Saristra: Ένα πρωτοποριακό φεστιβάλ επιστρέφει στην Κεφαλονιά

Ένα πρωτοποριακό φεστιβάλ επιστρέφει Facebook Twitter
Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ σε όσους δεν έχουν ζήσει το Saristra είναι πως η εμπειρία είναι σχεδόν διονυσιακή.
0

Στη Σάμη της Κεφαλονιάς, τα Παλιά Βλαχάτα είναι ένα χωριό που εγκαταλείφθηκε όταν καταστράφηκε από τον σεισμό που έπληξε το νησί το 1953.  Ώσπου πριν από δέκα χρόνια ξαναπήρε ζωή όταν ένα ιδιοσυγκρασιακό φεστιβάλ βρήκε εκεί το πιο ταιριαστό μέρος για να δημιουργήσει μια μοναδική βιωματική εμπειρία με μουσική, εκθέσεις, προβολές, workshops και πολλές ακόμα παράλληλες δράσεις στην καρδιά του καλοκαιριού.

Το σκηνικό στο οποίο εκτυλίσσεται κάθε χρόνο το Saristra είναι πραγματικά μοναδικό: σε δαιδαλώδη χωμάτινα δρομάκια συναντά κανείς μισογκρεμισμένα κτίρια που κάποτε ήταν κατοικίες, το σχολείο, το καφενείο, η εκκλησία του χωριού. Θα δει και παλιές στέρνες, υπεραιωνόβιες ελιές, αγραπιδιές, ροδιές, πρόβατα αλλά και την πλατεία-πυρήνα του χωριού, τη Σαρίστρα, που έχει δώσει το όνομά της στο φεστιβάλ και αποτελεί το κέντρο αυτού του μεταμοντέρνου πανηγυριού.

Χάρη σε μια πρωτοποριακή για το Ιόνιο πρωτοβουλία, από εκεί έχουν περάσει ο τελευταίος gentleman της americana Josh T. Pearson, οι ψυχεδελικοί Ιάπωνες Minami Deutsch, η μεγάλη μορφή της αμερικανικής underground σκηνής Ian Svenonius, οι Τούρκοι new wave-άδες She Past Away και ο θρυλικός frontman των Tuxedomoon, Blaine L. Reininger. Εκτός από όλα αυτά τα σπουδαία διεθνή ονόματα, το φεστιβάλ έχει καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια να συγκεντρώσει στις σκηνές του τα σημαντικότερα ονόματα της ελληνικής εναλλακτικής σκηνής και αυτό το εκρηκτικό μουσικό κράμα ετοιμάζει και για φέτος. 

Το σκηνικό στο οποίο εκτυλίσσεται κάθε χρόνο το Saristra είναι πραγματικά μοναδικό: σε δαιδαλώδη χωμάτινα δρομάκια συναντά κανείς μισογκρεμισμένα κτίρια που κάποτε ήταν κατοικίες, το σχολείο, το καφενείο, η εκκλησία του χωριού.

Μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής παύσης, το Saristra επιστρέφει με ένα πολύ δυνατό line up που αναπτύσσεται στο κεντρικό stage (Square Stage) και το stage του Movement Radio της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Μεγάλοι καλεσμένοι για φέτος είναι οι BEAK>, το τρίο του σπουδαίου Βρετανού μουσικού Geoff Barrow, εκ των ιδρυτικών μελών των Portishead. Τον δρόμο για Κεφαλονιά παίρνει κι ένα σχήμα που το εγχώριο εναλλακτικό κοινό αγαπά πολύ, οι The KVB, το ντουέτο δηλαδή των Nicholas Wood και Kat Day, που αγαπά τα synths αλλά και τη shoegaze νωχελικότητα.

Στη σκηνή του Saristra θα δούμε επίσης: το βερολινέζικο ντουέτο των Local Suicide που ακούσαμε πρόσφατα με feat. από τη Λένα Πλάτωνος – οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τους electro ελιγμούς τους «technodisco» και «cobra wave». Τον Noda Pappa που άφησε για λίγο στην άκρη τους Acid Baby Jesus για να παραδοθεί στο ψυχεδελικό pop των ‘70s, τον Pan Pan που με τα πλήκτρα των synths του υπόσχεται να μας «χτυπήσει σαν ρεύμα στην πίστα», τον Metaman που θα παραδοθεί στα synths του λίγο μετά την κυκλοφορία του νέου του album «Ματαίωση», την Demetria με την avant pop προσωπικότητα και τα τέσσερα άλμπουμ ήδη στα 22 της χρόνια, το εκρηκτικό κιθαριστικό νεύρο των Dury Dava, την ψυχεδελική μελωδική γοητεία των Whereswilder, το Παιδί Τραύμα με τη ρομαντική ποιητικότητά του, το sui generis πανηγύρι που στήνουν οι Kooba Tercu, τον Capétte που ψάχνει την καλλιτεχνική του υπόσταση ανάμεσα στον Τσέχοφ και το autotune, αλλά και το τρίο των ΑΜΚΑ που συνδυάζει στοιχεία από electronic/kraut/ambient μουσική μέχρι jazz και ελεύθερο αυτοσχεδιασμό.

Ένα πρωτοποριακό φεστιβάλ επιστρέφει Facebook Twitter
Το σκηνικό στο οποίο εκτυλίσσεται κάθε χρόνο το Saristra είναι πραγματικά μοναδικό

Παράλληλα, το Movement Radio της Στέγης αποκτά το δικό του stage στο οποίο έχει επιμεληθεί ένα εκρηκτικό line up με ονόματα όπως η Deena Abdelwahed που θα ξεδιπλώσει με έντονα πειραματική και πρωτοποριακή διάθεση στα decks τις ανησυχίες που κουβαλά από τη σκηνή της Τυνησίας, η Tash LC και η Madam X που αποτελούν δύο από τις πιο δυναμικές djs της λονδρέζικης dance σκηνής, η Ikonika που έρχεται επίσης από την Αγγλία και την Hyperdub Records για να «κουνήσει» το χωριό, και τα ονόματα είναι ακόμα πολλά: Athens Computer Underground, Spivak, Gunnpla, Carina, ο ανερχόμενος Poor J Darr, ο LoFi και οι Express Skopelitis μας περιμένουν εκεί. 

Το παράλληλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Saristra είναι πιο πλούσιο από ποτέ, με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες να παρουσιάζουν έργα εμπνευσμένα από το ίδιο το χωριό. Την ίδια στιγμή, η κοινότητα του διεθνούς προγράμματος φιλοξενίας Onassis AiR του Ιδρύματος Ωνάση δίνει το «παρών» με νέα αλλά και παλαιότερα έργα που εμπνέονται από τις έννοιες της φιλοξενίας, της οικειότητας, του σώματος και του τοπίου. Μέσα σε ένα εντυπωσιακό μισογκρεμισμένο αρχοντικό θα παρουσιαστεί το έργο «Για έναν άνθρωπο μονάχα» του ΙΩΚΟ σε μια προσαρμοσμένη εκδοχή του μέσω του προγράμματος της Στέγης «Εξωστρέφεια», ενώ θα προβληθεί και η μυσταγωγική συναυλία του μάγου της ηλεκτρονικής μουσικής Jeff Mills στη Δήλο, που σκηνοθέτησε ο Χρήστος Σαρρής. 

Ένα πρωτοποριακό φεστιβάλ επιστρέφει Facebook Twitter
Saristra Festival.
Ένα πρωτοποριακό φεστιβάλ επιστρέφει Facebook Twitter
Saristra Festival.

Επίσης θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από το project 120 Enter, μια σειρά από νέα, πρωτότυπα έργα, σε ανάθεση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και του Onassis USA, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Saristra σημαίνει και σινεμά: μεταξύ άλλων, στο φετινό πρόγραμμα θα προβληθούν τα Μαγνητικά Πεδία, η no budget ρομαντική –γυρισμένη στην Κεφαλονιά– road movie του Γιώργου Γούση, που θριάμβευσε με πέντε βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων αυτό της Καλύτερης Ταινίας. Θα πραγματοποιηθούν και καθημερινά μαθήματα yoga, παιδικές δράσεις, ένα εργαστήρι διαισθητικού σχεδιασμού.

Επιστρέφοντας το καλοκαίρι του 2022 στο «μαγικό χωριό», αυτό που μπορώ να εγγυηθώ σε όσους δεν έχουν ζήσει το Saristra είναι πως η εμπειρία είναι σχεδόν διονυσιακή. 

Saristra 2022
29-31 Ιουλίου
Παλιά Βλαχάτα, Σάμη Κεφαλονιάς 
Είσοδος ελεύθερη

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φαινόμενο «Manos»: O πιο δημοφιλής Έλληνας YouTuber κατάφερε να κατακτήσει και την κορυφή του Spotify

Μουσική / Manos: O πιο δημοφιλής Έλληνας YouTuber κατακτά και την κορυφή του Spotify

Για εκατομμύρια παιδιά και εφήβους ο Manos δεν ήταν απλώς ένας YouTuber αλλά ένας ψηφιακός φίλος. Δεκατέσσερα χρόνια μετά το πρώτο του βίντεο, μιλά για τη σχέση ζωής με το κοινό του, τις δυσκολίες της πρόωρης δημοσιότητας, την προσωπική του επανεκκίνηση και τη θεαματική είσοδό του στη μουσική με τις επιτυχίες «Baby» και «Κενό».
M. HULOT
Γιώργος Κανέλλης - Discobole

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Κανέλλης: «Το Discobole δεν ήταν ένα απλό κατάστημα»

Από τα παιδικά του χρόνια στο Παλαιό Φάληρο ως το άνοιγμα του θρυλικού «Discobole», κι απ’ τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή ως τη σημερινή αναγέννηση του βινυλίου – ο άνθρωπος πίσω από το σημαντικότερο δισκάδικο της πόλης αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Έλενα Λεώνη: «Βαριέμαι να είμαι συνέχεια σωστή»

Μουσική / Έλενα Λεώνη: «Βαριέμαι να είμαι συνέχεια σωστή»

Με το εξαιρετικό ντεμπούτο άλμπουμ της, «1.», και το viral «Βαριέμαι πολύ», η Έλενα Λεώνη μετατρέπει την πίεση που προκαλούν οι προσδοκίες και η ανάγκη να είναι διαρκώς παραγωγική σε σύγχρονη ελληνική ποπ που συνδυάζει παράδοση, συναίσθημα και προσωπική ελευθερία.
M. HULOT
Queer Ranch Festival: Μια «queer ουτοπία» με την ελευθερία των rave parties

Μουσική / Queer Ranch Festival στη Λέσβο: Μια «queer ουτοπία» με την ελευθερία των rave parties

Τέσσερις θηλυκότητες έβαλαν το ταλέντο και τις επαφές τους και έφτιαξαν ένα φεστιβάλ στην Ερεσό της Λέσβου που συγκεντρώνει άτομα από όλο τον πλανήτη και τα εισιτήριά του γίνονται sold out μέσα σε μισή ώρα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μουσική / O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μετά από μια άνιση σεζόν, ο Βρετανός DJ δεν μας άφησε να πάρουμε ανάσα παίζοντας ένα minimal techno set που αντλούσε από όλα τα είδη ηλεκτρονικής μουσικής και δεν θύμιζε τίποτα απ' όσα έχεις ακούσει ως τώρα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μουσική / HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μισή άνθρωπος και μισή άλογο, η 26χρονη Γερμανίδα DJ και παραγωγός φέρνει στην ηλεκτρονική μουσική κάτι σχεδόν ξεχασμένο: την καθαρή διασκέδαση, το χάος και την ελευθερία τού να μην παίρνεις τον εαυτό σου υπερβολικά στα σοβαρά.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα για το σουξέ»

Lifo Videos / Σταμάτης Κραουνάκης: «Στα 70 μου, δεν έχω όρεξη για καβγάδες»

Σ’ ένα διάλειμμα από τις πρόβες της «Λυσιστράτης», ο Σταμάτης Κραουνάκης μοιράζεται αναμνήσεις από τη διαδρομή του, σχόλια για ανθρώπους της τέχνης και της πολιτικής και πρακτικές επιβίωσης για τα χρόνια που έρχονται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
59’ με τη VASSIŁINA

Μουσική / VASSIŁINA: «Έχω πάρει έμπνευση από τις drag queen φίλες μου»

Στον πυρήνα της σύγχρονης ελληνικής avant-pop, η VASSIŁINA δεν φοβάται να χαθεί για να επαναπροσδιοριστεί, μετατρέποντας την αβεβαιότητα, το τραύμα και τη ρευστή φύση της ταυτότητας σε μια έντονα βιωματική καλλιτεχνική εμπειρία.
M. HULOT
Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Nothing Days / Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Από ένα υπνοδωμάτιο στο Έσεξ σε σκηνές όπως το Wireless Festival και το Coachella, ο 20χρονος δημιουργός ξεχώρισε χάρη στην εμμονική παραγωγικότητά του, σχεδιάζοντας, εκτός από τη μουσική, και τον μύθο του.
M. HULOT
Νέλλη Σεμιτέκολο, πιανίστρια

Οι Αθηναίοι / Νέλλη Σεμιτέκολο: «Όταν μεγαλώνεις και γερνάς, κάθε χρόνο κάτι χάνεις»

Χωρίζει τη ζωή της πριν και μετά τον Χρήστου και πριν και μετά τον Γρηγόρη. Την πιο συγκινητική στιγμή της καριέρας της την έζησε σε συναυλία κατά τη διάρκεια της χούντας, παίζοντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η πιανίστρια Νέλλη Σεμιτέκολο αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Fíglio Böler: «Η bass culture είναι για όλους, δεν έχει κάτι να αποδείξει»

Μουσική / Ένας 22χρονος φέρνει ξανά την κουλτούρα του μπάσου στην πόλη

Ο νεαρός μουσικός παραγωγός Fíglio Böler βρίσκεται πίσω από το Bass Asylum, ένα νέο event που έρχεται στην Αθήνα σε συνεργασία με τη βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Keep Hush, και έχει στόχο την αναβίωση της bass κουλτούρας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ