ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ο τόπος μου, τα Άγραφα

Ο τόπος μου, τα Άγραφα Facebook Twitter
Τα Άγραφα διακρίνονται για την πλούσια ιστορία τους, το απαράμιλλο φυσικό τους κάλλος αλλά και πολλές εκπλήξεις που περιμένουν να τις ανακαλύψεις. Φωτ.: Αλέξανδρος Γιαννακάκης/ Unsplash
0


Η ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ υπαίθρου είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, με πολλά και διαφορετικά αίτια: οικονομικά, κοινωνικά, ακόμα και πολιτισμικά. Δεν θα ήταν όμως λάθος να υποστηρίξουμε πως το δημογραφικό ξεχωρίζει ανάμεσά τους ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αποδεκατίζει αργά και σταθερά τα χωριά της ελληνικής επαρχίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μόνο το 2022 «μειωθήκαμε» κατά 64.260 ανθρώπους, αφού για ακόμα μια χρονιά οι θάνατοι στη χώρα ήταν πολύ περισσότεροι από τις γεννήσεις. Μάλιστα, ειδικά στις γεννήσεις υπήρξε μείωση κατά 10,3% σε σχέση με το 2021. Σαφώς τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα για όλη τη χώρα, αλλά όταν μιλάμε για τον ορεινότερο δήμο της χώρας, τα Άγραφα, ο κώδωνας κινδύνου ηχεί στερεοφωνικά.

Ο δήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Καρδαμπίκης, φαίνεται πως έχει αφουγκραστεί τα μηνύματα. Η πρόσφατη ανακοίνωσή του σχετικά με τον διπλασιασμό του επιδόματος που δίνει ο δήμος στους μόνιμους κάτοικους σε κάθε γέννηση, από 1.500 σε 3.000 ευρώ, μας έκανε να ψάξουμε λίγο παραπάνω την περίπτωσή του.

Η ζωή στα Άγραφα μπορεί να είναι δύσκολη, όμως η κάθε μέρα είναι ξεχωριστή και σε αποζημιώνει. Τα Άγραφα είναι μια πραγματική αποκάλυψη απ’ άκρη σ’ άκρη.

Μάθαμε λοιπόν πως ο δήμος Αγράφων ήδη καλύπτει όλα τα έξοδα σε περίπτωση τεχνητής γονιμοποίησης, όπως και τα έξοδα τοκετού και πως έχει καταθέσει αίτημα χρηματοδότησης για την κατασκευή σπιτιών πλήρως εξοπλισμένων με σκοπό τη χρήση τους από ψηφιακούς νομάδες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία στους γειτονικούς δήμους ανεβαίνει δραματικά.

Ο τόπος μου, τα Άγραφα Facebook Twitter
Οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται, οι σκέψεις ηρεμούν με μια βόλτα στο δάσος ή πίνοντας καφέ με τον γείτονα. Φωτ.: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης/ SOOC

Ακολουθεί η μικρή συζήτηση που είχαμε μαζί του:

— Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλησεις που αντιμετωπίζετε στην καταπολέμηση του δημογραφικού προβλήματος στην περιοχή σας; 
Ο πρώτος παράγοντας που επηρεάζει το δημογραφικό στην περιοχή μας είναι σίγουρα η μη σταθερή εργασία, αφού έτσι δεν υπάρχει και οικονομική σταθερότητα.

portrait
Αλέξανδρος Καρδαμπίκης,
δήμαρχος των Αγράφων

Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής μας ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, δηλαδή τον γεωργικό και κτηνοτροφικό κλάδο. 'Όμως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι σημαντικές, με μεγαλύτερο το πρόβλημα των λύκων, οι οποίοι αποδεκατίζουν τα κοπάδια των ανθρώπων, φέρνοντάς τους σε απόγνωση και οικονομικό αδιέξοδο.

Επίσης, η ανεπάρκεια –αν και έχουμε δώσει μεγάλο αγώνα και συνεχίζουμε να δίνουμε, του συστήματος υγείας– αλλά και του δικτύου μέσων μεταφοράς, καθώς οι δρόμοι μας έχουν ακόμα πολλά προβλήματα.

— Ποιες ενέργειες έχετε δρομολογήσει ώστε να προσελκύσετε νέους κατοίκους στον δήμο; 
Οι ενέργειες που έχουμε δρομολογήσει είναι:

• Οικονομικό κίνητρο για τεκνοποίηση στα νέα ζευγάρια με περαιτέρω αύξηση από το νέο έτος από 1.500 ευρώ σε 3.000 ευρώ.

• Παρότρυνση επιχειρήσεων, εταιρειών και φίλων των Αγράφων για συνέργεια στη στήριξη δημιουργίας νέων οικογενειών.

• Διεύρυνση της δυνατότητας στην τηλεργασία σε νέους γονείς, αξιοποιώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό για απομακρυσμένη εργασία.

Ο τόπος μου, τα Άγραφα Facebook Twitter
Παραμυθένια σκηνικά, κρυστάλλινα τρεχούμενα νερά, αγέρωχες βουνοκορφές, ποτάμια, φαράγγια, η πανέμορφη λίμνη Κρεμαστών συνθέτουν έναν μαγικό πίνακα που σε αιχμαλωτίζει.

• Προσπάθειες ώστε να καταφέρουμε, σε συνεργασία με την κεντρική εξουσία, να έχουμε μια απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα νέα ζευγάρια τα οποία κατοικούν στον δήμο μας, ώστε να διευκολυνθεί η διαβίωσή τους.

• Έμφαση και στήριξη στον πρωτογενή τομέα για να δημιουργηθούν έτσι οι κατάλληλες προϋποθέσεις και να ασχοληθούν οι νέοι που επιθυμούν να μείνουν στην περιοχή μας και να δημιουργήσουν εδώ την οικογένειά τους.

— Τι θα συμβουλεύατε οικογένειες ή άτομα που σας διαβάζουν αυτήν τη στιγμή και ενδιαφέρονται να μείνουν μόνιμα στα Άγραφα; Πρακτικά, τι δουλειές προσφέρονται, πού μπορεί να ψάξει κάποιος; 
Για να αναζητήσει κάποιος διαφυγή και έναν άλλο τρόπο ζωής συντρέχουν πολλοί λόγοι. Δεν μπορώ να υποσχεθώ πως οι άνθρωποι που αποφασίζουν να αφήσουν πίσω τους τη ζωή στην πόλη θα βρουν στο χωριό όλα όσα ονειρεύονται, όμως σίγουρα θα βρουν τις ισορροπίες τους και θα γαληνέψει η ψυχή τους. Οι άνθρωποι στην επαρχία είναι ακόμη άνθρωποι οι οποίοι, παρά τις δυσκολίες, εξακολουθούν να τα αντιμετωπίζουν όλα με ένα πηγαίο, αυθεντικό χαμόγελο.

Οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται, οι σκέψεις ηρεμούν με μια βόλτα στο δάσος ή πίνοντας καφέ με τον γείτονα. Εδώ οι πόρτες όλων είναι πάντα ανοιχτές και τα «εύκολα» της πόλης αντισταθμίζονται με τα «καλά» του χωριού. Πρακτικά τώρα, μπορούν να απασχοληθούν στον αγροτουρισμό, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, την παραγωγή βιολογικών προϊόντων καθώς και την παραγωγή προϊόντων μεταποίησης.

— Πέρα από το κομμάτι της εργασίας, τι μπορεί να περιμένει ένας κάτοικος που θα μετακομίσει στα Άγραφα από μια μεγαλούπολη; 
Τα Άγραφα διακρίνονται για την πλούσια ιστορία τους, το απαράμιλλο φυσικό τους κάλλος αλλά και πολλές εκπλήξεις που περιμένουν να τις ανακαλύψεις. Η ποιότητα ζωής που μπορούν να σου προσφέρουν είναι πραγματικά ανεκτίμητη. Η ηρεμία αυτού του τόπου είναι μεταδοτική.

Η ευκαιρία για μια τόσο άμεση επαφή με τη φύση είναι μοναδική. Παραμυθένια σκηνικά, κρυστάλλινα τρεχούμενα νερά, αγέρωχες βουνοκορφές, ποτάμια, φαράγγια, η πανέμορφη λίμνη Κρεμαστών συνθέτουν έναν μαγικό πίνακα που σε αιχμαλωτίζει. Η ζωή στα Άγραφα μπορεί να είναι δύσκολη, όμως η κάθε μέρα είναι ξεχωριστή και σε αποζημιώνει. Τα Άγραφα είναι μια πραγματική αποκάλυψη απ’ άκρη σ’ άκρη.

Ο Αλέξανδρος Καρδαμπίκης είναι δήμαρχος των Αγράφων.

Ταξίδια
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης: Ο τόπος μου, οι Σέρρες

Γειτονιές της Ελλάδας / Τρία πράγματα οφείλεις να δοκιμάσεις στις Σέρρες: Μπουγάτσα, σουβλάκι και ακανέ

Ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης μένει στις Σέρρες από τότε που γεννήθηκε, με ένα μικρό διάλειμμα για σπουδές, και περιγράφει τα θετικά και τα αρνητικά της περιοχής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ