτος κι ο απέθαντος είναι μια χαρά Έλληνες- δικά μας παιδιά

Σύμφωνα με την έκδοση «Ο Βουρκόλακας και άλλα μορμολύκεια», η μορφή του ενυπήρχε στις ελληνικές αφηγήσεις, διαπερνώντας αρχαίες δοξασίες και προφορική παράδοση - έτσι εξηγείται το πρόσφατο ενδιαφέρον για τις ιστορίες λαογραφικού τρόμου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Είναι ο Πολ Λιντς ο σπουδαιότερος εν ζωή Ιρλανδός συγγραφέας;

Βιβλίο / Είναι ο Πολ Λιντς ο σπουδαιότερος εν ζωή Ιρλανδός συγγραφέας;

Η πρόσφατη έκδοση του «Πιο πέρα από τη θάλασσα» στα ελληνικά αποδεικνύει με τον πιο παραστατικό τρόπο ότι ο Ιρλανδός συγγραφέας δεν είναι μόνο ο πιο ουσιαστικός αναθεωρητής του μυθιστορήματος του 19ου αιώνα, αλλά ίσως και ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της λογοτεχνίας της χώρας του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Έρση Σωτηροπούλου: «Ταμπού σήμερα είναι να ουρλιάζεις από έρωτα»

ΛΙΓΗ ΖΩΗ / Έρση Σωτηροπούλου: «Ταμπού σήμερα είναι να ουρλιάζεις από έρωτα»

Πολυμεταφρασμένη και πολυβραβευμένη, με παρουσία σχεδόν πέντε δεκαετιών στο λογοτεχνικό προσκήνιο, η γνωστή συγγραφέας ανατρέχει στα νεανικά της χρόνια, μιλά για την έλξη που της ασκούσε ανέκαθεν το διαφορετικό και σχολιάζει τη σύγχρονη πραγματικότητα.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Queer καλλιστεία το 1929 μόνο η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να κάνει»

Βιβλίο / «Queer καλλιστεία το 1929 μόνο η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να κάνει»

Στο βιβλίο του «Καλλιστεία» ο Μανώλης Μελισσάρης περιγράφει πώς μια παρέα queer ανδρών έκανε στη συμπρωτεύουσα το 1929 τον δικό της διαγωνισμό ομορφιάς, παράλληλα με τον πρώτο «επίσημο», αναβιώνοντας ταυτόχρονα μια ολόκληρη εποχή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο διαχρονικά επίκαιρος «γιoς της απώλειας»

Βιβλίο / Νίκος Βέλμος: Ο διαχρονικά επίκαιρος «γιoς της απωλείας»

Εκατό χρόνια κλείνουν φέτος από την κυκλοφορία του περιοδικού «Φραγκέλιο» που ίδρυσε ο λογοτέχνης, ηθοποιός, ζωγράφος, εκδότης, γκαλερίστας και κοινωνικός επαναστάτης Νίκος Βέλμος, μια παραγνωρισμένη πλην όμως πολυσχιδής, μποέμικη και άκρως επιδραστική προσωπικότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας τολμηρό προσωπικό αντίο

Το πίσω ράφι / Ένα τολμηρό προσωπικό αντίο

Ο Ντέιβιντ Πλαντ γράφει τον «Αγνό εραστή» για να αποχαιρετήσει τον επί τέσσερις δεκαετίες σύντροφό του Νίκο Στάγκο, συστήνοντάς μας ταυτόχρονα με έναν συγκινητικό και αποκαλυπτικό τρόπο αυτόν τον διακεκριμένο ποιητή και επιμελητή εκδόσεων.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Όλα φαίνεται να στοχεύουν στον εκβαρβαρισμό των ανθρώπων»

Βιβλίο / «Όλα φαίνεται να στοχεύουν στον εκβαρβαρισμό των ανθρώπων»

Η κορυφαία συγγραφέας της Αργεντινής, Σέλβα Αλμάδα, μιλάει στη LiFO λίγο πριν από την άφιξή της στη χώρα μας με αφορμή το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας για τα πολυβραβευμένα βιβλία της, την έμφυλη βία και τη γυναικεία ταυτότητα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Απόστολος Δοξιάδης: «Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι σε παρακμή αλλά σε σήψη»

Βιβλίο / Απόστολος Δοξιάδης: «Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι σε παρακμή αλλά σε σήψη»

Με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα «Γαλανόσκυλος», ο καταξιωμένος συγγραφέας μιλά για όλα: τους πολιτικούς «που είναι ανίκανοι αλλά ξέρουν να μαζεύουν ψήφους», τον πολιτισμό που έχει μετατραπεί σε «σοβαροφανή παρωδία» και μια Ελλάδα που «δεν έχει ξεφύγει ποτέ από τον ναρκισσισμό της».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Revenge porn που ρίχνουν κυβερνήσεις

Βιβλίο / Revenge porn που ρίχνουν κυβερνήσεις

Στο μυθιστόρημά του «Αθέατος βίος», ο Νικολό Αμανίτι ερευνά την ιδιωτική ζωή της συζύγου ενός πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα οι social media managers κινούν τα νήματα και η θεωρία του χάους είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Ο Ντίλαν Τόμας αυτοβιογραφούμενος

Βιβλίο / Ο Ντίλαν Τόμας αυτοβιογραφούμενος

Η έκδοση του «Πορτρέτου του καλλιτέχνη ως νεαρού σκύλου» επιβεβαιώνει τη σπουδαία κληρονομιά του Ουαλού ποιητή και τον σημαντικό ρόλο του τόπου του στις ιστορίες του, αναθεωρώντας πολλές λάθος εκτιμήσεις για τη ζωή και τον θάνατό του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ