Πώς να αξιοποιήσετε σωστά το φαγητό που περίσσεψε, φροντίζοντας το περιβάλλον

Πώς να αξιοποιήσετε σωστά το φαγητό που περίσσεψε, φροντίζοντας το περιβάλλον

Η ΑΒ Βασιλόπουλος, έχοντας δεσμευτεί να μειώσει το δικό της περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά 50% μέχρι το 2025, συνεργάζεται με το WWF Ελλάς για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. 

ADVERTORIAL

«Φάε όλο το φαγητό σου. Δεν κάνει να πετάμε φαγητό». Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτή τη φράση, μια φράση που έχει χαραχθεί στη μνήμη μας από την παιδική ηλικία, αλλά φαίνεται να μην έχει εντυπωθεί, αφού συνεχίζουμε να πετάμε άσκοπα το φαγητό που περίσσεψε.

 

Γιατί λοιπόν δεν «κάνει να πετάμε φαγητό»;

Κάθε γραμμάριο τροφής που καταλήγει στον κάδο απορριμμάτων αντιστοιχεί σε πολύτιμους φυσικούς πόρους που πετάχτηκαν αδίκως στα σκουπίδια. Σύμφωνα με στοιχεία τoυ WWF Ελλάς, η σπατάλη τροφίμων ευθύνεται για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Την ίδια στιγμή, με σχεδόν πάνω από το 1/3 όλων των τροφίμων που παράγονται στον κόσμο να γίνονται απορρίμματα ή να σπαταλούνται, το θέμα της μείωσης σπατάλης τροφίμων καθίσταται μια επιτακτική ανάγκη, σε παγκόσμιο επίπεδο!

‘Όσο δεν περιορίζουμε τη σπατάλη τροφίμων τόσο η κλιματική κρίση θα εντείνεται και η κατάσταση της υγείας του πλανήτη μας θα δυσχεραίνει, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να μην μπορεί να μας προσφέρει τα πλούσια αγαθά της. 

 

Πώς να αξιοποιήσετε σωστά το φαγητό που περίσσεψε, φροντίζοντας το περιβάλλον

 

«Σώζοντας» το φαγητό, μπορούμε να σώσουμε το περιβάλλον!

Ακόμα και τα μπρόκολα που καταναλώσατε πριν χαλάσουν ή το smoothie που φτιάξατε από τις υπερώριμες μπανάνες σας, συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν θέλει, λοιπόν, κόπο. Σίγουρα, όμως, θέλει τρόπο, και μερικές απλές κινήσεις και πρακτικές αρκούν για να περιορίσουν το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα!

Τη δική της θέση στο ζήτημα έχει πάρει η ΑΒ Βασιλόπουλος, που έχει δεσμευτεί να μειώσει το δικό της περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά 50%, μέχρι το 2025. Με συνοδοιπόρο το WWF Ελλάς, έχει ξεκινήσει ένα ταξίδι αντιμετώπισης του σημαντικού αυτού ζητήματος, για τη διασπορά του μηνύματος για τη μείωση σπατάλη τροφίμων. Με αυτόν τον τρόπο, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ κινητοποιεί όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής της αλυσίδας, ώστε να συμβάλλουν από κοινού σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. 

 

Μερικές ιδέες για την αξιοποίηση του φαγητού που περισσεύει:

  1. Σας περίσσεψαν καρότα, κρεμμύδια, πιπεριές, σκόρδα; Η πρώτη σας σκέψη είναι να τα πετάξετε; Ξανασκεφτείτε το. Τοποθετήστε τα σε ένα μπολ και βάλτε τα στην κατάψυξη. Όταν μαζευτεί ικανή ποσότητα φτιάξτε μια ωραία σούπα ή ζωμό. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια από τα παραπάνω υλικά για να ετοιμάσετε μια γευστική σάλτσα που θα συνοδεύσει τα ζυμαρικά σας.
  2. Αν βλέπετε ότι οι ντομάτες είναι έτοιμες να χαλάσουν, μπορείτε να τις βάλετε για λίγο στο φούρνο ώστε να ξεραθούν. Κατόπιν, τις βάζετε σε λάδι και τις τοποθετείτε στο ψυγείο (αν σκοπεύετε να τις καταναλώσετε σύντομα) ή στην κατάψυξη.
  3. Φρούτα που είναι έτοιμα να χαλάσουν; Χρησιμοποιήστε τα για να φτιάξετε smoothies! Τα smoothies πέρα από υγιεινά είναι και πολύ νόστιμα.
  4. Το μπαγιάτικο ψωμί έχει πολλές χρήσεις. Γίνεται κρουτόν και μπορεί να συμπεριληφθεί σε πολλές από τις συνταγές σας, όπως είναι οι σούπες και οι σαλάτες. Γλυκό ψυγείου με μπαγιάτικο ψωμί; Μα φυσικά. Αφού μπορεί επίσης να γίνει τριμμένη φρυγανιά κατάλληλη για μαγειρική ή ζαχαροπλαστική. Μπορεί ακόμη και να καταψυχθεί για να αξιοποιηθεί, όταν το θελήσετε.
  5. Μαγειρέψατε αλλά  περίσσεψε αρκετό κοτόπουλο; Την επόμενη μέρα, με εύκολο και γρήγορο τρόπο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στη σαλάτα σας ή να το προσθέσετε στο σάντουιτς.

 

 

Η σπατάλη φαγητού φαγητό, δεν σημαίνει απλώς πετάω κάποιο χαλασμένο τρόφιμο. Σημαίνει διόγκωση της κλιματικής κρίσης. Σημαίνει σπατάλη ενέργειας και εξάντληση πολύτιμων φυσικών πόρων! Πριν λοιπόν σπαταλήσουμε άσκοπα, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι ταυτόχρονα «πονάμε» και τον πλανήτη μας. Για αυτό και πρέπει να αναλάβουμε δράση. Από σήμερα κιόλας ξεκινώντας από την κουζίνα μας, αλλάζουμε τη στάση μας απέναντι στα τρόφιμα αποφασίζουμε να «σώσουμε»  το φαγητό που περίσσεψε, να το αξιοποιήσουμε και -με αυτό τον τρόπο- να προστατεύσουμε το περιβάλλον, που τόσο μας χρειάζεται.

 

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ