I LOVE Καϊμακτσαλάν

I LOVE Καϊμακτσαλάν Facebook Twitter
0

Ο Καϊμακτσαλάν αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των Ελλήνων και γενικότερα των Βαλκάνιων σκιέρ και fan του χιονιού, αφού ανάμεσα σε υψόμετρο 2.050 έως 2.480 μέτρα εκτείνονται 13 πίστες συνολικού μήκους 11 χιλιομέτρων.

Το τούρκικης προέλευσης όνομα σημαίνει «κλέφτης του αφρού» και, αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να το δικαιολογήσουν, ενδέχεται να σχετίζεται με τα χιόνια που καλύπτουν την περιοχή για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα κάθε χρόνο.

Η σπάνια φυσική ομορφιά, η απίστευτη θέα που σε μέρες διαύγειας προσφέρει ορατότητα έως το Θερμαϊκό και τον Όλυμπο καθώς και η πλούσια σε δραστηριότητες και ιστορία περιοχή του Βόρα αποτελούν πόλους έλξης για χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες κάθε χρόνο. Να σημειωθεί πως στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν βρίσκεται η Βεγορίτιδα, μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση και βάθος λίμνες της Ελλάδας.

Θα μπορούσε να ειπωθεί πως το Καϊμακτσαλάν αποτελεί τη «στέγη» του Νομού Πέλλας, αφού η κορυφογραμμή του οριοθετεί τα φυσικά σύνορα μεταξύ Ελλάδας και FYROM.

The Good Lifo

Επιλέξτε για αφετηρία των εξορμήσεών σας στο Καϊμακτσαλάν την Έδεσσα. Μια πόλη με κύριο αξιοθέατο τους πλούσιους καταρράκτες που μπορείτε να δείτε ακόμα και στο κέντρο της (Μικροί καταρράκτες) ή στα περίχωρά της (Καταρράκτης Κόρανος). Πρόκειται για μια πόλη ήσυχη, με ένα ιδιαίτερο κλίμα και «χρώμα» που απέκτησε από τις διαφορετικές πολιτισμικές επιρροές που δέχτηκε στο πέρασμα του χρόνου.

Ανεβαίνοντας προς το Καϊμακτσαλάν, το τοπίο αγριεύει, εκπέμποντας ταυτόχρονα μια ιδιαίτερη γοητεία. Σημεία διαμονής μπορεί να βρει κανείς στην περιοχή της Αριδαίας και της Άρνισας. Το άλλοτε εγκαταλελειμμένο χωριό Άγιος Αθανάσιος αποτελεί πλέον ένα κοσμικότατο πέρασμα με πανέμορφους ξενώνες και εντυπωσιακές βίλες που συγκεντρώνει high profil επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Αρκετοί είναι αυτοί που αποκαλούν τον Άγιο Αθανάσιο την «Αράχωβα του Βορρά». Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την τοπική κουζίνα, να αγοράσετε ντόπια προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας αλλά και να περπατήσετε μέσα στο δάσος.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε ή είστε ήδη fan του αθλήματος, λειτουργεί σχολή ιππασίας, ενώ μπορείτε να ακολουθήσετε off road διαδρομές, αν το όχημά σας το επιτρέπει, προκειμένου να «ανακαλύψετε» τα τριγύρω χωριά Λουτράκι, Κερασιά, Παναγίτσα.

Το σημείο που ξεχωρίζει βέβαια δεν είναι άλλο από το κεντρικό chalet και το bar 2069 που εύλογα έχει πάρει το όνομά του από το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται και αποτελεί την είσοδο στο Χιονοδρομικό Κέντρο. Η πρόσφατη αναστήλωση τού δίνει ένα διεθνή, jet set αέρα, αφού πραγματικά οι επισκέπτες αποκομίζουν την εντύπωση ότι δεν βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους! Από εδώ ξεκινά ο ψηλότερος αναβατήρας της Ελλάδας που μεταφέρει τους επισκέπτες σε υψόμετρο 2.54 μ.

Στο κεντρικό chalet έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε ή να νοικιάσετε εξοπλισμό ski, snowboard κ.λπ., καθώς επίσης και να νοικιάσετε ή να αγοράσετε snowmobiles και τέλος να παρακολουθήσετε μαθήματα ski, είτε privé ή σε μικρά γκρουπ.

Γεύση / Νύχτα

Στα χωριά του Καϊμακτσαλάν θα δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα σε όλες τις εκφάνσεις τις και θα βρείτε κατάλυμα σε κάποιον από τους πρόσφατα χτισμένους παραδοσιακούς ξενώνες που προσφέρουν υπηρεσίες για κάθε τσέπη! Ενδεικτικά: Metohi Inn, Toitos Guesthouse και Spitiko Guesthouse είναι μερικά από τα καταλύματα στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, και το Leventis Art Suites στην Παναγίτσα.

The Week 

Ίσως το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της περιοχής είναι το εκκλησάκι γοτθικού ρυθμού του Προφήτη Ηλία που έκτισαν Σέρβοι στρατιώτες στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην κορυφή του Καϊμακτσαλάν, σε υψόμετρο 2.525 μέτρων. Άλλα αξιοθέατα είναι τα Ιαματικά Λουτρά Λουτρακίου Αριδαίας γνωστά και ως «Πόζαρ», ενώ, για όποιον ενδιαφέρεται, η πόλη της Εδεσσας φιλοξενεί ένα Λαογραφικό, Εθνολογικό Μουσείο καθώς και το Υπαίθριο Μουσείο Νερού που αντανακλούν τη ζωή των κατοίκων τον προηγούμενο αιώνα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Από τα Σεπόλια έως την Τρίπολη και το καταφύγιο του Μαινάλου, ο Άρης Γιαννούκος αφηγείται την 20χρονη πορεία του μακριά από την πρωτεύουσα και πώς βρήκε στο βουνό πνευματική ηρεμία, λιγότερο άγχος και καθαρό μυαλό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM
«Η εργασία έχει πάψει να είναι μόνο τρόπος επιβίωσης και έχει γίνει κομμάτι του τρόπου που επιλέγω να ζω»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ο κόκοράς μας τραγουδάει, λες και κάνει soundcheck σε φεστιβάλ»

Η Κατερίνα Ζέρβα δημιούργησε, μαζί με φίλους της, το Evergreen Project, μια ιδιαίτερη κοινότητα στη Φθιώτιδα, όπου «οι ανατολές είναι ζωγραφιά» και όλα συνυπάρχουν «σαν μια μεγάλη, αγαπημένη οικογένεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η εικόνα που κυκλοφορεί για τα χωριά ως απομονωμένες κοινότητες κάπου στην Άγρια Δύση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Χριστίνα βρήκε το χωριό των ονείρων της, με έναν τρόπο που θα ζήλευε κι ο Κοέλιο

Όλο το σύμπαν συνωμότησε, ώστε η Χριστίνα Πιλαβίδου και ο σύζυγός της, σε μια παρόρμηση της στιγμής, να αφήσουν την Αθήνα για το Αργυροχώρι Φθιώτιδας. Σήμερα μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και καταρρίπτουν όλα τα κλισέ για την επαρχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ