O καπνός που μένει στα έπιπλα πιο επικίνδυνος από το παθητικό κάπνισμα

O καπνός που μένει στα έπιπλα πιο επικίνδυνος από το παθητικό κάπνισμα Facebook Twitter
1

Αμερικανοί επιστήμονες με νέα έρευνά τους, υποστηρίζουν ότι ο καπνός που μένει και "κολλάει" σε τοίχους και σε έπιπλα μπορεί να είναι πιο επικίνδυνος για την υγεία των μικρών παιδιών απ' ότι το παθητικό κάπνισμα.

Περισσότερες από 4.000 ουσίες που περιέχονται στα τσιγάρα παραμένουν στις επιφάνειες των κλειστών χώρων πολύ μετά το σβήσιμο του τσιγάρου και μπορεί να  αλληλεπιδράσουν με ρύπους των εσωτερικών χώρων, όπως το όζον και το νιτρώδες οξύ, δημιουργώντας νέα χημικά, ορισμένα από τα οποία μπορεί να είναι καρκινογόνα.

Ένα από αυτά τα χημικά, το ΝΝΑ, παραμένει σε σχεδόν όλες τις επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των παιχνιδιών τα οποία τα πολύ μικρά παιδιά κατά κανόνα βάζουν στο στόμα τους, όπως γράφουν Τα Νέα. Όπως έδειξε η νέα έρευνα, το ΝΝΑ «κολλάει» στο ανθρώπινο DNA και μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων και δημιουργία καρκινικών όγκων.

Για τον δρ. Μπο Χανγκ, του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ το γεγονός αυτό αποτελεί το καλύτερο επιχείρημα για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Ο καλύτερος τρόπος προστασίας τους, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να μην καπνίζει κανείς μέσα στο σπίτι. Εάν επιμένει να καπνίζει, πρέπει να πλένει πολύ συχνά και σχολαστικά όλες τις επιφάνειες, τα αντικείμενα, τις κουρτίνες και τα υφάσματα στους χώρους που εκτίθενται στον καπνό των τσιγάρων, να μην υπάρχουν χαλιά και καναπέδες και να βάφουν τακτικά το σπίτι.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει καυλωμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Living / Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει ερεθισμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Το πρωί τούς ξυπνά με φιλιά. Τους χαϊδεύει απαλά τα μαλλιά. Και μετά; Σεξ. Μετά αυνανισμός. Μετά παρτούζα. Τουρίστες, φίλοι ή και εντελώς άγνωστα σ’ εμάς πρόσωπα φωτογραφίζονται και μιλούν, δίχως ντροπές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΕΛΗΝΗ ΒΑΡΔΑ

σχόλια

1 σχόλια