Διονυσιακοί χοροί στα πανηγύρια του Αυγούστου

Διονυσιακοί χοροί στα πανηγύρια του Αυγούστου Facebook Twitter
Το πανηγύρι δεν είναι μόνο διασκέδαση, είναι μυσταγωγία. Φωτ.: Eurokinissi
0

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ του Αυγούστου είναι πανηγύρια προς τιμήν της Παναγίας. Τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας και όπου και να βρεθείς, στη νησιωτική χώρα ή στη στεριά, σε μεγάλες πόλεις ή σε χωριά, είναι αδύνατο να μην πετύχεις ένα πανηγύρι σε κάποια εκκλησία ή ξωκλήσι.

Η Παναγία έχει περισσότερα από 300 επωνυμίες, τοπικά ονόματα που της έχουν δώσει οι πιστοί, και υπάρχουν αμέτρητοι ναοί αφιερωμένοι σε αυτήν, ενώ σε κάθε περιοχή οι ντόπιοι γιορτάζουν τη μνήμη της με τον δικό τους τρόπο.

Το πανηγύρι δεν είναι μόνο διασκέδαση, είναι μυσταγωγία, είναι μια ευκαιρία να συναντηθούν άνθρωποι που ζουν μακριά και δεν βλέπονται συχνά, είναι τραπεζώματα και ντόπια γαστρονομία και κρασί, είναι χοροί κυκλωτικοί που παραμένουν ίδιοι εδώ και χιλιάδες χρόνια, με ρίζες από τις διονυσιακές γιορτές και τα μυστήρια.

Μόνο η Στερεά Ελλάδα έχει πάνω από σαράντα πανηγύρια τον Αύγουστο σε μονές και μοναστήρια.

Υπάρχουν ξακουστά πανηγύρια, όπως της Παναγίας Σουμελά, της Παναγίας των Ποντίων στη Βέροια, το πανηγύρι στην Εκατονταπυλιανή στην Παροικία της Πάρου και της Παναγίας της Σπηλιανής της Νισύρου, που κρατάει μέχρι τα εννιάμερα, κι ακόμα στην Τήνο, όπου γίνεται λαϊκό προσκύνημα, στη Σέριφο, στην Αμοργό, στη Φολέγανδρο, στην Κάρπαθο, στην Κάσο, στην Ιθάκη, στην Αστυπάλαια, στην Ικαρία, στη Μύκονο, στο Κάτω Κουφονήσι, στην Τζια, στη Λέσβο ‒σε περισσότερα από ένα χωριά‒, στην Πάτμο, στην Κρήτη, στη Σιάτιστα με πρωταγωνιστές τους Καβαλάρηδες, σε όλη την Ήπειρο, στη Στερεά, παντού.

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο, στις 23 Αυγούστου, υπάρχει και δεύτερος γύρος πανηγυριών σε όλη την Ελλάδα, πάλι προς τιμήν της Παναγίας, για να γιορταστούν τα εννιάμερα από την Κοίμησή της.

Είναι εκατοντάδες τα πανηγύρια του Αυγούστου, παραδοσιακά ή μεταλλαγμένα, με δημοτικές και λαϊκές ορχήστρες, αλλά και διασημότητες της πίστας, παλιές και νέες, με χορούς ομαδικούς ή «με σειρά», με τοπικές σπεσιαλιτέ και κρασί ή με σουβλάκια και μπίρες ‒ ή ουίσκι.

Μόνο η Στερεά Ελλάδα έχει πάνω από σαράντα πανηγύρια τον Αύγουστο σε μονές και μοναστήρια. Μπορεί να έχουν εκσυγχρονιστεί και να μην έχουν διατηρήσει όλα τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους, αλλά παντού θα βρεις την πανάρχαια διονυσιακή ατμόσφαιρα, ακόμα και στη διασκευή του «Madame», και είναι μια ευκαιρία για ξεφάντωμα και γλέντι μέχρι πρωίας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδοιπορικό στην Τουρκία: Βαδίζοντας στα χνάρια του Αινεία

Ταξίδια / Τσανάκαλε, Αρχαία Τροία, Καταρράκτες Sütüven. Ένα οδοιπορικό στην Τουρκία

Από τον εντυπωσιακό ναό του Απόλλωνα Σμινθέα στο Γκιουλπινάρ μέχρι τον χολιγουντιανό Δούρειο Ίππο στο Τσανάκαλε, η Τουρκία ξεδιπλώνει έναν απολαυστικό χάρτη γεμάτο μύθο και… καλοκαιρινές εκπλήξεις.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Γειτονιές της Ελλάδας / Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Η Βαγγελιώ Ρετάλη μιλά για το Zagoriwood, ένα φεστιβάλ που για λίγες μέρες κάθε καλοκαίρι μετατρέπει τα ήσυχα Κάτω Πεδινά σε επίκεντρο κινηματογραφικής συνάντησης και δημιουργίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Από τα Σεπόλια έως την Τρίπολη και το καταφύγιο του Μαινάλου, ο Άρης Γιαννούκος αφηγείται την 20χρονη πορεία του μακριά από την πρωτεύουσα και πώς βρήκε στο βουνό πνευματική ηρεμία, λιγότερο άγχος και καθαρό μυαλό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM