TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Μπέρδεμα στο χρηματιστήριο: Zoom Technologies ή Zoom Video;

 Μπέρδεμα στο χρηματιστήριο

 

Zoom Technologies ή Zoom Video;

Η απληστία τυφλή

 

Η είδηση δεν είναι σημερινή, αλλά έχει γούστο και την αναφέρω εδώ. Ο επενδυτικός πανικός που προκλήθηκε από την ξαφνική ανάδειξη της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης Zoom σε σταρ της Wall Street εν μέσω πανδημίας είχε και την κωμική του πλευρά. Τυφλωμένοι από μια μετοχή που σπαρταρούσε, επειδή είχε καταγράψει άνοδο 100% από την αρχή του 2020, ιδιώτες αλλά και επαγγελματίες επενδυτές έτρεξαν να αγοράσουν την μετοχή μιας κινεζικής εταιρείας με παραπλήσια ονομασία κι ας είναι σχεδόν ανύπαρκτη από το 2015. Χωρίς τίποτα να δικαιολογεί το άλμα αυτό, η τιμή της κινεζικής μετοχής αυξήθηκε κατά 900% από την αρχή της χρονιάς...

 

Μπέρδεμα στο χρηματιστήριο: Zoom Technologies ή Zoom Video; Facebook Twitter
Ο τραπεζίτης J. P. Morgan, ως ταύρος, προσφέρει φούσκες σε αφελείς επενδυτές (καρικατούρα του 1901). Φωτ. Wikiwand

Αγορά: Όταν οι επενδυτές επιλέγουν λάθος Zoom στο χρηματιστήριο

Quentin Soubranne

 BFM Bourse, 29 Μαρτίου 2020

*

Λάθος αποδέκτης. Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) αναγκάστηκε να παρέμβει την Πέμπτη για να ξεκαθαρίσει μία σύγχυση. Ο αστυφύλακας των αμερικανικών αγορών ανέστειλε την τη διαπραγμάτευση της μετοχής της εταιρείας Zoom Technologies - μιας μικρής κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών με έδρα το Πεκίνο - την οποία οι επενδυτές συνέχεαν με την Zoom Video Communications, μία καλιφορνέζικη εταιρεία παροχής υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης η οποία καταγράφει μια εντυπωσιακή ανάπτυξη από την αρχή της πανδημίας εξαιτίας της αναγκαστικής και μαζικής έκρηξης της τηλεργασίας.

 

Η SEC δήλωσε λοιπόν ότι διακόπτει μέχρι τις 8 Απριλίου τη διαπραγματεύση των μετοχών του κινεζικού ομίλου, ο οποίος έχει καταχωρηθεί με τον μνημονικό κώδικα (ή "ticker") ZOOM, ανησυχώντας για τη σύγχυση που μπορεί να προκληθεί "με έναν εκδότη εισηγμένο στο Nasdaq και πάροχο υπηρεσιών επικοινωνιών με παρόμοια ονομασία, ο οποίος είδε την τιμή των μετοχών του να αυξάνεται από την αρχή της τρέχουσας πανδημίας Covid-19."

 

Η εφαρμογή τηλεδιάσκεψης της Silicon Valley, Zoom Video Communication, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο τον Απρίλιο του 2019 με το "ticker" ZM, είδε την δημοτικότητά της να εκτινάσσεται καθώς περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται τώρα περιορισμένοι στο σπίτι τους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης στο σύνολό της, της Καλιφόρνιας ή της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

 

Η τιμή της Zoom έχει υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτους (+ 120% την Παρασκευή λίγο πριν τις 5 μ.μ., ενώ η μετοχή κέρδισε κι ένα επί πλέον 6%). Με την αξία του να αποτιμάται στα 15,9 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την εισαγωγή του στη Wall Street στις 18 Απριλίου, ο όμιλος είδε την κεφαλαιοποίησή του να εκτοξεύεται στα 41,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Από την άλλη πλευρά, ακόμη και αν η αξία της μετοχής της Zoom Technologies δεκαπλασιάστηκε από την αρχή του έτους, η αποτίμησή της στην αγορά παραμένει απείρως πιο χαμηλή, στα 31,3 εκατομμύρια δολάρια.

 

Η SEC διευκρίνισε ότι η διαπραγμάτευση της μετοχής της κινεζικής εταιρείας είχε ανασταλεί και για τον λόγο ότι δεν είχε δημοσιεύσει χρηματοοικονομικές πληροφορίες από το 2015, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πραγματική της δραστηριότητα ... Η SEC επομένως συνιστά στους επενδυτές τη μεγαλύτερη προσοχή, καλώντας τους να "λάβουν υπόψη όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες" πριν προχωρήσουν σε συναλλαγές.

 

 

Συγχύσεις συχνότερες από ό, τι νομίζουμε

 
Είναι ένα κωμικό περιστατικό, αλλά απαντάται πιο συχνά από ό, τι νομίζουμε, ειδικά όταν πρόκειται για την εισαγωγή εταιρειών στο χρηματιστήριο. Τέτοια ειδικά υπήρξε η περίπτωση με το Snapchat (SNAP ticker), το οποίο οι επενδυτές είχαν μπερδέψει τότε με την Snap Interactive (STVI ticker), μία εταιρεία που ειδικεύεται σε εφαρμογές γνωριμιών και της οποίας η μετοχή είχε καταγράψει μία αλματώδη άνοδο. Μία παρόμοια σύγχυση είχε παρατηρηθεί και στην IPO (αρχική δημόσια προσφορά -σ.σ.) του Twitter (κωδικός TWTR), από την οποία επωφελήθηκε τυχαία η Tweeter Home Entertainment Group (TWTRQ), ένα penny-stock (μετοχή με χαμηλή τιμή -σ.σ.) που είχε κερδίσει... 679% μέσα σε μία συνεδρίαση.

 

Μπορούμε επίσης να αναφέρουμε το παράδειγμα της απόκτησης από την Google του κατασκευαστή συνδεδεμένων θερμοστατών Nest Labs για 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Με το που ανακοινώθηκε, οι επενδυτές έτρεξαν να αγοράσουν τις μετοχές του ομίλου Nestor με το αντίστοιχο "ticker" ( το "NEST", ένα άλλο penny-stock που γνώρισε μία έξαρση) ... ακόμα κι αν ο όμιλος που αγόρασε ο γίγαντας της Καλιφόρνιας δεν ήταν καν εισηγμένος!

 

Σύμφωνα με μια μελέτη που αναφέρθηκε το 2019 στο έγκριτο περιοδικό Journal of Financial Markets, οι επαγγελματίες επενδυτές είναι το ίδιο επιρρεπείς με τους ιδιώτες στο να αγοράζουν εσφαλμένα μία μετοχή, πιστεύοντας ότι τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε εταιρείες με παρόμοια ονομασία ή ticker. Οι συγγραφείς, Vadim Balashov και Andrei Nikiforov, του Πανεπιστημίου Rutgers - Camden, εκτιμούν ότι αυτά τα σφάλματα αντιστοιχούν έως και στο 5% των συναλλαγών με εταιρείες των οποίων οι ονομασίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύγχυση.

Quentin Soubranne

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ