Τα αγροκτήματα υψηλής τεχνολογίας ίσως αποτελούν λύση στην επισιτιστική ανασφάλεια του πλανήτη

Η παραγωγή τροφίμων γίνεται όλο και πιο δύσκολη ενόψει των αυξανόμενων προκλήσεων όπως η ταχύτατη αύξηση του πληθυσμού, η κλιματική αλλαγή και η εξάντληση του εδάφους.

LIFOTEAM,

Η γεωργία θα πρέπει να αλλάξει δραστικά στο μέλλον, προκειμένου να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση. Η παραγωγή τροφίμων θα γίνει όλο και πιο δύσκολη ενόψει των αυξανόμενων προκλήσεων όπως η ταχύτατη αύξηση του πληθυσμού, η κλιματική αλλαγή και η εξάντληση του εδάφους.

 

Στο Βερολίνο πια μπορείτε να βρείτε, δίπλα σε κουζίνες εστιατορίων ή σε ορισμένα σούπερ μάρκετ, μαρούλια που μεγαλώνουν σε φουτουριστικά θερμοκήπια μέσα σε παρτέρια χωρίς χώμα με τεχνητό φωτισμό. Στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ η πρακτική της καλλιέργειας λαχανικών σε τεράστια εργοστασιακά κτίρια υπάρχει εδώ και καιρό. Πρόκειται για εντελώς καινούργιο τρόπο καλλιέργειας μακριά από τα κανονικά θερμοκήπια.

 

Τα φυτά καλλιεργούνται σε αποστειρωμένες συνθήκες χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων. Τα φρούτα και τα λαχανικά που παράγονται κάτω απ' αυτές τις συνθήκες μπορούν να καταναλωθούν χωρίς να πλυθούν. Και η απόδοση είναι 100 φορές μεγαλύτερη από ότι σε έναν ίδιου μεγέθους εξωτερικό χώρο. Ένας Ιάπωνας παραγωγός τέτοιων αγροκτημάτων υψηλής τεχνολογίας εξάγει με επιτυχία σε όλο τον κόσμο – για παράδειγμα έχει πελάτες στα Αραβικά Εμιράτα και στις μεγάλες πόλεις της Ασίας.

 

Όλοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι μέθοδοι παραγωγής τροφίμων θα πρέπει να αλλάξουν ώστε οι προμήθειές μας σε τρόφιμα να είναι ασφαλείς στο μέλλον. Όλο και περισσότερο, οι άνθρωποι στις πόλεις θα πρέπει να βρουν τρόπους να καλλιεργούν ώστε να είναι αυτόνομοι και να εξαρτώνται λιγότερο από τις αγροτικές περιοχές και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων. Ταυτόχρονα, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στη συμβατική γεωργία ώστε να είναι πιο ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες και λιγότερο εντατική.

 

Πηγή: DW Documentary

Lifo Picks