I LOVE Καϊμακτσαλάν

I LOVE Καϊμακτσαλάν Facebook Twitter
0

Ο Καϊμακτσαλάν αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των Ελλήνων και γενικότερα των Βαλκάνιων σκιέρ και fan του χιονιού, αφού ανάμεσα σε υψόμετρο 2.050 έως 2.480 μέτρα εκτείνονται 13 πίστες συνολικού μήκους 11 χιλιομέτρων.

Το τούρκικης προέλευσης όνομα σημαίνει «κλέφτης του αφρού» και, αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να το δικαιολογήσουν, ενδέχεται να σχετίζεται με τα χιόνια που καλύπτουν την περιοχή για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα κάθε χρόνο.

Η σπάνια φυσική ομορφιά, η απίστευτη θέα που σε μέρες διαύγειας προσφέρει ορατότητα έως το Θερμαϊκό και τον Όλυμπο καθώς και η πλούσια σε δραστηριότητες και ιστορία περιοχή του Βόρα αποτελούν πόλους έλξης για χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες κάθε χρόνο. Να σημειωθεί πως στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν βρίσκεται η Βεγορίτιδα, μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση και βάθος λίμνες της Ελλάδας.

Θα μπορούσε να ειπωθεί πως το Καϊμακτσαλάν αποτελεί τη «στέγη» του Νομού Πέλλας, αφού η κορυφογραμμή του οριοθετεί τα φυσικά σύνορα μεταξύ Ελλάδας και FYROM.

The Good Lifo

Επιλέξτε για αφετηρία των εξορμήσεών σας στο Καϊμακτσαλάν την Έδεσσα. Μια πόλη με κύριο αξιοθέατο τους πλούσιους καταρράκτες που μπορείτε να δείτε ακόμα και στο κέντρο της (Μικροί καταρράκτες) ή στα περίχωρά της (Καταρράκτης Κόρανος). Πρόκειται για μια πόλη ήσυχη, με ένα ιδιαίτερο κλίμα και «χρώμα» που απέκτησε από τις διαφορετικές πολιτισμικές επιρροές που δέχτηκε στο πέρασμα του χρόνου.

Ανεβαίνοντας προς το Καϊμακτσαλάν, το τοπίο αγριεύει, εκπέμποντας ταυτόχρονα μια ιδιαίτερη γοητεία. Σημεία διαμονής μπορεί να βρει κανείς στην περιοχή της Αριδαίας και της Άρνισας. Το άλλοτε εγκαταλελειμμένο χωριό Άγιος Αθανάσιος αποτελεί πλέον ένα κοσμικότατο πέρασμα με πανέμορφους ξενώνες και εντυπωσιακές βίλες που συγκεντρώνει high profil επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Αρκετοί είναι αυτοί που αποκαλούν τον Άγιο Αθανάσιο την «Αράχωβα του Βορρά». Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την τοπική κουζίνα, να αγοράσετε ντόπια προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας αλλά και να περπατήσετε μέσα στο δάσος.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε ή είστε ήδη fan του αθλήματος, λειτουργεί σχολή ιππασίας, ενώ μπορείτε να ακολουθήσετε off road διαδρομές, αν το όχημά σας το επιτρέπει, προκειμένου να «ανακαλύψετε» τα τριγύρω χωριά Λουτράκι, Κερασιά, Παναγίτσα.

Το σημείο που ξεχωρίζει βέβαια δεν είναι άλλο από το κεντρικό chalet και το bar 2069 που εύλογα έχει πάρει το όνομά του από το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται και αποτελεί την είσοδο στο Χιονοδρομικό Κέντρο. Η πρόσφατη αναστήλωση τού δίνει ένα διεθνή, jet set αέρα, αφού πραγματικά οι επισκέπτες αποκομίζουν την εντύπωση ότι δεν βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους! Από εδώ ξεκινά ο ψηλότερος αναβατήρας της Ελλάδας που μεταφέρει τους επισκέπτες σε υψόμετρο 2.54 μ.

Στο κεντρικό chalet έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε ή να νοικιάσετε εξοπλισμό ski, snowboard κ.λπ., καθώς επίσης και να νοικιάσετε ή να αγοράσετε snowmobiles και τέλος να παρακολουθήσετε μαθήματα ski, είτε privé ή σε μικρά γκρουπ.

Γεύση / Νύχτα

Στα χωριά του Καϊμακτσαλάν θα δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα σε όλες τις εκφάνσεις τις και θα βρείτε κατάλυμα σε κάποιον από τους πρόσφατα χτισμένους παραδοσιακούς ξενώνες που προσφέρουν υπηρεσίες για κάθε τσέπη! Ενδεικτικά: Metohi Inn, Toitos Guesthouse και Spitiko Guesthouse είναι μερικά από τα καταλύματα στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, και το Leventis Art Suites στην Παναγίτσα.

The Week 

Ίσως το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της περιοχής είναι το εκκλησάκι γοτθικού ρυθμού του Προφήτη Ηλία που έκτισαν Σέρβοι στρατιώτες στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην κορυφή του Καϊμακτσαλάν, σε υψόμετρο 2.525 μέτρων. Άλλα αξιοθέατα είναι τα Ιαματικά Λουτρά Λουτρακίου Αριδαίας γνωστά και ως «Πόζαρ», ενώ, για όποιον ενδιαφέρεται, η πόλη της Εδεσσας φιλοξενεί ένα Λαογραφικό, Εθνολογικό Μουσείο καθώς και το Υπαίθριο Μουσείο Νερού που αντανακλούν τη ζωή των κατοίκων τον προηγούμενο αιώνα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«H απόφαση να επιστρέψω στον Τυρό με έφερε πιο κοντά σε ό,τι έχει πραγματική αξία για μένα, μου έδωσε ελπίδα πως κάτι μικρό μπορεί να έχει μεγάλο αποτύπωμα, όταν γίνεται με αγάπη και συνέπεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Ελισάβετ υφαίνει τα υφαντά της στον Τυρό Αρκαδίας

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου επέστρεψε από το εξωτερικό στο χωριό της για να ασχοληθεί με μια τέχνη που χάνεται: την παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική. Η σκέψη της πηγαίνει συχνά στη γιαγιά της, που ξεκίνησε να υφαίνει στον αργαλειό μόλις στα εννιά της χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ