Καμπανάκι για την αύξηση βάρους: Το 2045 ένας στους τέσσερις θα είναι παχύσαρκος και ένας στους οκτώ διαβητικός

Καμπανάκι για την αύξηση βάρους: Το 2045 ένας στους τέσσερις θα είναι παχύσαρκος και ένας στους οκτώ διαβητικός Facebook Twitter
0

Εάν συνεχισθούν οι σημερινές τάσεις αύξησης του βάρους των ανθρώπων, σχεδόν το ένα τέταρτο των ανθρώπων στη Γη (το 22%) θα είναι παχύσαρκοι το 2045, από 14% το 2017, ενώ περίπου ένας στους οκτώ (12%) θα έχει διαβήτη τύπου 2 (από 9% πέρυσι), σύμφωνα με εκτιμήσεις Δανών και Βρετανών ερευνητών.

Οι επιστήμονες από τη δανική Novo Nordisk και το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας στη Βιέννη (23-26 Μαΐου), εκτιμούν ότι για να μην ξεπεράσει το ποσοστό των διαβητικών το 10% το 2045, πρέπει τα επίπεδα της παγκόσμιας παχυσαρκίας να μειωθούν κατά περίπου 25%, από το 14% στο 10%.

Μια άλλη μελέτη ερευνητών του ολλανδικού Πανεπιστημίου Έρασμος του Ρότερνταμ, που έγινε σε 9.641 άτομα με μέση ηλικία 62 ετών και παρουσιάσθηκε στο ίδιο συνέδριο, δείχνει ότι η φυτοφαγική διατροφή προστατεύει από την παχυσαρκία στη μέση και στην τρίτη ηλικία, ακόμη κι αν δεν ακολουθείται με απόλυτη αυστηρότητα.

Η αποφυγή της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων και η έμφαση στη διατροφή με φυτικά προϊόντα μειώνει τον κίνδυνο ένας άνθρωπος να γίνει υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσο πιο πιστά κανείς τηρεί τη φυτοφαγική διατροφή, τόσο μικρότερο δείκτη μάζας σώματος έχει μακροπρόθεσμα, κυρίως λόγω του λιγότερου λίπους στο σώμα του. Η θετική αυτή επίπτωση στο βάρος είναι μεγαλύτερη στην ηλικιακή ομάδα των 45-65 ετών (μέση ηλικία) από ό,τι στους άνω των 65 ετών (τρίτη ηλικία).

Μια τρίτη μελέτη στο ίδιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, μια φυτοφαγική διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και πλήρη δημητριακά δεν είναι μόνο καλή για την υγεία αλλά για το πορτοφόλι, ιδίως αν κανείς ψωνίζει online, όπου μπορεί να βρει φθηνότερες τιμές στα ηλεκτρονικά μανάβικα και στα άλλα ηλεκτρονικά παντοπωλεία.

Η μελέτη, που έγινε από επιστήμονες του Κέντρου Ερευνών της εταιρείας Nestle στη Λοζάνη, βρήκε ότι η φυτοφαγική διατροφή μπορεί να κοστίζει έως δύο δολάρια τη μέρα λιγότερα από τη μεσογειακή διατροφή.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρτίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT