ΑΒ Βασιλόπουλος και WWF Ελλάς: Μαζί τους, μειώνουμε τη σπατάλη τροφίμων

ΑΒ Βασιλόπουλος και WWF Ελλάς: Μαζί τους, μειώνουμε τη σπατάλη τροφίμων

Η ΑΒ μας παροτρύνει να περιορίσουμε τη σπατάλη φαγητού και κατά συνέπεια να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, μέσα από μικρές κινήσεις στην καθημερινότητά μας.

ADVERTORIAL

Ετοιμάσατε μεγάλες μερίδες για το μεσημεριανό γεύμα και περίσσεψε φαγητό; Αγοράσατε μεγάλη ποσότητα φρούτων και χάλασαν πριν προλάβετε να τα καταναλώσετε; Η πρώτη σας σκέψη είναι να τα πετάξετε; Ξανασκεφτείτε το. Γιατί το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορεί να μειωθεί ακόμα και χάρη σε μερικά μπρόκολα που καταναλώσατε πριν χαλάσουν. Ξαφνιαστήκατε; Κι όμως είναι πραγματικότητα.

 

Για κάθε γραμμάριο τροφής που πετάμε στα σκουπίδια, μαζί πετάμε και πολύτιμους φυσικούς πόρους που χρησιμοποιήθηκαν άδικα για την παραγωγή του. Παράλληλα, εκλύονται σημαντικές ποσότητες αερίων θερμοκηπίου, χωρίς κανένα αντίκρισμα. Κάθε χρόνο εκλύονται σχεδόν 3,3 δισεκατομμύρια τόνοι μεθανίου, ένα αέριο του θερμοκηπίου που επηρεάζει το κλίμα μας, ως αποτέλεσμα της αποσύνθεσης των τροφίμων που είτε μένουν στο χωράφι είτε καταλήγουν στις χωματερές.

 

Με τα ελληνικά νοικοκυριά να πετούν πάνω από 1.000.000 τόνους τροφίμων τα μισά εκ των οποίων θα μπορούσαν με ασφάλεια να καταναλωθούν και να μην καταλήξουν στα σκουπίδια, σύμφωνα με την έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου που έγινε σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της ΑΒ Βασιλόπουλος, κατανοούμε λοιπόν, πόσο μας αφορά το ζήτημα και πόσο σημαντικό είναι να αναλάβουμε δράση έναντι της άσκοπης σπατάλης.

 

ΑΒ Βασιλόπουλος και WWF Ελλάς: Μαζί τους, μειώνουμε τη σπατάλη τροφίμων

 

Με απλές καθημερινές κινήσεις μειώνουμε τη σπατάλη φαγητού

Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να αναλάβουμε άμεσα δράση, βοηθώντας τον πλανήτη μας, που τόσο μας έχει ανάγκη. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται να αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι στο φαγητό και να αποβάλλουμε κάποιες συνήθειες, όπως για παράδειγμα να υπερβάλλουμε στις μερίδες φαγητού, χωρίς πρώτα να υπολογίζουμε τις μερίδες που πραγματικά χρειαζόμαστε.

 

Αυτό ακριβώς μας παροτρύνει και η AB Bασιλόπουλος, η οποία έχει δεσμευτεί να μειώσει το δικό της αποτύπωμα κατά 50% μέχρι το 2025. Με συνοδοιπόρο της το WWF Ελλάς, ηγείται μιας σημαντικής προσπάθειας, μέσα από μια σειρά δράσεων, με στόχο να ενημερώσει γύρω από το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων, αλλά και να παροτρύνει όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας να συμβάλλουν από κοινού σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. 

 

Η ΑΒ μας παροτρύνει να περιορίσουμε τη σπατάλη φαγητού και κατά συνέπεια να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, μέσα από μικρές κινήσεις στην καθημερινότητά μας.

  1. Πώς θα γίνει αυτό; Χρειάζεται καλή οργάνωση στην κουζίνα του σπιτιού μας. Ο προγραμματισμός στην κουζίνα είναι το άλφα και το ωμέγα. Πριν πάτε για τα ψώνια σας, μια λίστα με τα προϊόντα και τρόφιμα που θα χρειαστείτε, σίγουρα θα βοηθήσει, ώστε να προμηθευτείτε τις απαραίτητες ποσότητες. Απαραίτητη προϋπόθεση, να έχετε ελέγξει πρώτα το ψυγείο και τα ντουλάπια σας, ΚΑΙ τα διαθέσιμα αποθέματα.
  2. Η σωστή συντήρηση και αποθήκευση τροφίμων. Γινόμαστε καλοί φίλοι με το ψυγείο. Η τοποθέτηση των τροφίμων, ανάλογα με το είδος τους, στα σωστά σημεία του ψυγείου είναι πολύ σημαντική για τη διατήρησή τους. Μην ξεχνάτε να τοποθετήσετε στο μπροστινό μέρος των ραφιών τα τρόφιμα που είναι πιο παλιά και λήγουν πιο άμεσα, ώστε να τα καταναλώνετε εγκαίρως.
  3. Η σωστή μεριδοποίηση. Συνήθως οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να γεμίζουμε τα πιάτα μας πολύ παραπάνω. Μια υπερβολή που σίγουρα μπορούμε να περιορίσουμε. Καλό είναι να μην γεμίζετε μέχρι πάνω το πιάτο, αλλά να υπολογίζετε μια ικανοποιητική ποσότητα. Σε περίπτωση που όντως θελήσετε περισσότερο φαγητό, απλά το ξαναγεμίζετε.

 

 

Δεν χρειάζεται, λοιπόν, κόπο ούτε μεγάλη προσπάθεια για να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας. Την επόμενη φορά που θα βιαστείτε να πετάξετε τα τρόφιμα στα σκουπίδια, σκεφτείτε ότι «σώζοντας» το φαγητό μπορείτε να σώσετε το περιβάλλον.  Με μικρές αλλαγές και απλές πρακτικές, τα «της κουζίνας» μας γίνονται καθημερινές συνήθειες. Και, τελικά, συμβάλλουμε στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και, ταυτόχρονα, στην εξοικονόμηση πολύτιμων φυσικών πόρων.

 

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ