TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Δεν υπάρχει ιατρός που θέλει να λείπει από αυτή την μάχη

Δεν υπάρχει ιατρός που θέλει να λείπει από αυτή την μάχη Facebook Twitter
Σκηνή από την γαλλική ταινία Hyppocrate (2014), του Thomas Lilti. Φωτ. Jude Bautista

 

 

Δεν υπάρχει ιατρός που θέλει να λείπει από αυτή την μάχη

 

Η Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι, αν όχι η τελευταία, μέσα στις τελευταίες χώρες σε δειγματοληψίες στον κόσμο.

 

 

Από τον Μανόλη Φραγκάκη, ιατρό στα Χανιά

- με τις πλέον "ιπποκράτειες" αρετές

 

*

 

Ο Covid-19 έχει πολλά άσχημα χαρακτηριστικά, τα έχουμε πει, τα ξέρουμε πάνω κάτω.
Έχει όμως και κάτι εξαιρετικό, αρκεί να το αξιοποιήσεις.

Σου δίνει 20 μέρες να προετοιμαστείς.
Σου δίνει χρόνο, να μετρήσεις τις δυνάμεις σου, να ανασυνταχθείς, να κάνεις έναν στοιχειώδη προγραμματισμό.

Σε ένα οποιοδήποτε οργανωμένο κράτος του κόσμου, σε ένα κράτος με μια στοιχειώδη λογική, και μια ελάχιστη διορατικότητα, ο χρόνος αυτός είναι πολύτιμος, και στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι αυτός που καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα.

Έτσι λοιπόν, οφείλεις και πρέπει να κάνεις μαζική δειγματοληψία.
Που βοηθάει αυτό; Σε πολλά.
Κυρίως όμως, στο ένα.
Έχεις μετρήσει πχ: 100 ασθενείς με επιβεβαιωμένο ιό, τοποθετείς την θνητότητα εκεί που αναμένεις, υπολογίζεις στο περίπου πόσους περιμένεις να νοσηλεύσεις (υπάρχουν αλγόριθμοι), και υπολογίζεις την δυναμική που έχεις σε υλικά, γιατρούς, ΜΕΘ, και καλύπτεις με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο τις ελλείψεις.
Αν δεν έχεις αντιδραστήρια- που στα αλήθεια δεν έχεις, τονίζεις τις προσπάθειες που έχεις κάνει και θα κάνεις για να αποκτήσεις αντιδραστήρια, κάνοντας κατανοητό στον μέσο νοητικά άνθρωπο, πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν αντικατοπτρίζουν σε καμία περίπτωση την αλήθεια.
Η Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι, αν όχι η τελευταία, μέσα στις τελευταίες χώρες σε δειγματοληψίες στον κόσμο.

Σε μια χώρα με σοβαρή πολιτική, κάνεις οτιδήποτε, μα οτιδήποτε να προετοιμάσεις όσα περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ.
Η Ελλάδα έχει 6 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, κάνε οτιδήποτε το νούμερο αυτό να αλλάξει, ειδικά τώρα που ούτε αυτό ισχύει, γιατί τα ελεύθερα κρεβάτια εντατικής σε όλη την χώρα είναι πάνω κάτω 100.
Μετέτρεψε τις ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) σε ΜΕΘ, μετέτρεψε όσους περισσότερους θαλάμους νοσηλείας σε ΜΑΦ.
Πιάσε το παρακράτος που κάνει μπίζνες όλα αυτά τα χρόνια, να σου φέρουν υλικά, αναπνευστήρες, στολές, μάσκες και γάντια, χωρίς δελτία τύπου ευχαριστίας μετά.

Χαρτογράφησε τους συνταξιούχους ιατρούς, και τους τελειόφοιτους φοιτητές ιατρικής.
Τοποθέτησέ τους, πριν την εκθετική αύξηση των συμπτωμάτων στα νοσοκομεία, όχι στην πρώτη γραμμή, πιο πίσω, να αναλάβουν την πρωτοβάθμια υγεία, μακριά από την πρώτη γραμμή, και τοποθέτησε τους νέους σε ηλικία ειδικούς ιατρούς, ανεξαρτήτως ειδικότητας, μπροστά.

Επίταξε τις ιδιωτικές δομές υγείας.
Δεν υπάρχει ιατρός που θέλει να λείπει από αυτή την μάχη.
Δεν υπάρχει ιατρός που επιθυμεί να αρρωστήσει, όχι από φόβο για την δική του υγεία, μα γιατί θέλει να είναι μπροστά, όχι ως ήρωας και κουραφέξαλα, μα γιατί η θέση μας είναι εκεί, στο τώρα και στο πάντα.

Σταματάς κάθε ενημέρωση στον κόσμο για τα τυχόν φάρμακα που πιθανόν να βοηθούν στην θεραπεία του ιού.
Τα διαβάζουμε όλοι μας στο διαδίκτυο εξάλλου.
Αν όμως υπάρχει κάποια αισιοδοξία που έχει επιστημονική βάση στην θεραπεία, κάνεις οποιαδήποτε ενέργεια να φέρεις το φάρμακο εδώ.
Τα φαρμακεία άδειασαν ήδη, με ευθύνη και των φαρμακοποιών, ευτυχώς αρκετοί συνάδελφοι φαρμακοποιοί αντιστάθηκαν σε αυτό και τους τιμώ.
Οφείλεις να γνωρίζεις, από την πρόσφατη επιδημία του H1N1, πως ο μέσος Έλληνας έχει Tamiflu στο φαρμακείο του για τα επόμενα χρόνια, και ας μην νόσησε, πάρε τα μέτρα που πρέπει.

Με τα μέτρα που δεν παίρνεις, βασιζεσαι στον ψυχισμό ενός λαού Μεσογειακού και allegrο που ποτέ στην ιστορία του δεν έδωσε σημασία στους νόμους.
Για να εφαρμόσεις τον αντικαπνιστικό, έβαλες γραμμή τηλεφώνου, που ο κόσμος την βάπτισε "ρουφιανογραμμή".
Όταν όμως διοικείς, τα πράγματα και οι καταστάσεις είναι αλλιώς.
Δεν μπορείς να λες θα κλείσουν τα λιμάνια την Κυριακή, οι Λαϊκές το Σάββατο, τα διόδια την Δευτέρα και δεν ξέρω γω τι και πότε.
Τα κλείνεις αιφνίδια, το ανακοινώνεις μετά που θα τα κλείσεις και σε 6 μήνες θα σε ευγνωμονούν .
Το αντίθετο, αυτό δηλαδή που συμβαίνει τώρα, μοιάζει με "ανοσία της αγέλης" και προσωπικά με βάζει σε αλλόκοτες σκέψεις.

Πριν την έξαρση, ήδη ένα 11% των επαγγελματιών υγείας είναι σε καραντίνα.
Πρίν τις μαζικές πνευμονίες, έχεις μόνο 100 άδεια κρεβάτια ΜΕΘ.
Πριν την έξαρση έχεις ελλείψεις σε υλικά, μιλάω με συναδέρφους σε αρκετά νοσοκομεία στην Ελλάδα, οι οποίοι εξετάζουν εμπύρετες λοιμώξεις αναπνευστικού με χρεωμένες 2 μάσκες χειρουργικές στην βάρδιά τους.

Με κάθε σεβασμό λοιπόν, και το εννοώ, στις 18:00, μην μας βάζετε να ακούμε ιστορίες και αφηγήσεις για να καλύψουμε τα 15 λεπτά της ημέρας.
Να μιλήσουμε για ουσία και δράση επιτέλους.

Ο κόσμος νομίζει ακόμη και σήμερα, όπου στους γείτονές μας Ιταλούς, έχουμε πλέον 1 νεκρό κάθε 3 λεπτά, πως εδώ, σε αυτή την χώρα, θα το περάσουμε στα πούπουλα, γιατί, ε, όπως και να έχει, 31 νέα κρούσματα δεν είναι τίποτα.
Και ναι προφανώς δεν είναι, αλλά δεν μπορεί να καταλάβει ο κόσμος πως το νούμερο αυτό μπορεί να είναι έως και 30 φορές μεγαλύτερο.
Δεν μπορεί να καταλάβει πως είμαστε ακόμη στην επώαση, και όχι στην έξαρση, πως η κορύφωση στην Ελλάδα αναμένεται προς τα τέλη του Απριλίου και η καμπύλη του peak μάλλον δεν θα είναι οξύκορφη.
Δεν μπορεί να καταλάβει πως στο Αιγαίο, στα νησιά και τους ανθρώπους μας εκεί, υπάρχει ένας αγροτικός γιατρός, με ένα περιφερειακό ιατρείο που έχει ένα πιεσόμετρο, ένα οξύμετρο και ένα εξεταστικό κρεβάτι.

Και το πιο τραγικό, δεν κατανοεί την οδηγία του υπουργείου προς τους γιατρούς που λέει 7 μέρες ανάρρωση σε περίπτωση κορονοϊού, και μετά πάλι πίσω στο καθήκον με απροσδιόριστο ιικό φορτίο.
Δεν μπορεί να κατανοήσει δηλαδή, πως αυτό θα συμβεί, γιατί οι πολιτικές που επιλέγει τόσα χρόνια, οδήγησαν 18.000 γιατρούς στο εξωτερικό, πως το 2012-2013 έκλεισαν πόσα νοσοκομεία, πως για υπουργό Υγείας είχαμε έναν τύπο που πουλούσε νανογιλέκα, και κατά δήλωσή του δεν ήθελε να του κλέψει την δόξα για τις απολύσεις γιατρών η τρόικα, χασκογελούσε με τον δικό μας πόνο, όσων αγαπάμε την δημόσια υγεία, όσων αγαπάμε τους ανθρώπους και την ζωή.

Δεν μπορεί να καταλάβει πως ούτε χειροκρότημα θέλουμε, ούτε δωρεάν καφέ και χυμό από τα Everest.
Λίγη αξιοπρέπεια και σεβασμό θέλουμε και τίποτα άλλο.

Είμαι ο τελευταίος που θα τα βάλει με την αιχμή του δόρατος σήμερα στην μάχη αυτή, τον εξαιρετικό λοιμωξιολόγο κ.Τσιόρδα.
Και ο κύριος λόγος που θα μαι μαζί του ως το τέλος, είναι πως ανέλαβε κάτι δυσανάλογο όχι μόνο για τον ίδιο, μα για όλη την επιστημονική κοινότητα.
Μπήκε μπροστά ξέροντας πως η μάχη αυτή έχει πολύ θάνατο και πολύ πόνο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη σε μια χώρα που δεν το κάνει κάνεις.
Η εικόνα του κάθε απόγευμα στην τηλεόραση, είναι ενός ανθρώπου σχεδόν έτοιμου να καταρρεύσει από το βάρος αυτό- ίσως να κάνω και λάθος.
Γνωρίζει πως όσοι σήμερα στα Μέσα που κατέχει το σύστημα εξουσίας, τον αποκαλούν ήρωα και "μπαμπά" μας και κάτι τέτοια, σε λίγες ημέρες θα ζητάνε το κεφάλι του.
Και αυτό, το βρίσκω εξαιρετικά γενναίο.
Ξέρει επίσης πως δίπλα του έχει έναν υπουργό Υγείας, ο οποίος ήταν Μπασκετμπολίστας, και πως σε αυτόν προτείνει- δεν αποφασίζει ο ίδιος ο κ. Τσιόρδας.
Ξέρει πως στις διοικήσεις των νοσοκομείων επικράτησε ένα μπάχαλο με διορισμούς για γέλια, και πλέον για κλάματα.
Ευτυχώς, κάποιοι διοικητές κρατάνε ψηλά την σημαία δουλεύοντας όλη μέρα και όλη νύχτα, έχω την δυνατότητα να το γνωρίζω αυτό.

Και κάτι τελευταίο βλέποντας τον κόσμο στις λαϊκές αγορές, τους ταξιδιώτες που κατέβαιναν από τα πλοία στα νησιά, τα αυτοκίνητα στα διόδια της Ελευσίνας.
Όλοι εσείς που έχετε πάρει χλωροκίνη και plaquenil στα σπίτια σας, στερώντας την από ανθρώπους που πραγματικά την χρειάζονται.
Όλοι εσείς που όταν ακούτε για ατομική ευθύνη αλλάζετε κανάλι στην τηλεόραση.

Πατριωτισμός, εκτός των άλλων, είναι η τιμή και ο σεβασμός στην πατρίδα και τους ανθρώπους της.
Οπότε στο αύριο, κομμένη η πλάκα.

Κλείστε τον κόσμο μέσα, έστω και τώρα χωρίς ανακοινώσεις και προετοιμασίες, μιλήστε ξεκάθαρα και αληθινά στον κόσμο, δώστε στους αγρότες σπόρους και οτιδήποτε χρειάζεται να σπείρουν τα χωράφια και βοηθήστε τώρα, τώρα, εμάς τους υγειονομικούς να κοιτάξουμε το τέρας κατάματα και περήφανα.

Αν δεν αλλάξει κάτι τώρα, θα είμαστε η χώρα που θα έχει περισσότερους νεκρούς, από επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Μακάρι να κάνω λάθος, μακάρι!

Μείνετε σπίτι, κάθε μέρα με όση φωνή έχω και έχουμε, μείνετε στα σπίτια σας.

__________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Lockdown! Τώρα!
Δεν υπάρχει άλλη λύση από το να μπει η χώρα σε προληπτική καραντίνα. ΤΩΡΑ.

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ