Στην κενυάτικη φαβέλα της Κιμπέρα: Εικόνες από τη χωματερή του κόσμου μας

Kibera slums: Η χωματερή του κόσμου μας Facebook Twitter
Ο Ντάνι χαρούμενος στη μικρή βιοτεχνία του. Φωτ.: Αρετή Γεωργιλή
0

Η δυστυχία υπάρχει μόνο αν τη βλέπουμε με τα μάτια μας. Όσο μας τη δείχνουν, αντιδρούμε, διαμαρτυρόμαστε και μέχρι εκεί. Μετά ξεχνάμε. Ό,τι δηλαδή συνέβη με την Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, το Τσαντ και το Καμερούν ή στο Σουδάν ή με την Ουκρανία πέρσι, ό,τι θα συμβεί με μαθηματική ακρίβεια με την Παλαιστίνη.

Υπάρχει όμως και είναι γύρω μας και δεν έχουμε καμία δικαιολογία να ξεχνάμε. Το κακό δεν εξαφανίζεται αν το κρύψεις, αλλά μόνο αν το κόψεις.

Τα τελευταία χρόνια επισκέπτομαι χώρες της Αφρικής, προσπαθώ να μην ξεχνώ και να είμαι όσο μπορώ περισσότερο χρήσιμη ξαναθυμίζοντας τις ιστορίες τους. Για μία από αυτές θέλω να σας μιλήσω σήμερα. Για τις κενυατικές φαβέλες, τα slums (φτωχογειτονιές, φτωχομαχαλάδες) της Κιμπέρα στο Ναϊρόμπι, που επισκέφθηκα φέτος το καλοκαίρι.

Η Αφρική και η φτώχεια της, η υψηλή θνησιμότητα των παιδιών, η λειψυδρία, η κλιματική αλλαγή που την επηρεάζει πολύ περισσότερο από την Ευρώπη, δεν είναι θέματα άγνωστα σε εμάς, πολλές οργανώσεις και μη κυβερνητικοί οργανισμοί που δραστηριοποιούνται σε πολλές από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής φροντίζουν να μας ενημερώνουν.

Οι νέοι προσπαθούν να ξεφύγουν κάνοντας δουλειές του ποδαριού ή χειρωνακτικές εργασίες. Οι πιο τυχεροί ανοίγουν ένα δικό τους μαγαζάκι με αντικείμενα χειροτεχνίας, όπως ο Denis, ή επισκευές κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, όπως ο Sami, για όσους και όσες μπορεί να διαθέτουν, μανάβικα ή ακόμη και βιβλιοπωλειάκια.

Θα περίμενε επομένως κανείς σε χώρες περισσότερο προβεβλημένες, όπως η Κένυα, να δουν μια κατάσταση περισσότερο διαχειρίσιμη, αν όχι βελτιωμένη. Αντίθετα, αντικρίζουν πολύ χειρότερες εικόνες από αυτές που φανταζόμαστε ως παθητικοί δέκτες μιας πληροφόρησης μακρινής από εμάς.

Kibera Slums: Η χωματερή του κόσμου μας Facebook Twitter
Ουρές για λίγο καθαρό νερό. Φωτ.: Αρετή Γεωργιλή

Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε ότι στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα, ανάμεσα στις ωραίες λεωφόρους μας, τα πολυτελή ξενοδοχεία και διαμερίσματα, έχει μια έκταση περίκλειστη σαν γκέτο, μέσα στην οποία ζουν 60.000 περίπου άνθρωποι, εκ των οποίων η πλειοψηφία παιδιά και νέοι, με προσδόκιμο ζωής όχι περισσότερο από 55-60 χρόνια, γιατί πολύ απλά πεθαίνουν νωρίτερα από τις αρρώστιες, τον τύφο, τη χολέρα, τον κίτρινο πυρετό, τη μαλάρια και άλλες πιο σύγχρονες.

Φανταστείτε μια περιοχή στο Σύνταγμα, που εκτείνεται από την πλατεία μέχρι περίπου τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, την Καλλιθέα και τον Βοτανικό, όπου ο επισκέπτης και η επισκέπτρια της Μεγάλης Βρετανίας βγαίνουν στο μπαλκόνι τους και βλέπουν μπροστά τους μία τεράστια χωματερή –κυριολεκτικά, όχι συμβολικά– με παιδιά να παίζουν αντί με γάτες και σκύλους, με αρουραίους και άλλα τρωκτικά και ερπετά, ανάμεσα στα σκουπίδια. Νομίζετε ότι υπερβάλλω; Δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στις φωτογραφίες.

Η Κιμπέρα είναι μια μαύρη τρύπα στην καρδιά του Ναϊρόμπι, χωρίς αποχέτευση, χωρίς ρεύμα –το κλέβουν με κίνδυνο της ζωής τους από κολόνες της τοπικής ΔΕΗ για να μπορούν να κάνουν βασικά πράγματα, υπάρχουν μάλιστα και άνθρωποι που έχουν εξειδικευτεί να κάνουν αυτήν τη δουλειά–, χωρίς θέρμανση, χωρίς καμία απολύτως υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας (αποκομιδή απορριμμάτων, νοσοκομειακή κάλυψη, σχολείο) και φυσικά χωρίς νερό. Για να πιουν καθαρό νερό κάνουν ατελείωτες ουρές για να καταφέρουν να πάρουν ένα μπιτόνι ανά οικογένεια και για προσωπική υγιεινή και καθαριότητα ούτε λόγος, πολυτέλεια από τις λίγες.

Εκείνες που δεν λείπουν, αντίθετα ανθούν σε κάθε τετράγωνο, είναι οι εκκλησίες. Συναντάς στην Κιμπέρα κάθε είδους δόγμα ή αίρεση, αντβεντιστές, προτεστάντες, ευαγγελιστές, το τάγμα του Αγίου Γερασίμου, το τάγμα του Αγίου Λαυρέντιου, ό,τι τραβάει η ψυχούλα σου το έχεις, για να «ξεγελάσει» μάλλον την ψυχούλα σου, να συνηθίσει στη μοίρα της και να παραδοθεί χωρίς μίσος για το κακό που συμβαίνει εκεί, γιατί άλλο φιλανθρωπικό έργο με πρακτική χρησιμότητα για τους ανθρώπους που μένουν εκεί δεν είδα. Ειρωνεία;

Kibera Slums: Η χωματερή του κόσμου μας Facebook Twitter
Φωτ.: Αρετή Γεωργιλή
Kibera Slums: Η χωματερή του κόσμου μας Facebook Twitter
Φωτ.: Αρετή Γεωργιλή
Kibera Slums: Η χωματερή του κόσμου μας Facebook Twitter
Φωτ.: Αρετή Γεωργιλή

Οι νέοι προσπαθούν να ξεφύγουν κάνοντας δουλειές του ποδαριού ή χειρωνακτικές εργασίες. Οι πιο τυχεροί ανοίγουν ένα δικό τους μαγαζάκι με αντικείμενα χειροτεχνίας, όπως ο Denis, ή επισκευές κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, όπως ο Sami, για όσους και όσες μπορεί να διαθέτουν, μανάβικα ή ακόμη και βιβλιοπωλειάκια, ναι, καλά ακούσατε, βιβλιοπωλειάκια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Κένυα έχει πολλούς καλούς συγγραφείς, ένας-δυο υποψήφιοι για Νόμπελ.

Το σχολείο είναι απαγορευτικό εξίσου, γιατί χρειάζεται να πληρώνεις ακόμη και στο δημόσιο σχολείο και είναι πολύ λίγοι εκείνοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε τα παιδιά τους στα σχολεία. Είδαμε βέβαια και ένα δυο σχολεία, περιποιημένα και καθαρά, πρωτοβουλίες ΜΚΟ που διαχειρίζονται άνθρωποι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Κιμπέρα, όπως ο Padox Aouki που έφτιαξε το Seed Foundation και μέσω αυτού προσπαθεί να δώσει ορατότητα και υπόσταση στην κοινότητα της Κιμπέρα.

Μέσω του Padox γνώρισα και εγώ την Κιμπέρα και από αυτόν έκανα καινούργιους φίλους όπως τον Vincent, τον Sami, την Benta. Παιδιά με θέληση να αλλάξουν τα πράγματα και να δημιουργήσουν μία ευκαιρία και στους υπόλοιπους να ξεφύγουν. Να ξεφύγουν όχι μόνο από τη φτώχεια, αλλά και από έναν τρόπο ζωής επίκτητο που καλό είναι να τον ξέρουν, αλλά ακόμη καλύτερο να τον επιλέγουν μόνοι τους. Για παράδειγμα, στην Κιμπέρα και γενικότερα στην Κένυα διδάσκονται τα παιδιά το αγγλικό εκπαιδευτικό σύστημα, δηλαδή διδάσκονται τον Σαίξπηρ και την Τζέιν Όστιν, αλλά και πώς να μην ακουμπούν τους αγκώνες στο τραπέζι –που δεν έχουν– την ώρα του φαγητού – που δεν έχουν. Κι άλλη ειρωνεία.

Kibera Slums: Η χωματερή του κόσμου μας Facebook Twitter
Τα βιβλιοπωλεία της Κιμπέρα, μικρές οάσεις στην κόλαση. Φωτ.: Αρετή Γεωργιλή
Kibera Slums: Η χωματερή του κόσμου μας Facebook Twitter
Συνάδελφοι που πιστεύουν με πείσμα σε αυτό που κάνουν. Φωτ.: Αρετή Γεωργιλή
Kibera Slums: Η χωματερή του κόσμου μας Facebook Twitter
Η ειρωνεία του βρετανικού εκπαιδευτικού συστήματος. Φωτ.: Αρετή Γεωργιλή

Θυμήθηκα, βλέποντας στον μαυροπίνακα του δημοτικού σχολείου της Κιμπέρα τον δεκάλογο των καλών τρόπων στο τραπέζι, την Κάρεν Μπλίξεν στο βιβλίο της «Πέρα από την Αφρική», όπου η ηρωίδα της –η ίδια εν προκειμένω– θέλει να φτιάξει ένα σχολείο για τα παιδιά μιας φυλής, αλλά η φυλή αντιστέκεται, το ίδιο και ο φιλελεύθερος Βρετανός ήρωάς της, ο οποίος έχει αναγνωρίσει τις ιδιαιτερότητες και την ομορφιά του τοπικού πολιτισμού. Τον ρωτά λοιπόν: «Γιατί δεν θέλεις να κάνω το σχολείο; Δεν θέλεις τα παιδιά να μάθουν και να γίνουν κάτι;». Και εκείνος απαντά: «Φυσικά και θέλω. Απλώς δεν θέλω να γίνουν Βρετανοί».

Εμείς οι Δυτικοί έχουμε πραγματικά δείξει τον δρόμο, ώστε να περάσουν αυτοί οι πολιτισμοί σε μια νέα μορφή οργάνωσης του κράτους τους, στο πώς θα εξελιχθούν σε ανεξάρτητες, ώριμες και φιλεύθερες δημοκρατίες, με διακριτές εξουσίες, αναγνώριση και προστασία των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και πρόνοια για όλους. Έχουμε όμως κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε πολύ κακό, θεωρώντας τις χώρες αυτές προέκτασή μας και, θα τολμήσω να πω, ακόμη αποικίες μας, άλλοτε έμμεσες, μέσω της υποστήριξης κυβερνήσεων που εξυπηρετούν τα συμφέροντά μας, αλλά όχι τα συμφέροντα των πολιτών τους, άλλοτε άμεσες με «αποικιοκρατικής λογικής» φόρους και δεσμεύσεις.

Θα πει κανείς, σε αντίλογο αυτού, ότι η οικονομική βοήθεια των δεθνών οργανισμών και της Ε.Ε. προς την Αφρική είναι πολύ υψηλή όλα αυτά τα χρόνια. Μπορεί να είναι. Το ερώτημα είναι πόσα από αυτά τα υψηλότατα κονδύλια στήριξης φτάνουν πραγματικά στους δυνητικούς ωφελούμενους και πόσα χάνονται στην πορεία; Πώς ελέγχουμε, πώς μετράμε και πώς «τιμωρούμε» τη μη ορθή απορρόφηση και τη μη σωστή κατανομή;

Kibera Slums: Η χωματερή του κόσμου μας Facebook Twitter
Ο Θεός είναι πανταχού απών! Φωτ.: Αρετή Γεωργιλή
Kibera Slums: Η χωματερή του κόσμου μας Facebook Twitter
Ο Vincent και η Benta γεννήθηκαν στην Κιμπέρα και προσπαθούν να φέρουν την αλλαγή. Και οι δυο είναι δάσκαλοι στο τοπικό δημοτικό σχολείο. Φωτ.: Αρετή Γεωργιλή

Εν τέλει, πώς είναι δυνατόν, μετά από όλα αυτά, να υπάρχει ακόμη μία Κιμπέρα; Ή μήπως δεν έχουμε τη δυνατότητα, ως Δύση, να χρηματοδοτήσουμε τη μετεγκατάσταση 60.000 ανθρώπων σε αξιοπρεπή σπιτάκια με στοιχειώδεις υποδομές, όταν έχουμε υποδεχθεί εκατομμύρια προσφύγων;

Όποιος ή όποια δώσει αυτήν την απάντηση, απαντά αυτόματα και σε εκείνους και εκείνες που έχουν απορία για τις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική, αλλά και σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι πρέπει να υποδεχόμαστε μόνο ανθρώπους που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, λες και ο πόλεμος με τους αρουραίους και τη χολέρα δεν είναι ένας άνισος, ατομικός πόλεμος.

Όσοι και όσες θέλετε να βοηθήσετε μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Seed Foundation και να κάνετε τις δωρεές σας εκεί. Μπορείτε όμως επίσης να προγραμματίσετε το επόμενο ταξίδι σας στην Κένυα, να δείτε με τα μάτια σας την αλήθεια και να την πείτε με τη σειρά σας.

Μέχρι το επόμενο δελτίο ειδήσεων, θα είναι ήδη αργά για πολλά παιδιά.

Kibera Slums: Η χωματερή του κόσμου μας Facebook Twitter
Φωτ.: Αρετή Γεωργιλή
Kibera Slums: Η χωματερή του κόσμου μας Facebook Twitter
Οι νέοι μου φίλοι Padox, Sami και Vincent. Φωτ.: Αρετή Γεωργιλή

seedfoundationkenya.org

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης: Ο τόπος μου, οι Σέρρες

Γειτονιές της Ελλάδας / Τρία πράγματα οφείλεις να δοκιμάσεις στις Σέρρες: Μπουγάτσα, σουβλάκι και ακανέ

Ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης μένει στις Σέρρες από τότε που γεννήθηκε, με ένα μικρό διάλειμμα για σπουδές, και περιγράφει τα θετικά και τα αρνητικά της περιοχής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ