Το μαγικό road trip μιας Ελληνίδας στην Αμερική

Το μαγικό road trip μιας Ελληνίδας στην Αμερική Facebook Twitter
3

 Το φωτογραφικό της βιβλίο "έχουμε ακόμα" /ecu:me acoma/ αποφάσισε να εκδώσει αυτήν την εποχή η Δέσποινα Παπαδοπούλου, ζητώντας τη βοήθεια του κοινού μέσω της πλατφόρμας του Indiegogo.

 

Εξηγεί στο LIFO.gr: «Πρόκειται για ένα βιβλίο με θέμα τη δική μας εκδοχή του κλασσικού American cross-country road trip. Tο πρώτο μέρος είναι αμιγώς φωτογραφικό; μια επιλογή 200+ φωτογραφιών από τις 4000 που τράβηξα κατά τη διάρκεια των 23 ημερών του ταξιδιού. Στο δεύτερο μικρότερο μέρος έχω σχεδιάσει κάποιους χάρτες και περιγράφω την εμπειρία των διαδρομών και στάσεων με ελεύθερη γραφή και χωρίς να πρόκειται για κάποιο είδος ταξιδιωτικού οδηγού. Το όλο εγχείρημα έχει σκοπό πιο πολύ να εμπνεύσει ταξίδια πραγματικά ή νοητά και λιγότερο να καθοδηγήσει ή να συστήσει προορισμούς.»

Ο Αλεξ και γω ζούσαμε στο Σαν Φρανσίσκο απ'τον Οκτώβρη του 2014. Έλληνες κι οι δυο, συναντηθήκαμε στην Ολλανδία και τα τελευταία 5 χρόνια τριγυρνούσαμε στις Κάτω Χώρες πριν καταλήξουμε στην άλλη άκρη του κόσμου...

Το μαγικό road trip μιας Ελληνίδας στην Αμερική Facebook Twitter
Σπλιτ Ροκ, Εθνικό Πάρκο Τζόσουα Τρι, 5 Αυγούστου 2016


«Αυτή τη στιγμή στο Indiegogo είμαστε στο 34% του στόχου που έχουμε θέσει και έχουμε ακόμα ένα μήνα για να μαζέψουμε το απαιτούμενο ποσό για την εκτύπωση των 280 αντιτύπων ($6,500). Αν δε το συγκεντρώσουμε μέσα σε αυτό το χρονικό περιθώριο, στους υποστηρικτές της καμπάνιας, (αυτούς δηλαδή που έδωσαν χρήματα για να παραγγείλουν το βιβλίο ή απλά συνείσφεραν ένα ποσό χρημάτων) τα χρήματα θα επιστραφούν στο σύνολό τους. Αν καταφέρουμε να τα συγκεντρώσουμε, τα βιβλία θα έχουν φτάσει στα χέρια των αγοραστών σε 2-3 βδομάδες ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους.»

Το μαγικό road trip μιας Ελληνίδας στην Αμερική Facebook Twitter
Αριζόνα, 6 Αυγούστου 2016
Το μαγικό road trip μιας Ελληνίδας στην Αμερική Facebook Twitter
Μονοπάτι Μπράιτ Έιντζελ, Εθvικό Πάρκο Γκραντ Κάνιον, 7 Αυγούστου 2016

«Θα ήθελα να σημειώσω πως αυτό το project έγινε καθαρά από την ανάγκη που νιώσαμε με το σύντροφό μου να μοιραστούμε αυτή την εξαιρετική εμπειρία με τους φίλους μας και όσους εκεί έξω διψάνε για καινούριες εικόνες, ιδέες, ταξίδια. Δεν το κάναμε για να μας αποφέρει κάποιο κέρδος (είμαστε και οι δύο Μηχανικοί στο επάγγελμα, εγώ Αρχιτέκτονας και ο Άλεξ υποψήφιος διδάκτωρ στο UC Davis της Καλιφόρνια). Επίσης, προσπάθησα να βρω την πιο ποιοτικά άρτια αλλά οικονομική και οικολογική λύση εκτύπωσης ώστε το τελικό προιόν, αυτό το βιβλίο να είναι όσο πιο προσιτό γίνεται. Έχω τέλος φροντίσει για την απόκτηση ISBN αριθμού.»

[+] Ένα απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου


Η απόσταση μεταξύ της Καλιφόρνιας και της Νέας Υόρκης είναι 4.139 χιλιόμετρα. Η διάρκεια μιας απευθείας πτήσης είναι περίπου 5 ώρες και κατά τη διάρκειά της μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει μια, δυο ταινίες ή να κοιμηθεί. Πάντα μου φαινόταν ανιαρό το θέαμα απ'το παράθυρο του αεροσκάφους - πόση ώρα να χαζεύεις συννεφάκια;- Και γιατί να πετάξεις πάνω απ'αυτήν την τεράστια χώρα ενώ μπορείς να τη διασχίσεις με αυτοκίνητο; Και κάπως έτσι, αφήσαμε το σπίτι μας στο Σαν Φρανσίσκο στις 3 Αυγούστου του 2016 και 23 μέρες και 9.500 χιλιόμετρα μετά, έχοντας διασχίσει 15 πολιτείες, φτάσαμε στην Ανατολική Ακτή για να πάρουμε τ'αεροπλάνο της επιστροφής στην Ευρώπη. Αυτό το βιβλίο είναι η ιστορία μεταξύ των δύο Ακτών.

Ο Αλεξ και γω ζούσαμε στο Σαν Φρανσίσκο απ'τον Οκτώβρη του 2014. Έλληνες κι οι δυο, συναντηθήκαμε στην Ολλανδία και τα τελευταία 5 χρόνια τριγυρνούσαμε στις Κάτω Χώρες πριν καταλήξουμε στην άλλη άκρη του κόσμου. Φτάσαμε στην Καλιφόρνια μη ξέροντας τι να περιμένουμε απ'αυτόν τον τόπο. Aποδείχτηκε έρωτας με την πρώτη ματιά: η φύση, οι άνθρωποι, το κλίμα, το φαγητό, ένας τόπος μαγικός!

Το μαγικό road trip μιας Ελληνίδας στην Αμερική Facebook Twitter
Ράντσο Κάντιλακ, Αμαρίγιο, Τέξας, 11 Αυγούστου 2016
Το μαγικό road trip μιας Ελληνίδας στην Αμερική Facebook Twitter
Καπλάν, Λουιζιάνα, 15 Αυγούστου 2016

California dreaming με ημερομηνία λήξης: έφτασε ο Αύγουστος του 2016 και έπρεπε να γυρίσουμε στην Ευρώπη. Αλλά αφού ήταν να φύγουμε, θα φεύγαμε θεαματικά! Αποφασίσαμε το ίδιο με τόσους άλλους πριν από μας, ένα κλασικό αμερικάνικο road trip. Απ'το Γκραντ Κάνιον στην μετά τον τυφώνα Λουιζιάνα και απ'το Ντιτρόιτ στους καταρράκτες Νιαγάρα, οδηγώντας έως και 10 ώρες την ημέρα; ακόμα και τώρα μπορούμε να πούμε ότι πήραμε μόλις μια μικρή γεύση απ'αυτή την απέραντη χώρα.

Καθώς σχεδιάζαμε τις διαδρομές μας τους μήνες πριν ξεκινήσουμε, σκεφτόμουν ήδη πως έπρεπε να βρω έναν τρόπο να καταγράψω όλα τα μέρη που θ'ανακαλύπταμε και να φτιάξω μ'αυτά ένα αντικείμενο μνήμης. Ήταν τόσο γεμάτο σε συναισθήματα και ιδέες αυτό το ταξίδι; φοβόμουν μην ξεχάσω κάτι απ'όλα αυτά, μη δε μπορώ να τα μοιραστώ με άλλους ανθρώπους. Προσπάθησα - χωρίς να είμαι επαγγελματίας φωτογράφος - να φτιάξω μια αναπαραγωγή του ταξιδιού μας που να κρατάει ένα κομμάτι του χαρακτήρα του κάθε τόπου - όχι τόσο το τί ήταν ή πως αυτός έμοιαζε, αλλά πώς τον ένιωσα.

"Έχουμε ακόμα" /eçu:me akoma/ είναι μια φράση που επαναλαμβάναμε με τον Άλεξ για να παρηγορήσει και να ενθαρρύνει ο ένας τον άλλον από τότε που συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την Καλιφόρνια. "Έχουμε ακόμα!", δηλαδή έχουμε ακόμα χρόνο να περάσουμε με φίλους, να δοκιμάσουμε κι άλλα πράγματα, να επισκεφτούμε καινούρια μέρη πριν φύγουμε. Σημαίνει, επίσης έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. "Έχουμε ακόμα!", λέγαμε συνέχεια κατά τη διάρκεια του road trip.

Το μαγικό road trip μιας Ελληνίδας στην Αμερική Facebook Twitter
Μηχανή κοπής βινυλίων του Ron Murphy, Exhibit 3000, Μουσείο Τέκνο Μουσικής, Ντιτρόιτ, 22 Αυγούστου 2016
Το μαγικό road trip μιας Ελληνίδας στην Αμερική Facebook Twitter
Οδός Μπιελ, Μέμφις, Τένεσι, 17 Αυγούστου 2016

Αυτό το λεύκωμα δεν είναι ένας οδηγός για οδικά ταξίδια ούτε ένα τουριστικό βιβλίο για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι απλώς μια συλλογή στιγμών και μια επισκόπηση της διαδρομής μας, με την ελπίδα να παρακινήσει τους αναγνώστες να ταξιδεύουν περισσότερο και να εξερευνούν. Γιατί μ'αυτό τον τρόπο καταλαβαίνουμε καλύτερα ο
ένας τον άλλον αλλά κυρίως τον εαυτό μας. Και είναι πιο εύκολο από ό, τι φαντάζονται οι περισσότεροι. Απλά μπαίνεις στο αυτοκίνητο και οδηγάς...

Όταν αφήνεις πίσω σου έναν τόπο, νοσταλγείς την αίσθηση του ενθουσιασμού όταν τον πρωτοανακάλυπτες.

Νοσταλγείς τους ανθρώπους που σ' έκανε να αγαπήσεις, τους οικείους ήχους, τη γεύση των φαγητών και το χρώμα τ'ουρανού του. Νομίζω ότι περισσότερο απ' όλα ωστόσο, νοσταλγείς την εικόνα του εαυτού σου στον τόπο αυτόν; γιατί ποτέ δε θα είσαι το ίδιο πρόσωπο και ποτέ αυτός ο τόπος δε θα είναι ο ίδιος ξανά. Το βιβλίο αυτό είναι μια ανάμνηση του εαυτού μας στους τόπους που είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε τον περασμένο Αύγουστο. Είναι επίσης μια απόδειξη του παράλογου φόβου απέναντι σε αυτό που θεωρείται ξένο ή παράξενο, μια απόδειξη ότι η ζωή μπορεί
να είναι εξαιρετική κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη της γης.

"επειδή δεν υπάρχει πουθενά αλλού να πάς εκτός από παντού, μη σταματάς να κυλάς κάτω απ'τα αστέρια ..."
Τζακ Κέρουακ, On the Road

 

Δέσποινα Παπαδοπούλου, Δεκέμβριος 2016

ΥΓ. Ευχαριστούμε πολύ για τη στήριξη σας στο εγχείρημα αυτό! Μέσα από τη σελίδα του indiegogo μπορείτε να παραγγείλετε ένα από τα 280 βιβλία που θα εκτυπωθούν!

Το μαγικό road trip μιας Ελληνίδας στην Αμερική Facebook Twitter
Καταρράκτες Νιαγάρα, 24 Αυγούστου 2016
Το μαγικό road trip μιας Ελληνίδας στην Αμερική Facebook Twitter
Φαράγγι Κάτω Αντιλόπης, 8 Αυγούστου 2016
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ